Beste Heren,
Mijn derde project gaat binnenkort van start.
Ik ga hier zo bondig mogelijk uittypen wat mijn plan is, en mocht iemand dit lezen en suggesties of verbeterpunten hebben, dan zou ik het enorm op prijs stellen als jullie met me mee willen denken.
Het doel is om een sterke drank van 30 of 40% te maken met als basis de 3 kisten appels die zaterdag geleverd worden.
Mijn plan is om de appels van klokhuizen en stelen te ontdoen en door de sapcentrifuge te gooien om alles mooi fijn te maken.
Ik wil het sap testen en het SG bepalen, en alvast uitrekenen hoeveel suiker toegevoegd moet worden voor een potentieel alcohol percentage van 13%.
Het sap verwarmen om de suiker te converteren.
Dit wss in meerdere etappes aangezien ik geen hele grote pannen heb en een vergistingston gebruik van 25 ltr. Dit bij een tempteratuur van 80 graden gedurende 15 min.
Ergens tijdens dit proces wil ik de suiker erdoor mengen om te zorgen dat deze suikers ook geconverteerd worden.
Ik wil de fijngemalen vaste delen die van het sap gescheiden zijn ook weer bij het sap toevoegen in de hoop dat dat zorgt dat de appel smaak sterker aanwezig is in het eind product.
Dit alles vergisten met de ciderini strong gist van Browin ( Verwijderde link )
Ik snap geen reet van gist selectie, maar "Ciderini" klonk feestelijk, het schijnt iets met appels te hebben, en het potentieel alcohol percentage beviel.
Dit volledig uit laten gisten tot de vloeistof helder wordt en de gist naar de bodem zakt. Ik zet de ton buiten. Als het te warm wordt mogelijk binnen. Maar dit is afhankelijk van de geur want mijn vrouw begint een niet onredelijke hoeveelheid bezwaar te maken op vergistingstonnen in de woonkamer, en de schuur is nog een bende. (Het staat op de lijst).
Wanneer dit uit gegist is ben ik van plan het resultaat in 2 keer (vergistingston=25ltr, ketel 19ltr) ruw te stoken.
Het resultaat hiervan wil ik aanlengen met kraanwater tot een percentage van 25%, en dit wil ik fijn stoken.
Resultaat opvangen in kleine flesjes om achteraf te selecteren wat ik weg wil gooien.
Het resultaat hiervan aanlengen tot 30 of 40 %. Heb ik nog niet besloten.
Ik zou het nogmaals enorm op prijs stellen als iemand suggesties heeft.
Ik heb ook marmiet besteld, zou ik er 2 theelepeltjes bij gooien?
Welke temperatuur raden jullie aan mbt het converteren?
Kan ik beter alleen de kristalsuiker converteren, of ook het sap van de appels?
Is het verstandig om een ruw en fijn stook te doen in mijn RVS vevor keteltje, of misschien 1 keer stoken om meer smaak te behouden?
Mvg,
Robin
Goedemorgen heren,
Hartelijk dank voor de suggesties.
Ik moet nog even een kookzak bestellen vrees ik. Zijn er specifieke dingen waar ik op moet letten?
Ik kwam een beetje in tijd nood dus heb de appels fijn gemalen maar niet gekookt.
Nou is het mijn begrip dat het koken is om te zorgen dat de gist goed in de appels door kan dringen, en is het toevoegen van pecto enzym hetzelfde effect heeft. De meeste mensen hier lijken echter een voorkeur voor koken boven pecto enzym te hebben. Met deze aanname vermoedde ik dus dat fijn malen ook zou helpen met dit doel. Klinkt half logisch, maar klopt het?
Ook heb ik een paar keer gelezen dat het koken weer ten koste van de smaak kan gaan?
Klopt het wat ik nu zeg?
Wat zijn de gevolgen van het feit dat ik niet gekookt heb? (Ik heb gewoon de neiging om me te verontschuldigen omdat ik tegen de wil van de raad der stokers ingegaan ben (grapje))
Vanillestokje klinkt tof, ga ik zeker proberen.
Mijn ketel heeft geen hals, maar ik neem aan dat zolang het ergens in de damp hangt dat het mee werkt.
Nogmaals heel erg bedankt dat jullie de tijd nemen om te reageren.
-Robin
Ah, oke. Ik hoopte dat ik met fijn malen kon zorgen dat het niet nodig was.
Maar dat helpt natuurlijk niet mbt tot het methyl verhaal.
Goed opletten bij het scheiden van de voorloop dan.
Trouwens, een andere vraag.
Ik begin met een stripping run, en dan leng ik aan naar 40% voor de tweede ronde.
Is het een idee om aan te lengen naar 40% met gefilterde vloeistof uit het vergistingsvat in de hoop dat dat nog smaak toe voegt?
Of is alles wat de moeite waard is al mee gereisd met de stripping run?
En is het misschien de moeite om na de tweede stook aan te lengen met vloeistof uit het vergistingsvat? Of is dat meuk die je altijd beter af kunt voeren?
Robbert, wederom bedankt voor de reactie.
Ik heb zo'n rvs emmer uit China. Voor m'n verjaardag gekregen, dus wss niet echt ideaal http://bol.com/nl/nl/p/aryadome-vevor-destilleer-apparaat-20-liter-destilleer-ketel-alcohol-etherische-olie-bierbrouwen-drank-fermentatie/9300000176669792/?bltgh=m8YaaNCr1rVRYVr
Zoiets.
Maar ik ga pas vervangen voor een betere als ik deze goed gebruikt heb. Eerst maar eens kijken of ik dit leuk blijf vinden (ik vermoed van wel).
Ik denk gezien je antwoord dat ik een snelle stripping run doe en dan aanleng met gefilterd product uit de gist ton. Dan een langzame run opvangen in gewassen bierflesjes. Aangezien ik de smaak rustig wil bepalen. Dan mengen en aanlengen met water. Vanillestokjes bij tweede run.
Zouden kaneelstokjes ook een idee zijn? Best een goede combi met appel... toch?