Ik heb er een tijd tegenaan gehikt. Maischen klonk mij altijd complex in de oren, en het leek er ook op dat je er veel en grote spullen voor nodig hebt. Ik woon 3 hoog achter, dus daar heb ik absoluut geen plek voor. Na een hoop research had ik een plan om het compact aan te pakken.Β
Ik heb een pan van 21 liter gevonden, die precies om mijn (nu 1 na) grootste soeppan past, en op de millimeter net in mijn keukenkastje past. Hierin zet ik met klemmetjes een kookzak vast waar de mout in gaat. Ik laat een hoekje over voor een sous-vide staaf, die de temperatuur bewaakt.
In de kookzak mikte ik een peated mout met een klein beetje Special-B MD mout en na een fase op 65 en een op 72 graden heb ik SG gemeten en kwam ik veel te laag uit. Na een uurtje inkoken ging het een stuk beter. Ik kreeg er ongeveel 12 liter uit, dat in het gistvat lekker tekeer ging. Geduld is niet een van mijn sterkste kanten, dus ik heb van de week al iets overgeheveld en een ruwstook gedaan. Bloody hell, dat belooft echt naar rokerige whisky te gaan smaken als die lang genoeg rijpt, leuk en ik ben blij dat ik deze stap eindelijk heb gedaan, het was lang niet zo ingewikkeld als ik dacht.
Een paar dingen gaan nog niet helemaal goed, en daar heb ik vragen over.
Ten eerste de ruwstook, ik wilde 'm wat warmer stoken om zoveel mogelijk rooksmaak te behouden. Ik heb een 2.5 liter alquitara, en heb 'm nog niet voor 2/3 gevuld. Nou ho maar, dat knalde er meteen verkleurd uit. Ik had geen keuze en moest m op de langzaamste druppelsnelheid zetten om er iets transparants uit te krijgen. Na de stook zag de binnenkant van de ketel eruit als een brinta explosie. Overal zatten klodders pap, ook hoog in de ketel. Zouden er teveel eiwitten in hebben gezeten die zijn gaan schuimen? De klodders waren een stuk dikker dan de stookwijn die erin ging.
Ten tweede, de hoeveelheid stookwijn. 12L is minder dan de helft van mijn gistvat, dus ik zat te denken dat als ik vroeg opsta ik wel 2x achter elkaar kan maischen. Maar de vraag is, waar laat ik de stookwijn uit de eerste lading? Ik heb geen pan of fles waar zoveel ingaat, MAAR ik heb natuurlijk wel een gistvat van 25 liter waar het uiteindelijk toch in gaat. Het is er eentje van de stookwinkel. De vraag hierbij is, van welk materiaal is deze gemaakt, en welke temperatuur kan die hebben? Ik durf er niet zomaar net ingekookte kokende vloeistof in te gieten, maar tot hoeveer moet ik 'm laten afkoelen. Is 70 graden te doen? Of welke temperatuur dan wel? Er is hier vast wel iemand die dat weet.
Β
Β
Β
Niemand weet het antwoord op mijn vraag over het materiaal van het Stookwinkel vergistingsvat, en de max. temperatuur die het kan hebben? Misschien Jan @stookforum ?