Meldingen
Alles wissen

Appels vergisten

Pagina 3 / 18

@ndré
Berichten: 1163
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Erik, morgen ga ik met de camper naar Schweich, dat is toch bij jou in de buurt?
Groet, @ndré??

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

andre ja een beetje ik denk 50 km

 

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1163
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Schijnt dat ze daar goede schnitzels hebben. Moet aansterken want maandag weer werken.
Hoe is het met je vrouw en het aanstaande bevallen?
Groet, @ndré??

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

we blijven in verwachting het zal voor een deze dagen zijn andre dus wij wachten tot hij wil komen

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1163
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Succes Erik, gewoon van genieten aks het zover is, wij gaan morgen weer naar huis.
Was vandaag nog goed weer in deze regio, heb tot vanavond Mn korte broek nog aangehad.
Groeten @ndré?☀️

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb 400 kg druiven die staan wild te vergisten,geen suiker,geen gist,niets alleen druiven.

Beantwoorden
Berichten: 196
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Net 25l troebel appelsap (recht van de boer) in mijn vat gegoten.

De start Brix is 12 en SG dus 1.048, voor appels is dit blijkbaar geen slechte waarde maar ook geen topwaarde want dit kan variëren tussen 4 (slecht) en 16 (uitstekend). Hoeveel alcohol mag ik in mijn eindproduct verwachten?

Ik heb net mijn champagnegist in lauw water gedaan en op het zakje staat 3-4u laten hydrateren. Mag dit ook korter? Ik moet nog ergens naar toe en ik vrees dat ik het straks als de kinderen thuis zijn ga vergeten.

Beantwoorden
Berichten: 6771
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dit is goed voor een ruime 6%. Dat klinkt niet heel veel, maar voor Cider zou het perfect zijn. Wil je een hogere opbrengst dan kun je extra suiker toevoegen. Niet teveel want dat verpest de smaak. Lummel hier op het forum gebruikt helemaal geen suiker meer en neemt genoegen met een lage opbrengst in ruil voor een heel hoge kwaliteit.

 

Gebruik je toch suiker dan is het aan te raden om glucose te gebruiken. Ook wel Dextrose of druivensuiker genoemd. Dat geeft een heel mooie vergisting met eigenlijk (naar mijn mening) geen bijsmaken.

 

Wat betreft het hydrateren, gooi het gewoon bij je sap. Het komt wel op gang hoor! Met of zonder hydrateren doet Champagnegist er vrij lang over om op gang te komen. Het vergist overigens wel heel mooi. Mischien juist omdat het zo  mooi rustig zijn werk doet.

Beantwoorden
Berichten: 196
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

https://www.brewersfriend.com/brix-converter/

Dit is dus een betrouwbare calculator. Aan 40° geeft dit toch een 3 liter als realistisch haalbare hoeveelheid. Ik denk dat ik een aanhanger van de Lummelse school ga worden, als ik veel alcohol wil ga ik voor suiker met turbogist (die trouwens klaar ligt).

Ik ga het erin kappen vlak voor ik vertrek want er stond ook iets op ivm geen te grote temperatuursverschillen als je de gist bij het sap gooit en het sap stond in de winkel buiten.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Alsof ik het hoorde dat er over mij gesproken werd.

 

Sirolf ik wacht nog op mijn appels en dan ga ik 100 liter sap vergisten. Die laat ik bij Jan persen, ik denk dat ik ga vergisten met wodka gist uit Stookwinkel en het zijn Granny Smith, ze hangen de boer niet in de weg. Dienen alleen voor bestuiving dus laat maar hangen voor zoveel mogelijk suiker. Misschien heeft hij nog wel wat meer en dan koop ik die ook op. Zo'n appeljaar krijg je niet vaak. Het bederft niet, sterker wordt alleen maar beter. Beter mee verlegen dan om verlegen. 

 

En ja, alleen fruit vergisten zonder suiker is het beste wat er is. Alleen best duur. Maar je weet n iet wat je proeft. Waar stook je eigenlijk mee? 

Beantwoorden
Berichten: 196
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een lokale boer in de buurt heeft ook een winkel en die koopt 1 keer per jaar heel wat appels in de buurt op om er sap van te persen. Hij verkoopt die per 5 liter aan €10. Het enige wat hij doet is lucht pasteuriseren (is nu eenmaal verplicht in België). Ik wou eerst zelf persen maar de appels stonden er aan €2/kg. Tel zelf maar uit wat het voordeligst is.
Ik weet dat het duur is maar het is om de eerste keer te proberen en ik vind lokale economie belangrijker dan een paar euro winst en een appel uit Australië met een ecologische voetafdruk van een koe...

Beantwoorden
Berichten: 196
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Komende jaren ga ik proberen met fruit van mijn vader. Die heeft een boomgaard met een 40tal bomen (pruim, peer en appel in allerlei variëteiten, hij weer zelf niet meer wat hij geplant heeft).

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

sirolf das wel veel geld 

en ja belgie is duur daarom ben ik er gaan lopen hier krijg je voor 15 kg appels 10l sap

gr erik

Beantwoorden
Berichten: 100
(@cobus)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Misschien komt het omdat ik ook van een boerderij kom, maar ik heb nog nooit betaald voor mijn fruit. Meestal ga ik langs en maak een praatje vertel tussen neus en lippen dat ik drank maak. Vaak vinden ze dat nog mooi ook, en bieden ze zelf aan dat je na de pluk de val en wat blijft hangen kan ophalen. Of je helpt een middag plukken of oude bomen rooien dan is het win win. Een paar weken terug had ik het met peren, als ik gewild had, had ik wel 1000kg kunnen rapen/plukken. Alles wat afwijkt van het ideaal is helaas economisch oninteressant en blijft hangen of gaat naar de grond. Heb trouwens al afnemers genoeg van de drank want de plukkers heb ik al tuica beloofd.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een lokale boer in de buurt heeft ook een winkel en die koopt 1 keer per jaar heel wat appels in de buurt op om er sap van te persen. Hij verkoopt die per 5 liter aan €10. Het enige wat hij doet is lucht pasteuriseren (is nu eenmaal verplicht in België). Ik wou eerst zelf persen maar de appels stonden er aan €2/kg. Tel zelf maar uit wat het voordeligst is. Ik weet dat het duur is maar het is om de eerste keer te proberen en ik vind lokale economie belangrijker dan een paar euro winst en een appel uit Australië met een ecologische voetafdruk van een koe...

Een Apel uit Australië de het goed doet in Nederland omdat zomers hier frans worden. Daarom worden ze beperkt gekweekt en koop ik ze ook waarschijnlijk allemaal op. Zal er geen buil aan vallen al weet ik nog niet wat de boer gaat rekenen en Jan voor het persen. 

 

Zie het maar als een beetje avontuur. Net zoiets als stoken zeg maar. 

Beantwoorden
Pagina 3 / 18
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?