Meldingen
Alles wissen

Alcohol mislukt?


Berichten: 60
Topic starter
(@jostheboss)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dag allemaal,

Ik heb enkele weken geleden mijn eerste batch alcohol gemaakt. Ik heb 2 x gestookt met de T500 en 4 liter alcohol van 92% was het resultaat. Eerste keer eerste 100 ml weggegooid en tweede keer iets meer dan 50 ml. Alcohol leek prima. Mijn vrouw maakt de allerlekkerste Limoncello en daarom hebben wij de T500 gekocht, om de kosten van de Limoncello te drukken, maar dat terzijde.
Mijn vrouw heeft inmiddels de Limoncello klaar van de zelfgestookte alcohol en we hebben deze vergeleken met de Limoncello die ze eerder maakte met gekochte acolohol (96%).

Resultaat: balen, de Limoncello van de zelf gestookte alcohol ruikt en proeft enigszins chemisch, de afdronk is wel lekker, maar het resultaat is niet wat we verwacht en gehoopt hadden.

Is dit normaal, m.a.w. is zelf gestookte alcohol niet zo goed als gekochte?  Ik hoop natuurlijk van niet.

Als het antwoord op de vorige vraag nee is, wat kan ik dan fout gedaan hebben, hoe kan ik het de volgende keer voorkomen? 

Ik neem aan dat deze Limoncello niet meer te redden is?

Beantwoorden
55 reacties
10 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@jostheboss wat heb je  gebruikt voor beslag te maken waar je  de alcohol uit hebt gestookt ??

En heb je alleen op volume scheiding gemaakt ? 

Je zegt 100 ml ? Je kunt namelijk ook niet uitsluitend van volume uitgaan. 

Heb je oo te hoge temperatuur misschien gestookt ?

Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

Dag @robbert

 

Ik heb volgens deze pagina gestookt: https://www.stookwinkel.nl/beginnen-met-stoken/zelf-alcohol-stoken/ Dus 8 kg suiker, 10 kg kokend water en daarna aangevuld tot 25 liter. Daarna zakje turbo yeast classic 8 toegevoegd.

Gestook op ongeveer 51 graden

Scheiding alleen op volume, hoe had ik het anders kunnen doen? Ruiken en/of proeven? Proeven zou ik niet weten wat ik moet proeven, lijkt me ook veel te sterk.

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@jostheboss 51 graden? Dan verdampt alcohol volgens mij nog niet. Ik weet niet wat er wel verdampt op die temperatuur maar dat zou ik niet drinken.

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6759

@stookje bij de T500 meet je koelwater uitstroom. Alles tussen 50 en 55 is perfect. Daarboven krijg je meer watee mee.

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@stookforum ah ok, ik dacht al 🙂

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@jostheboss het oude verhaal zie ik . 8 kilo suiker op 25 liter  en turbo gist .  ( Voor snel zoveel mogelijk alcohol krijgen prima . Maar snel en veel is kwantiteit maken en geen kwaliteit .

Probeer volgende keer max 5,5 kilo suiker op 25 liter en een neutraal gist .

Wanneer je gist onder hoge druk zet zal het gist meer bijproducten uit stoten .. 

Daarnaast voor een vrij zuivere smaak moet je altijd een  2e of soms  3e keer overhalen . In de laatste overhaal maak je scheiding .

De hoeveelheid voor en naloop hangt af van kwaliteit van de stookwijn   en dat kan dus op 25 liter slecht enkele ml zijn of misschien wel meer dan 150 ml  .

Dus je zal moeten kijken naar helderheid , geur , kleur en zeker ook smaak .

Je hoeft geen slok te nemen.  Een enkele druppel op vinger en dan op tong is vaak al voldoende . Je ruikt en  proeft in begin een paar keer je merkt dan omslaan / keren in geur en smaak .  Inderdaad in begin is dat even wennen .

Voor een beginner is het soms handig om met een aantal borrel glaasje te werken en steeds enkele mil op re vangen en zo even kijken waar de smaak keert .

In naloop kun je het zelfde doen .

Handig is om te kijken naar je hoofd loop . Die zal een lange tijd op zelfde alcohol percentage blijven . Zodra percentage instort ga je ook opvangen en proeven . Meestal tussen 55% en  de 48 % in opvang zal je merken dat ook daar ( of al eerder ,) smaak al keert .

 

 

  1.  
Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@robbert Poeh, hartstikke bedankt. Helaas dus niet zo makkelijk als ik dacht. Jammer dat

er niet een boekje is waar het hele verhaal te lezen is.. Zou ik best voor willen betalen. Nu is het zoeken en vragen op het forum, terwijl het blijkbaar al vaker ter sprake is gekomen.
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@jostheboss betreft titels voor beginners boekjes zou ik niet iets weten . 

Maar veel vind je hier wel op forum. . en je mag altijd een persoonlijk berichtje sturen met vragen . 

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@robbert Moet je de alcohol een 2de keer overhalen als je deze gaat gebruiken bij jouw Tiny projects? Of is dan 1 keer dan voldoende?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@concha altijd voor een basis alcohol 2 x overhalen .

Beantwoorden
Berichten: 59
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik maak m'n cuts eigenlijk altijd op smaak. Maar inderdaad: hoe weet je, wat je moet proeven?

Ik gebruik m'n eigen vuistregels:

- de eerste cut is altijd hoog in alcohol en smaak. Let hier dus niet op branderigheid, want die is er volop; let hier op onverwachte bijsmaken zoals 'spiritus' of 'lijm' (bisonkit). Als je die tegenkomt, zijn dat meestal methanol en acetaten. Wacht even totdat die smaken weg zijn.

- de volgende cuts moeten zuiver en zoet smaken. Vergelijk het regelmatig met een standaardspirit zoals wodka. Wil je vergelijkingsmateriaal, ga dan een keertje naar een Duitse supermarkt en loop daar langs het gedestilleerd-rek. Duitsers houden van destillaten en je vindt er voor ca. 7 euro per fles diverse soorten "Korn". Korn en doppelkorn is standaard een destillaat van gerst, weizenkorn is van tarwe, ryekorn van rogge en wacholder is graandestillaat met jeneverbes. Wijndestillaat vergelijk met 'blanche de Mázin'.

- op enig momemt begint er een gebrand smaakje in je destilaat te komen. Waarschijnlik gaat dan ook de temperatuur iets oplopen. Dit is het punt waar ik meestal stop (ik laat 'em wel doorlopen, maar hier houden m'n bruikbare cuts op). Wat die branderige smaak precies veroorzaakt, weet ik nog steeds niet; lijkt me ook afhankelijk van elke wash. Het zijn sowieso zwaardere moleculen die pas bij hogere temperaturen meeverdampen uit de wash. Reken dus op langere esters en ethers, terpenen, hogere alcoholen als propanol en butanol en mogelijk zelfs phenolen. Maar toch is er altijd één typische smaak die voor mij de indicator is.

Wat de limoncello betreft: die is niet verloren; als je 'em nu opnieuw destilleert, krijg je fantastische citroen-gin. Die kun je ofwel opnieuw gebruiken voor de volgende batch limoncello, maar ik zou 'em als citroen-gin houden. Bedenk wel, dat 'ie troebel wordt bij verdunning onder de ca. 46% abv. Als je 'em echt wat meer gin-achtig wilt maken, doe dan bij herdestillatie gekneusde jeneverbessen (juniper) erbij in de ketel (eetlepel bessen per liter limoncello).

 

Beantwoorden
Berichten: 7
(@zegmaarbert)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

In mijn beperkte ervaring met een zelfgebouwd apparaat, is temperatuur een zeer belangrijke factor. Daarnaast is geur ook bijzonder belangrijk. Als het het aan het begin niet lekker ruikt, dan is dat de "schoonmaakspiritus" Aan het einde kan je het soms wel opwerken als de hoeveelheid de moeite waard is. Inderdaad meer dan 1 maal overhalen.

Beantwoorden
Berichten: 318
(@harryd1969)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb zelf ook paar keer met turbo gisten gedaan en ongeveer zelfde hoeveelheid suiker,

 

levert inderdaad zeker met de t500 met kolom veel alcohol op van 92%

 

2x gestookt en zelf vond ik het nog steeds niet geweldig.

 

wat ik nu doe is wat ook Robert schrijft , 5.5kg suiker op 25 liter. Als gist gebruik ik zelf gewoon Bruggeman gist. Staat dan wel een week of 4 tot 5 te gisten. En haalt ook zeker geen 20 - 22% als met de turbo gisten.

 

dat stook ik vervolgens in eerste stook, gewoon alles opstoken, alles bewaren.

 

dat verdun ik weer met water naar zeg 45%

 

dat stook ik de tweede keer, nu voorloop weg en ook naloop.

 

vang op in meerdere kleine flesjes / potjes zodat je zeg 6 - 6 flesjes / potjes hebt

 

proef die potjes individueel ( ik verdun wat met water om te proeven )

 

alles wat goed smaakt bewaar je en gaat in 1 grote fles / pot

 

ik doe dat vervolgens zo door een actief koolfilter heen. Dat haalt de laatste rest geuren en smaakjes prima weg

 

dit vervolgens in pot of fles even 2 dagen laten luchten nog afgedekt met keukenrol oid

 

daarna is het klaar voor gebruik.

harry

Beantwoorden
17 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@harryd1969 als ik suiker alc maak, doe ik exact het zelfde behalve het koolstof filter  soms stook ik wel 5 keer on het zacht te krijgen voor een vodka

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 318

@baukrrhh 5 x heb ik nooit geprobeerd 😉 heb t bij 2 x gehouden, maakt het veel verschil die 3 x extra stoken ?

 

ben nu bezig met een graan wash om dat tot pure alcohol te stoken, wil eens kijken of dat direct ‘schonere’ alcohol oplevert zonder bijsmaak

 

harry

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@harryd1969 1x stoken sws bijsmaak. Graan geeft veel sneller een zachtere alc. Suiker blijft wat scherp. Graan als gerst en mais doe ik 2x of 3x. Suiker is niet geschikt als vodka. Gwn graan of aardappelen en minimaal 3 keer stoken is perfect. Zeker met jouw ketel

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 318

@baukrrhh dat was mijn gedachte ook. Heb nu 60 liter maisch ketel dus we gaan daar eens mee experimenteren. Wel eens geschrote mout gekocht en dat in een blender verder gemalen en daarna op heet water gezet, maar das toch niet hetzelfde als maischen. Maar daar kwam ook al acceptabele alcohol uit, alleen vrij lage opbrengst.

 

harry

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@harryd1969 als je eens wilt bellen je hebt mn nummer.  Op heet water zetten is indd niet genoeg. Wat voor maish ketel heb JE?

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 318

@baukrrhh goed plan, nu weer wat meer tijd! Dus wel lekker om dan weer wat te experimenteren.

 

Heb een easybrew sb60 maar staat nog in doos.. zal m van de week uitpakken en me er dan eens in verdiepen!

 

Kunnen van de week wel even bellen!

 

harry

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@harryd1969ja leuk! Ik doe het met pannetjes.. mn budget is niet zo groot. Even appen?

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

En bellen

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 318

@baukrrhh ja goed plan !

Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@baukrrhh Waar kan ik informatie vinden om een wash met graan te maken? Ik wil uiteindelijk zo zuiver mogelijke alcohol t.b.v. het maken van Limoncello. Of kan ik het toch net zo goed met suiker doen (zoals hierboven beschreven, met maar 5,5 kg i.p.v. 8)? En welk gist kan ik het best gebruiken, classic yeast (i.p.v. de turbo 8) of Bruggeman?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@jostheboss 

 

Maischen uitleg

 

Met de lagere hoeveelheid suiker en bakkersgist is ook te overwegen, let wel dat je dan gistvoeding nodig hebt. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@jostheboss voor een smaak arme alcohol kum je beter alles waar turbo voor staat aan de kant zetten. . er zijn naast briggeman ook diverse andere commerciële gisten te krijgen met betere resultaten .

Weekblad recept drankjes als limonchello ( wat een citrus aftreksel is ) kun je de smaak verbeteren door ook een alcohol uit een  fruit / citrus vergistingen te gebruiken .

Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@robbert wederom dank. Heb je een tip voor gisten die voor mij geschikt zijn...? Moet rouwens zeggen dat deze keer na een keer stoken de alcohol goed smaakt, heb hem vergeleken met een fles uit de winkel, proefde geen verschil. Heb de laatste 3 dl weggegooid en daarna apart geproefd, die was vies. Wilde een tweede keer gaan overhalen en toen heb ik per ongeluk de waterflow controller gemold 🙁

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@jostheboss Gist keuze hangt af wat je wil vergisten . Er zijn wel gisten die het gemiddelde in meerdere type vergistingen het vrij redel8jk er van af brengen .

Bijv ,. Bakkersgist  , Fermentis c70 , mangrove kack west coast en red star dady zijn vrij algemeen  . En redelijk  . In ieder geval zijn het betere alternatieven dan de turbo gisten .

 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@jostheboss je bent al geholpen zie ik. Top.

Beantwoorden
stook
(@stook)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@harryd1969 Mijn eerste stooksels waren altijd met suiker en turbo gist , dan overgestapt naar suiker en bakkers gist en nu altijd met pilsmout en een biergist en 1x stoken en dat is het beste wat ik tot nu heb verkregen

Ik stook wel met een Baby Dragon , telt dit misschien voor meerdere stooksels door de herdistilering met de koperen platen die er in zitten ?

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 318

@stook bij mij precies hetzelfde. Ik stook de pure alcohol met de T500 maar heb tijdje geleden ook maisch ketel aangeschaft en ook naar de granen alcohol overgestapt. Uiteraard wat meer werk dan de standaard suikerwash met turbo gisten maar ook heel andere kwaliteit !

Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Over dit onderwerp is al heel veel geschreven op dit forum(en op andere forums). En soms kan ik het weer opbrengen om weer mijn mening te geven 😉 Turbo gisten worden over de hele wereld verkocht en veel gebruikers zijn er tevreden over. Maar als het voor jouw toepassing minder geschikt is er zit bijvoorbeeld een "luchtje" aan of een "smaakje" aan probeer dan eens wat anders. Een turbo gist is makkelijk en het begint altijd wel te borrelen, maar het is verstandig om voor welke gist dan ook max 5.5 kg suiker per 25 liter te gebruiken. Omdat mijn ketel een inhoud heeft van 25 liter maak ik 27 liter stookwijn met max 6 kg suiker. 

Ik stook dit altijd minimaal 2 keer, meer kan ook maar dat is dan om het lekkerder te maken en niet alleen maar drinkbaar. Als je niet te vrede ben over je eindproduct verander dan eerst het begin bijv. suiker of graan, 6 of 8 kg, je gist, temperatuur tijdens het gisten. En daarna het aantal keer stoken of eventueel een koolstof filter of nog andere trucjes.

En denk nu niet dat het allemaal in 1 keer goed gaat, als het zo simpel was is er niets aan.

Beantwoorden
22 Reacties
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@rumo Dank je. Zal om te beginnen de volgende keer minder suiker gebruiken. Ik moet zeggen dat de portie die ik nu heb gemaakt wel heel goed smaakt. Ik heb hem vergeleken met een fles van 96% uit de winkel en ik proef geen verschil. Pas een keer gestookt, maar de laatste 3 dl niet gebruikt. Wilde vandaag de tweede keer overhalen, maar heb nu problemen met mijn waterflow controller 🙂

Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

Dag @rumo 

Toch nog enkele vragen:

1. Als ik 27 liter stookwijn maak met maar 6 kg suiker, krijg ik dan toch een resultaat van 20%? Zo niet, stel het is 17%, kan ik dan toch na stoken een eindresultaat krijgen van 92%?

2. Wat voor een soort koolstoffilter adviseer je, granucol, zoiets als dit https://www.braumarkt.com/granucol-ge-ontgeurend-250-gr? Kan ik dat door een gewoon koffiefilter gooien...? Of vloeibare kool, zoals dit https://www.stookwinkel.nl/product/still-spirits-vloeibare-kool-turbo-carbon-clean-alcohol-130-g/ en daarna klaringsmiddel ( https://www.stookwinkel.nl/product/still-spirits-kieselsol-chitosan-turboclear-klaringsmiddel/) of iets anders?

Bedankt weer!

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@jostheboss 6kg op 27L is ongeveer 13% na de gisting. Percentage van distillaat is afhankelijk van ketelbeheersing.

Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@pikketanus Dank je, maar kan ik dan 92% nog halen?

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@jostheboss stook je met t500 lukt dat wel hoor, zelfs al heb je slechts 5% in je wash. Andere ketels vereisen vaak iets meer vaardigheid om die percentages te halen in één overhaal

Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@pikketanus Ik heb idd de T500

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@jostheboss

Met heel veel kolom ketel type  kun en vaardigheid kun je dat soort percentages stoken .

Maar die hoge percentage van 92% is leuk maar niet perse nodig als de smask en karakter van de alcohol masr goed is . .

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@jostheboss als je een T500 met een reflux kolom gebruikt maakt het niet zoveel uit hoeveel alcohol er in je stookwijn zit. Je zal dan een alcohol over houden van +/- 92%, maar zit er minder alcohol in je stookwijn dan zal je alcohol van 92% minder volume hebben. 

Maar dan komt de vraag waarom wil je 92% hebben, omdat dat in je Huisvrouwen Libelle/Margriet receptje staat😁 Als de kwaliteit maar goed is dan mag het wel wat minder zijn. Sterker nog vaak is de kwaliteit daar door juist beter.

Die Turbo's komen wel vaker ter spraken en dan wordt er door sommige onder ons wel eens lullig over gedaan(sorry daar voor😉). Maar vergeet niet dat het een totaal concept is en als je dus maar een deel daarvan gebruikt het eindproduct tegen kan vallen. Je gebruik dan de Turbo gist maar dan ook de Turbo Carbon en na het gisten de Turbo Clear. Je stook dat dan met een ketel waar een Reflux Condensor op staat. En daarna gaat de alcohol door de Actieve Kool(om op 1 van je vragen terug te komen ik vind het EZ Filter System daar voor heel geschikt). Het is niet voor niets dat onze Huis Dealer dit allemaal in zijn assortiment heeft. 

Maar het kan ook anders😆

Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@rumo @Robbert De reden waarom ik graag 92-93% wil hebben is eigenlijk alleen maar omdat mijn vrouw heerlijke Limoncello maakt en normaal deed ze dat met alcohol uit Duitsland, van 94%. Ze heeft haar recept en de verhoudingen en als het nu veel minder zou zijn moet ze haar recept gaan aanpassen en opnieuw gaan proberen terwijl ze nu weet hoe ze de perfecte Limoncello moet maken....We hebben voorlopig geen ambitie om andere dingen te maken, Limoncello is echt ons ding.
De eerste keer had de Limoncello een chemisch bijsmaakje op het moment dat je een slokje nam (niet bij de 'afdronk'), maar hij had toen niet lang genoeg in de diepvries gelegen en dat was laatst gek genoeg toch weg nadat hij lang genoeg in de diepvries had geleden.

Bij mijn nieuwe run heb ik voldoende voorloop weggegooid en ook naloop (laatste halve liter in aparte fles gedaan) en ik heb de smaak en geur vergeleken met alcohol uit de winkel en zo op het eerste gezicht was er geen verschil. Ik heb twee keer gestookt en beide keren voor- naloop weggegooid (als ik het goed gelezen heb is dat alleen de tweede keer nodig, maar de voorloop gooi ik toch liefst twee keer weg. De Limoncello is in de maak en als hij klaar is weet ik of de kwaliteit nu voldoende is. Als 'ie goed is lijkt me het filteren met carbon niet nodig, hoewel het waarschijnlijk altijd beter wordt. Om daar op terug te komen, dus maar liefst drie handelingen:
Eerst Turbo Carbon en na het gisten Turbo clear en dan na het stoken ook nog eens Active kool? IS er geen goedkopere manier dan met dat EZ-filter te werken....?

Ik gebruik inderdaad de Turbo omdat ik in het begin niet beter wist. Ik heb gegoogled op "zelf alcohol stoken" en toen kwam ik de kookwinkel tegen. Daar gelezen wat ik allemaal nodig had en gekocht en daarna pas op het forum gegaan, toen ik tegen allerlei zaken aan liep.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@jostheboss wanneer je begint met een goed beslag en een goede gist heb je al die extra  rommel als turbo clear en carbon niet nodig .

Het is wel zo dat je ALTIJD voor een smaak arm alcohol min 2 x moet overhalen.  Ook met een t500 want dat is geen wonder apparaat.

De huisvrouwen keuken drank limonchello wordt inderdaad meestal op een suiker alcohol door hobbiesten gemaakt. .De Libelle en Viva methode is vaak op basis van vodka  ( deze worden in algemeen ook uit granen genaakt ) 

Maar zou je meer mediterraans , gaan zou je de alcohol beter kunnen Stoken uit een citrus of een druiven vegisting waardoor je zeker wanneer je een goed gist en geen turbo gebruikt een veel zachtere en vollere smaak zal krijgen aAn de limonchello .

En zou een percentage van 78 % al volstaan bij goed overgehaald .

( Hoeft er alleen om op drinksterkte te brengen minder water bij .)

 

Beantwoorden
(@jostheboss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 60

@robbert Ik zou toch echt graag een cursus bij je volgen 🙂

Twee keer overhalen doe ik inmiddels altijd. Wij maken idd de huisvrouwen Limoncello en wij hebben nog nooit lekkerdere Limoncello gehad dan de onze, uiteraard kunnen smaken verschillen. Ook reacties van familie en vrienden (zitten ook koks bij) zijn zeer lovend. Kan natuurlijk dat iemand nog lekkerdere maakt, maar heb ik nooit gehad en we hebben er al vele gehad.
Onlangs ook met Vodka geprobeerd, maar dat was echt niet te vergelijken.

Ik zou zeker graag die meer Mediterranse willen maken (je hebt die tip volgens mij al eens eerder gegeven), maar weet bij God niet waar ik moet beginnen, hoe ik die gisting moet maken, enz.

Is het een idee dat jij een E-book over stoken maakt (evt. met enkele eenvoudige korte filmpjes erbij)? Kun je verkopen voor 27 of 37 euro, doe ik de verkoop 🙂

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@jostheboss IK ben wel wat bezig geweest met een soort boekje maar dat staat ni even op laag pitje . Ook 2as er behin vorig jaar sprake van een workshopaa4 ook dat is door corona regels niet doorgegaan .

cursus ? Ach je mag altijd eens langs komen om mee te helpen / kijkem als ik weer bezig ga . 

Beantwoorden
(@concha)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 139

@robbert Een boek schrijven, neemt veel tijd in beslag. In het begin gaat het vrij vlot. Maar dan wil je dingen aanpassen, herschrijven, ... Een professionele  schrijver vertelde dat hij elke dag een aantal pagina's schreef. Dit om in het verhaal te blijven en ook om het boek tijdig klaar te hebben. Voor hem is dat belangrijk wat dit is zijn kost. Voor ons een stuk minder want het is een hobby.

Maar er is duidelijk nood aan een goed boek. Voor de meeste beginnelingen komt er toch veel opzoekwerk bij kijken en je zoekt dat toch voor één of andere bevestiging.

Misschien met ervaren stokers samen een boek schrijven en een professionele schrijver nemen om dit uit te schrijven met foto's. Natuurlijk heeft dit een kostprijs. Misschien zijn er een aantal Patriots/sponsers om te starten .... het zijn maar ideeën hé, ..

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@concha er staat al een heleboel in de computer . Het is alleen logisch indelen en beetje begrijpelijk maken. .

ik heb een beetje ervaring met schrijfwerk . Maar dat is betreft een ander onderwerp . 

Probleem zit nu meer in te weinig energie  wegens gezondheidsredenen .

 

Beantwoorden
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@robbert Je weet dat als je besluit een cursus te geven of iets dergelijks, dat je dit niet alleen hoeft te doen! Iedereen in dit forum heeft een verschillend beroep. Ik weet zeker als je een cursus wilt geven en daaraan gekoppeld een boek, er altijd wel iemand is die dit kan. Do not  give up a dream!!! Ik ben verkoper en krijg een evt cursus wel verkocht hoor! Het verkoopt zichzelf 👍 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@sjonnie ik heb wat ideeën nog voor een workshop dat klopt .  Door corona is dat tot nu toe er niet van gekomen. 

Er zijn mensen die mij vroegen om wat simpele dingen en recepten op papier te zetten daar ben ik nu en dan even mee bezig er is een vrolijker dame van forum die het wat zal uittypen . Maar ook dat heeft wat vertraging omdat ik beetje kwakkel met gezonfheid en niét veel energie heb . 

Maar geduld en het komt .

 

Beantwoorden
Sjonnie
(@sjonnie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 95

@robbert Topper! Rustig aan en ik hoop dat je snel weer een beetje energie hebt.

Mochten we wat kunnen oppakken, dan horen we het graag!!

Beantwoorden
Vlisbier
(@vlisbier)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

@robbert 

ik ben op zoek naar een recept voor alcohol zonder de turbo spullen te bebruiken.

 

ik heb en T500 kolom op een Grainfather.

Deze alcohol wil ik gebruiken voor div likeur.

Waar kan ik dit vinden of kan je me dat toezenden.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@vlisbier.  In werkboeken  / Manual vind je meest alcohol recepten met standaard bier / bakkers gist . Simple Saccharomyces cerevisea .

 Het maakt niet uit wat voor ketel je gebruikt voor goede alcohol . Het gaat om basis Recept en vaardigheid in destilleren

 .STOOKWIJN SUIKER .

2 kilo suiker los je op in 1 liter water van 80 gr waarin 5 gr citroen zuur is opgelost .

Hou dit 40 min op deze temperatuur .

Hierna voeg je 8 liter koud water toe .

Bij 21 -23 graden 

30 gr van de gist .b.v. Bakkergist 

3 -5 gram diamoniumfosfaat of andere gist voeding zoals , gekookte havermout en bonen of wat rijst of 3 theelepeltjes Marmite .

 

Afsluiten in vat met een ontluchter of waterslotje.

Gem gist temp aanhouden van 21-23 gr

Na 3 weken zou het uit gegist zijn 

Sg onder zal rond 990 dan zitten.

 

( Andere vrij neutrale gisten zijn b.v.b. fermentis c70 , hg1 , mangrove jack westcoast , red star dady , )

 

Stookwijn uit sap .

Vul tank met de sap .

Controleer SG . Deze mag tussen 1040 en 1070 zitten .

Aanvullen met water hiertoe .

Controleer ph . Corrigeer eventueel tot ph 4 – 4,2 .

Voeg iets voeding toe ( de sap kan wat arm zijn ) idem als suiker .

En de gist 30 gram op 10 liter.

Gem gist temp 21 gr .

3 weken gisten .

Sg van een sap kan afwijken na gisten door andere aanwezige stoffen dus zal dan tussen 990 en 1010 zitten

 

Stookwijn van mout .

(Deze gaan we in 2 stap bewerken het is een simpele stookwijn voor schoolproject )

Vul vat met 15 liter water van 55 graden .

Strooi de mout al roerende hierin .

Controleer PH .

Deze moet tussen 5,4 en 5,6 zijn.

Dus deze zonodig corrigeren.

( Calcium sulfaat verhoogt zuurtegraad , PH verlaagt / calcium carbonaat verlaagt zuurtegraad PH verhoogt .

Hou het beslag op 55 graden voor 30 min.

Breng dan de temperatuur op 67 graden .

Hou deze ongeveer 1 uur aan .

Test met jodium en beetje beslag op lepel of alle zetmeel is omgezet .

Verkleurt jodium dan is er nog zetmeel aanwezig . Is er verkleuring Hou dan nog 20 min aan test opnieuw .

Hierna het beslag door zeef overgieten .

De op zeef achtergebleven resten uit spoelen met wat water van 80 gr .

Hierna voeg je gist toe 30 tot 50 gram per 10 liter .

Gisten op 21 tot 23 graden .

Na 3 a 4 weken uitgegist ..

 

Maakt ook niet uit wat voor ketel met kolom  je gebruikt  ook altijd minimaal 2 x overhalen tenzij je een installatie hebt met meerdere stations ( vaten) .

Omdat men tegenwoordig de met de moderne hobby stook ketel's uitgaat van de 25 liter vulling  gebruikt men ook van de 25 liter gist emmertjes :

deze kan nooit mislukken :

Voor 25 liter gistvat gebruik je  5,5 kg suiker . 10 -14 gr citroenzuur , 10 tot  14 gr DAP en water  + een bakkersgist , 70 gr droog - 150 gr nat . Of een fermentis C70 50 -70 gr  ,of redstar dady. 

Suiker los je op in water 80 graden met citroen zuur  en laat je 40 min pruttelen . Een deel zal dan geïnverteert zijn waardoor gisting beter start en verloopt .

Hierna aanvullen tot de 25 liter en na afkoele gist en DAP toevoegen .

Na uitgegist meteen afhevelen in stook ketel met achterlaten van het dode gist laagje wat op bodem ligt en dan overhalen. 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
Vlisbier
(@vlisbier)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

@robbert 

bedankt, hier ga ik volgende keer mee aan de slag

waar zijn deze werkboeken te vinden?

hopen dat het snel weer beter met je gaat.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@vlisbier  ik gebruik zelf de manuals / boeken uit de d4anken  indistidustie die ik heb gekregen toen ik er wat stage liep en ook wat tijdelijk werkte  .Er staan geen isbn nr in .  Ik weet niet waar te vinden .  .

 

Ja dankje.  . Momenteel  Ik loop weer van arts naar arts .  Ach ouwe krakende  wagens lopen het langst 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@jostheboss Natuurlijk moet je gewoon de drank maken hoe jij hem lekker vindt, jullie drinken hem uiteindelijk. Maar er komt wel wat meer bij kijken als in mijn korte beschrijving, bijv. hoe oud was de drank heb je het laten luchten. De drank uit de winkel is misschien wel een jaar oud. Het gaat ook niet in 1 keer goed oefening baart kunst. Maar er is gelukkig  genoeg te vinden hier op het forum. 

Er zijn veel verschillende soorten koolfilters in de handel, zoek gewoon iets wat bij jou past. Ik zou wel tussen je 2 stoken door filteren.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met heel veel kolom ketel type kun je   dat soort percentages stoken .

Maar die hoge percentage van 92% is leuk maar niet perse nodig als de smaak en karakter van de alcohol maar goed is . .

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb ook die “turbo fout” gemaakt inclusief de zelfde tips 

maar laatst had ik calvados gestookt en de eerste overhaal ruikt/smaakt al lekker 

ik denk als je “appels” twee overhaal je heerlijk alcohol heb voor limoncello.beter dan van een suikermash 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?