Dag allemaal,
Ik heb enkele weken geleden mijn eerste batch alcohol gemaakt. Ik heb 2 x gestookt met de T500 en 4 liter alcohol van 92% was het resultaat. Eerste keer eerste 100 ml weggegooid en tweede keer iets meer dan 50 ml. Alcohol leek prima. Mijn vrouw maakt de allerlekkerste Limoncello en daarom hebben wij de T500 gekocht, om de kosten van de Limoncello te drukken, maar dat terzijde.
Mijn vrouw heeft inmiddels de Limoncello klaar van de zelfgestookte alcohol en we hebben deze vergeleken met de Limoncello die ze eerder maakte met gekochte acolohol (96%).
Resultaat: balen, de Limoncello van de zelf gestookte alcohol ruikt en proeft enigszins chemisch, de afdronk is wel lekker, maar het resultaat is niet wat we verwacht en gehoopt hadden.
Is dit normaal, m.a.w. is zelf gestookte alcohol niet zo goed als gekochte? Ik hoop natuurlijk van niet.
Als het antwoord op de vorige vraag nee is, wat kan ik dan fout gedaan hebben, hoe kan ik het de volgende keer voorkomen?
Ik neem aan dat deze Limoncello niet meer te redden is?
Ik maak m'n cuts eigenlijk altijd op smaak. Maar inderdaad: hoe weet je, wat je moet proeven?
Ik gebruik m'n eigen vuistregels:
- de eerste cut is altijd hoog in alcohol en smaak. Let hier dus niet op branderigheid, want die is er volop; let hier op onverwachte bijsmaken zoals 'spiritus' of 'lijm' (bisonkit). Als je die tegenkomt, zijn dat meestal methanol en acetaten. Wacht even totdat die smaken weg zijn.
- de volgende cuts moeten zuiver en zoet smaken. Vergelijk het regelmatig met een standaardspirit zoals wodka. Wil je vergelijkingsmateriaal, ga dan een keertje naar een Duitse supermarkt en loop daar langs het gedestilleerd-rek. Duitsers houden van destillaten en je vindt er voor ca. 7 euro per fles diverse soorten "Korn". Korn en doppelkorn is standaard een destillaat van gerst, weizenkorn is van tarwe, ryekorn van rogge en wacholder is graandestillaat met jeneverbes. Wijndestillaat vergelijk met 'blanche de Mázin'.
- op enig momemt begint er een gebrand smaakje in je destilaat te komen. Waarschijnlik gaat dan ook de temperatuur iets oplopen. Dit is het punt waar ik meestal stop (ik laat 'em wel doorlopen, maar hier houden m'n bruikbare cuts op). Wat die branderige smaak precies veroorzaakt, weet ik nog steeds niet; lijkt me ook afhankelijk van elke wash. Het zijn sowieso zwaardere moleculen die pas bij hogere temperaturen meeverdampen uit de wash. Reken dus op langere esters en ethers, terpenen, hogere alcoholen als propanol en butanol en mogelijk zelfs phenolen. Maar toch is er altijd één typische smaak die voor mij de indicator is.
Wat de limoncello betreft: die is niet verloren; als je 'em nu opnieuw destilleert, krijg je fantastische citroen-gin. Die kun je ofwel opnieuw gebruiken voor de volgende batch limoncello, maar ik zou 'em als citroen-gin houden. Bedenk wel, dat 'ie troebel wordt bij verdunning onder de ca. 46% abv. Als je 'em echt wat meer gin-achtig wilt maken, doe dan bij herdestillatie gekneusde jeneverbessen (juniper) erbij in de ketel (eetlepel bessen per liter limoncello).
In mijn beperkte ervaring met een zelfgebouwd apparaat, is temperatuur een zeer belangrijke factor. Daarnaast is geur ook bijzonder belangrijk. Als het het aan het begin niet lekker ruikt, dan is dat de "schoonmaakspiritus" Aan het einde kan je het soms wel opwerken als de hoeveelheid de moeite waard is. Inderdaad meer dan 1 maal overhalen.
Ik heb zelf ook paar keer met turbo gisten gedaan en ongeveer zelfde hoeveelheid suiker,
levert inderdaad zeker met de t500 met kolom veel alcohol op van 92%
2x gestookt en zelf vond ik het nog steeds niet geweldig.
wat ik nu doe is wat ook Robert schrijft , 5.5kg suiker op 25 liter. Als gist gebruik ik zelf gewoon Bruggeman gist. Staat dan wel een week of 4 tot 5 te gisten. En haalt ook zeker geen 20 - 22% als met de turbo gisten.
dat stook ik vervolgens in eerste stook, gewoon alles opstoken, alles bewaren.
dat verdun ik weer met water naar zeg 45%
dat stook ik de tweede keer, nu voorloop weg en ook naloop.
vang op in meerdere kleine flesjes / potjes zodat je zeg 6 - 6 flesjes / potjes hebt
proef die potjes individueel ( ik verdun wat met water om te proeven )
alles wat goed smaakt bewaar je en gaat in 1 grote fles / pot
ik doe dat vervolgens zo door een actief koolfilter heen. Dat haalt de laatste rest geuren en smaakjes prima weg
dit vervolgens in pot of fles even 2 dagen laten luchten nog afgedekt met keukenrol oid
daarna is het klaar voor gebruik.
harry
Over dit onderwerp is al heel veel geschreven op dit forum(en op andere forums). En soms kan ik het weer opbrengen om weer mijn mening te geven 😉 Turbo gisten worden over de hele wereld verkocht en veel gebruikers zijn er tevreden over. Maar als het voor jouw toepassing minder geschikt is er zit bijvoorbeeld een "luchtje" aan of een "smaakje" aan probeer dan eens wat anders. Een turbo gist is makkelijk en het begint altijd wel te borrelen, maar het is verstandig om voor welke gist dan ook max 5.5 kg suiker per 25 liter te gebruiken. Omdat mijn ketel een inhoud heeft van 25 liter maak ik 27 liter stookwijn met max 6 kg suiker.
Ik stook dit altijd minimaal 2 keer, meer kan ook maar dat is dan om het lekkerder te maken en niet alleen maar drinkbaar. Als je niet te vrede ben over je eindproduct verander dan eerst het begin bijv. suiker of graan, 6 of 8 kg, je gist, temperatuur tijdens het gisten. En daarna het aantal keer stoken of eventueel een koolstof filter of nog andere trucjes.
En denk nu niet dat het allemaal in 1 keer goed gaat, als het zo simpel was is er niets aan.
Met heel veel kolom ketel type kun je dat soort percentages stoken .
Maar die hoge percentage van 92% is leuk maar niet perse nodig als de smaak en karakter van de alcohol maar goed is . .
Ik heb ook die “turbo fout” gemaakt inclusief de zelfde tips
maar laatst had ik calvados gestookt en de eerste overhaal ruikt/smaakt al lekker
ik denk als je “appels” twee overhaal je heerlijk alcohol heb voor limoncello.beter dan van een suikermash