Meldingen
Alles wissen

3 x distelleren

Pagina 1 / 2

Berichten: 12
Topic starter
(@dennisleiden)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo mijn naam is Dennis ,ik heb waarschijnlijk voor de meeste een stomme vraag.
Ik wil voor de eerste keer whiskey gaan stoken , nu wil ik dit 3 x disteleren en weet dat ik bij de derde keer de voor en naloop moet weggooien.
Maar moet ik nou na de eerste en tweede keer alles weer terug gooien in de ketel,inclusief met wat er is achtergebleven in de ketel.
Of moet ik de ketel schoonmaken en dan opnieuw gaan disteleren met wat ik al gedistilleerd heb.

Beantwoorden
17 reacties
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Dennis, ik vind het wel een goede vraag. Ik breek mijn runs af bij 10% op de refractometer. Hierna krijg je toch geen opbrenst meer ervan en de lagere alcoholen kunnen zelfs vieze bijsmaken geven die ik omschrijf als kattenpis.
Ik adviseer je om uit gestookte stookwijn gootsteen waardig te verklaren en het daar een rustplaats te gunnen.
Dan je gestookte product verfijnen door die nog een keer door te halen.
En terug te brengen op je gewenste drinksterkte met liefst gedistilleerd zuiver water.

Succes man, goed bezig! Cheers alvast!

 

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@dennisleiden)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

OK heel erg bedankt , dan ga ik dat doen ?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Dennis, ik vind het wel een goede vraag. Ik breek mijn runs af bij 10% op de refractometer. Hierna krijg je toch geen opbrenst meer ervan en de lagere alcoholen kunnen zelfs vieze bijsmaken geven die ik omschrijf als kattenpis.
Ik adviseer je om uit gestookte stookwijn gootsteen waardig te verklaren en het daar een rustplaats te gunnen.
Dan je gestookte product verfijnen door die nog een keer door te halen.
En terug te brengen op je gewenste drinksterkte met liefst gedistilleerd zuiver water.

Succes man, goed bezig! Cheers alvast!

 

Wat ik heb geleerd uit het rum project, alles tot 60% bewaren en wegzetten voor de 2e keer stoken en de rest gewoon weer een keer in een nieuwe mash kieperen en meestoken. Blijf je de volgende keer ook langer boven de 60% hangen. En als het helemaal zooi is kieper ik het in de t500. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Scheelt dat veel in smaak Nimrax, kraanwater, gedistilleerd water en bijv. Spa blauw. Dat zal je vast allemaal wel eens geprobeerd hebben. Water distilleren duurt zo lang dus ik overweg spa blauw om rum mee te verdunnen. 

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Daar hoef je inderdaad niet voor te klootzakken met de t500. Ook weer opgelost dus. 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoewel ik ga zeker zelf een run draaien met de t500 ik wil eens zien hoe smerig het water hier uit de kraan is. Maar dat kost inderdaad meer dan kopen. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dan je gestookte product verfijnen door die nog een keer door te halen.

 

 

Wel verdunnen tot minimaal 40% voordat je het weer in je ketel gooit voor een volgende run.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kopen als je het niet wilt maken,> https://www.drogistplein.be/huishouden/gedemineraliseerd-water/chempropack-gedestilleerd-water/G6_H129_C1274_P734166/?channable=e8355.NzM0MTY2&gclid=EAIaIQobChMI9vmg1-uD1QIVjArTCh0D1QpBEAQYASABEgLMgvD_BwE

Hoy,

Ik weet niet zeker of dat gedemineraliseerd water dat je kunt kopen wel gedistilleerd is of op een andere manier behandeld is, ik weet dat er geïoniseerd water bestaat ook, wat dat wil zeggen weet ik niet, ik zou daar toch maar mee oppassen.

grts.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Lummel, een fijnproever kan het misschien wel proeven. Ik heb eens 4 liter spa gedestilleerd in een smartstill en net niet laten droogkoken. Van spa bleef een residu achter die er zwart uitzag.
Maar altijd nog veel beter dan kraantjeswater. Dan krijg je een witte kalk achtige aanslag die met kokende azijn of natronloog te verwijderen is.

Dumo, het is volstrekt veilig om gedemineraliseerd water te drinken. Ge de-mineraliseerd klinkt zo van: oww..alle mineralen zijn er dan uit... Deze krijg je echter door voeding wel binnen.
Verder bevat ons kraantjes water (noordwest NL) restanten van onder meer: Alle medicijnen die mens en dier uitscheiden, oppervlakte water vervuiling als bestrijding middelen, groei en bloei stoffen(kunstmest) uit de tuinbouw, drugs, de pil, kalk, zware metalen, nitraten, sporen van de rum gist ton speklapjes van Pino, moeilijk afbreekbare reinigingsmiddelen uit de professionele schoonmaak,  en nog meer ellende. Dit zit ook dus in je kopje koffie.En babyvoeding..en en en.. Als je in homeopathie geloofd wordt je gillend gek. Ik verdun er wel ongekookt mijn shine mee.
Met specialiteiten die lang moeten rijpen neem ik geen risico mee, die verwerk ik met gedestilleerd water.
Mijn bejaarde moeder drinkt al 5 jaar nonstop demi water en haar tandarts klaagde hoe het kwam dat ze vrijwel geen ketelsteen meer had. ja, hooguit wat aanslag van de rode wijn 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Ik weet niet zeker of dat gedemineraliseerd water dat je kunt kopen wel gedistilleerd is of op een andere manier behandeld is, ik weet dat er geïoniseerd water bestaat ook, wat dat wil zeggen weet ik niet, ik zou daar toch maar mee oppassen.

grts.

 

 

aqua destilata staat letterlijk op de verpakking

 

Verder volg ik Nimrax boven me

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Dennis.

 

Ik begrijp niet zo goed waarom je een whisky 3 keer zou willen stoken ?

Iedere keer dat je extra stookt verlies je een beetje aan smaak. Volgens mij krijg je juist als je een goede moutwijn 3 keer stookt een destillaat wat alleen in de verte nog een beetje naar jonge whisky smaakt.

 

Bij mijn weten word de meeste whisky ook slechts enkel gestookt. Van in elk geval Jack Daniëls old nr. 7 weet ik dat het daarna gefilterd word over gewone houtskool (geen actieve kool dus).

 

Nou heb ik nog nooit een whisky gemaakt, kon de moutwijn niet goed krijgen. Maar wel vruchten en vruchtensappen vergist. Die stook ik maar 1 keer hoor, het moet natuurlijk wel naar die vruchten smaken.

 

Ik heb heel wat  http://www.stookforum.nl/thread/birdwatchers-een-neutraal-alcohol-recept-wodka/ gemaakt. Als je langzaam stookt is het al voldoende om een redelijke vodka te krijgen.

Een tweede keer stoken levert een echte topvodka.

 

Een paar tips :

  • Als je meerdere keren gaat stoken maak je de eerste keren geen cuts. Je vangt alles op.
  • Dan maak je je ketel leeg, wast hem even om. Verdun je destillaat tot onder de 40% en doe dat in de ketel om te stoken. Dat heet dubbel overhalen. De alcohol wassen word het ook wel genoemd.
  • Dat kun je natuurlijk eindeloos herhalen, maar
  • pas de laatste keer dat je je alcohol stookt maak je je cuts.

In het begin is het nog moeilijk om precies te bepalen waar nu de precies de voorloop ophoudt, de heads and hearts zitten, en de naloop begint.

 

Hier drinken we de heads and hearts. Een goede tip is om alle voorlopen en alle nalopen te bewaren. Kun je gewoon bij elkaar gooien in een grote fles. Zolang je ze maar soort bij soort houdt. Ik heb 3 van die flessen staan hier. Voor & nalopen van vergist appelsap, vergiste abrikozen, en birdwatchers.

 

Als ik een birdwatchers stook vang ik de eerste keer alles op. Na het stoken de ketel leegmaken en even goed omspoelen. Litertje of 4 kraanwater erin, dat komt niet zo precies.

Alle destillaat van de eerste stook erbij. Maar ook alle voorlopen en nalopen van de vorige keren die ik bewaard heb gooi ik erbij.

 

En langzaam stoken maar weer.

 

Het voordeel van het steeds weer opnieuw overhalen van die voor & nalopen is dat de overgang tussen voorloop en heads heel abrupt word. Als je erbij blijft merk je het gelijk, je ruikt het.

 

Nadeeltje is wel dat het dus steeds meer word wat je bewaren moet. Van 15 liter birdwatcherswash maak je 3 liter goede vodka 40%. .

In middels zit ik al met een voorloop van dik een liter. Die is zo geconcentreerd dat het naar thinner ruikt o.i.d.

Je ruikt het gelijk als de voorloop overgaat in de heads. Ik bewaar alles in een 1,5 liter wechfles. Nadat ik de heads en hearts eruit heb gehaald destilleer ik nog even door op de naloop totdat die weckfles vol is.

 

De rest kan je weggooien. Succes !

 

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@dennisleiden)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank je quirijn , dat is een duidelijke uitleg.
Ik ben een Ierse whiskey liefhebber en de Ierse whiskey's worden bijna allemaal 3 keer gedistilleerd , en voor de Ierse whiskey gebruiken ze mout wat niet op turf is gerookt. Ik moet dan alleen even kijken of ik daar biermout voor kan gebruiken want de Whiskymout die je kan kopen zijn allemaal gerookt op turf.
Gr Dennis

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een striprun is een snelle run bij whiskey voor te polijsten en te reduceren van massa. Dit zal normaal nog steeds relatief laag % zijn, 30 tal. Dus dit dient niet verdund te worden en is tevens makkelijk om nadien meerdere stripruns bij elkaar te gooien. Grote batch van exact dezelfde smaak (bv een vatje) en maar 1 enkele spiritrun dus veel tijd bespaard.

Bij een wodka, net zoals jij doet, ga je enkel voor hearts. Bij whiskey heb je zowel wat heads als tails nodig in je drank. De ongebruikte heads en tails kan je bijhouden, apart of bij de volgende batch als extra smaakmaker. Foreshots (voorloop) word enkel bij spiritrun verwijderd (100ml X aantal stripruns).

 

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?