Hallo,
Ik brouw sinds een paar jaar bier en heb ook belangstelling voor stoken. Druk aan het orienteren of ik iets ga kopen of er maar niet aan het begin.
Minder goede batches bier verstoken tot neutrale alcohol voor likeur of bv whisky stoken heeft mijn belangstelling (en gaat lastig op dezelfde apparatuur denk ik te begrijpen).
Jullie zien mijn vragen wel langskomen!
Hallo Mick,
bier verstoken en whisky stoken kan met dezelfde ketel. Je kunt zelfs bier en whisky brouwen en stoken in een en dezelfde ketel/apparaat namelijk de Grainfather.
Wil je neutrale alcohol dan zet je er een refuxkolom (T500) op en wil je whisky stoken dan een helm met condenser.
Ik heb al een Speidel voor brouwen, helaas is daar geen destillatiehoed voor te krijgen.
Met een koperen ketel met kolom zoals deze: https://www.stookwinkel.nl/product/3-liter-kolom-distilleerketel/ welk % kun je daarmee halen met een met ringen volgestorte kolom?
Dat lijkt ook een mooi formaat voor de kleine stoker zoals ik denk te worden. De schaal zal waarschijnlijk niet veel groter worden dan experimenteel (een fles sterke drank per maand halen wij lang niet).
Welkom Mick een fles per maand?ik heb maak er +- 300 per jr.en soms meer.maar wij hebben grote dorst.gr.???Chris.V.ps die een fles kom je nog op terug als je de eigen gemaakte geproefd hebt.
Ik heb m'n zelfgebrouwen bier ook nog...
Ik geloof niet dat ik met jouw dorst wil concurreren, dagelijks drinken doen we niet (en we lusten ook nog wel eens een wijntje).
Mick ik drink soms door de week een borreltje de rest halen we in het weekeinde en met feestjes in.???gr.??Chris.V.
En Mick bier drinken we om te verdunnen,hahaha.ik ben een limburger.gr?Chris.V
In Limburg heb ik heel mijn jeugd doorgebracht, daar heb ik het bierdrinken geleerd. Al drink ik nu andere bieren en nog maar zelden pils.
Van daar dat bier,hahaha.gr.?Chris.V.
Hallo,
Mijn naam is Pieter, en ik houd van het goede leven. Woon in het noorden des lands en heb 2 keteltjes (alambieken van 25 en 100 liter) wil in de toekomst ook zelf nog wat maken van een oude boiler. Heb begin dit jaar zelfgemaakte rode wijn en appelwijn verstookt en dit inmiddels bijna op, dus de ketel uit het stof gehaald en maar weer aan de slag 🙂 vorige week 20 liter bier verstookt en gisteren 12 flessen rosé. Heb een pallet vol oude wijnen die ik wil verwerken tot likeuren. Tot zover.... ik ga hier nu eerst: lezen, studeren en leren 🙂
Groet, Pieter
Klinkt goed Pieter. Welkom bij de Clan.
Welkom op dit forum Pier, zo te lezen heb je voorlopig genoeg om te verstoken
Groet, @ndré??
Welkom
Welkom pier.op dit leuke forum,en mooie feestdagen en goed stookjaar.gr?Chris.V.
Hallo allen, Mijn naam is Erik en ben woonachtig in Zeeuws Vlaanderen. Zelf ben ik een aantal weken geleden begonnen met stoken met een Smartstill. Een aantal jaren geleden heb ik mij beziggehouden met het brouwen van bier en momenteel maak ik nog cider van onze eigen appels. Stoken is voor mij een nieuwe uitdaging. Ik heb gekozen voor een Smartstill om de simpele reden dat ik hier redelijk eenvoudig mee kan distilleren en dat mislukte batches niet al te groot zijn. Aangezien ik over totaal geen reukvermogen beschik, tracht ik zoveel mogelijk binnen de wiskundige grenzen te werken en zal het maken van cuts een onmogelijke opgave worden. Het doel was eigenlijk om onze eigen appelsap te verwerken maar dan gaat reukvermogen al een belangrijke rol spelen J. Voorlopig leg ik me maar toe tot het stoken van vergist suikerwater en werk ik met essences en volg ik recepten nauwkeurig.
Groeten uit Zeeuws Vlaanderen.