Meldingen
Alles wissen

[Gesloten] Stel je even voor

Pagina 60 / 282

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Wanneer je een zo hoog mogelijk percentage wilt bereiken dan raad ik je aan het topic T500 goed door te lezen.

 

 

http://www.stookforum.nl/thread/alle-vragen-en-antwoorden-betreft-de-t500-mogen-hier/

 

Hiermee is niet gezegd dat de T500 de enige ketel is die dit kan bereiken.

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Corina ik hou wel van blond welkom op het stookforum,je zult zien dat als je zelf stookt deze hobby nog leuker is,en vragen worden graag beantwoord,domme vragen bestaan niet,we hebben ze al zelf gesteld.gr.?Chris.V.

 

Berichten: 30
(@jvdbossc)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je smaak wil zetten en zo hoog mogelijk uitkomen, dan is het idd de T500.  Let wel de smaak van iets wat je nadien mengt is anders, dan bv een alambic of airstill waar je bv appels of fruit in meevergist en/of meestookt, dat proef je in de afdronk.  (dat vind ikzelf toch tenminste)  Maar om hoog uit te komen met een alambic of airstill moet je dan 2 keer stoken en dan gaat er ook een deel verloren.  Ik heb sinds kort de T500.  Let wel eens het beslag er in valt het bijna niet te verzetten.  Waarom ze de handvaten van het gelijkaardige gistinsvat er niet opgezet hebben...

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Als je alcohol maakt voor likeuren wil je dat niet doen met een alambiek want dan komt er teveel gitsmaak mee, althans is mijn ervaring. Hiervoor moet je toch echt de t500 hebben. Ook heeft Erik een punt dat er meerdere ketels zijn die dit hoge alcoholpercentage kunnen bereiken maar de t500 is wel heel erg veilig en betrouwbaar. En ja  Chris, we houden allemaal van blond en zo niet dan zijn er minder kapers voor ons op de kust zullen we maar zeggen. Verheug me al op het stookforum congres 2018

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Lummel hebben beide goeie smaak haha.gr.?Chris.V.

 

Berichten: 111
(@p)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hahaha, bedankt voor jullie reactie.

De T 500 heeft sterk de voorkeur, Moet alleen even kijken of ik er nu het geld aan uit kan geven, we zijn inmiddels ook gestart met de restauratie van onze Fiat 500. 

Vraagje als ik de T500 koop heb ik dan alles compleet of zoals hij in de webshop staat of moeten er nog dingen aan toegevoegd worden?

Moet wel zeggen dat het een leuk, vriendelijk en behulpzaam forum is, erg fijn voor een newbee 😉 

Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

De T500 van 429,00 is helemaal compleet, met slangen en aansluitmateriaal. Boiler, kolom gevuld met rvs en koperen zadels, een flesje antischuim en kooksteentjes. Hij is helemaal klaar voor direct gebruik.

Je hebt alleen nog stookwijn nodig om er in te doen ?

Berichten: 111
(@p)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En als ik pure alcohol wil maken doe ik gist/water/suiker er direct in of moet ik dat nog van te voren laten gisten?

Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat moet je wel vantevoren laten gisten.  Je hebt dus wel een emmer nodig waar je stookwijn in maakt. Je maakt een goede stookwijn van 8 kilo suiker en een zak still spirits classic 8 gist. Daar maak je 25 liter stookwijn mee. Dat past dan in 1 keer in de T500. En zo maak je in 1 run 4,5 liter van minimaal 92% 

Berichten: 111
(@p)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

oke merci, ben en helemaal nieuw hier en blont 🙂 dus sorry voor mijn vragen

 

Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Dag Stokers

Ik ben Rob. Brouw sinds een aantal jaren wijn van eigen vruchten (druif, appel en wat al niet meer). Bij het wijn maken gooi je na het hevelen een aanzienlijk deel van het vergistte sap weg (10 liter sap resulteert in ca. 7-8 liter wijn). Dat is zonde en inspireerde mij deze zomer tot het bouwen van een eigen koperen stookketel uit een oude 10 liter boiler.

Inmiddels mijn eerste drankjes gestookt van zowel vruchten- als suikerwijn. Ben nog druk aan het ontdekken. Ondermeer hoe je van gestookte alcohol een goede drank (whisky, cognac, calvados) maakt. Daar gaat dit forum me vast bij helpen.

Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dag Rob,

 

Welkom hier! Er is een hoop te lezen!

 

Je gooit bij het wijnmaken inderdaad een aanzienlijk deel weg. Echter doen wij dat bij het maken van stookwijn ook. Het bezinksel op de bodem bij het vergisten bestaat vooral uit afgestorven gistcellen. In deze laag die je ook wel de droesem noemt zit natuurlijk wel alcohol, maar als je dat stookt is de kans dat er een sterke gistsmaak aan de alcohol komt zeer groot. Dit is meestal een erg scherpe smaak die je er niet makkelijk uitkrijgt.

 

Ken je Grappa? Sommigen vinden het erg lekker, maar de meeste mensen krijgen het niet weg. Grappa wordt gestookt van de uitgeperste droesem van de wijnmakerijen. Dus de druivenschilletjes inclusief de dode gistcellen gaan in een pers, en dat resultaat gaat de ketel in. Ik proef aan Grappa duidelijk een scherpe gistsmaak.

 

Maar als je eens een wijntje maakt die een beetje tegenvalt kun je daar meestal een heerlijke borrel uit stoken hoor. Veel succes!!!

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dag Rob welkom op het forum,ik heb iemand in Roemenie die hele goeie wijn maakt van druiven,wat overblijft stookt hij een hele goeie borrel van.nu weet ik niet of hij het weer opnieuw laat vergisten of dat hij het laat bezinken en dan stookt hij heeft wel heel veel druiven,dus ik denk dat hij het eerst laat bezinken dan in de ketel en water toevoegd.gr.?Chris.V.

 

Berichten: 8
(@simoncello)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goedemiddag,

Ik heb mij aangemeld omdat ik geïnteresseerd ben in het zelf destilleren van alcohol.
Om "pure" alcohol als eind product te verkrijgen om hier vervolgens likeuren van te maken.

Ik heb inmiddels met gekochte alcohol diverse lichtingen heerlijke limoncello gemaakt.
En dat smaakt naar meer.

Ik ben geïnteresseerd in het zelf bouwen van een ketel.

Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Welkom Simoncello!

 

Heb je je al verdiept in de verschillende types ketels? Voor pure alcohol (tussen de 92 en 96%) maak je gebruik van een ketel met een refluxkolom. Er zijn aardig wat zelfbouw topics op dit forum, bijvoorbeeld deze:  http://www.stookforum.nl/thread/bouw-van-mijn-installatie/  

 

Mocht je toch voor het gemak gaan, dan kun je zo'n kolom ook kant en klaar kopen. Dan heb je het over de T500 van Still Spirits.

 

Heel veel plezier hier en zoals je ziet in het zelfbouwtopic zijn we dol op foto's van de voortgang 🙂

 

 

Pagina 60 / 282
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?