Ziet er weer gaaf uit. Ben benieuwd!
De to fu snij ik in blokjes en gaan in de ketel erbij
Het gist wat ik gebruik is ragi .
het is eigenlijk een combinatie van diverse gisten , enzymen en Mikroorganismen ( bacteriën ),
De gisten zijn o.a.
aspergillus oryzar , rhizopus oryzae , dscchsromycopsid fibuligera en melkzuurbacteriën .
De rijst is vrij arm maar de quinoa zit barstens vol mineralen ,eiwit , aminozuren en de tofu doet er een schepje boven op .
de ragi maak ik aan met wat water en gaat in de ketel .
even flink door prakken .
ik doe er nu geen verder water bij . de rijs en quinoa heeft enorm veel opgenomen .
Nu gaat het gisten beginnen .
dat kan wel tot 5 a 6 weken duren .
nu zullen degene die nog niet afhaakt hebben zich afvragen wat dit voor drank word .
wanneer ik het niet zou gaan distilleren en na gisten afgiet is het een rijstwijn beetje als Sake
( sake maak je op nagenoeg identieke wijze )
Een drank van rijst met granen en gestook komt voor vanaf Thailand , vietnam , china .,nepal ,japan , filipijnen , bali , java .
De naam is dus ook verschillend voor eigenlijk dezelfde drank .
Shochu - Japan , Brem of arak - bali -Java - nieuw Guinea , tongba - Nepal , huangjiu / shapjuie china , Soju - japan en nog wat anderen moeilijk uitspreekbaar .
Zoals ik eerder melde zou de drank normaal niet met quinoa worden gemaakt maar met een andere graan zoals gerst of haver .
in Nepal gebruikt men nog gierst . gierst en quinoa komen vrij overeen dus Misschien voor gemak gebruiken we maar Tongba nu .
Veel tips die nieuw voor me zijn!
@kees22 ik heb de drank in verleden vaker gemaakt maar dan met de gierst .
je kunt hier veel kanten mee op wat (als alles goed gaat nu) ook nog voorbij gaat komen .
De rijstwijn die eerst ontstaat is ook zeer goed drinkbaar als een sake variant .
zelf ga ik hem dus stoken . Het is een pittige jonge om de goede definitie te vinden omdat het maar 1 x gestookt wordt .
grappig is ook dat er Japanse whiskey wordt gemaakt met deze drank als basis door na het stoken het op sherry vat te lageren .
de vergisting is wat lastig omdat er snel schimmel vorming is .
de witte schimmel is prima de zwarte of blauwe moet als er maar een.puntje is meteen verwijderd worden .
Dus een lastige drank om te maken maar leuke uitdaging .
Dat vroeg ik me dus af. Hoe zit het hier met de definitie whisky. Je stelt dat er een Japanse whisky van wordt gemaakt. Mogen die Japiejo's alles maar mengen en dan whisky noemen? Op een of andere manier zou ik de stookwijn die hier vanaf zou komen ook niet (durven) drinken. Hoe lang laat je het aeroob gisten? En gebruik je iets om de pH bij te stellen? Benieuwd naar de volgende update,
groeten Saccharomycatnip
Dit gaat zeker een bijzonder drankje worden, en komt zeker op mijn bucketlist. Ik heb al wat ervaring met rijst en zou dan wel een kleefrijst(ook wel sticky rice/sweet rice of ketan genoemd) gebruiken.
De basmatirijst is geurig(wat je kwijt raakt na distelatie) en is niet kleverig. En in een kleverige rijst zitten meer zetmeels en suikers, en die zorgen weer voor meer alcohol en dus meer smaak.
de gist is toegevoegd en doordat het vrij infectie gevoelig is laat ik het met rust verder .
Met 24 uur zal de gist al anaerobe wezen .
Ik heb iets kalk toegevoegd .
de stookwijn zou je in principe moeten kunnen drinken als een rijst wijn .dat wordt ook gedaan .Het zou voldoende alcohol moeten geven om de bacteriën te remmen .
zelf ga ik het niet zo drinken ( ik heb niet een sterk maag darm gestel meer ) .
ja ik ben ook niet zo gecharmeerd van het idee om de eiken geruste variant hiervan whiskey te noemen
maar het bestaat echt als zijnde Japanse Whiskey .
Ik moet ook zeggen hoe je de drank noemt het is zeker drinkbaar herinner ik mij .
ik hou het echter bij "Tongba " maken .
@Rumo bijzonder is het en een lastige drank om te maken ..
vooral in de laatste staart van vergisting en het overhalen gebeurt in 1 ,x dus komt zeer nauw in overgang naar naloop en temperatuur mag absoluut niet te hoog want dan komen er smaken over die doen kokhalzen .
Dat maakt het wel makkelijker te beoordelen of het gelukt of mislukt is.
Dat zeker . Maar ga nooit vroegtijdig proeven of het goed of niet is .
Er zijn altijd gestoorde lieden die alsmaar proeven van stookwijn .
Hierbij moet echt voldoende hebben gegist en voldoende alcohol aanwezig zijn anders wordt je echt doodziek .
ik vind dit enorm interessant. vooral je recept