Goedemorgen allen,
Mijn naam is Sander en ik woon in het mooie Breda. Al sinds ik ooit begon met werken in de horeca is mijn interesse in de drankenwereld enorm gegroeid. Van masterclasses en proeverijen tot wijndiploma's, ik wil maar blijven leren.
Sinds een paar maanden ben ik na wat leuke gesprekken mij verder gaan verdiepen in de kunst van het stoken. Dit lijkt mij een hele leuke volgende stap na het zelf kruiden van Rum en het maken van likeuren als oa. Limoncello. Heb ondertussen al aardig wat boeken versleten om mij in te lezen voor ik er aan begin (oa.'het volkomen stookboek' en 'over drank' en natuurlijk de beginnersgids hier op het forum).
Ik zoek nog wat advies voor een mooie set om mee te beginnen aangezien er veel verschillende sets online te koop zijn. Ik wil graag op smaak gaan stoken, voornamelijk Brandy, Jenever en Gin. Nu heb ik van Quickstill een set gevonden via bol.com (van 10, 12 of 20L), maar ik lees ook veel goede verhalen over de T500. Is deze T500 een goede start of is dit wat enthousiast om mee te beginnen? Waar moet ik allemaal rekening mee houden voordat ik een ketel aanschaf?
Ik hoop veel van jullie te mogen leren.
Met vriendelijke groet,
Sander
Welkom Sander.
Met een simpele koperen alambiek kun je velen kanten op, voornamelijk om smaken mee te stoken zijn ze erg geschikt. Je zult wat kennis moeten bemachtigen om je ketel wat te leren kennen en dus te sturen. Staat lekker dicht tegen het oude ambacht aan.
T500 wordt geroemd om het gemak (al heeft dat ook z'n nadelen..) en de zuiverheid en hoge percentage. Je zet t spul aan en gaat als vanzelf.
Er zijn topics over alambiek/koper vs de t500, waar de voor en tegens worden benoemd, in relatie tot de te maken dranken.
Zo kun je volgens de fabrikant van de t500 enkel herdere vloeistoffen verstoken. Met een alambiek kun je dit sowieso, en met wat bescheiden aanpassingen kun je bijna alles verstoken zoals zware pulp.
Betrekking van koperinvloed op dranken is ook weer iets waar ook wel topic over te vinden is. Zo zijn er meerdere dingen die je mee kunt nemen in je besluit
Kort gezegt voor de dranken die je maken wilt lijkt mij de alambiek de meest logische keuze. Later uitbreiden met een t500 of zelfbouwreflux als je ook neutrale wilt maken kan altijd nog 👍
Bedankt voor de adviezen. Helaas is het in mijn huidige woning niet mogelijk om zowel een grotere simpele ketel te gebruiken voor een ruwstook als een kleinere alambiek in verband met de ruimte die ik nu heb. Dit is zeker een optie voor de toekomst.
Het is mij duidelijk dat met hetgeen ik wil bereiken een alambiek de beste keuze is. Echter zit ik nog met de vraag hoeveel liter prettig is om mee te beginnen? ik twijfel op het moment tussen 10 of 20 liter (of ergens ertussen).