Meldingen
Alles wissen

[Gesloten] Stel je even voor

Pagina 5 / 282

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Ger, jij ook welkom hier! We lezen graag je ervaringen en als je lekkere recepten hebt dan wel even delen he 😉

Veel plezier op het forum!

Berichten: 70
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb je ook een Smartstill gekocht? Ik heb er een via Brouwmarkt, wel veel duurder... Doe nu mijn eerste distillatie, die veel tijd kost want het is 6 x 4 liter. Gaat goed. Nu mijn tip: ik was bezig met de tweede distillatie (fijnstook) en de deksel begon te wippen. Ik heb er toen een zakje SmartRings in gedaan, maar omdat de boel heel heet was kookte het met een grote klap in 1 x allemaal over. Enfin, veel schoonmaakgedoe en de helft van de alcohol was ik kwijt. De tweede poging met de overgebleven afgekoelde alcohol en de smartrings verloopt nu prima. Lesje geleerd... Moet de fijnstook? Ik vind van wel want de gistsmaak zit nog wel aan de eerste stook. Welke ervaringen hebben anderen daarmee?

Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Petrus,
Ik ben ook met een Smartstill begonnen en heb er dezelfde ervaringen mee gehad.
Natuurlijk levensgevaarlijk als zo'n deksel er los opligt. Je kan ernstige brandwonden oplopen als zoiets je overkomt. Mij is het toendertijd ook overkomen en moest ik daarna de hele badkamer schoonmaken. Ik heb daarna een riem over de deksel en onder de onderkant aangebracht en strak aangetrokken, immers kan hij de druk via de geeigende uitlaat kwijt.
Vlak erna ben ik op een grotere en veiliger ketel overgestapt, want de eerste keer 6 x 4 uur + daarna nog een tweede en derde ronde vond ik niks en die dien je toch te doen, wil je zoveel mogelijk het water uit de stookwijn verminderen.
Die Smartstill's zijn in verhouding veel te duur en zijn eigenlijk niet geschikt voor het doel.

Ger
Berichten: 92
 Ger
(@ger)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Petrus, heb geen smartstill , maar een klein keteltje van 12 liter.
Gisteren voor het eerst gestookt met een stookwijn, heb nog 16 liter dus mag vandaag weer. Mijn eerste stooksel was 2 liter van 55%.

Berichten: 70
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ben benieuwd. Smaak goed? Heb je een foto van de ketel en opstelling?

Ger
Berichten: 92
 Ger
(@ger)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb geen foto van de opstelling  komt misschien nog eens heb geen fototoestel. Zit nog wel een gistsmaak aan dus moet hem nog een keer over stoken denk.
(tips zijn welkom)

Berichten: 2
(@roodkapje)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo allemaal,

Ik ben Marianne, en wil graag leren zelf te distilleren om tincturen te maken, en af en toe een borreltje. Ik heb nog geen ketel, maar overweeg in de stookwinkel de 1.5 liter aan te schaffen.

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dag Marianne, Welkom hier!

Ik heb je even een prive berichtje gestuurd met advies over een ketel voor tincturen. 

Berichten: 1
(@jeeli)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi iedereen,

mijn naam is Jelle, woonachtig in vlaanderen en beginnend stoker. Voorlopig ken ik er nog niet veel van en ga waarschijnlijk domme vragen stellen. Mijn eerste brouwseltje was een appel/kaneel likeurtje gemaakt van een suiker/turbogist-distilaat. Graag zou ik eindigen met wat voor mij de perfecte calvados is. (Enkel voor eigen gebruik :))

Berichten: 20
(@strandjutter)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste allemaal,

Ik ben Johan alias de strandjutter aangezien ik vlakbij de zee woon en ik zeer vaak lange wandeltochten maak langs de branding. Het is niet zo dat ik ieder wrakstuk mee naar huis neem hoor. Maar ik hoopt toch altijd wat bijzonders te vinden. Vandaar mijn naamkeuze.

Ik ga dit weekend een ketel kopen en wil mij goed inlezen in de materie. Ik weet nog niet wat ik ga maken, ik vind ontzettend veel dingen lekker. En ben er van overtuigd dat wat je zelf maakt lekkerder is dan een industrieel product.

Met hartelijke groet,

Johan de strandjutter

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Welkom zuiderbuur 🙂 Leuk dat je je hebt aangemeld op het forum. Domme vragen bestaan niet en we zijn hier om elkaar te helpen. De meeste leden melden zich aan als beginnelingen. Ik begrijp dat je al een ketel hebt? Als je vragen hebt, of je wilt wat leuks schrijven over je hobby open even een nieuw topic op de hoofdpagina. We hopen je hier vaak terug te zien!
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Dag Johan,

Ook jij welkom hier! Een bourgondier met een brede smaak zo te lezen 😉 Als je het goed doet is je eigen product inderdaad vaak veel lekkerder dan een fabrieksmatige borrel. Lees je goed in, en we horen graag achteraf of je lekkere recepten hebt uitgeprobeerd! Welkom in deze mooie hobby!

Berichten: 7
(@schnappje)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo iedereen, 

Ik ben Joppe. Ik volg een opleiding tot voedingsspecialist en hier op school krijgen we ook les over het brouwen van bier ect. Nu lijkt destilleren mij leuker dan het brouwen van bier, vandaar dat ik ook een account heb aangemaakt. Heb al veel recepten en installaties voorbij zien komen en ik ben zelf bezig met het maken van een kleine installatie. Hier en daar moet het nog wel verbeterd worden maar het begin is er. De foto's volgen nog, maar voor nu lees ik alleen nog mee en probeer ik zelf veel uit.

Groetjes!

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste Joppe,

Welkom hier!

Bier maken is een stuk complexer dan het stoken van alcohol. Hoewel je bij het maken van een Whisky eigenlijk ook eerst een soort stookbier moet maken... Wat zou je graag willen stoken? Eau de Vie, wodka, whisky?

Ik ben benieuwd naar je keteltje als die klaar is. Houd je in ieder geval aan de regel dat het echt koper of RVS moet zijn. Geen aluminium gebruiken! Wanneer je soldeert, gebruik zilver. Ook nooit rubberen of kunstof onderdelen gebruiken. Dit alles is erg slecht voor je gezondheid.

Ik hoop je hier snel weer terug te zien!

Berichten: 14
(@stijnar)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

goede avond,
Ik ben Stijnar en ik stook al ongeveer een half jaar goedkope wijnen om tot likeuren. Op dit moment oriënteer ik mij op het vergisten van suiker en wil ik groter gaan werken hiervoor heb ik af en toe waarschijnlijk tips nodig en ik hoop dat jullie mij hiermee kunnen helpen.

Pagina 5 / 282
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?