Meldingen
Alles wissen

2e keer stoken, hoeveel hou je over??


Berichten: 5
Topic starter
(@alexander85)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hi,
Ik heb 30 liter wijn gestookt voor een goede ouzo (Griekse anijs drank), 4 liter alcohol, vervolgens heb ik anijszaad bij mijn alcohol gegooid om het daarop te laten intrekken. Zodat je het kenmerkende smaak krijgt. Na 1 dag zag dat het verkleurde en daar baal ik van. Als ik het nu weer opnieuw ga stoken, de 4 liter (55% alc.) hoeveel liter alcohol haal ik daar dan uit? Of is er een andere optie om het weer clear te krijgen? Hoop dat iemand hier meer ervaring mee heeft.. alvast bedankt

Beantwoorden
10 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Probeer eens om het door twee laagjes wit keukenpapier met daartussen twee laagjes wc.papier te filteren.en herhaal dat tot het helder is.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

is het wit uitgeslagen zoals de meeste anijs dranken doen ?
Of is het troebel geworden ?
Wanneer het de verkleuring is door stolling van olie ( het wit kleuren ) kun je het helder krijgen door iets puur alcohol toe te voegen .
Is het troebel door vervuiling van mineralen kun je filteren .
als je opnieuw destileert zou je in principe weinig tot geen alcohol kwijt raken bij een goede overhaal en alleen de vervuiling kwijt raken

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@alexander85)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Als ik het opnieuw distilleer, haal ik dan uit de 4 liter nogmaals 4 liter uit of word het veel minder? Het is qua kleur heel licht bruin/groen maar wel helder. Het is niet wit uitgeslagen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je iets opnieuw overhaalt kun je nagenoeg zelfde hoeveelheid terug krijgen als je maar nauwkeurig werkt . Je moet alleen rekening houden met mogelijk opnieuw voorloop weg te halen als je toevoegingen hebt gedaan .
de verkleuring komt dus van de zaden die je heb laten macereren in de alcohol .
Een maceraat zal altijd verkleuring kunnen krijgen .
Dan zal je om het helder de krijgen sowieso moeten opnieuw overhalen .
Voor een maceraat wat niet opnieuw overgehaald wordt gebruik je andere hoeveelheid smaakstoffen dan wanneer je wel overhaalt .
Je zal dus een iets andere smaak krijgen .

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@alexander85)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

En de smaak gaat ook weg zodra ik het overhaal? Of blijft de anijs smaak er in zitten? En als ik het goed begrijp, als ik het overhaal dan haal ik vrijwel bijna het zelfde hoeveelheid eruit? In het begin heb er ster anijs in gedaan, die gaf geen kleur af, dat ging dus wel goed. De smaak heb ik erin gekregen door honing in de deksel te smeren en kapot geslagen steranijs tegen aan gegooid.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honing geeft kleur en de " schilletjes " van zaden ook .
Als je op opnieuw overhaalt zal je smaak kunnen kwijtraken dat klopt maar hoeveel hangt af van wat voor ketel inrichting je gebruikt , stook temperatuur , hoeveelheid smaakstoffen aanwezig zijn en kwaliteit van het product.

Beantwoorden
Berichten: 2
(@jwf2501)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

JWF2501

Beste Alexander,

Het toepassen van destillatie is een veelgebruikte methodiek om een vloeistof te zuiveren of om stoffen te scheiden. De verontreinigingen blijven in de vloeistoffase achter en de zuivere stof komt in het destillaat terecht. In jouw situatie kun je via het gas/vloeistof fasendiagram van ethanol/water afleiden dan uitgaande van een mengsel met 55 vol.% ethanol een destillaat met ca. 80 vol.% zal ontstaan. Als uitgegaan wordt van 4 liter mengsel met 55 vol%  ethanol, dan zal als er geen massaverlies ontstaat ongeveer 2,7 tot 2,8 liter destillaat ontstaan van 80 vol.% ethanol. Omdat in de praktijk niet altijd 100% evenwicht wordt bereikt, kunnen de praktijkhoeveelheden hiervan afwijken. Deze gegevens vormen echter wel een goede leidraad.

Ik hoop dat dit helpt bij je vraag.

   

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

(Wanneer je weer op 80% komt is volume logisch minder maar terug naar 55 % is er weinig verlies )

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@alexander85)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Maar als ik het dan weer terug haal naar 55% met water word het dan niet melkachtig? Naar mijn ervaring als ik wat water bij de ouzo doet word die melkachtig...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat hangt er vanaf hoeveel etherische oliën er in zitten .
Je kunt altijd weer wat alcohol bijvoegen en dan wordt het weer helder

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?