Meldingen
Alles wissen

Toch maar eens voorstellen 🙂


Berichten: 5
Topic starter
(@dn-c)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Goedenavond! 

Zal mezelf even voorstellen ik ben Chiel en ben momenteel nog student. In een eerder lockdown zat ik met een huisgenoot op de bank grappen te maken dat het wel een probleem was dat er na 8uur geen alcohol meer tekoop was. Hieruit is het idee ontstaan om zelf alcohol te gaan maken, eerst als grap, maar daarna begon het idee toch wel te leven. Ik lees dus al even mee hier op het forum maar het leek me wel eens tijd om mezelf ook voor te stellen.

Ik eerst een vraag, waar jullie hopelijk het antwoord op hebben, die staat hier direct onder. Daaronder heb ik beschijving van ons avontuur tot zover en een foto van de ketel. Voel je vooral niet verplicht om alles te lezen, maar ik dacht wie weet vinden jullie het leuk. 🙂

De vraag: 

Wat is de alcholtollerantie van Burggeman instant? Ik heb momenteel een suikerwash staan met 4kg suiker op 25L, leek mij geen probleem, zowel qua sg als te verwachter % niet (correct me if I'm wrong), maar ik was benieuwd hoe ver je dit kan pushen. 

Ons avontuur tot zover:

We zijn gestart met een emmertje dat hij had staan waarin hij ooit bier had laten gisten en een zakje still spirits turbo 8 gist. Het emmertje was maar 5L dus hebben we het recept inclusief het zakje gist door 5en gedeeld, een wonder dat dat goed gegaan is met de gist/gistvoeding verhouding bedachten we achteraf. Na een week gisten viel het waterslot een paar dagen stil dus konden we door. We hadden nog niet echt een ketel want ja, arme studenten he, maar met een snelkookpan en een spiraal zijn we best een eind gekomen. Eindresultaat: twee grolsch plopflessen met smerige alcohol. Maar wel een paar leuke avonden gehad met het maken van de mash, het continu horen bubbelen van het waterslot en het stoken. 

Dus dat smaakte naar meer! Het proces met het kleine 5L emmertje hebben we nogmaals herhaald (door 5en delen van het gist ging weer goed, ook na bewaren in de diepvries). In de tussentijd heb ik toch maar "geïnvesteerd" in een keteltje, een goedkoop ding van Royal Catering, zal vergelijkbaar zijn met chinese bouwkwaliteit gok ik, als het daar niet al vandaan komt. Maar goed, dit werkte wel een stuk beter! eerst een ruwstook en daarna tijdens de fijnstook dit keer niet alleen de voorloop weggedaan maar ook cut's gemaakt. Wat wij als de hearts beoordeeld hebben was echt al veel beter dan het resulaat van de eerste keer maar nog niet echt lekker te noemen. 

De volgende ronde maar weer een upgrade gedaan, een groter vergistingsvat van 30L en ander gist (ik weet niet meer welk gist). De mash die we gemaakt hadden kwam niet echt op gang, na een ruime week extra gist toegevoegd en nog wat voeding maar het wilde niet echt baten, eens in de 2-5 minuten een bubbel door het slot. We verwachten dat er het een en ander mis is gegaan met een te hoog SG, geen giststarter gemaakt en mogelijk na het ontsmetten niet goed nagespoeld, maar de over all conclusie is dat we waarschijnlijk aan teveel knoppen tegelijk gedraaid hebben om te achterhalen wat het probleem was. Uiteindelijk na 1,5mnd (denk ik, kan langer, kan korter zijn) af en toe een bubbel, toch maar in de ketel gegooid om te kijken of er iets uit kwam. Iets, daar was het dan ook wel mee gezegd, op uit de 20L hebben we ongeveer 200ml hearts gehaald niet echt de moeite dus. De smaak was wel veel neutraler, dus wederom vooruitgang! 

Afgelopen maandag hebben we 2 emmers gemaakt, een 'Birdwatchers' en een 'Ted's Fast Fermenting Vodka' en die staan nu beiden lekker te bubbelen. SG van beiden zakt mooi dus ik verwacht binnenkort weer te kunnen gaan stoken! Ben benieuwd wat de resultaten dit keer zijn, hopelijk weer iets beter dan voorheen! 

Ons uiteindelijke doel (voor nu) is om een redelijk neutrale alchol te krijgen waarmee we bijvoorbeeld limoncello of gin kunnen maken. Hier zou een T500 perfect voor zijn begreep ik, maar ik heb met mezelf afgesproken dat we daarmee wachten tot zeker is dat deze hobby blijvend is en ik een grotere kamer heb, de vergistingsemmers staan nu al aardig in de weg. 

Wie weet dat ik later ook nog ooit een whisky wil proberen te maken, maar daar zijn we nog lang niet. 

Als jullie het leuk vinden hou ik jullie op de hoogte van hoe het gaat met het stoken van de volgende 2 mashes. 

Groeten, 

D'n C 

<img src=" Verwijderde link " alt="Destilační přístroj Royal Catering RCAD20" />

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
12 reacties
1 Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1119

@dn-c 

Welkom Giel, op dit leuke en leerzame forum.

Cheers alvast, @ndré 😎 🍻 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2552
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Welkom! Leuk verhaal. Ook leuk dat jullie studenten zo onderzoekend bezig zijn. Foto's van jullie ketel kan na 5 berichten. We zijn zeker benieuwd. 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2878
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Welkom Chiel, 

 

Uiteraard zijn we benieuwd met de opvolging van hetgeen wat aan het pruttelen is.

 

Een bakkersgist kan in theorie rond de 12% redden, dat is 232 gram suiker per liter. Wat met gisten in het algemeen geldt is dat hoe hoger je het suikergehalte maakt, hoe meer kans op bijsmaken en dergelijke er is. Als je een neutrale alcohol wilt is het eerder raadzaam om iets lager te gaan zitten, denk bij een bakkersgist aan een 190 a 200 gram suiker per liter water. 

 

Als je wat meer berichten hebt geplaatst kun je ook eens wat foto's delen, ik ben benieuwd naar het vergistingsvat wat je gebruikt, want 6 weken voor een vergisting is sowieso lang.

 

Je kunt overwegen Chemipro Oxi aan te schaffen om op een makkelijke manier het gistvat schoon te maken voordat je de vergisting begint. 

 

Misschien is er nog wat informatie te halen uit deze presentatie

Beantwoorden
3 Reacties
(@dn-c)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 5

@alchemist Bedankt voor het antwoord! Dan zitten we voor nu wel goed met onze 160gr/L Maar kunnen we volgende keer nog iets hoger gaan zitten, de rond de 190 a 200 wat je zei. 

Foto's komen tegen als het kan, het vat dat we gebruiken is een standaard vergistingsvat zoals die ook via stookwinkel verkocht worden, ik denk zelfs dat ie daar vandaan komt, maar niet 100% zeker. 6 weken is zeker lang, was toen nog niet eens uitgegist, maar het ging zo langaam, ik gok gewoon een slecht mileu voor het gist maar net oke genoeg om nog iets te doen ofzo?

Oxi hebben we voor deze run ook aan onze spullen toegevoegd dus dat komt goed!

Presentatie ga ik eens doorkijken, bedankt! 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2878

@dn-c  Hoeveel gist hebben jullie gebruikt? Misschien komt het probleem daar (deels) vandaan.

Beantwoorden
(@dn-c)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 5
@alchemist ik heb het even terug gezocht, we hebben toen een smack-pack van Wyeast gebruikt, mogelijk is dit wat weinig voor 25L zonder starter. 
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9267
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom op dit forum .

Er valt hier een hoop info te vinden .

Betreft bruggeman is de alcohol tolerantie  gemiddelde 12 %  In goed milieu.

Je wil schone alcohol en daarom ook het van  Amerikaanse kneiers afkomstige birtwatchers proberen  ?  Gebruik van tomaten puree is wel een voeding maar het geeft veel vervuiling en verzuring . 

Een royale catering ketel is dan wel een goed kope hobby ketel maar zal niet onderdoen voor een andere hobbyketel als t500 ..(en Zowiezo minder kans op storingen )   

De volgende stap naar dranken op basis van mout en granen als Whiskey , gin  ( jenevers )lijkt moeilijker dan het is  . Daarom wordt juist wereldwijd zoveel gemaakt . 

 

 

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@dn-c)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 5

@robbert dan klinkt het birdwatchers recept toch opeens een stuk minder interessant hahaha. We gaan meemaken hoe het smaakt, volgende keer maar weer een normale suikerwash met DAP ofzo dan misschien. 

Leuk om te horen dat de ketel niet veel onder doet! 

En misschien binnenkort dan ook maar eens proberen een volgende stap te zetten, ik hou jullie op de hoogte!

Beantwoorden
Notna
Berichten: 331
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Chiel, welkom op het forum en dit is inderdaad een leuk verhaal ik blijf het volgen dat is zeker.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 436
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom op het forum!

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@dn-c)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hallooo,

Het is weer even geleden dat ik iets heb laten horen, een behoorlijk drukke periode gehad met tentamen enzo, maar nu een weekje vakantie! 

Twee a drie weken terug hebben we de eerste emmer die we hadden staan gestookt (Ted's Fast Fermenting Vodka), die was toen enkele dagen uitgegist. We hadden op meerdere plekken gelezen dat het de smaakt van de drank ten goede komt als er koper in de kolom van de ketel zit. We hebben dit dus in de vorm van koperspons toegevoegd op de plek waar ik ook kruiden in zou kunnen doen. Vervolgens hebben we in twee delen een strippingrun gedaan en zijn daarna begonnen met de fijnstook. Tijdens de fijnstook begon de ons eindproduct steeds meer metaal achtig te ruiken en te smaken. 

Achteraf lag dit natuurlijk aan de kopersponzen, matige kwaliteit in combinatie met een vrij zure wash. Na een tijdje zoeken op het forum kwam ik er achter dat het misschien iets met galvanische werking temaken heeft gehad? De kopersponzen waren zwart uitgeslagen en op het rvs was ook een lichte tekening te zien. Met iets meer vooronderzoek had ik natuurlijk prima kunnen weten dat het directe contact tussen de verschillende materialen niet echt heel goed is. 😓 Oa via dit topic van Robbert, maar goed, al doende leert men?  

https://stookforum.nl/forums/het-cafe/galvanische-werking-rvs-304-en-koper/  

Geen koper in de RVS kolom meer voor ons voorlopig dus! De ketel heb ik daarna goed uitgestookt met eerst een azijn en citroenzuur oplossing en daarna met water en wat alcohol van een vorige run die niet zo lekker was. Wat er toen uit kwam smaakte weer neutraal zonder de gekke metaal smaak. 

Daarna heb ik de focus even op de tenamens gehouden, wat zijn vruchten heeft afgeworpen, alles wat ik tot nu toe terug heb was een voldoende! 

Gisteravond hebben we de tweede emmer die we hadden staan gestookt (birdwatchers), volgens sommigen hier niet ideaal als je neutraal wilt stoken, maar ik ben niet ontevreden. Voorloop uiteraard weggegooid, heads, hearts en tails apart opgevangen, de cuts hebben we gemaakt op basis van geur en smaak. De hearts ruiken en smaken redelijk neutraal. Nu heb ik begrepen dat dit nog wat beter wordt als de drank wat langer staat, het verouderen? En dat je dit na een paar dagen staan zelfs nog een zetje zou kunnen geven met een warm-waterbad. Klinkt 3 uur op 50 a 55 graden met de deksel er los op als een goed plan? Of moet er juist helemaal geen deksel op?

Verder vroeg ik mij nog af, wat is ongeveer gemiddeld de hoeveelheid hearts die jullie uit een 25l suikerwash van 10% halen? (Als je uit gaat van een gewoon goed, niet perfect/top of the bill eindproduct?)

Tot slot ben ik geïnteresseerd geraakt door de opmerking van Robbert dat het stoken vanuit mout/graan niet zo heel lastig is. Er wordt morgen 5 kg geschrote mout (2,5kg rogge en 2,5 heavy peated 55ppm) bezorgd, waar ik een whisky mee wil proberen te maken. Nu heb ik zowel op het forum als op de site van stookwinkel recepten gevonden. Die van stookwinkel lijkt een stuk simpeler omdat het maisschen maar een stap heeft en de mout in het fermentatievat blijft zitten, is dit een goed recept om mee te beginnen? Of is een proces met meer maischstappen wel nodig/wenselijk?
En zou ik perse speciale whisky gist moeten gebruiken (omdat hier extra enzymen aan zijn toegevoegd) of volstaat bakkergist of Pure Ale 7 yeast van Gozdawa ook? (Die laatste heb ik nog)

Het gaat met wat vallen en opstaan, maar ik moet zeggen we halen erg veel plezier uit deze nieuwe hobby! 😀 Ik zie jullie antwoorden graag tegemoet! Dan ga ik zelf in de tussentijd even nadenken wat voor likeurtje we gaan maken van de neutraal die we nu hebben, suggesties zijn natuurlijk welkom!

D'n C

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2878

@dn-c Mooi om te horen van de cijfertjes, hobby moet niet ervoor gaan zorgen dat het werk eronder gaat lijden.

 

Omdat beide wat je hebt al gemout is, kun je een eenstapsmaisch op 67 graden gedurende een uur a anderhalf uur aanhouden (let wel op de p.H. correctie richting de 5,5). Persoonlijk zou ik voor een eerste vergisting wel proberen het graan na het maischen te verwijderen van de wort, neemt minder volume in en het is makkelijker overhevelen na de vergisting met minder verliezen.

 

Het wat vaker benoemd wordt als recept van de Stookwinkel is iets bewerkelijker omdat er wat meer opties zijn waarbij het misgaat, te warm water (laten we zeggen 80+ graden), te koud water (te weinig omzetting), te weinig roeren (te weinig omzetting) etc. Als je een makkelijke Whisky wilt kun je beter moutextract overwegen, wel zonder hop, want dat neemt het maischen weg voor je.

 

Qua gist, bakkersgist werkt zeker, de Pure Ale 7 ken ik persoonlijk niet, dus daar doe ik ook geen uitspraken over.

Beantwoorden
Deel:

©2023 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?