Vorige zaterdag een allereerste stook ooit gedaan: een frambozen/bosvruchten fruitwijn naar schnaps (zie eerder topic hierover).
Zoals beloofd hier de resultaten van gaschromatografie op de eerste 50ml (@+/-60°C), exclusief de eerste 5ml (die eruit kwam @45°C).
Resultaat: 0.0011% methanol. Vooraleer je hiervan vergfitiging oploopt heeft je lever al het tienduizendvoudige aan ethanolvergiftiging binnen.
Conclusie: alles wat ik verstookt had vanaf +/-55°C (dus na de eerste 5ml, 1x koffielepel) is veilig drinkbaar.
Er zit meer methanol in commerciêle drank dan in het mijne hier.
Wat is die kleine fractie tussen methanol en ethanol?
Verwaarloosbare hoeveelheid methanol . ?
Wat is die kleine fractie tussen methanol en ethanol?
Een of andere ester die ontstaat bij vergisting. Nee, geen methanol, die staat erboven in de grafiek.
Dat zou ethylacetaat kunnen zijn. Wat idd tijdens de vergisting gevormd word. Heb ook wel eens gelezen dat de reflux-colom ook een plek is waar het gevormd kan worden.
methyl en ethyl acetaat zijn altijd aanwezig .
bij zo goed als elke vergisting is er azijnzuur .
Deze bind door mogelijk aanwezig zwavelzuur aan ethyl en methyl .
Dus in vergisting word het gevormd .
Bij verdampen zijn ethyl en methyl geconcentreerder dus binden ze eigenlijk al in elk stadium.
Ik heb zelf met gaschromatograaf gespeeld .( staat nu op zolder te verstoffen )
Ik zou zelf die uitslag ook als een acetaat lezen .
Wel grappig:
Wat is die kleine fractie tussen methanol en ethanol? Antwoord:Verwaarloosbare hoeveelheid methanol. Nog een beetje later: Ik zou zelf die uitslag ook als een acetaat lezen.
Heb ook wel eens gelezen dat de reflux-colom ook een plek is waar het gevormd kan worden.
Dat klopt.Het Eastman-proces voor de productie van methylacetaat is een klassiek voorbeeld van procesintegratie: in dit proces, dat eind jaren '70 van de 20e eeuw werd ontwikkeld, reageren methanol en azijnzuur (in aanwezigheid van zwavelzuur) in een destillatiekolom. Zuiver methylacetaat wordt aan de top van de kolom afgescheiden. Onderaan de kolom worden water en zwavelzuur afgetapt. Deze kolom doet dus zowel dienst als reactievat en destillatiekolom: het is bijgevolg een voorbeeld van reactieve destillatie. In conventionele processen moest naast de reactie en destillatie ook nog een vloeistof-vloeistof-extractie gebeuren om de azeotropen te kunnen breken die methylacetaat vormt met water en methanol. Het Amerikaanse octrooi voor het Eastman-proces (US Patent: 4,435,595) werd toegekend op 6 maart 1984.[1]
Bron Wikipedia
Wel grappig:
Wat is die kleine fractie tussen methanol en ethanol? Antwoord:Verwaarloosbare
Antwoord:Verwaarloosbare hoeveelheid methanol.
Dit was niet het antwoord op bovenstaande vraag maar een opmerking over de test als geheel ?
Vergeet niet dat Gist zelf produceert CO2 ethanol , diverse zuren en nog diverse andere alcoholen .
Bij het uitstoten van de gist vormen zich daar ook al diverse acetaten .
er is dus al aanwezig voordat het in de kolom komt .
De bindingen gebeuren op diverse plaatsen in kleiner of grotere maten .
Bij een slechte vergisting - stress gisting kan de stookwijn dus meer al o.a. Ethyl Acetaat en methyl acetaat bevatten .
( "mislukte " stookwijnen kunnen een acetaat lucht daardoor hebben )
Maar zo leest het niet.
Stierke Ik denk dat mijn reactie op test dat de hoeveelheid methanol verwaarloosbaar is tegelijk met andermans antwoord is getypt en verstuurd waardoor het wat een verwarrende volgorde van binnenkomst heeft gekregen .
De kleine uitslag van apparaat tussen Methyl en ethyl zou ik ook interpreteren als een acetaat die minimaal aanwezig is .
Sorry voor de verwarring ik denk sneller dan ik kan typen en omgaan met dit soort media loop ik soms mij wat voorbij met enter drukken . ( gister in aloe vera topic liep ook beetje mis in opmaak daardoor )
Ethylacetaat heeft een kookpunt dat tussen die van methylalcohol en ethylalcohol Ligt. Die piek kan je daardoor verklaren. Methylacetaat heeft een lager kookpunt dan methylalcohol en kan het dus niet zijn.
Ethylacetaat is een van de meest logische i.d.d. omdat methylacetaat op afgerond 57 gr overkomt en ethyl acetaat 77,1. gr.
Maar het kan ook een andere nog mogelijke acetaat / azijnzuren - ester/ zouten verbinding zijn .