Beste leden,
Ik heb van het weekend een zelfgestookte fles eu de vie open getrokken en die was erg lekker. Nou is mijn vrouwtje toch bezorgt over de methyl alcohol die ik natuurlijk samen met de voorloop heb weggegooid.
Zijn er specifieke testen of meet apparatuur om te testen of er methyl alcohol in mijn drank zit? Ik krijg op internet alleen maar scheikundige mogelijkheden die mij net te boven gaan.
Vriendelijke groet
Dus alleen als je van vruchten of aardappelen alcohol stookt dien je 1,5 á 2 % voorloop weg te gooien.
Als je van suiker alcohol stookt, hoef je NIETS weg te gooien.
Bron: http://home.zonnet.nl/nvvoorst/Distilleren_distillatieproces.htm
Lees:
Stap 3 de voorloop Omdat het alcoholpercentage hoger is als bij de eerste keer zal de vloeistof eerder koken en gaan druppelen. |
Hoi Toorenburg,
Van welk fruit heb je Eau de Vie gemaakt?
Nee, een test is er niet. Maar als je zogenaamde Cuts maakt is het niet moeilijk. je eerste borrelglaasje proef je niet, dat gooi je weg. het 2e borrelglaasje proef je, dat is misschien nog een beetje heet aan de tong, zo proef je door tot jij vind dat het lekker aan het worden is. Bij het 3e borrelglaasje is de kans groot dat je er van proeft en dat je zegt van wauw, dit is precies wat ik wil hebben. Dan weet je meteen dat er geen methanol meer aanwezeig is (of in zo'n minimale hoeveelheid maar dat is bij de slijterij ook) Als er veel methanol in zit dan ruik en proef je direct dat het niet goed is. Je geur en smaak zijn in dit geval dus de beste stukjes gereedschap.
Er zijn mensen die een vlamtest doen. Dat houd in dat je een lepel van je distillaat in brand steekt. Een kleurloze of blauwachtige vlam zou goed zijn, en een gele vlam zou methanol bevatten. Ik weet niet of dit echt een goede test is. Alle alcohol die ik ooit in brand stak was namelijk blauw en bij daglicht bijna niet te zien, kleurloos dus. Een gele alcoholvlam heb ik nog ooit gezien ondanks dat ik eigenlijk alleen alcohol maak van fruit.
Als jouw borrel echt lekker is dan hoef je je geen zorgen te maken.
Op Youtube stond ook nog een eenvoudige testmethode ?
haha^
Nou Heren,
Ik heb het doorgenomen met het vrouwtje en die is er al redelijk rustiger onder.
Bij het stookproces hou ik rekening met alles wat ik hier, in de boeken, op internet en van bekende te leren krijg en ik was er al vrij zeker van dat er geen of nauwelijks methyl in zat. Toch vond ik het wel een beetje spannend om de eerste borrels te proberen.
Ik heb mijn zelfgemaakte appelcider maar 1 keer gedistilleerd. Omdat ik 25 liter gemaakt had heb ik het wel in tweeën gedaan en de rest heb ik in bierflesjes gedaan met een schepje suiker in de fles. (kijken of die cider zo ook een beetje lekker en goed gelukt is)
ik heb bij het stoken het een en ander bijgehouden, zodat ik later kan terug vinden wat er allemaal in het drankje gezeten heeft.
Brouwsel: 0001
Datum botteling:05-10-2016
Herkomst appels: Laanderweg
Gist: turbo gist for fruit schnapps
Vergisting: 9 dagen
lagering: 1e stook 2 dagen, 2e stook 7 dagen
1e stook: 10 liter. 5 uur op het vuur 80.C, 70% alc aangelengd met water met
cranberry amper 3/4 liter alc
3flessen uit gehaald
2e stook: 10 liter. 8 uur op het vuur 80.C, 70% alc aangelengd met water met cranberrys. in de brouwwijn 200ml rode wijn gedaan. gestopt toen het alc percentage rond de 45% kwam. 2 liter distillaat, 4 flessen drank gemaakt van 35%
ik heb het allemaal op verschillende houtsoorten staan, het is al een heerlijk borreltje en ik vind het fantastisch om nog meer met smaken te gaan experimenteren.
Bedankt voor de hulp!
na wat gelezen te hebben en het zelf ook elke keer test brand methanol juist zonder geel geheel blauw - beweeg heen en weer om te kijken of er een gele top op zit. Bij de juiste alcohol (ethanol) komt er juist wel een gele top op en wellicht een beetje rook.
(Correct me if i'm wrong ..)
Had uit baldadigheid vergisten appels, het overblijfsel van de vergisting voor een appelschnaps aan de stieren in de wei om de hoek willen voeren.. maar toch maar niet gedaan.. moet je deze youtube clip maar eens kijken..
maar met stieren kan dit grapje heel lelijk uit de hand lopen..
Er is welzeker een test om te bepalen of er methanol ( methylalcohol) in uw alcohol zit .
Neem van uw alcohol 5 ml verdunning van 10% alcohol .
voeg 3ml oplossing kalium-permaganaat toe .(kalium permagnaat 3,16 g in 100ml oplossing )
Voeg nu 2ml fosforzuur 25% toe.
laat dit 15 min staan . er ontstaat een bruine aanslag . voeg nu 2ml oxaalzuur toe,
( oxaalzuur 6,3mg op 100ml oplossing )
verwarm het flesje in heet water tot oplossing kleurloos is .
voeg1ml zwavelzuur 96% toe en daarna 3 ml fuchsine oplossing.
na 30 min moet de vloeistof nog kleurloos zijn . is de vloeistof rose of paars bevat deze methanol.
Zo simpel kan het zijn 😉
In begin is wat omslachtig .
je heb niet alles voor testje standaard in huis .
maar als je poosje drankjes als calvados en slivovitsj heb gemaakt komt de handigheid ook .
Inderdaad simpel zat. Wie heeft er nou geen kalium-permagenaat, fosforzuur, oxaalzuur, zwavelzuur en fuchsine in z'n keukenkastje staan? Volgens mij heb je zo de AIVD op de stoep staan als je dit via internet bestelt.....
T zijn stoffen die toch gewoon verkrijgbaar zijn .
Toch fijn om te weten, was deze info nog niet tegen gekomen. Thanks Robbert.
Diverse van deze testen staan gewoon in de oude leerboeken van de likeurstokerij . (Diversen boeken hier aanwezig )
Ik test het gewoon bij mijn maat op werk. Meerdere sample en dan laat ik 1 flesje achter.