Bedankt allemaal!
Voorlopig wil ik beginnen bij het begin, met gemakkelijke recepten voor vruchten of kruiden wijnen. Op den ouderwetschen manier, zeg maar 😉
Het echte stoken met hogere alcoholpercentages spreekt me zeker ook aan, maar ik ga het nog even rustig aan doen, ook al sta ik te popelen.
Ik ben iemand die het ineens groots aanpakt, en dat kan ook tegenvallen als ik niet geduldig te werk ga.
Ik ga zeker veel lezen hier, dat is de beste manier om te leren, voor mij althans 🙂
Ans ik kom heel vaak in Roemenie en daar is het heel normaal dat vrouwen stoken,dus welkom dames.gr.??Chris.V
hallo,
Ben al een tijd bezig met het fermenteren en inmaken van allerlei etenswaren.
Mijn oog is nu gevallen op met maken van alcoholische dranken 🙂 met name op likeur en kruidenbitters.
Na wat omzwervingen op het internet ben ik dit forum tegengekomen en heb me aangemeld.
hoop dat jullie me kunnen helpen bij vragen.
bombadil
Hoi Bombadil, welkom! En over veel dingen is alles al geschreven maar dat heb je al kunnen zien. Domme vragen bestaan hier eigenlijk niet dus ga lekker los.
Veel plezier
Hallo, hierbij stel ik me even voor. Ben net begonnen en heb inmiddels 25 liter stookwijn. Vandaag de ketel opgestart
alleen nog wat vragen. Welke temperatuur moet ik aanhouden in de kolom zie thermometer op foto
hoeveel alcohol krijg ik uit 10 liter stookwijn, ofwel hoe weet ik wanneer het klaar is.
groeten
Jos
Hallo bombadil, welkom op dit gezellige forum.
Er staan inmiddels al heel wat likeuren op dit forum die makkelijk te maken zijn.
Suc6
Beste Jos,
Mag ik even vragen waar u de ketel aangekocht hebt ?
Ik zie Chinese tekens erop staan ?
Alvast bedankt !
Welkom....Lekker hoor kruidenbitters en liekeurtjes
Veel plezier hier.
Heb je een ketel/kolom?
ter aanvulling op mijn vorige post. Mijn naam is Jos en ik kom uit Alphen ad Rijn. De ketel is afkomstig uit china, heb er zelfs invoer rechten over betaald (uiteraard niet geheel vrijwillig) helemaal eerlijk gegaan dus. Totale kosten (want die vraag komt natuurlijk) is ongeveer 200 euro. Kan iemand antwoord geven op mijn vragen?
Hoi Jos, wat een mooi ding man,compliment. Stookwijn met turbogist is na 7 dagen tot soms wel 14 dagen pas uitgegist. Na gistdag 6/7 heb je het beste rendement. Alcohol stooktemperatuur 78.37 celcius en we kunnen pas voorspellen hoeveel opbrengst je hebt als je verteld waaruit je stookwijn is gemaakt. Succes!
De stookwijn is gemaakt met turbogist, stond buiten voor ruim drie weken (onder veranda in een dekentje), het bleef borrelen (overdag wat ikzag) en dus werd er alcohol gemaakt werd gezegd.
Gaaf vat zeg. Da's geen kleine jongen. Hoeveel liter?
Ik vraag me af of je op temperatuur moet regelen. De temperatuur zal steeds verder oplopen omdat het aandeel water in de ketel steeds groter wordt t.o.v. de hoeveelheid alcohol in de ketel.
Hoeveelheid alcohol is lastig om te zeggen. Hangt ook nogal met je stookwijn en kolom samen.
Ow....en heel hartelijk welkom.
Owww, invoerrechten is wel een pijnpuntje ja, ik voel je frustratie.
Welnu, de goede tijd is aangebroken om lekker je 3 weken oude stookwijn te gaan stoken!
Die is al helemaal uit zichzelf geklaard. Opbrengst antwoord moet even komen van een T500 user, ik haal uit alcotec vodkastar turbogist met 6kg suiker ongeveer op 4liter stookwijn->1,5 liter moonshine met 40% vol alc.
Hey nimrax,ik zit zo te lezen dat je uit alcotec vodkastar met 6kg suiker en op 4liter stookwijn,dat lijkt me zo weinig dat je er uit haalt van 6kg suiker?Normaal met de Turbogist is het toch hoger van stookwijn 25liter en met ongeveer 4a5liter alcohol,of ben ik mis?grtj
Ja joh, het zit zo: ik kan per keer in een smarts still 4 liter stookwijn kwijt.
Maar na alle runs (6x4 liter) is dat 6x 1,5 liter moonshine 40%.... 😉