Meldingen
Alles wissen

Alcohol mislukt?


Jostheboss
Berichten: 57
Registered
Topic starter
(@jostheboss)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Dag allemaal,

Ik heb enkele weken geleden mijn eerste batch alcohol gemaakt. Ik heb 2 x gestookt met de T500 en 4 liter alcohol van 92% was het resultaat. Eerste keer eerste 100 ml weggegooid en tweede keer iets meer dan 50 ml. Alcohol leek prima. Mijn vrouw maakt de allerlekkerste Limoncello en daarom hebben wij de T500 gekocht, om de kosten van de Limoncello te drukken, maar dat terzijde.
Mijn vrouw heeft inmiddels de Limoncello klaar van de zelfgestookte alcohol en we hebben deze vergeleken met de Limoncello die ze eerder maakte met gekochte acolohol (96%).

Resultaat: balen, de Limoncello van de zelf gestookte alcohol ruikt en proeft enigszins chemisch, de afdronk is wel lekker, maar het resultaat is niet wat we verwacht en gehoopt hadden.

Is dit normaal, m.a.w. is zelf gestookte alcohol niet zo goed als gekochte?  Ik hoop natuurlijk van niet.

Als het antwoord op de vorige vraag nee is, wat kan ik dan fout gedaan hebben, hoe kan ik het de volgende keer voorkomen? 

Ik neem aan dat deze Limoncello niet meer te redden is?

Beantwoorden
55 reacties
10 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@jostheboss wat heb je  gebruikt voor beslag te maken waar je  de alcohol uit hebt gestookt ??

En heb je alleen op volume scheiding gemaakt ? 

Je zegt 100 ml ? Je kunt namelijk ook niet uitsluitend van volume uitgaan. 

Heb je oo te hoge temperatuur misschien gestookt ?

Beantwoorden
Jostheboss
Registered
(@jostheboss)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 57

Dag @robbert

 

Ik heb volgens deze pagina gestookt: https://www.stookwinkel.nl/beginnen-met-stoken/zelf-alcohol-stoken/ Dus 8 kg suiker, 10 kg kokend water en daarna aangevuld tot 25 liter. Daarna zakje turbo yeast classic 8 toegevoegd.

Gestook op ongeveer 51 graden

Scheiding alleen op volume, hoe had ik het anders kunnen doen? Ruiken en/of proeven? Proeven zou ik niet weten wat ik moet proeven, lijkt me ook veel te sterk.

Beantwoorden
stookje
Registered
(@stookje)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 27

@jostheboss 51 graden? Dan verdampt alcohol volgens mij nog niet. Ik weet niet wat er wel verdampt op die temperatuur maar dat zou ik niet drinken.

Beantwoorden
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6588

@stookje bij de T500 meet je koelwater uitstroom. Alles tussen 50 en 55 is perfect. Daarboven krijg je meer watee mee.

Beantwoorden
stookje
Registered
(@stookje)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 27

@stookforum ah ok, ik dacht al 🙂

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@jostheboss het oude verhaal zie ik . 8 kilo suiker op 25 liter  en turbo gist .  ( Voor snel zoveel mogelijk alcohol krijgen prima . Maar snel en veel is kwantiteit maken en geen kwaliteit .

Probeer volgende keer max 5,5 kilo suiker op 25 liter en een neutraal gist .

Wanneer je gist onder hoge druk zet zal het gist meer bijproducten uit stoten .. 

Daarnaast voor een vrij zuivere smaak moet je altijd een  2e of soms  3e keer overhalen . In de laatste overhaal maak je scheiding .

De hoeveelheid voor en naloop hangt af van kwaliteit van de stookwijn   en dat kan dus op 25 liter slecht enkele ml zijn of misschien wel meer dan 150 ml  .

Dus je zal moeten kijken naar helderheid , geur , kleur en zeker ook smaak .

Je hoeft geen slok te nemen.  Een enkele druppel op vinger en dan op tong is vaak al voldoende . Je ruikt en  proeft in begin een paar keer je merkt dan omslaan / keren in geur en smaak .  Inderdaad in begin is dat even wennen .

Voor een beginner is het soms handig om met een aantal borrel glaasje te werken en steeds enkele mil op re vangen en zo even kijken waar de smaak keert .

In naloop kun je het zelfde doen .

Handig is om te kijken naar je hoofd loop . Die zal een lange tijd op zelfde alcohol percentage blijven . Zodra percentage instort ga je ook opvangen en proeven . Meestal tussen 55% en  de 48 % in opvang zal je merken dat ook daar ( of al eerder ,) smaak al keert .

 

 

  1.  
Beantwoorden
Jostheboss
Registered
(@jostheboss)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 57

@robbert Poeh, hartstikke bedankt. Helaas dus niet zo makkelijk als ik dacht. Jammer dat

er niet een boekje is waar het hele verhaal te lezen is.. Zou ik best voor willen betalen. Nu is het zoeken en vragen op het forum, terwijl het blijkbaar al vaker ter sprake is gekomen.
Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@jostheboss betreft titels voor beginners boekjes zou ik niet iets weten . 

Maar veel vind je hier wel op forum. . en je mag altijd een persoonlijk berichtje sturen met vragen . 

Beantwoorden
concha
Registered
(@concha)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 45

@robbert Moet je de alcohol een 2de keer overhalen als je deze gaat gebruiken bij jouw Tiny projects? Of is dan 1 keer dan voldoende?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@concha altijd voor een basis alcohol 2 x overhalen .

Beantwoorden
Uridium
Berichten: 53
Registered
(@uridium)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Ik maak m'n cuts eigenlijk altijd op smaak. Maar inderdaad: hoe weet je, wat je moet proeven?

Ik gebruik m'n eigen vuistregels:

- de eerste cut is altijd hoog in alcohol en smaak. Let hier dus niet op branderigheid, want die is er volop; let hier op onverwachte bijsmaken zoals 'spiritus' of 'lijm' (bisonkit). Als je die tegenkomt, zijn dat meestal methanol en acetaten. Wacht even totdat die smaken weg zijn.

- de volgende cuts moeten zuiver en zoet smaken. Vergelijk het regelmatig met een standaardspirit zoals wodka. Wil je vergelijkingsmateriaal, ga dan een keertje naar een Duitse supermarkt en loop daar langs het gedestilleerd-rek. Duitsers houden van destillaten en je vindt er voor ca. 7 euro per fles diverse soorten "Korn". Korn en doppelkorn is standaard een destillaat van gerst, weizenkorn is van tarwe, ryekorn van rogge en wacholder is graandestillaat met jeneverbes. Wijndestillaat vergelijk met 'blanche de Mázin'.

- op enig momemt begint er een gebrand smaakje in je destilaat te komen. Waarschijnlik gaat dan ook de temperatuur iets oplopen. Dit is het punt waar ik meestal stop (ik laat 'em wel doorlopen, maar hier houden m'n bruikbare cuts op). Wat die branderige smaak precies veroorzaakt, weet ik nog steeds niet; lijkt me ook afhankelijk van elke wash. Het zijn sowieso zwaardere moleculen die pas bij hogere temperaturen meeverdampen uit de wash. Reken dus op langere esters en ethers, terpenen, hogere alcoholen als propanol en butanol en mogelijk zelfs phenolen. Maar toch is er altijd één typische smaak die voor mij de indicator is.

Wat de limoncello betreft: die is niet verloren; als je 'em nu opnieuw destilleert, krijg je fantastische citroen-gin. Die kun je ofwel opnieuw gebruiken voor de volgende batch limoncello, maar ik zou 'em als citroen-gin houden. Bedenk wel, dat 'ie troebel wordt bij verdunning onder de ca. 46% abv. Als je 'em echt wat meer gin-achtig wilt maken, doe dan bij herdestillatie gekneusde jeneverbessen (juniper) erbij in de ketel (eetlepel bessen per liter limoncello).

 

Beantwoorden
zegmaarBert
Berichten: 7
Registered
(@zegmaarbert)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 3 maanden geleden

In mijn beperkte ervaring met een zelfgebouwd apparaat, is temperatuur een zeer belangrijke factor. Daarnaast is geur ook bijzonder belangrijk. Als het het aan het begin niet lekker ruikt, dan is dat de "schoonmaakspiritus" Aan het einde kan je het soms wel opwerken als de hoeveelheid de moeite waard is. Inderdaad meer dan 1 maal overhalen.

Beantwoorden
Harryd1969
Berichten: 145
Registered
(@harryd1969)
Actief Lid
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Ik heb zelf ook paar keer met turbo gisten gedaan en ongeveer zelfde hoeveelheid suiker,

 

levert inderdaad zeker met de t500 met kolom veel alcohol op van 92%

 

2x gestookt en zelf vond ik het nog steeds niet geweldig.

 

wat ik nu doe is wat ook Robert schrijft , 5.5kg suiker op 25 liter. Als gist gebruik ik zelf gewoon Bruggeman gist. Staat dan wel een week of 4 tot 5 te gisten. En haalt ook zeker geen 20 - 22% als met de turbo gisten.

 

dat stook ik vervolgens in eerste stook, gewoon alles opstoken, alles bewaren.

 

dat verdun ik weer met water naar zeg 45%

 

dat stook ik de tweede keer, nu voorloop weg en ook naloop.

 

vang op in meerdere kleine flesjes / potjes zodat je zeg 6 - 6 flesjes / potjes hebt

 

proef die potjes individueel ( ik verdun wat met water om te proeven )

 

alles wat goed smaakt bewaar je en gaat in 1 grote fles / pot

 

ik doe dat vervolgens zo door een actief koolfilter heen. Dat haalt de laatste rest geuren en smaakjes prima weg

 

dit vervolgens in pot of fles even 2 dagen laten luchten nog afgedekt met keukenrol oid

 

daarna is het klaar voor gebruik.

harry

Beantwoorden
17 Reacties
Murmillo
Registered
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2035

@harryd1969 als ik suiker alc maak, doe ik exact het zelfde behalve het koolstof filter  soms stook ik wel 5 keer on het zacht te krijgen voor een vodka

Beantwoorden
Harryd1969
Registered
(@harryd1969)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 145

@baukrrhh 5 x heb ik nooit geprobeerd 😉 heb t bij 2 x gehouden, maakt het veel verschil die 3 x extra stoken ?

 

ben nu bezig met een graan wash om dat tot pure alcohol te stoken, wil eens kijken of dat direct ‘schonere’ alcohol oplevert zonder bijsmaak

 

harry

Beantwoorden
Murmillo
Registered
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2035

@harryd1969 1x stoken sws bijsmaak. Graan geeft veel sneller een zachtere alc. Suiker blijft wat scherp. Graan als gerst en mais doe ik 2x of 3x. Suiker is niet geschikt als vodka. Gwn graan of aardappelen en minimaal 3 keer stoken is perfect. Zeker met jouw ketel

 

Beantwoorden
Harryd1969
Registered
(@harryd1969)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 145

@baukrrhh dat was mijn gedachte ook. Heb nu 60 liter maisch ketel dus we gaan daar eens mee experimenteren. Wel eens geschrote mout gekocht en dat in een blender verder gemalen en daarna op heet water gezet, maar das toch niet hetzelfde als maischen. Maar daar kwam ook al acceptabele alcohol uit, alleen vrij lage opbrengst.

 

harry

Beantwoorden
Murmillo
Registered
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2035

@harryd1969 als je eens wilt bellen je hebt mn nummer.  Op heet water zetten is indd niet genoeg. Wat voor maish ketel heb JE?

 

Beantwoorden
Harryd1969
Registered
(@harryd1969)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 145

@baukrrhh goed plan, nu weer wat meer tijd! Dus wel lekker om dan weer wat te experimenteren.

 

Heb een easybrew sb60 maar staat nog in doos.. zal m van de week uitpakken en me er dan eens in verdiepen!

 

Kunnen van de week wel even bellen!

 

harry

Beantwoorden
Murmillo
Registered
(@murmillo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2035