Meldingen
Alles wissen

Nieuw op het forum


Matson
Berichten: 17
Registered
Topic starter
(@matson)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 weken geleden

Hallo allemaal,

ik ben pas geleden gestart met deze fantastische hobby, omdat ik altijd erg geïnteresseerd ben geweest in alles omtrent Absint en het altijd mijn droom is geweest om zelf Absint te stoken.

Omdat niemand in mijn directe omgeving mijn passie deelt ben ik op zoek naar mensen die ook  absint stoken. Ik loop namelijk toch wel tegen een aantal zaken aan waarop ik niet echt duidelijk een antwoord kan vinden.

Ik lees toch wel dat hier een enorme schat aan ervaring, kennis en kunde op dit forum aanwezig is dus ik hoop dat jullie me kunnen helpen!

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
56 reacties
11 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1987

@matson  Welkom Matson, er zijn een aantal man hier die Absint maken. Ik heb het zelf een paar keer gedaan, Robbert heeft er wat meer door de jaren heen gemaakt.

 

Welke vragen heb je? 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

Welkom op het forum .

Leuk dat absinth je interesse is .

Inderdaad zoals alchemist zegt heb ik klein beetje ervaring met absinth

het is juist Een van de dranken die ik al vanaf dat ik begon zo een 40j geleden al maak  .

Ik maak zowel franse absinth  volgens originele oude recepten   ( van voor de absinth wet ) als receptiten volgens zwitsers , duits , balkan en tjechisch .

(De moderne absinth is meer een pastis waar weer alsum is aan toegevoegd maar daar heb ik niets mee deze zijn vaak meer anijs zoet . En steranijs in gebruikt. ) 

Een goede absinth is ook pas na lang rijpen drinkbaar .

 

Beantwoorden
Matson
Registered
(@matson)
Deelgenomen: 2 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 17

@robbert Ik heb mijn hele betoog erop gezet voor jullie:)

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1987

@matson  kan t zijn dat je het Robbert via een privébericht geztuurd heb? Want ik zie niks in ieder geval.

Beantwoorden
Matson
Registered
(@matson)
Deelgenomen: 2 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 17

@alchemist mijn bericht is nog in afwachting van goedkeuring?

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1987

@matson  Ah dan zit je nog in je eerste 5 berichten, is om spambots tegen te gaan. Zal t..z.t opvallen bij een van de moderators.

Beantwoorden
Matson
Registered
(@matson)
Deelgenomen: 2 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 17

@alchemist dat zou fijn zijn. het is nogal een lang verhaal n.l

Beantwoorden
Theresa
Registered
(@theresa)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 114

@alchemist pas maar op met Robbert zijn absint . drinkt makkelijk en lekker weg .maar je staat zomaar op je harses . Heftig drankje hoor

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1987

@theresa Haha, ik heb een versie van 'm meegekregen tijdens het eerste bezoek aan het Noorden. Zelf een keertje gemaakt maar ik heb er gelukkig niet zoveel last van 😉 . Laatst zelfs een Absinth lepeltje aangeschaft maar de drank zelf staat nog niet op het programma, eerst m'n recept voor Pastis bijschaven totdat ik deze goed vind, dan komt waarschijnlijk Absinth weer.

Beantwoorden
Theresa
Registered
(@theresa)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 114

@alchemist ik wist niet dat je Robbert bezoekt had.

veel geproefd denk ik daar ?

haha van 1 theelepel absint sta ik al op de kop.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1987

@theresa Tweemaal zelfs, mocht na de eerste keer nog terugkomen. Limburgse Kersenvlaai als zoenoffer doet veel bij hem 😉 . Zeker veel geproefd en genoeg discussies gehad, van recepten met dode geiten in de dunderpit tot het gebruik van wilgenbast tijdens het opkweken van gist.

 

Misschien nog eens dit jaar eens kijken om die kant op te gaan.

Beantwoorden
Matson
Berichten: 17
Registered
Topic starter
(@matson)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 weken geleden

Hallo @Alchemist en @Robbert,

 

Ik zal allereerst zoveel mogelijk details delen over mijn stook proces:

Recept Absinthe Blanche:

Gebruikte alcohol: 0,5 liter Verwijderde link (96% graanalcohol) aangelengd met 100 ml kraanwater om op 0,6 liter 80% te komen. Normaal maak ik zelf neutrale alcohol met een t500 op basis wineos sugar wash. Ik wilde echter deze factor volledig uitsluiten door zelf een liter neutrale alcohol te kopen)

Ingredienten  Hoeveelheid in gr.
Absint Alsem 12,00
Venkel 25,00
Groene anijs zaad 40,00
Engelwortel zaad 1,00
Ster Anijs 3,00
Kleine Alsem (Pontica) 6,00
Hyssop 2,00
Citroen Melisse 3,00
Grdroogde munt blaadjes 1,00
Veronica (Ereprijs) 2,00
Roomse kamille 1,00
Gedroogde sinaasappelschil  1,00
Gedroogde gember 1,00

Gebruikte ketel 5 liter alambiek en elektrisch kookplaatje. (voor het opvangen van de absint gebruik in een siliconen slang om overdracht van kunststof te voorkomen)

Werkwijze:

Ketel eerst schoonmaken in badje van citroenzuur en daarna goed omspoelen met water.

Bovenstaande kruiden in kookzakje 24 uur laten trekken in 0,6 liter 80% alcohol in de ketel.

Na 24 uur voor distilleren 2,8 liter water toevoegen. 

De ketel langzaam opstoken kookplaatje op standje 2.

Als de temperatuurmeter in de helm 80 graden aangeeft begint voor de voorloop. Omdat ik nog niet zo'n held ben ik het maken van cuts neem ik de voorloop waarschijnlijk te ruim. (80 ml) 

Na de voorloop vang ik de hearts op in ricard glaasjes. (temperatuur in de helm geeft 85 graden aan) Hierbij valt mij op dat het distillaat in de eerste 2 glaasjes er nog 100% helder uit komt zonder tint. (ca 2x 150 ml). Daarna begin ik op te merken dat er een gelige gloed in het distillaat begint te komen.

Volgens het review principe van absints door wormwood society is dit niet wenselijk:

Verwijderde link ;view=article&id=150items&Itemid=181

"In a blanche, or white absinthe, the appearance should be crystal clear, diamond brilliant, and free of any tint or hue (absolutely colorless)."

Mij valt op dat ik zodra de output gelig wordt ik nog 2,5 ricard glaasjes op kan vangen in totaal ca 350 ml.

Hierna begint het troebel/melkachtig te worden wat mij verteld dat de naloop begint. Dit gooi ik altijd weg

Mijn vragen: hebben jullie ervaring met dat het distillaat wat gelig begint te worden naar verloop van tijd. (let op dit is maar heel subtiel) terwijl je weet dat:

-Het distillaat niet aangebrand kan zijn: temperatuur in de helm geeft 85 aan. En er wordt gebruik gemaakt van een kookzakje zodat er geen kruidenpulp kan bezinken. Daarnaast zit er meer dan voldoende water in de ketel. Het kookzakje ziet er naderhand nog goed uit zonder schroeiplekken o.i.d.

-Gezien het feit dat de geligheid ong. na 300 ml begint kan dit geen naloop zijn.

-Volgens Piet die in het verleden weleens een topic heeft geplaatst op stookforum kan dit te maken hebben met de alsemolie die onbedoeld mee komt. Je zou dit kunnen ondervangen door een natte doek op de helm te leggen. Hebben jullie hier ervaring mee en hoe werkt dit precies?

-Net na het distilleren merk ik dat er gewoon iets niet klopt aan de geur van de absint maar ik kan mijn vinger er niet op echt op leggen. Pas als ik deze gebottled heb en een paar dagen in de koelkast heb bewaard begint deze beter en meer naar absint te ruiken. Is dit normaal? Ik herken er in ieder geval niets in van onderstaand topic:

https://stookforum.nl/forums/stooktips/klaren-ontgeuren-en-smaak-verbeteren-vervuiling/

-wat voor soort neutrale alcohol is de beste basis voor absint, o.b.v. witte druiven, suiker of graan, of maakt dat helemaal niets uit als je de T500 gebruikt, en daarna nog carbon filtert?

 

 

 

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1987

@matson Ik heb even m'n Absinthe boekje erbij gepakt om te vergelijken, inderdaad de Zwitserse Absinthe Blanche variant met wat toevoegingen.

 

Spoiler
Opmerking Absinthe - A myth Always Green

"Notes on aging:

Even with the most careful manufacture, freshly made extracts have not yet acquired all their qualities, It is necessary to give them time to age so that the acrid flavors in distallation disappear, the aroma develops, and the scent becomes smoother. The extract is filtered and placed into barrels, where it clarifies before delivery for consumption.

 

Dat pas gedestilleerde drank niet de uiteindelijke smaak en geur heeft is volkomen normaal. De scheiding is vaak niet te doen zonder bepaalde andere ongewenste vluchtige componenten mee te nemen. Altijd dien je gedestilleerde drank de tijd te geven om te luchten na het destilleren, denk aan een prop watten of keukenrol in de hals gedurende enkele dagen tot een tweetal weken (langer indien er houtrijping gebeurd).

 

Alhoewel ik bij het Zwitserse Pontarlier recept ook zie staan dat de kruiden slechts 24 uur maceren vind ik dat persoonlijk te kort. Meestal hanteer ik een tiental dagen waarbij het maceraat ook nog een 2 a 2,5 uur verwarmd wordt op 55 graden.

 

Maar je hoeveelheden kunnen wat aan de hoge kant zijn om dat te doen, overweging aan jouw kant.

 

Kleuren die overkomen tijdens destillatie gebeuren vaker, het kan inderdaad olie zijn (waarvan je de vraag kunt stellen of je dit kwijt wilt raken m.b.t. witkleuring bij verdunning). 

 

Een alambiek net als een alquitara en dergelijke zijn erop gemaakt om smaakoverdracht te realiseren, het gebruik van een natte doek zorgt voor meer reflux intern wat voor betere scheiding zorgt, maar ook de kans dat bepaalde smaken niet gaan overkomen in je eindproduct. 

 

De versie die ik een paar keer gemaakt heb komt van Robbert en staat ergens op het forum, dat werkt met 1/3e van het maceraat niet te destilleren en het overgrote deel wel. Ik heb zelf ook niet op de kleur gelet maar meer op geur en smaak tijdens het destilleren.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1987

Toevoeging, is een van z'n Tiny projecten;

 

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7787
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

alcohol uit suiker te gebruiken voor absinth is ongeveer hetzelfde als een bad nemen in het water waar de sokken van het nederlands elftal in is gewassen na een van hun verloren wedstrijden . Het suiker stoken met een t500 maakt niet uit dat is niet anders dan met de andere hobbyketels stoken .

 Je stook zowiezo altijd een basis alcohol min 2 x .

Na correctie met kool is bij een goed uitgevoerde destilatie niet nodig en kan zelf residuen achter laten wat later smaak weer doet verzwakken.

Absinth kan zowel op een alcohol van druivenwijn zijn gestookt als op granen .hangt af van welke regio variant je wil maken .

 

Klopt wat alchemist zegt over een doek om ketel hals of helm dat is een oude truuk om soort reflux te krijgen van minder vluchtige stoffen. je kunt zo ook hoger percentage krijgen door doek met ijswater te sproeien bijvoorbeeld .(ik denk dat iedere potstill en alambiek stoker dit standaard wel eens doet en ervaring mee heeft )

 

 

Als je warm macereert kun je met enkele uren tot een dag hetzelfde als met koud meerdere weken te macereren . Dus eerst warm en dan koud kan te overvloedig wezen. Dus altijd rekening mee houden.

Als je dus eerst met koud maceren noet voldoende " onttrekt " kun je nog eventueel warm nog na bewerken. 

 

De verkleuring die mee komt betekent dat zowel de kook vloeistof te warm kan zijn maar ook de balans naar brug temperatuur niet goed. 

Daardoor dat etherische oliën die meekomen.

 

Het splitsen en deels stoken van maceraat en later deel toevoegen van maceraat is voor een oude absinth een vrij algemene wijze van werken vind je ook in de oude recepten en manuals zo terug.

 

Absinth blanche neige is kristal helder . 

Deze wordt veelal in Zwitserland gestookt op een potstill met doubler .

 

Een absinth moet rijpen .meteen na de stook even als in scheiding naloop moet je rekening houden met ook looizuur . Er zal eerst een tijd van oxidatie nodig zijn om onaangename geur en smaak kwijt te raken .

 

Bij te lang macereren of te hoog in temperatuur zal er ook uit de zaden meer tanines worden opgenomen .

 

 

 

Beantwoorden
20 Reacties
Matson
Registered
(@matson)
Deelgenomen: 2 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 17

@robbert @Alchemist

Ik ben nu al blij dat ik me geregistreerd heb op dit forum! Een hoop info wat deels ook weer nieuwe vragen oproept

1. Dus mijn wineos sugar wash recept kan de prullenbak in dat is duidelijk😉 . Weten jullie nog ergens goede recepten om een wijn alcohol of een graan alcohol te maken?

2. Is het überhaupt mogelijk om een kristalheldere blanche te maken met mijn opstelling? (5 liter alambiek ketel verwarmd met kookplaatje helaas zonder doubler) Ik stook de ketel zeer langzaam op. Heb je nog tips om de balans naar de brug temperatuur goed te houden en zou ik op mijn kookplaatje eerst een kookpan met water meer kunnen zetten en daarop mijn ketel zodat ik au bain-marie verwarm of is dat een slecht idee? 

3. Je geeft aan dat een goede absinth pas drinkbaar is na lang rijpen. Aan hoe lang moet ik dan denken en dien ik hiervoor een houten vat aan te schaffen of kan dat gewoon op fles?

4. Ik zal eens gaan testen wat voor effect de natte doek heeft op de kleur en smaak. Hoe positioneer ik de doek precies? Wikkel ik deze om het voorste deel van de brug voordat deze afloopt naar de koeling?

een zeer helder filmpje trouwens van de Franse versie waarin je deel van het maceraat gebruikt voor de kleuring. Die ga ik zeker proberen.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@matson beginsel voor elke hobby / thuis destilleerder is weten een basis alcohol te maken uit graan .

In topic " Recept voor neutrale graanalcohol gezocht " vind je voorbeelden. 

Ja het is zeker mogelijk om een blanche te maken maar je zal een betere regelbare en temperbare manier van verwarmen moeten toepassen . Electrische plaatjes zijn traag in temperen en lastig regelbaar . 

Eau bain marie is ook een manier maar ook daarbij geld dat deze zeer traag is . En meer geschikt voor zeer grote ketels.

Een doek kun je wikkelen laag om de nek tussen ketel en hoed maar ook boven net onder overgang naar brug . Het maakt beide keren een ander resultaat. . een lage koude brug zal zeker ook kunnen helpen tegen meekomen van de etherische oliën . En zorg dat de vloeistof in ketel niet gaat koken.

Nee hoeft niet in vat . Het kan op kruik rijpen .

Tijd van rijpen hangt ook af van hoe zwaar je de absinth hebt gemacereerd en hebt gestookt en eventueel heb nagemarcereerd .

Maar minimaal 1 jaar rijpen is wel nodig voor een mooie smaak vorming.

 

Beantwoorden
Matson
Registered
(@matson)
Deelgenomen: 2 weken geleden

Nieuw Lid
Berichten: 17