Meldingen
Alles wissen

Onderzoeksproject school: Wodka (alcohol) maken uit verschillende basisgrondstoffen


Berichten: 3
Topic starter
(@tiemen)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste, 

Ik stel ons even voor. Mijn vriend Stig en ik (Tiemen) zitten in ons laatste jaar middelbaar. Daarvoor moesten we een onderzoeksproject kiezen. We kozen een vergelijkende studie tussen de hoeveelheid alcohol die we kunnen verkrijgen uit verschillende basisgrondstoffen. We zouden graag vergelijken hoeveel alcohol we kunnen destilleren uit graan, okkernoten, fruit en aardappelen (eventueel ook bloemige aardappelen want die bevatten meer zetmeel). Daarvoor hebben we dus recepten nodig. Welke recepten kunnen we dus het beste gebruiken voor dit project? Zijn er grondstoffen die praktisch gezien makkelijker zijn? We willen graag experimenteren op kleine schaal maar de meeste recepten zijn voor grote hoeveelheden. Tips?

We zijn compleet nieuw in dit vakgebied dus alle basistips zijn welkom!

Alvast bedankt!

Mvg, 

Stig en Tiemen 

Beantwoorden
5 reacties
Berichten: 64
(@axelf)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Via zoekopdracht Even. " schoolproject " zien te vinden . Daar staat ook iets .

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Stig en Tiemen, gelukkig zijn de Middelbare Scholen tegenwoordig wat makkelijker in de projecten die je mag doen, ik heb dit toentertijd ook voorgesteld maar toen mocht dat niet 😉 misschien vanwege het feit dat ze wisten dat ik graag een biertje had.

 

Even buiten de recepten zijn er een aantal dingen waar jullie rekening mee moeten gaan houden. In ieder geval voor de granen en aardappelen geldt dat er een een enzym nodig is om het zetmeel om te zetten in vergistbare suikers, gist kan weinig tot niks met zetmeel. De enzymen die nodig zijn voor jullie toepassing zijn alfa- en beta amylase. Deze enzymen komen van nature voor in sommige granen zoals gerst maar dan moeten deze wel actief zijn gemaakt door een proces wat mouten heet. Aardappels bevatten géén amylase en met alleen aardappels ga je een laag rendement halen.

 

Nu kunnen jullie twee opties overwegen voor de granen en de aardappelen;

  • Diastatisch mout kopen (diastase is de oude benaming voor amylase), bijvoorbeeld deze. Deze kun je via biostort op maat ook nog laten schroten (pletten) zodat je een proces kunt doorlopen wat maischen heeft, voor jullie toepassing is 1 a 1,5 uur op 65 graden Celsius houden (ongeveer 1 kg mout op 4 liter water is een mooie richtlijn). Ook kunnen eens zoeken naar moutextract in poedervorm, dat is alleen oplossen in water en gist toevoegen. 
  • Amylase kopen in poedervorm bijvoorbeeld deze dan kunnen jullie de granen in de supermarkt halen en de aardappelen eerst voorkoken en invriezen. Namelijk geldt dat voor granen en aardappels een bepaalde temperatuur van belang is om de eiwitverbindingen die het zetmeel omkapselen kapot te krijgen. 

 

Stuur me anders een privébericht (op de naam klikken en dan krijg je via mijn profiel de mogelijkheid om een privébericht te sturen). Ik heb een tijd geleden een stuk geschreven, of poging ertoe gedaan wat de enzymatische omzettingen misschien wat duidelijker maakt, stuur ik dat jullie wel op.

Beantwoorden
Berichten: 3
Topic starter
(@tiemen)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste Alchemist, 

Bedankt voor uw reactie! 🙂 Die opties gaan we zeker bekijken. Een stuk over enzymatische omzettingen is natuurlijk ook zeker welkom aangezien we het theoretische aspect van stoken ook moeten integreren in ons project. 

We sturen u een privébericht. 

Groeten,

Stig en Tiemen 

 

Beantwoorden
Berichten: 3
Topic starter
(@tiemen)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste, 

Even een kleine toevoeging aan ons vorige bericht. Voor onze alcohol te destilleren hebben we natuurlijk een destilleerinstallatie nodig. We kunnen via onze leerkracht een kleintje lenen maar ik weet niet of die goed is voor onze toepassing. Heeft iemand hier een beter zicht op?

Alvast bedankt! 🙂 

Groeten 

Stig en Tiemen

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat is zeker een kleintje en zal een laag schotelgetal hebben, anders gezegd is het scheidende vermogen laag van deze opstelling en moeten jullie waarschijnlijk een aantal keer stoken. Let wel op dat vanwege het geringe scheidend vermogen dat de thermometer niet leidend moet worden.

 

De vraag rijst dan ook hoe het alcoholgehalte gemeten gaat worden als een zeer kleine hoeveelheid gebruikt wordt, GC / HPLC / Refractometer?

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?