Hallo allemaal, ik zal mij als nieuw lid van dit forum eerst even voorstellen. Ik ben Bhakti (sinds jaar en dag mijn bijnaam) en gepensioneerd. Ik woon met mijn vrouw sinds 10 jaar in Hongarije. Ongeveer anderhalf jaar geleden zijn we van een kleine dorpsboerderij (waar we vooral wijn maakten) verhuisd naar een wijnhuisje op een szőlőhegy (wijnberg). Bij ons huisje hebben we een stuk grond van ruim een halve hectare, grotendeels in gebruik als boomgaard, de rest zijn we aan het beplanten met nieuwe fruitbomen want de boomgaard is erg oud en aan vernieuwing toe (de vorige eigenaar was een Hongaar van bijna 80 jaar die de boomgaard niet meer aan kon).
We hebben dus veel achterstallig onderhoud bij te werken, maar er staan ook genoeg fruitbomen die nog zeer productief zijn. Vorig jaar hebben we een redelijke oogst gehad, veel vruchtenwijn gemaakt, maar ook een aantal tonnen gevuld met fruitpulp en die het najaar, winter en voorjaar laten gisten (naar voorbeeld en advies van Hongaren in de omgeving).
Gisteren is ons stookseizoen begonnen, zoals hier op de berg gewoonte is, stoken doen we buiten onder een afdak, het weer is nu pas buiten aangenaam genoeg om buiten te zitten bij de stookketel. Gisteren dus de eerste ton met 35 liter abrikozenpulp uit eigen boomgaard in onze 50 liter stookketel gedaan. Onze ketel komt van een Hongaarse stookwinkel, stoken is hier onder bepaalde voorwaarden en met bepaalde maximums toegestaan (waar we uiteraard volledig aan voldoen). Stookketels kun je hier dan ook zelfs gewoon in de supermarkt kopen.
Na 1,5 uur opwarmen begon de ketel te lopen, na aftrek van de voorloop hebben we bijna 5 liter palinka met een alcoholpercentage van 50% kunnen maken, de smaak is voortreffelijk. Ik weet dat palinka niet bij iedereen even populair is, maar de palinka met abrikozenaroma die we gisteren hebben gemaakt maakt me zeer tevreden.
Zo meteen begin ik aan de tweede stookdag van dit jaar, vandaag stook ik kweeperen-palinka, ik ben benieuwd hoe dat gaat verlopen, maar ik heb goede hoop dat ook dit goed verloopt. Al ben ik iets voorzichtiger, op de pulp in de ton zit een klein laagje schimmel dat ik er af heb geschept, na het afscheppen kwam er wel een heerlijke alcohollucht met kweepeer aroma naar boven, dus ik heb goede hoop.
Nou, dit is een kleine intro, mochten jullie vragen hebben dan hoor ik dat wel.
Welkom op het forum Bhakti, zo te lezen ben je al goed in de weer. Natuurlijk wens ik je veel stookplezier en lees plezier op het forum bij minder mooi weer. Een foto van je installatie stellen we enorm op prijs die kun je plaatsen nadat je 7 keer wat op het forum hebt geschreven.
Welkom op het forum! Heel veel jaren geleden op een camping in Hongarije kennis gemaakt met eigen gestookte palinka en daarna met moeite mijn tent weer gevonden om de volgende morgen helder en fris wakker te worden (en ja, in mijn eigen tent...).
Welkom! We zijn ook benieuwd naar foto's...
Welkom
Ooit door Hongarije gereden en de Unicum leren waarderen.
Palinka kende ik helaas niet en heb het niet geproefd.
Wiki
Palinka (Hongaars: pálinka; Roemeens: pălincă of palincă) is een sterke drank die populair is in Hongarije en Transsylvanië. Palinka is een sterke drank, die vooral gestookt wordt uit appels, pruimen, peren of abrikozen of van welke andere vruchten ook.
Ik ben wel benieuwd naar de peren palinca. Moeilijker te stoken dan de abrikoos denk ik.
Ik ben benieuwd naar je installatie
Overigens op 1/2 hectare, als ik vragn mag : welke fruitbomen heb je daar zoal staan ?
Heb je ook druiven ?
Prettige dag
kom heren meer posten, ik ben benieuwd naar de foto`s 🙂
ik hoop dat jullie nog lange verhalen gaan schrijven over hongarije en abrikozen palinka.
ik ken het en het is zeeer goed te drinken
brand maar los
en suc6 hier op het forum
groeten
ruud
Hmmm palinka, en vegyes palinka in het bijzonder... ik lees ook stiekem mee 😀
Mijn tweede thuis is Roemenie, ik wil daar graag gaan wonen maar mijn Roemeense vrouw Adrianaa trekt daar nog niet zo aan,daar heb ik het stoken geleerd ik stook druiven appels peren aardbeien enz.momenteel whisky van maïs is mijn favoriet ik wil nu 150ltr stoken en ben goed op weg.het leuke is dat ik nu stook.en aan de Roemenen geef😂 ik stook ongeveer 18 jr maar op de oude manier,ik gebruik een Lau ketel van daar van 100 ltr,ga nu kijken als ik daar ben voor een van rvs.als ik in Roemenië ben stook ik ook.
Dag allemaal, ik ben nieuw op dit forum. Woon 'gewoon' in midden nederland, maar heb wel een boomgaard met pruimen en moesappelen. Ik wil graag palinka maken (1 keer in Hongarije een erg leuke dag aan beleefd 😀 ) en ben nav wat rondkijken op dit forum alvast begonnen maar zoek ook nog een wat gedetailleerdere instructie.
Ik heb nu 2 tonnen van 15 kg. In de een 2 liter water erbij in de ander niks. Pitten er gewoon in gelaten. Staan nu in een geïsoleerde schuur.
Ik hoef niet een extreem hoog percentage alcohol. de pruimensmaak vind ik belangrijker
Ik dat zelf nav ene chris op dit forum er na 2 weken wat gist bij te doen en suiker. Daarna, als t uitgegist is (en vlg dezelfde chis is dat als de pitten op de bodem liggen), vergisten.
Paar vragen:
1. wat vinden jullie van de aanpak?
2. is t erg als de temperatuur wat schommelt in de schuur?
3. waarom wacht ik eigenlijk eerst 2 weken met gist en suiker en waarom doe ik dat niet gelijk?
4. wat zal ik met de 30-40 kg best zure appels doen?