Meldingen
Alles wissen

Even voorstellen en advies gevraagd


Cobus076
Berichten: 4
Topic starter
(@cobus076)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goedemorgen allen,

Mijn naam is Sander en ik woon in het mooie Breda. Al sinds ik ooit begon met werken in de horeca is mijn interesse in de drankenwereld enorm gegroeid. Van masterclasses en proeverijen tot wijndiploma's, ik wil maar blijven leren.

Sinds een paar maanden ben ik na wat leuke gesprekken mij verder gaan verdiepen in de kunst van het stoken. Dit lijkt mij een hele leuke volgende stap na het zelf kruiden van Rum en het maken van likeuren als oa. Limoncello. Heb ondertussen al aardig wat boeken versleten om mij in te lezen voor ik er aan begin (oa.'het volkomen stookboek' en 'over drank' en natuurlijk de beginnersgids hier op het forum).

Ik zoek nog wat advies voor een mooie set om mee te beginnen aangezien er veel verschillende sets online te koop zijn. Ik wil graag op smaak gaan stoken, voornamelijk Brandy, Jenever en Gin. Nu heb ik van Quickstill een set gevonden via bol.com (van 10, 12 of 20L), maar ik lees ook veel goede verhalen over de T500. Is deze T500 een goede start of is dit wat enthousiast om mee te beginnen? Waar moet ik allemaal rekening mee houden voordat ik een ketel aanschaf?

Ik hoop veel van jullie te mogen leren.

Met vriendelijke groet,

Sander

Beantwoorden
8 reacties
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@cobus076 als  je echt voor dranken op smaken als brandy e.d wil Stoken zal je het beste kunnen beginnen met een alambiek , alquitara of iets in die strekking .

ketels  als  Air still  en ,t500  schieten te kort wanneer het over op smaken destilleren gaat . 

Beantwoorden
Cobus076
(@cobus076)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 4

@robbert bedankt voor je reactie. Ik ben inderdaad van plan een alambiek aan te schaffen, zag dat van de t500 een set is met dome + condenser. Schiet deze set ook tekort vergeleken met bijvoorbeeld de ketel van quickstill? voordeel van de laatste is dat je een losse warmtebron hebt om de temperatuur te regelen.

 

 Daarnaast is het prijsverschil natuurlijk ook flink, en wil geen overhaaste keuzes maken.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@cobus076 welkom, een ketel uit kiezen heel persoonlijk, wat wil je maken en wat kun je maken en hoeveel wil je maken. Als je deze hobby volhoud zal je waarschijnlijk meerdere ketels willen hebben. Dit zouden dan verschillende type ketels zijn maar ook ketels met een ander volume. Uit je verhaal kan ik opmaken dat je vooral wil leren om smaak te maken. Een alquitara of een alambiek van een paar liter zou dan leuk zijn om mee te beginnen. Als je daarna wat meer volume wil zou je met een T500 je basis alcohol kunnen maken voor een likeur of iets dergelijks.

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@cobus076

Welkom Sander allereerst.

mijn advies is begin rustig eerst, en zorg dat je het gevoel van stoken in de vingers krijgt.

Koop je ketel niet te klein , daar hij maar voor 3/4 gevuld mag worden, dus met een 20ltr ketel kun je 15ltr wash gaan stoken, wat ongeveer resulteert in 2-2,5ltr zuivere alcohol .

Je kunt er ook voor kiezen de ruwstook in een grote simpele ketel te stoken, en vervolgens jou fijnstook in een alambiek of alquitara te stoken zoals robbert al zei.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@cobus076 ik heb ook een T500 die is aangepast en verbouwd om meer smaak te krijgen . Zoals het eerst was was hij alleen voor hoge alkohol percentages goed . Maar zoals  ze al schrijven is voor smaak echtwel een daarvoor gemaakte ketel beter . Ondanks dat mijn smaakjes na de verbouwen volle beter is heb ik voor mijn slivovitsj en whiskey te kunnen maken toch een koperen keteltje besteld.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom Sander.

Met een simpele koperen alambiek kun je velen kanten op, voornamelijk om smaken mee te stoken zijn ze erg geschikt. Je zult wat kennis moeten bemachtigen om je ketel wat te leren kennen en dus te sturen. Staat lekker dicht tegen het oude ambacht aan.

T500 wordt geroemd om het gemak (al heeft dat ook z'n nadelen..) en de zuiverheid en hoge percentage. Je zet t spul aan en gaat als vanzelf.

Er zijn topics over alambiek/koper vs de t500, waar de voor en tegens worden benoemd, in relatie tot de te maken dranken. 

Zo kun je volgens de fabrikant van de t500 enkel herdere vloeistoffen verstoken. Met een alambiek kun je dit sowieso, en met wat bescheiden aanpassingen kun je bijna alles verstoken zoals zware pulp.

Betrekking van koperinvloed op dranken is ook weer iets waar ook wel topic over te vinden is. Zo zijn er meerdere dingen die je mee kunt nemen in je besluit

Kort gezegt voor de dranken die je maken wilt lijkt mij de alambiek de meest logische keuze. Later uitbreiden met een t500 of zelfbouwreflux als je ook neutrale wilt maken kan altijd nog 👍 

Beantwoorden
Cobus076
Berichten: 4
Topic starter
(@cobus076)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bedankt voor de adviezen. Helaas is het in mijn huidige woning niet mogelijk om zowel een grotere simpele ketel te gebruiken voor een ruwstook als een kleinere alambiek in verband met de ruimte die ik nu heb. Dit is zeker een optie voor de toekomst.

Het is mij duidelijk dat met hetgeen ik wil bereiken een alambiek de beste keuze is. Echter zit ik nog met de vraag hoeveel liter prettig is om mee te beginnen? ik twijfel op het moment tussen 10 of 20 liter (of ergens ertussen).

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@cobus076 ik ben zelf begonnen met een 12L. Opzich prima om mee te starten, maar je moet weten dat een vat stookwijn van ca 25L in 3 sessies ruw gestookt moeten worden.. wat daar wel een voordeel van is, is dat je vaker moet stoken, waardoor je meer ervaring krijgt over de controle van je ketel.

Houdt ook in je achterhoofd dat je je reeds gestookte ruwstook ook nog eens zal fijnstoken, en dus met genoeg volume een fijnstook zal moeten starten. Immers houdt je na distillatie een kleiner (lees beter) deel over. Daarbij gezegt, 5L in een 12L keteltje gaat nog vrij prima, maar onder de 4L wordt het lastiger de temperatuur stabieler te houden. Je ketel raak leger door het deel dat je er weer uitstookt, en achtergebleven deel in de ketel loopt makkelijker op in temperatuur.

Met een 20L heb je al gauw een redelijke hoeveelheid ruwstook nodig wil je daar ook je fijnstook in doen. Om te beginnen is een 10L of iets daarboven dus zeker interessant👍

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?