Meldingen
Alles wissen

Methyl alcohol test

Pagina 2 / 3

Berichten: 261
(@gerdy)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik heb geleerd een lepel onder doppen,dan in brand steken. blauwe vlam oké .

red off yellow kills a fellow pillow als ik het juist zeg.

mvg

gerdy 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Brandspiritus brand ook blauw .
Ik zou niet risico daarom nemen op een oud gezegde .

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Brandspiritus bevat dan ook doorgaans 85% ethanol en 3% methanol. Maar ook ik zou het er niet op wagen, de vlam is vaak niet eens te zien. 

Rick Mears stond eens in een methanolbrand en niemand die de vlammen zag:

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bij suiker vergisting en stoken is methyl niet iets om zorgen over te maken .
Bij producten vergisten waarin methyl zou kunnen vrijkomen is daarom belangrijk om ruime voorloop te houden . de kook temperatuur van methyl is 64,7 graden . Dus wanneer je bij opstoken van ketel even temperatuur van 65 graden aanhoud kun je in voorloop de methyl uitstoken en met de toch onsmakelijke voorloop weggooien .

Beantwoorden
Berichten: 261
(@gerdy)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Brandspiritus bevat dan ook doorgaans 85% ethanol en 3% methanol. Maar ook ik zou het er niet op wagen, de vlam is vaak niet eens te zien. 

Rick Mears stond eens in een methanolbrand en niemand die de vlammen zag:

 

 

wauw das idd heftig

Beantwoorden
Berichten: 196
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Net zelf wat alcohol in brand gestoken en met het licht aan zie ik enkel een blauwe vlam maar als ik het licht uit doe zit er in de top onder het bovenste deel een gele strook. Als ik wat google zou dit inderdaad goed moeten zijn.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je cuts gaat proeven kun je beter in het midden beginnen, als je bij flesje 1 begint heb je een rot smaak in je mond en proef je de goede alcohol verderop niet meer, andersom wel.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ethanol en methanol branden beide Transparant blauw . Het geel heeft niets te maken met soort alcohol alleen vervuiling in de alcohol . dat kunnen etherische oliën zijn , foezels , koolstof dat ontstaat bij de verbranding e.d.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een test is er wel degelijk en die is door Robbert ook al een paar keer hier geplaatst. Die werkt via enkele opeenvolgende chemische reacties en is dus inderdaad wat lastig. De test met kleur van de vlam is onzin. Ook is er geen smaakverschil tussen methanol en ethanol. Dus als je het wilt weten moet je ofwel een serie chemicaliën inslaan ofwel een gaschromatograaf gebruiken.

Verder is het niet mogelijk om methanol uit een vruchtenwijn of vruchtendistillaat te verwijderen door destilleren.

Maar dat is niet erg: methanol is weliswaar giftig, maar de gevaarlijke dosis kun je nooit innemen door het drinken van alcoholische dranken: voor je klachten krijgt door de methanol ben je al lang en breed dood door de ethanol. Sterker nog: een remedie tegen methanolvergiftiging is een overdosis ethanol.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat is een uitstekend idee, gompie!

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kan er geen vaste draad komen met zinnige informatie over methanol? Die vraag duikt steeds weer op en is dus een vaak voorkomende zorg. Plus de nodige misverstanden, ook onder ervaren stokers.

In de korte tijd dat ik hier rond zwerf heb ik Robbert al wel 5 keer zijn test zien posten en de vlamtest zien weerspreken. Ook is het idee dat methanol met de voorloop al weggegooid kan worden erg hardnekkig, maar toch ernstig fout.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kan er geen vaste draad komen met zinnige informatie over methanol? Die vraag duikt steeds weer op.

Is er al ?:  http://www.stookforum.nl/thread/methanol-blind-worden-fabels-en-feiten/

Deze staat bij stooktips bovenaan, toch begint er steeds weer nieuw gedoe over. De geruchten zijn ook erg hardnekkig. Nieuwkomers die nog niets weten hebben 1 ding gemeen, ze denken allemaal te weten dat je er blind van kan worden ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

veel geruchten ook deels door overheden verspreid in jaren 50 , 60 en 70 gingen allemaal over methyl in drank en wijnen . Alcoholisme deed mensen goedkopen dranken drinken door wat fruit aan spiritus toe te voegen of alcohol te stoken uit koelvloeistof en antivries . In voornamelijk het vroeger oostblok werd het door bepaalde " types" lucratief gezien oude antivries alcohol te verwerken in drank .maar ook deze illegale zooi kwam toen ook goedkoop in winkel en supermarkten .
In nieuws door de jaren werd er uitgebreid aandacht aan besteed en gesproken over de illegaal gestookte dranken . Dus algauw is daar het stigma. vergeet daarbij niet die methyl is verkregen synthetisch uit aardolie !
Wanneer iemand normaal van fruit drank stookt zonder te koken , enzymen te gebruiken voorlopen weggooien is de hoeveelheid methyl aanwezig niet zorgwekkend .
. Je heb eerder levercirrose van de ethyl dan blindheid van methyl .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Stookte vroeger met pitten er bij,doen ze in Roemenie ook,nu laat ik ze er uit,vorig jaar keken ze in Roemenie raar op dat ik de voorloop weggooide,ok ze laten de ketel tot het laatst open staan net als ik,ik gooi wel twee drie glaasjes weg.mijn ogen zijn nog goed en leef ook nog,dus zo’n vaart loopt het niet,maar desontdankst laat ik mijn ketel ook tot het flink begint te dampen open en laat hem zo even staan,en gooi ik de voorloop weg,het maakt niets uit dat beetje op 100 ltr.ik doe het uit voorzichtigheid.maar ik geloof wel,dat het allemaal opgeblazen word om je bang te maken zodat je zelf niet stookt.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik kreeg van een vriendin het boek "Tappen uit een geheim vaatje" over de geschiedenis van illegaal stoken in Nederland. Volgens een familielid van een van de toenmalige stokers klopt het wel aardig, al was het succes groter dan beschreven wordt.

Daarin wordt verteld over een methylaffaire in België, eind 1958, met een stuk of tien doden en vele blinden. De zaak kwam echt aan het rollen toen de bemanning van een Noors schip in de haven van Antwerpen collectief ernstig ziek werd en deels zelfs overleed: maagstoornissen en blindheid.

De drank kwam uit een winkeltje waar flessen van een legaal merk stonden. De groothandel had die alcohol echter van een handel in illegale alcohol gekocht. Er bleek een heel netwerk van illegale alcohol te bestaan, die in fraaie flessen of flessen van een bekend merk werd gedaan. Ook zat er slechte alcohol in likeuren en bonbons.

Uiteindelijk bleek de bron een sluikstoker, die van een apotheker methylalcohol geleverd had gekregen. Hij dacht van die apotheker brandspiritus te kopen en wilde die met een maat herstoken tot bruikbare alcohol, om te versnijden met zijn eigen product. Maar de apotheker, die dacht dat de stoker zijn auto wilde voorverwarmen, leverde hem goedkopere methyl in plaats van spiritus. Waarom duur doen als je goedkoop kunt doen, immers.

In plaats van brandspiritus te versnijden met gewone alcohol mengde hij dus methyl met alcohol. En tja, dan krijg je wel een dodelijk mengsel.

Dat was dus geen gevolg van verkeerd gisten of stoken, maar van pure methylalcohol in je borrel gieten. Als gevolg van een keten van onbenulligheid, geldzucht en onwetendheid.

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?