Meldingen
Alles wissen

Kraakheldere wash of is troebel ook ok?

Pagina 1 / 2

Berichten: 10
Topic starter
(@raynay)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste mensen ik zoek en lees op het forum maar twijfel meer en meer. Ook omdat de meningen verdeeld zijn.

Ik heb 2 emmers klaar staan. 1 met een turbogist welke 14% alcohol op zou brengen. en 1 van 19% met ook een turbogist.

sg zakt al dagen niet meer en ik heb de boel zo goed mogelijk van co2 ontdaan.

Klaren blijkt bij mij een groot probleem. Of misschien geduld ? Ik heb nu geen klaringsmiddel gebruikt. Andere keren als ik dat wel deed bleef het ook troebel.

Vraag 1 wat gebeurd er als ik toch stook terwijl de wash nog troebel is. (ik stook met een lange kolom en haal in 1 stook 96%)

Vraag 2 ik heb de beschikking over een klimaat kast kan ik het geheel nog versnellen door bijvoorbeeld de wash op een lage temperatuur neer te zetten ? (dit kan van 40 tot -10 ingesteld worden)

ik las ergens Niet lullen maar glazen vullen. Laat die lever van je gillen en je nieren brullen!! Cheers man! gewoon stoken gaan! haha..

Maar ik wil natuurlijk wel een goed product zo vaak stook ik nu ook weer niet.

Beantwoorden
19 reacties
Berichten: 230
(@lucifertje)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik liet het altijd 2 weken klaren, maar de laatste keer heb ik gewoon nadat het uitgegist was deΒ  voor dop erop gedraaid en laten staan. Net voor de winter de 200L tank overgeheveld, en toen was het echt pas kraakhelder.Β 

Ik proefde geen verschil na destileren (strippen en kolom)

Koud crashen werkte voorheen ook altijd redelijk bij mij, maar zo warm is het ook niet, gewoon buiten neerzetten en niet teveel bewegen.

Beantwoorden
Berichten: 85
(@crispi)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als de gisting gedaan is zet ik het vat koel (kelder of buiten) en laat circa 1 week bezinken. Dan hevel ik af en stook ik. De stookwijn is dan nog lang niet helder. Een klaringsmiddel zorgt voor een iets heldere stookwijn, maar ook ik merk geen kwaliteitsverschil in het eindproduct. Wel opletten dat bij overhevelen geen bezonken blubber meekomt natuurlijk...

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hoe klaarder, hoe minder kans van aankoeken, aanbranden, enz... van de ketel, als je met directe verwarming werkt, gas, kookplaat.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Neem een grote trechter . doe daar aquariumfilter watten in en vul daardoorheen jou ketel .
dat klaart voldoende om probleemloos te stoken .
En altijd voorloop en naloop verwijderen.

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bij mij is het meestal niet kraakhelder. Zorg dat ik met overhevelen altijd de gistlaag achter laat in het vat. Nooit geen last.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hobbyman Wanneer verwarmings bron , ketel inrichting , temperatuur beheer goed is hoef je niet bang te zijn voor aanbranden , schuimen , overkoken e.d. en is afhevelen van drank met achterlaten gist bezinksel ook voldoende .
Ook kun je even door stro filter of kaasdoek laten lopen. ( e.v.t. aquarium filterwatten )
De distillatie doet de rest ( althans zo zou het moeten zijn )
Uiteindelijk een groot aantal dranken krijgen juist smaak van aanwezige stoffen in ketel .
T is een modern idee dat de stookwijn glashelder moet zijn en correctie middelen als actief kool gebruik .
Een goed werkende ketel met juiste opbouw krijgt een helder goed product .
Uiteindelijk distileren is daarvoor .

Er zijn ketels die uitsluitend ontworpen zijn om heldere mash / stookwijnen te kunnen verwerken .
Deze zullen aanbranden als daar pulp of troebele massa in wordt verwerkt. waarschijnlijk is de moderne denkwijze daaruit voortgekomen .
Met daaruit volgend moderne aanvullende producten.

Het meestoken van fruit pulp voor au de vie , rauwe melasse met burned ale ( dunder ) voor Rum , kruiden , zaden ,wortel , twijgen, zappen voor likeuren , Enz , enz zijn allen troebel soms zelfs iets dikker vloeibaar en gewoon mogelijk in een goed ingerichte ketel te stoken .
Dus een simpele vergisting van suiker die niet kraakhelder is zal geen probleem mogen wezen of het is gebrek aan goed materiaal of vaardigheid .
------------
wijn en bier bereiding is een geheel andere sport en daarbij is helderheid en klaren een heel ander verhaal .

Beantwoorden
Berichten: 29
(@thomasdewilde)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

g zakt al dagen niet meer en ik heb de boel zo goed mogelijk van co2 ontdaan

Van CO2 ontdaan? Daar heb ik nog nooit van gehoord.. Wat bedoel je daarmee en waarom doe je dat?

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@raynay)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik had begrepen dat de in de vloeistof aanwezige co2 kan zorgen voor moeilijkere klaring. Daarom laat ik na het overhevelen met een maatkan de boel flink kletteren en roer ik.

Zo dra het cola effect (je hoort de co2 zeg maar net als bij inschenken van cola naar boven komen) bijna weg is stop ik. En klaart de boel sneller.. maar misschien is dit onzin ?

Β 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zorg dat de CO2 eruit is dan klaart het sneller en zal het ook (veel) minder schuimen tijdens het stoken.

Beantwoorden
Berichten: 107
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik zet een rubber stop op mijn gistvat en daar sluit ik een vacuum pomp op aan.

Gewoon even opzetten en alle co2 verdwijnt super snel, ik deed dit eerst bij mijn witte wijn maar nu gebruik ik het voor de suikerwash e.d. ook.

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@raynay)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Cool.. eens kijken hoe ik zo'n pomp bemachtig

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wanneer bijna uitgegist is er steeds minder co2 vorming .
Gas stijgt vrij snel als ook vrij oppervlakte is .
Wanneer vergisting over is zal gas dus snel verdwenen zijn .
Gisten gebeurt in principe bij temperaturen boven 18 graden .
Dat betekent dat ook co2 makkelijk vrij kan komen dan bij lagere temperaturen .
( koude vloeistof houd meer co2 vast dan warme )
dus snel koelen hou je co2 meer vast.
De grote van oppervlakte van vloeistof heeft ook invloed oo snelheid waarmee gas verdwijnt .

Wanneer je een stookwijn langer laat staan krijg je door autolyse van de gistcellen ( ontbinding )zwavelwaterstof vorming .
Het is dus van belang om goed product te krijgen ook niet lang te wachten met verwerken .
Bij het overgieten / hevelen verdwijnt ook snel het laatste restant van co2 .

ben je toch bang dat er teveel co2 is kun je met een simpel testje ( te halen bij aquarium winkel ) zien wat er nog resteert .

Er wordt vaak laconiek gezegd " stookwijn kan heel lang staan "
Dat klopt als je er een conserverings middel in doet of goed koelt .
Oxidatie en ontbindings processen hebben anders invloed op eind product .
Er vormen meer ongewenst bijproduct .
Ook dat is te testen en aan te tonen met b.v. gascharamatograaf .

Wacht nooit te lang met de stookwijn te verwerken !
Een nog troebele stookwijn kun je door een stro filter , aquarium watten , kaasdoeken hevelen en verder verwerken .
Een goede ketel inrichting kan dit prima verwerken .

Bij niet goed verlopen vergist product verwerken of aanwezigheid van eiwitten zou er schuim kunnen ontstaan .
Wanneer dit zo is Enige druppels plantaardige olie in stookwijn voorkomt schuimen en overkoken .

( bieren en wijn bereiding is anders dan likeur bereiding )

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik stook met een platte bodem met een flinke brander er onder. Heb 1 keer de ketel flink laten aanbranden, dat gaat geen tweede keer beuren?
Troebelheid zelf maakt mij niet uit zolang er maar niet te veel sediment op de bodem komt. De gistlaag onderin de gistton heb ik liever niet in de ketel ivm met smaakjes die ik niet wil.
Verder inderdaad bij bier gaat het kraakhelder!

Beantwoorden
Berichten: 196
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dus gewoon een campingpomp op de plaats van je waterslot zetten en in zuigmodus zetten zou het moeten doen? Zo ja, hoe lang? 1 minuut of een half uur?

Mijn ervaring is alleszins dat je geen bezinksel wil stoken en zeker je stookwijn niet te lang wil laten staan want dan wordt de smaak erg scherp. Mijn lekkerste stoken tot nu toe waren als ik niet gierig was. Haal gewoon zeker niet het onderste uit de kan πŸ˜‰

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?