Hallo allemaal,
ik ben pas geleden gestart met deze fantastische hobby, omdat ik altijd erg geïnteresseerd ben geweest in alles omtrent Absint en het altijd mijn droom is geweest om zelf Absint te stoken.
Omdat niemand in mijn directe omgeving mijn passie deelt ben ik op zoek naar mensen die ook absint stoken. Ik loop namelijk toch wel tegen een aantal zaken aan waarop ik niet echt duidelijk een antwoord kan vinden.
Ik lees toch wel dat hier een enorme schat aan ervaring, kennis en kunde op dit forum aanwezig is dus ik hoop dat jullie me kunnen helpen!
Hallo @Alchemist en @Robbert,
Ik zal allereerst zoveel mogelijk details delen over mijn stook proces:
Recept Absinthe Blanche:
Gebruikte alcohol: 0,5 liter Verwijderde link (96% graanalcohol) aangelengd met 100 ml kraanwater om op 0,6 liter 80% te komen. Normaal maak ik zelf neutrale alcohol met een t500 op basis wineos sugar wash. Ik wilde echter deze factor volledig uitsluiten door zelf een liter neutrale alcohol te kopen)
Ingredienten | Hoeveelheid in gr. |
Absint Alsem | 12,00 |
Venkel | 25,00 |
Groene anijs zaad | 40,00 |
Engelwortel zaad | 1,00 |
Ster Anijs | 3,00 |
Kleine Alsem (Pontica) | 6,00 |
Hyssop | 2,00 |
Citroen Melisse | 3,00 |
Grdroogde munt blaadjes | 1,00 |
Veronica (Ereprijs) | 2,00 |
Roomse kamille | 1,00 |
Gedroogde sinaasappelschil | 1,00 |
Gedroogde gember | 1,00 |
Gebruikte ketel 5 liter alambiek en elektrisch kookplaatje. (voor het opvangen van de absint gebruik in een siliconen slang om overdracht van kunststof te voorkomen)
Werkwijze:
Ketel eerst schoonmaken in badje van citroenzuur en daarna goed omspoelen met water.
Bovenstaande kruiden in kookzakje 24 uur laten trekken in 0,6 liter 80% alcohol in de ketel.
Na 24 uur voor distilleren 2,8 liter water toevoegen.
De ketel langzaam opstoken kookplaatje op standje 2.
Als de temperatuurmeter in de helm 80 graden aangeeft begint voor de voorloop. Omdat ik nog niet zo'n held ben ik het maken van cuts neem ik de voorloop waarschijnlijk te ruim. (80 ml)
Na de voorloop vang ik de hearts op in ricard glaasjes. (temperatuur in de helm geeft 85 graden aan) Hierbij valt mij op dat het distillaat in de eerste 2 glaasjes er nog 100% helder uit komt zonder tint. (ca 2x 150 ml). Daarna begin ik op te merken dat er een gelige gloed in het distillaat begint te komen.
Volgens het review principe van absints door wormwood society is dit niet wenselijk:
Verwijderde link ;view=article&id=150:absinthe-review-tutorial&catid=102:items&Itemid=181
"In a blanche, or white absinthe, the appearance should be crystal clear, diamond brilliant, and free of any tint or hue (absolutely colorless)."
Mij valt op dat ik zodra de output gelig wordt ik nog 2,5 ricard glaasjes op kan vangen in totaal ca 350 ml.
Hierna begint het troebel/melkachtig te worden wat mij verteld dat de naloop begint. Dit gooi ik altijd weg
Mijn vragen: hebben jullie ervaring met dat het distillaat wat gelig begint te worden naar verloop van tijd. (let op dit is maar heel subtiel) terwijl je weet dat:
-Het distillaat niet aangebrand kan zijn: temperatuur in de helm geeft 85 aan. En er wordt gebruik gemaakt van een kookzakje zodat er geen kruidenpulp kan bezinken. Daarnaast zit er meer dan voldoende water in de ketel. Het kookzakje ziet er naderhand nog goed uit zonder schroeiplekken o.i.d.
-Gezien het feit dat de geligheid ong. na 300 ml begint kan dit geen naloop zijn.
-Volgens Piet die in het verleden weleens een topic heeft geplaatst op stookforum kan dit te maken hebben met de alsemolie die onbedoeld mee komt. Je zou dit kunnen ondervangen door een natte doek op de helm te leggen. Hebben jullie hier ervaring mee en hoe werkt dit precies?
-Net na het distilleren merk ik dat er gewoon iets niet klopt aan de geur van de absint maar ik kan mijn vinger er niet op echt op leggen. Pas als ik deze gebottled heb en een paar dagen in de koelkast heb bewaard begint deze beter en meer naar absint te ruiken. Is dit normaal? Ik herken er in ieder geval niets in van onderstaand topic:
https://stookforum.nl/forums/stooktips/klaren-ontgeuren-en-smaak-verbeteren-vervuiling/
-wat voor soort neutrale alcohol is de beste basis voor absint, o.b.v. witte druiven, suiker of graan, of maakt dat helemaal niets uit als je de T500 gebruikt, en daarna nog carbon filtert?
alcohol uit suiker te gebruiken voor absinth is ongeveer hetzelfde als een bad nemen in het water waar de sokken van het nederlands elftal in is gewassen na een van hun verloren wedstrijden . Het suiker stoken met een t500 maakt niet uit dat is niet anders dan met de andere hobbyketels stoken .
Je stook zowiezo altijd een basis alcohol min 2 x .
Na correctie met kool is bij een goed uitgevoerde destilatie niet nodig en kan zelf residuen achter laten wat later smaak weer doet verzwakken.
Absinth kan zowel op een alcohol van druivenwijn zijn gestookt als op granen .hangt af van welke regio variant je wil maken .
Klopt wat alchemist zegt over een doek om ketel hals of helm dat is een oude truuk om soort reflux te krijgen van minder vluchtige stoffen. je kunt zo ook hoger percentage krijgen door doek met ijswater te sproeien bijvoorbeeld .(ik denk dat iedere potstill en alambiek stoker dit standaard wel eens doet en ervaring mee heeft )
Als je warm macereert kun je met enkele uren tot een dag hetzelfde als met koud meerdere weken te macereren . Dus eerst warm en dan koud kan te overvloedig wezen. Dus altijd rekening mee houden.
Als je dus eerst met koud maceren noet voldoende " onttrekt " kun je nog eventueel warm nog na bewerken.
De verkleuring die mee komt betekent dat zowel de kook vloeistof te warm kan zijn maar ook de balans naar brug temperatuur niet goed.
Daardoor dat etherische oliën die meekomen.
Het splitsen en deels stoken van maceraat en later deel toevoegen van maceraat is voor een oude absinth een vrij algemene wijze van werken vind je ook in de oude recepten en manuals zo terug.
Absinth blanche neige is kristal helder .
Deze wordt veelal in Zwitserland gestookt op een potstill met doubler .
Een absinth moet rijpen .meteen na de stook even als in scheiding naloop moet je rekening houden met ook looizuur . Er zal eerst een tijd van oxidatie nodig zijn om onaangename geur en smaak kwijt te raken .
Bij te lang macereren of te hoog in temperatuur zal er ook uit de zaden meer tanines worden opgenomen .
P.s. De Amerikaanse vorm van absinth is trouwens de simpelste manier om een blanche te maken .
maar de bakermat van goede drank is toch europa en het midden oosten .
Oude Amerikaanse drank recepten zijn vaak slechte aftreksels .
Amerikaans " creme d'absinth "
Macereer 24 uur per liter alcohol 57 % ( proof alcohol )
10 gr karwij zaad
35 gr alsem
8 gr venkel .
Stook dit af en voeg 70 gr suiker toe .
----------------------
Duurdere versie
Zelfde maar dan toegevoegd
8 gr anijs zaad
8 gr koreander
10 gr cardemom zaad .
Alle kruiden zijn te vinden op:
https://www.voordeelkruiden.nl/
Wordt netjes geleverd in goed afgesloten zakjes...
Website geeft ook aan waarvoor de kruiden te gebruiken zijn als thee.
En nee, ik heb geen aandelen in deze site. Dit was de enige site waar alle kruiden tegelijkertijd te bestellen zijn.
Heb inmiddels al aardig wat kruiden in potjes zitten..... 😉