Wanneer je niet zeker bent betreft co2 afname jn of boven vloeistof kun je digitale testertjes kopen die CO2 waardes aangeeft . ook zijn er apparaatje die naast Co2 ook ph waardes aangeeft .
Zoeken op aquarium toebehoren . daar vond je ze voor leuke prijsjes .
Bij mij gaat het met mijn lucifertje goed.en ik hou wel van primitief.is altijd goed gegaan .en uit de prehistorie waar ik uit kom hadden wij niets anders als een vuursteen en tontelzwam.???ik ben het met je eens Robbert voor veel mensen zijn die dingen handig,meten is weten.maar ik werk met geduld,kijk soms na drie weken of het uitgegist is,als de kelder leger wordt kijk ik wat vlugger.maar ik heb nooit haast.ben wel eens een vat drie maanden vergeten.kwam iets moois uit.
was jij nog modern met jou vuursteentje . Wij stuurde de vrouwen weg met een schaaltje om hete lava uit vulkaan te halen . kwam ze terug was het een sterke vrouw om mee te voortplanten .
??
ik heb hier 2 ketels staan ook al is CO 2 reukloos je kunt voorzichtig ruiken . voel je een frisheid of tinteling is er co2 .
Een theelepeltje met wat spiritus aan rand opening houden . spiritus brand nagenoeg onzichtbaar co2 doet het verkleuren of uitgaan .
als de deken CO2 weg is blijft hij branden .
Dan kun je afstoken .
Wanneer je stookwijn koelt houd het CO2 vast .
Duurt langer voordat CO2 verdwijnt .
vergist je constante "kamer" temperatuur
verloopt gisting normaal ook sneller en je bent ook sneller co2 kwijt dus ook sneller zichtbaar waar je zit in vergisting .
(Bij bier brouwen ligt het anders daar is omgaan met CO2 , klaringen , gisting en temperatuur een geheel andere sport dan stookwijn )
Zondag het SG gemeten. Zag er perfect uit. Uit de top een kleine hoeveelheid gepakt en met een vinometer een test gedaan. Hele mooie heldere oplossing met 21% alcohol.
Nu met overhevelen in een andere emmer is er toch wel wat turbocarbon meegekomen welke de oplossing weer grijs troebel maakt. Ik heb vervolgens alles goed doorgeroerd en turboclear toegevoegd. Men zegt 24 uur is genoeg maar zal het nog wel tot woensdag laten staan.
Met een goed ingerichte ketel mag rustig een stookwijn gerust wat troebel zijn . ( je kunt ook pulp uiteindelijk stoken )
Belangrijkste is dat het van de gist af is .
Elke toevoeging van correctie middelen laten residue die ook weer eruit moet Dus indien niet noodzakelijk waarom dan gebruiken ?
Okay. Is het dan niet er om iets vervuiling van het turbocarbon in de stookwijn te hebben..
Moet wel zeggen dat de stookwijn veel beter ruikt dan de eerste keer.
Met een goed werkende en voor doel ingerichte ketel zal dat geen probleem mogen wezen als er enkele bijproducten zijn .
Actief kool of andere correcties moet je eigenlijk beperken .
Alleen bij slecht of mislukt product gebruik je een correctie middel .
Ook correctie middelen laten residuen .
Bij een goed vergist en vers beslag zou je na afhevelen van gist het kunnen verwerken .
Mits ook verder materiaal dus geschikt is .
( er zijn enkele moderne apparaten die geconstrueerd zijn dat deze alleen zeer helder product kunnen verwerkt en ze zouden anders aanbranden . )
beslag bereiding en klaren bij brouwen van bier is anders dan voor distillatie .
Zal de volgende keer gewoon suiker gist en water gebruiken.... met de klimaatkast gaat het allemaal erg gecontroleerd...
Des te neutraler je werkt des te beter resultaat .
I.d.d. water , gist , een invert suiker en een simpele voeding . en neem tijd .
Klimaat kast is ideaal .
Er zijn heel veel gisten en daar zitten ook goede en minder goede tussen .
keuze is kwantiteit en snelheid of kwaliteit en geduld .
Vaak is snel toch langzaam en duurder omdat er meerdere bewerkingen nodig zijn en extra hulp stoffen .
Ik heb geen gist en suiker gebruikt bij mijn druiven,ging perfect,staat nu weer 200 ltr op die manier wild te vergisten,als ik gist gebruik dan gebruik ik verse natte bakkersgist.ik gebruik totaal niets anders geen klarings of andere middelen.ik hou van puur natuur.geen klimaat kast,het staat gewoon buiten zonder waterslot.het is geduld en je hersens gebruiken,ik vind de oermethode het leukst,en is ook nog lekker goedkoop.
Okay... het zag er allemaal prachtig helder uit vandaag dus alles overgeheveld in de boiler en begonnen met stoken.
Eerste 150 ml weggegooid. Rook erg zoet en had een hele scherpe geur.
Nu alles per 500 ml aan het opvangen. De geur is nog steeds licht zoet maar niet scherp meer. Het is geen onprettige geur maar de alcohol is zeker niet geurloos. Smaak is prima neutraal zonder bijsmaak naar mijn idee
klinkt goed . Wat is percentage waarop het overkomt ?
Alcohol komt er een beetje warm uit maar de dobber geeft 96% aan
Daar kun je een correctie op doen . betreft de warmte .
Maar klinkt prima .
Stop op tijd .
Wat is op tijd...heb verschillende verhalen gelezen... bij welk alcohol percentage moet ik stoppen...
Ik wil van de neutrale alcohol gin maken