Meldingen
Alles wissen

Onze eerste Hongaarse Palinka


Bhakti
Berichten: 18
Topic starter
(@bhakti)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo allemaal, ik zal mij als nieuw lid van dit forum eerst even voorstellen. Ik ben Bhakti (sinds jaar en dag mijn bijnaam) en gepensioneerd. Ik woon met mijn vrouw sinds 10 jaar in Hongarije. Ongeveer anderhalf jaar geleden zijn we van een kleine dorpsboerderij (waar we vooral wijn maakten) verhuisd naar een wijnhuisje op een szőlőhegy (wijnberg). Bij ons huisje hebben we een stuk grond van ruim een halve hectare, grotendeels in gebruik als boomgaard, de rest zijn we aan het beplanten met nieuwe fruitbomen want de boomgaard is erg oud en aan vernieuwing toe (de vorige eigenaar was een Hongaar van bijna 80 jaar die de boomgaard niet meer aan kon).

We hebben dus veel achterstallig onderhoud bij te werken, maar er staan ook genoeg fruitbomen die nog zeer productief zijn. Vorig jaar hebben we een redelijke oogst gehad, veel vruchtenwijn gemaakt, maar ook een aantal tonnen gevuld met fruitpulp en die het najaar, winter en voorjaar laten gisten (naar voorbeeld en advies van Hongaren in de omgeving).

Gisteren is ons stookseizoen begonnen, zoals hier op de berg gewoonte is, stoken doen we buiten onder een afdak, het weer is nu pas buiten aangenaam genoeg om buiten te zitten bij de stookketel. Gisteren dus de eerste ton met 35 liter abrikozenpulp uit eigen boomgaard in onze 50 liter stookketel gedaan. Onze ketel komt van een Hongaarse stookwinkel, stoken is hier onder bepaalde voorwaarden en met bepaalde maximums toegestaan (waar we uiteraard volledig aan voldoen). Stookketels kun je hier dan ook zelfs gewoon in de supermarkt kopen.

Na 1,5 uur opwarmen begon de ketel te lopen, na aftrek van de voorloop hebben we bijna 5 liter palinka met een alcoholpercentage van 50% kunnen maken, de smaak is voortreffelijk. Ik weet dat palinka niet bij iedereen even populair is, maar de palinka met abrikozenaroma die we gisteren hebben gemaakt maakt me zeer tevreden.

Zo meteen begin ik aan de tweede stookdag van dit jaar, vandaag stook ik kweeperen-palinka, ik ben benieuwd hoe dat gaat verlopen, maar ik heb goede hoop dat ook dit goed verloopt. Al ben ik iets voorzichtiger, op de pulp in de ton zit een klein laagje schimmel dat ik er af heb geschept, na het afscheppen kwam er wel een heerlijke alcohollucht met kweepeer aroma naar boven, dus ik heb goede hoop.

Nou, dit is een kleine intro, mochten jullie vragen hebben dan hoor ik dat wel.

Beantwoorden
69 reacties
13 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@bhakti welkom. Ik hoop dat je met al dat werk op je landgoed nog genoeg tijd heb voor een hobby(stoken). En als jij nog vragen of opmerkingen heb horen we het ook graag.

Beantwoorden
Bhakti
(@bhakti)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@rumo Dankjewel, uiteraard heb ik geen dagtaak aan de boomgaard en het stoken, ik ben niet alleen, mijn vrouw helpt ook kranig mee, en het is een hobby, geen werk.

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@bhakti

Allereerst welkom hier,

Ook ik ben in Hongarije Somogy Kanya tegen een woonboerderij aangelopen, en ben daar nu voor het 3e jaar, bij ons in het dorp hebben we ook een goede palinka stoker, en mede door hem ben ik zelf ook begonnen met stoken, van mijn eigen drank. En ja de abrikozen palinka is ook zeker mijn favoriet, ikzelf vind de pruimen palinka minder .

Over 2 weken zal ik ook weer in Hongarije zijn, voor een maand of 2 (hoop ik)

Over 10 jaar gaan wij met pensioen en zullen dan ook permanent in Hongarije gaan wonen.

Maar leuk om weer een Nederlander in Hongarije te leren kennen.

In welke regio zitten jullie?

Groet Marcel en Lida

Beantwoorden
Bhakti
(@bhakti)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@marcel1966 Wij zitten in Baranya, in de buurt van Szigetvar. We hebben wel jaren gewoond in Somogy, mooi comitaat, maar waar we nu zitten vinden we toch meer bij ons passen, we zitten nu op het platteland, op een berg (of liever heuvel) en hebben uitzicht tot aan Pecs.

Zelf vind ik de kweeperen-palinka die we deze week hebben gestookt de lekkerste ooit, de minst smakelijke vind ik tot nu toe een commerciële perenpalinka die ik ooit gekocht heb.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@bhakti hallo en welkom op forum . Ik hoop op de boomgaard dit jaar een goede oogst te krijgen . Ik heb Pluot en Victoria pruimenbomen  .

Ik stookte eerst met mijn t500 slivovitsj maar sinds dit weekend een nieuwe vengeance ketel daarvoor. 
Ik kan haast niet wachten tot ik weer bezig mag.

Beantwoorden
Bhakti
(@bhakti)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@theresa Dankjewel. Op ons vorige adres hadden we een gigantische Mirabelle de Nancy staan, waar we ettelijke liters wijn van hebben gestookt. Pruimen zijn sowieso erg geschikt voor brouw-doeleinden. Dit jaar lijken de oogsten van fruit in Hongarije tegen te gaan vallen door late vorst die veel bloesems heeft kapot gemaakt.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@bhakti wij hebben hier op bedrijf pruimen en appels . En  nog wat frambozen . Op het land aardappels en graan .

Wat uitval is en niet verkocht mag gaat in veevoer en ik bruk zelf het mooie eruit voor mijn drankjes.

mijn heit was ook al met slivovitsj en apfelkorm aan het maken hij is nu 9 j weg en nu maak ik de drankjes al 8 jaar . 

Beantwoorden
(@lucifertje)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 230

@bhakti
Spreek je Hongaars?

Ik ben ook samen met een Hongaarse, en ik ben van mening dat wij best daar in de toekomst kunnen overleven in Hongarije als wij onze woningen hier in NL verhuren. 

Maar mijn vriendin staat erop hier te blijven dat ik daar nooit met mensen kan communiceren.

Hoe bevalt het daar verder?

 

Beantwoorden
Bhakti
(@bhakti)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@lucifertje Mijn Hongaars is erg beperkt, maar met hulp van handen en voeten redden we ons redelijk goed. We wonen hier nu 10 jaar, dus het bevalt ons uitstekend hoor.

Beantwoorden
Paolo
(@paolo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 618

@van harte welkom alsnog Bhakti op dit mooie forum.

 

Inderdaad is niet iedereen fan van Palenka maar ik vind het heerlijk. Heb heel veel zelfgestookte uit Roemenië gedronken. Helemaal leuk dat je nu het zelf stookt.

Hou ons ons op de hoogte en fotootje van je ketel zou super zijn.

 

Alvast proost 🥃

Beantwoorden
Bhakti
(@bhakti)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@paolo Een foto van mijn ketel komt er zsm aan. Terzijnertijd zet ik die wel in het forum.

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@bhakti welkom op dit forum, bron van tips en goede raad en leuke ideeen. Een mens leert van fouten maken maar eigenlijk nog meer van mensen die dezelfde fouten reeds gemaakt hebben. Zelf ben ik meer met gin en likeuren bezig maar wil nu ook met whisky gaan experimenteren.

Palinka wordtgemaakt van blauwe pruimen als ik het goed heb. Kan je even je werkwijze toelichten van het plukken tot het stoken?

Beantwoorden
(@dewittelinde)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 68

@bhakti  welkom op dit top forum

 

Beantwoorden
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom op het forum Bhakti, zo te lezen ben je al goed in de weer. Natuurlijk wens ik je veel stookplezier en lees plezier op het forum bij minder mooi weer. Een foto van je installatie stellen we enorm op prijs die kun je plaatsen nadat je 7 keer wat op het forum hebt geschreven.

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Bhakti
(@bhakti)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@notna Dankjewel. Uiteraard volgt er een foto van mijn keteltje, die 7 keer schrijven zal niet zo moeilijk te halen zijn want hoewel ik al aardig op weg ben ben ik toch nog een beginner. Vragen stellen zal dus vaak genoeg voor komen.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Welkom op het forum! Heel veel jaren geleden op een camping in Hongarije kennis gemaakt met eigen gestookte palinka en daarna met moeite mijn tent weer gevonden om de volgende morgen helder en fris wakker te worden (en ja, in mijn eigen tent...).

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Bhakti
(@bhakti)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@mccorner Hongarije heeft een rijke palinka cultuur, maar onderling toch met veel verschillen. Er zijn stokers die palinka maken voor de goedkope borrel het jaar rond, maar ook stokers met veel kennis van het laten rijpen van de palinka, de verschillende smaken, enzovoort. Die laatste daar reken ik mijzelf onder, ik ben geen grote drinker, het gaat mij vooral er om een zo mooi mogelijk product te maken om daar af en toe bij gelegenheid van te genieten. Dronken worden is mij al jaren niet meer overkomen.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom! We zijn ook benieuwd naar foto's...

Beantwoorden
3 Reacties
Bhakti
(@bhakti)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@baukrrhh Dankjewel, foto's volgen zo snel mogelijk. Dus even geduld tot ik meerdere berichten heb geplaatst, zodat ik foto's kan toevoegen.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@bhakti leuk!!

Beantwoorden
Bhakti
(@bhakti)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@baukrrhh Dankjewel 🙂

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom

Ooit door Hongarije gereden en de Unicum leren waarderen.

Palinka kende ik helaas niet en heb het niet geproefd. 

Wiki

Palinka (Hongaars: pálinka; Roemeens: pălincă of palincă) is een sterke drank die populair is in Hongarije en Transsylvanië. Palinka is een sterke drank, die vooral gestookt wordt uit appels, pruimen, peren of abrikozen of van welke andere vruchten ook.

 

Ik ben wel benieuwd naar de peren palinca.  Moeilijker te stoken dan de abrikoos denk ik.

 

Ik ben benieuwd naar je installatie

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Bhakti
(@bhakti)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@psycat Het moeilijkst te stoken tot nu toe is de kweeperen-palinka, het geeft weinig opbrengst, maar aan de andere kant, het is (naar mijn mening) de lekkerste palinka, zacht, fruitig, en veel aroma. Abrikoos is erg makkelijk, geeft waanzinnig veel opbrengst en is smakelijk. Ik kan je aanbevelen om eens een proeverij op te zoeken, palinka is een verzamelnaam en er zijn eindeloos veel smaken.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Overigens op 1/2 hectare, als ik vragn mag :  welke fruitbomen heb je daar zoal staan ?

Heb je ook druiven ?

Prettige dag

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Bhakti
(@bhakti)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@psycat Het is een erg oude boomgaard, en er staan dan ook veel oude fruit-rassen die weinig meer voor komen, en die we proberen te behouden voor het nageslacht. Zo hebben we onder andere hoogstam Abrikozen, die geven 1 keer per 3 jaar vrucht, de abrikozen uit die boom zijn zo groot als flinke sinaasappels. Verder hebben we kersen, appels (verschillende rassen waaronder een erg oude boom waarvan we het ras nog steeds niet hebben kunnen bepalen, maar erg veel oogst geeft), peren (van conference tot kweeperen), perziken (gewone handperziken, maar ook vijgperziken, bloedperziken (waar ik vandaag palinka van ga stoken), productieperziken (zijn bijna niet te eten als handperzik maar geeft heerlijke wijn of palinka), vijgen (die we bijna allemaal gewoon opeten, maar we gaan de vijgenstruiken volgend jaar uitbreiden door stekken). Het is dus een allegaartje, maar sowieso een typische palinka-boomgaard. We hebben overigens geen druiven, daar is de grond van de boomgaard niet geschikt voor. Druiven en fruitbomen stellen tegengestelde eisen aan de bodem.

Beantwoorden
ruud1
Berichten: 138
(@ruud1)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

kom heren meer posten, ik ben benieuwd naar de foto`s 🙂

ik hoop dat jullie nog lange verhalen gaan schrijven over hongarije en abrikozen palinka.

 ik ken het en het is zeeer goed te drinken

brand maar los

en suc6 hier op het forum

groeten

ruud

Beantwoorden
11 Reacties
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@ruud1

inderdaad is de Hongaarse abrikozen palinka erg lekker, tenminste als het goed gestookt is 🙂

Over 2 weken zit ik weer voor 2 maanden in Hongarije en mag weer gaan genieten van de Hongaarse cultuur, kijk nu al uit dat ik over een paar jaar permanent daar heen verhuis.

Groet Marcel

Beantwoorden
ruud1
(@ruud1)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@marcel1966

hoi marcel

als je toevallig een lekker receptje hebt voor abrikozen palinka dan hou ik me aanbevolen 🙂

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@ruud1 dan lees ik graag mee.

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@odevie. #METOO

Beantwoorden
Bhakti
(@bhakti)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@ruud1 Ik zal het recept voor palinka zoals ik het heb geleerd van de Hongaarse mensen hier binnenkort ook op het forum zetten in de recepten-afdeling.

Beantwoorden
ruud1
(@ruud1)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@bhakti

helemaal geweldig ik lees en kijk graag mee

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 326

@marcel1966 heerlijk ! Ik zit zelf ook heel regelmatig in Hongarije , deze keer door tijdgebrek nu niet in het oogstseizoen helaas… in welk deel zit je van Hongarije ? Ik zit in Somogy vlak bij Szigetvar

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@harryd1969 Sorry dat ik nu pas reageer, maar was erg druk de laatste maanden.

ik zit ook in somogy, klein dorpje net naast Tab ongeveer 30km van siofok

komende maand vertrek ik er weer heen 🙂

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 326

@marcel1966 heerlijk ! Mijn huis is bijna klaar, planning is eind april. Ik ga begin april weer heen!

Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@harryd1969 Begin februari ga ik 10 dagen, en half april ga ik er weer voor een maand heen,en nee mijn huis is nog lang niet klaar, maar een klushuis kopen was wel een bewuste keuze. Jij heel veel plezier en succes met jouw huis daar.

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 326

@marcel1966 ik heb bewust gekozen voor volledige nieuwbouw, meteen projectje van gemaakt om energie 0 te doen. Dus volledig A label en warmtepomp , zonnepanelen, tesla powerwalls voor energie. Gelukkig goede aannemer gevonden , gaat heel correct !

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hmmm palinka, en vegyes palinka in het bijzonder... ik lees ook stiekem mee 😀 

Beantwoorden
8 Reacties
Bhakti
(@bhakti)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@pikketanus Vegyes palinka, dat is een palinka van verschillende vruchten, en dus erg moeilijk te determineren welke je bedoelt. Elke Vegyes die ik tot nu toe geproefd heb smaakte anders dan de vorige die ik proefde. Maar dat is de charme van Vegyes, het is vaak het geheim van de stoker welke combinatie van vruchten er gebruikt is, en een erg creatieve palinka om te stoken.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@bhakti daarom, kan alle kanten mee op 😎  de barrack is ook een superieure, mits goed gestookt, maar dat geldt voor veel balkan dranken. Ene huishouden neemt het scheiden wat nauwer dan de ander, dus verschillen zijn er zeker 🙂

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@bhakti je mag dus alle vruchten vergisten en dan stoken en op 50% brengen? of ben ik nu te kort door de bocht? @pikketanus

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@baukrrhh dan kan je het idd palinka noemen haha, maar je snapt natuurlijk dat een ananas bv geen inheemse vrucht is voor de balkan, en dus minder voor de hand ligt dit dan 'palinka' te noemen. Maar appels, peren, abrikozen, pruimen en perzikken in verschillende vormen vindt je veel terug. Percentage is afhankelijk van wat de gebruiker wenst, dus daar ook variatie. Weet niet de precieze onder en bovengrens, maar zal tenminste 40% zijn, en ik weet dat ze op het platteland daar vaak op 70% houden en zo bottelen en consumeren.

Smaak is wellicht ook een reden voor uiteenlopende percentages. Vruchten met fragielere smaken is zonde om te verdunnen met water. Het is niet enkel de alcohol die dan afzwakt, maar ongewenst ook smaak..

M'n laagste (zwakste) eigenstook palinka (vegyes-fruitmix, maar barrack-abrikoos dominant) is 42,5%. Van de zelfde batch heb ik nog staan op andere sterkte; 45 en 55. Ik moet toegeven, die van 55 is de grootste smaakbom. De 42,5 en 45 drinkt wat makkelijker weg, zou je op z'n Hongaars achterover kunnen slaan haha😁

Beantwoorden
Bhakti
(@bhakti)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@baukrrhh Over de kenmerken van palinka zijn er verschillende meningen. Er zijn mensen die vinden dat palinka minimaal 50% moet zijn, liever sterker, maar er zijn ook mensen (zoals ik zelf) die de smaak belangrijker vinden dan de procenten. Naar mijn mening (en van de mensen die mij van alles over palinka hebben verteld, Hongaarse bevolking bedoel ik dan) moet een palinka de smaak van de vrucht duidelijk herkenbaar dragen, en als je palinka een tweede stook geeft verlies je gegarandeerd smaak. Dus als je de echte palinka met sterke kenmerken van hoe palinka hoort te smaken wilt meemaken zou ik niet naar de sterkste palinka zoeken, integendeel, juist de palinka's van rond de 40% zijn over het algemeen 1-malige stook palinka's en hebben de meeste smaak.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@bhakti ik merk in smaakverschil voornamelijk de scherpte bij enkelvoudig gestookte, 2maal maakte het bij mij zoveel zachter. Heb gemerkt dat de fruitsmaak niet waarneembaar minder wordt, maar opbrengst wel iets ingeleverd.

Voor de zachtheid vind ik het de moeite wel een 2e stook te doen, al betekent dat een litertje of wat minder (4 of 5L)... ik stook ook voor de smaak, en als ik er toch meer van wil hebben zet ik gewoon nog een vatje bij haha

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@bhakti aroma verlies hoeft niet in een tweede overhaal . Je kunt zelfs in een 2e overhaal meer aroma krijgen door een met een secondair vat te stoken. 

Er zijn meerdere ketel type in gebruik immers de destilatie methode met secondaire vaten is juist afkomstig uit de oude transilvaanse  en het oude Walachije regio en gaat terug tot in de 16e eeuw .  

Er zijn meerdere manieren van stoken en zeker in de oude regio's waar de slivovic geschiedenis  al eeuwen oud is . 

 

 

 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@bhakti @pikketanus even een reactie vanuit de bouwput. (Klussen van het huis) thnx voor de info. Ik zal btw ananas enz achterwege laten. :p

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Mijn tweede thuis is Roemenie, ik wil daar graag gaan wonen maar mijn Roemeense vrouw Adrianaa trekt daar nog niet zo aan,daar heb ik het stoken geleerd ik stook druiven appels peren aardbeien enz.momenteel whisky van maïs is mijn favoriet ik wil nu 150ltr stoken en ben goed op weg.het leuke is dat ik nu stook.en aan de Roemenen geef😂 ik stook ongeveer 18 jr maar op de oude manier,ik gebruik een Lau ketel van daar van 100 ltr,ga nu kijken als ik daar ben voor een van rvs.als ik in Roemenië ben stook ik ook.

Beantwoorden
Berichten: 14
(@nieuwersluis-stookt)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dag allemaal, ik ben nieuw op dit forum. Woon 'gewoon' in midden nederland, maar heb wel een boomgaard met pruimen en moesappelen. Ik wil graag palinka maken (1 keer in Hongarije een erg leuke dag aan beleefd 😀 ) en ben nav wat rondkijken op dit forum alvast begonnen maar zoek ook nog een wat gedetailleerdere instructie. 

Ik heb nu 2 tonnen van 15 kg. In de een 2 liter water erbij in de ander niks. Pitten er gewoon in gelaten. Staan nu in een geïsoleerde schuur.

Ik hoef niet een extreem hoog percentage alcohol. de pruimensmaak vind ik belangrijker

 

Ik dat zelf nav ene chris op dit forum er na 2 weken wat gist bij te doen en suiker. Daarna, als t uitgegist is (en vlg dezelfde chis is dat als de pitten op de bodem liggen), vergisten. 

Paar vragen:

1. wat vinden jullie van de aanpak?

2. is t erg als de temperatuur wat schommelt in de schuur?

3. waarom wacht ik eigenlijk eerst 2 weken met gist en suiker en waarom doe ik dat niet gelijk? 

4. wat zal ik met de 30-40 kg best zure appels doen? 

Beantwoorden
3 Reacties
Bhakti
(@bhakti)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18
  • @nieuwersluis-stookt Sowieso is het niet een goed idee om pitten er gewoon in te laten zitten, het verhoogt het percentage methanol in je brouwsel, en geeft een bittere smaak aan je stooksel. Verder voeg ik meer water toe, tijdens het stoken van een te droog (of plakkerig) brouwsel heb je kans op aankeken van je brouwsel aan de bodem van je stoomketel. Schommelende temperaturen zijn geen ramp, als alles maar vooral boven de 15 graden blijft, komt je brouwsel onder de 15 graden dan stokt de gisting en hervat pas boven de 15 graden. Wachten met gist en suiker is niet nodig (doe ik tenminste niet). Zure appels wat opzoeken met suiker, dan is het goed stookmateriaal al zijn zoete appels beter. Succes met je palinka avontuur.
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@bhakti hoeveelheid pitten altijd zo laag mogelijk houden .metanol en cyanide gehalte wil je zo laag mogelijk houden. !

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@nieuwersluis-stookt . Wolkom  op dit forum.

heeft u de pruimen even kort gekookt of gestoomd .

Is beter voor het sap eruit te krijen. En er vormt minder methyl.

zoals Robbert ook al zegt gebruik maar wnkele pitten voor wat bitterheid maar niet te veel . Pruimen geven al veel methyl . En de cianide maakt ook de gisting moeilijk of stop het . 

Beantwoorden
Berichten: 14
(@nieuwersluis-stookt)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

oke! dank voor alle antwoorden. Ik ga dit weekend zo veel mogelijk pitten eruit vissen dan en gooi suiker en gist erbij. Meer water kan al wil ik graag zo veel mogelijk de smaak van pruim vasthouden. Hebben jullie daar tips voor? Hoe ik de smaak zo veel mogelijk kan houden? Nogmaals, een hoog percentage alcohol vind ik niet zo interessant. 40% is prima

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@nieuwersluis-stookt de meeste smaak behoud je door rustig vergisten , geheel alles in ketel gebruiken bij het stoken  en een goede alquitara , potstill of Alambiek gebruiken . En nog beter zou zijn verwerken in een charantaise .

Beantwoorden
Berichten: 14
(@nieuwersluis-stookt)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb de pruimen trouwens niet van te voren gestoomd helaas

Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@nieuwersluis-stookt  Er zijn mensen die gebruiken zakjes of vloeibaar enzym bij fruit voor meer sap te krijgen en het enzym af te breken dat methyl vormt maar je kan dit ook gewoon doen door even de kook erover .ook dan is het enzym stuk en zijn celwanden kapot waardoor je ook meer sap krijgt .Theresa stoomt maar zij heeft een enorm landbouw en  fruitteelt bedrijf met ook pruimen , aardappelen graan enz  en daarvoor ook schrap machines , persen en  ook stoom / hogedruk ketels .

( En zij maakt al jaren geweldige Slivovice van oud recept )

 

Beantwoorden
(@nieuwersluis-stookt)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@robbert Dag Robbert, dank voor je bericht. Ik heb nu idd ook gebruik gemaakt van de enzymen. Ik heb wel nog een vraag aan je: ik had André (ook op dit forum) langs en hij gaf aan dat mijn ketel: (alembic pot still condenser, turbo 500) wellicht niet de beste koop is als je vooral voor de smaak gaat en niet voor een hoog alcohol precentage. Ik wil juist graag de pruimensmaak behouden en ik vind 40% alcohol genoeg. Kan dat met mijn ketel en zo ja, hoe?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@nieuwersluis-stookt T500 met alambiek is inderdaad niet een ketel om volle ronde aroma's mee over te krijgen .

Een potstill , alambiek , alquitara , charantaise of Armagnac ketels zijn daar veel beter voor te gebruiken .

Wil je toch de T500 gebruiken zal een dubbele bodem plaat , een aanpassing aan koperen alambiek voor betere flow , vermogen regelaar iets verbetering geven. 

Gebruik je de standaard T500 . Neem dan in iedergeval een kookzak en iets onderin waardoor de kookzak niet op bodem rust.  

vergist de pruimen als pulp en schep deze over na Vergisting innde kookzak en stook op hogere temperatuur maar blijf wel onder 95 graden . . 

Gebruik voldoende vocht! 

Beantwoorden
(@nieuwersluis-stookt)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@robbert oke. niet t antwoord wat ik wilde horen, maar de ketel zit nog in de verpakking. wellicht kan ik nog terug. 

Je noemt er een aantal... ik heb dus 1x per jaar 30-40 kg pruimen en verder wil ik aan de slag met appelsap/calvados. maar wil dus vooral de smaak van de vrucht behouden. is de

12l Professionele Roestvrijstalen ketel Alcohol Maneschijn Water Koper Wine Beer Maken Hine Home Roestvrij Alcohol Distilleerder Gift - Koper

dan wat? 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@nieuwersluis-stookt alle ketels hebben een eigen iets waar ze goed en niet goed on presteren. .en er is geen 1 ketel die alles zou kunnen .

Ook budger teld mee in ketel aanschaf. .

Voor Calvados e.d.   zou een charantaise mooiste zijn om te gebruiken .

Maar een koperen potstill of alquitara zijn ook prima te gebruiken.

 

Beantwoorden
Berichten: 14
(@nieuwersluis-stookt)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

We hebben inmiddels een mooie ketel via stookwinkel. De pruimen staan nu 4 weken te gisten en heb net een test gedaan met vlammetje maar die gaat gelijk uit. Maw niet uitgegist. komen kleine plekjes schimmel nu. Wat te doen? Kan ik t gisttempo versnellen? Warmere omgeving? Of moet ik op een gegeven moment gewoon destilleren?

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@nieuwersluis-stookt is het schimmel of kaam . 

Zolang het wit of grijs is is geen probleem je kunt heel voorzichtig afscheppen maar als nog maar een paar dagen te gaan is niet meteen een probleem . wanneer blauwe of zwarte schimmel aanwezig is is wel belangrijk meteen af te scheppen  .

Meestal helpt ook iets aanzuren .

Beantwoorden
(@nieuwersluis-stookt)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@robbert en kun je t gistingsproces versnellen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@nieuwersluis-stookt .  Ja je kunt versnellen maar Gist moet in zijn normale milieu zijn werk doen. Ga je forceren om te versnellen kun je juist nog meer problemen krijgen .

Het is nooit verstandig te forceren . .

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ongeduldig jongens die nieuwersluisers !

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@nieuwersluis-stookt)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@haak HAha. Valt mee maar nu zich wat schimmel aan t vormen is krijg ik beetje haast. Wil voorkomen dat t wegschimmelt. 

Beantwoorden
Berichten: 14
(@nieuwersluis-stookt)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Inmiddels een zondagje gestookt (tijdrovend klusje) en wederom wat vragen:

Ik heb in de ketel ongeveer 20-25 liter gedaan zonder de prut

1. fles 1 (na de voorloop) was verbazingwekkend lekker.

2. Daarna echter vond ik t erg flauw: beetje waterig met een alcohol smaakje. en die daarop ook. heb t weggegooid

3. Ik moet zeggen dat de temperatuurmeter (die volgends iedereen niet betrouwbaar is) wel richting de 95 graden ging. Als ik de temperatuur liet zakken, kwam er ook niks meer uit,

4. zojuist ketel open gemaakt en blijkt dat er nog wel zo'n 15 liter in zit. 

Vraag is nu: zat bij fles 2-3 al veel waterdamp? zo smaakte t namelijk. Of had ik t gewoon moeten destilleren en dan bij elkaar moeten gooien en voor een tweede keer stoken moeten gaan. 

en klopt t dat er nog zo'n 75% van t vocht in de ketel zat? moet ik dat gewoon weggooien? 

Alvast dank voor de antwoorden! 

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@nieuwersluis-stookt als temperatuur hoger oploopt krijg je meer andere stoffen mee . Loopt temperatuur te hoog op "verbranden " ook de stoffen die de smaken / esters vormen. Des te meer ruwe stoffen in ketel mee worden gestookt des te meer smaak er mee komt . 

Je stookt  met een T500 zonder vermogens regelaar ? 

Goed Temperatuur beheer is  van belang om zoveel mogelijk smaak over te houden .

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@robbert 

ik begreep dat de T500 is ingeruild voor een Whisky alambiek 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@nieuwersluis-stookt, wat flessen met iets dat naar alcohol smaak en een paar die wat wateriger smaken is nou niet echt een wetschappelijk manier om te kijken wat je heb gedaan 😆 Tijd om wat meetgereedschap aan te schaven(alcoholmeter, SG meter, maatbeker). Je kan alles opvangen van de eerste stook en dat een tweede keer stoken. Dan heb je natuurlijk wel minder in je ketel dus dan zou je meerdere eerst stoken(stripruns) bij elkaar kunnen doen voor de tweede ronde(spiritrun).

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?