Meldingen
Alles wissen

Pekmez (turkse druivenmelasse)

Pagina 2 / 2

zoef
Berichten: 88
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

@Murmillo en @McCorner : Dank voor jullie raad.
Ik ben sindskort ook in het gelukkige bezit van een 5-liter Alqiutara.

Tot op heden nog niet gebruikt, maar misschien is dat een goeie keuze om die 2e stookronde mee te voltooien?
Dan kan ik eventueel ook direct smaken toe gaan voegen…..

(Ouzo wellicht?)

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2827

@zoef alquitara voor die tweede stook is een optie. Voor de kruiden zou ik de derde stook pas toevoegen, en dan sws in de alquitara.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 498
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@zoef: ik macereer voor ouzo de kruiden in een alcohol die al twee keer is gestookt. Na het macereren worden de kruiden er uit gezeefd en wordt een derde keer gestookt. Als je zoekt op ouzo op het forum vind je wel de recepten.

Hier dus

Beantwoorden
1 Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 88

@mccorner superleuk idee!

Nooit gemaakt, dus ik denk dat ik het wel kan.
(met dank aan Pippi Langkous)
Beantwoorden
zoef
Berichten: 88
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Korte update:  Na 2e overhaal (eveneens t500 met koperen helm) heb ik een netto opbrengst van 6,5 liter à 65% Vol.

nu maar eens rustig bezinnen wat ik er mee zal doen. Het Ouzo idee van McCorner staat in elk geval op mijn verlanglijstje.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 498
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@zoef: Vandaag was ik dan eindelijk voor een andere reden in Apeldoorn, maar heb wel even de tijd genomen om Pekmez te gaan halen bij "jouw" Turkse supermarkt. Ongeveer 10x zo groot dan die van zijn landgenoot hier en wat Pekmez betreft veel goedkoper. Ook goedkoper dan wat ik een keer via internet had besteld 😊.

1704220371-IMG_20240102_123810.jpg
Beantwoorden
4 Reacties
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 88

@mccorner : Wat leuk dat je zoveel later de weg naar Apeldoorn hebt gevonden en in het bijzonder naar “onze Öz”. 
bizar groot hè.  Ook wanneer je niet van stoken houdt maar wel van eten/koken een klein paradijsje 😃.

ik ben zeker ook benieuwd naar jouw bevindingen met het vergisten en stoken van Pekmez.

 

bye,

Zoef

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 498

@zoef inderdaad bizar (of Bazar😂?) groot! Bij onze plaatselijke Turkse supermarkt ben ik ook vaste klant, inmiddels komen alle kruiden voor de ouzo daar vandaan. Plus het mineraalwater dat ik gebruik om de ouzo na de laatste stook naar zo'n 42% te brengen. Tot nu de basis alcohol die ik met de Pekmez maak alleen gebruikt als basis voor de ouzo, maar misschien dat ik nu ik een voorraad pekmez heb, ook eens wat anders ga proberen. Eerst morgen maar eens een striprun van 25 liter whisky mash...

En dan binnenkort nog een striprun van de laatste wash van mijn vorige voorraad pekmez.

Tot nu heb ik altijd een mix gebruikt van Pekmez en geïnvesteerde suiker. De laatste wash was 3.6kg Pekmez en 3kg suiker. Iedere wash had tot nu een frisse en fruitige geur en smaak, na gisting zit ik altijd rond een sg van 0.990. Ik stook hem altijd 2x met de T500 omdat ik tot nu altijd de ouzo kruiden macereer op zo'n 92%. Ik denk dat ik toch een keer ga proberen hem te stoken met de koperen ketel om meer druivensmaak te behouden, hoewel hij na 2x de T500 ook nog fruitig is. Na macereren van de ouzo kruiden wordt de ouzo wel met de koperen ketel gestookt.

Beantwoorden
 Mana
(@mana)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@mccorner de plek waar wij wekelijks de boodschappen halen. Enorm assortiment met lekker groente, fruit en vlees. 

Door wat ik hier lees, ben ik wel nieuwsgierig geworden. Ook maar eens een stook met Pekmez doen. 

Groet Mark 

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 498

@mana Ik kan het je aanraden, zie hierboven😊

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2827
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag de pekmez gebotteld.

 

 

 

1707056879-IMG-20240204-WA0042.jpeg
Beantwoorden
4 Reacties
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 625

@murmillo 

En ? 

Hoe smaakt het ?

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2827

@psycat zacht en best fruitig. Ben blij met het resultaat. Wil nog een poging doen met een ander gist.

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 625

Als ik het goed begrijp, is het dubbelgestookte gefermenteerde pekmez.  De kleur komt vanm de ouzokruiden ? 

Is het dan een fruitige ouzo of komt de pekmez meer door dan de anijs ?

Gewoon nieuwsgierig want ik heb vaak pekmez willen kopen en altijd geaarzeld

 

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2827

@psycat 2 keer gestookt op koper. Daarna laten luchten en op limousine eiken gezet. 

Dus alleen de pekmez vergist en twee keer gestookt. 

Beantwoorden
Dirtbag
Berichten: 111
(@dirtbag)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Pekmez vergisting.

Ik woon ook dicht bij Ozbaktat om er even binnen te wippen voor wat hobbymateriaal.

7 x 2400 gram Gülcan Üzüm Pekmezi van witte druiven.
1 x 1300 gram Sebahat Üzüm Pekmezi van blauwe druiven.

De hele zwik vanmorgen op de radiator gelegd zodat het wat vloeibaarder kan worden.

Zodra het gistvat rein was eerst maar 6 liter kokend water er in gedaan. Daarna 6 x 2400 Pekmez er in gedaan. Vervolgens goed doorgeroerd en aangevuld tot 40 liter om het Sg te meten, dat was 1105, iets hoger dan ik wilde hebben, vervolgens heb ik het afgedunt naar 50 liter, hetgeen eigenlijk net iets teveel is voor mijn gistvat.

Toen had ik 1090 op 25 graad celcius.

Gist is 30 gram unibrew wijngist champagne geworden aangezien ze daar niet de CL23 hadden en Jan op vakantie was toen ik aan het bestellen was en ik wilde dit eigenlijk al ruim voor kerst in het vat hebben.

De 2400 en 1300 gaan weer de koelkast in.

Gistvat voorzien van de blowoff in een glazen fles en een emmer daar omheen, de vergisting kan …interessant... worden.

Memo voor volgende keer 5 x 2400 is een beter idee 🙂

db

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2827

@dirtbag super! Ik ga er dinsdag over een week weer langs. Lekker plakkerig de pekmez he... 🤣

Beantwoorden
OptiCase
Berichten: 56
(@opticase)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Ik volg het met interesse!

Beantwoorden
Dirtbag
Berichten: 111
(@dirtbag)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vandaag de ketel neergezet om te gaan stoken, toch even voor de administratie kijken wat nu de sg is. 1050, kom van 1090 af, vergistingsgraad van 44%.

 

Da's niet best. Dan kom ik maar net aan 2.25 liter op 100%.

 

Denk dat ik nog eens stevig doorroer en de rest van de gist er bij in doe en hoop dat het nog weer tot leven komt.

 

db

Beantwoorden
4 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2116

@dirtbag ik zou met sinaasappelsap een giststarter maken. Een pak sap, voldoende gist en gistvoeding, dit een paar dagen op temperatuur houden en regelmatig schudden. Als de starter goed opgang is er nog voldoende gistvoeding voor de hele emmer bij doen en de starter dan voorzichtig in de emmer gieten en niet roeren. Misschien is het dan nog te redden.

Beantwoorden
Dirtbag
(@dirtbag)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 111

@rumo 

Bedankt voor de suggestie.

Aangezien ik geen sinaasappelsap in huis heb. (en het spul ook niet te zuipen vindt) Heb ik met behulp van 4000 ml water, 720 gram pekmez (geeft 1040 sg) en 10 gram brouwland gistvoeding (tht 2016, 2 g/10 liter voor wijn) een giststarter gemaakt in een 5 liter erlenmeyer.

Nu ik dit schrijf staat het op het fornuis om even kort te koken, morgenvroeg gaat het dan op de magneetroerder en gaat er een zakje T58 biergist in. (ook wel ernstig over datum)

Die vergist knap droog als ik het goed herinner. Misschien dat ik nog wat andere biergisten kan gebruiken, ik heb nog een voorraad over datum liggen.

Als de biergist er in zit dan zal dat redelijk vlot op gang moeten komen.

De rest van de champagnegist (was nog 10 gram) heb ik er vanmorgen al in gedaan. Ik heb dus geen champagnegist meer in huis.

 

db

Beantwoorden
Dirtbag
(@dirtbag)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 111

Na een korte google actie heb ik de T58 toch maar in de kast laten staan. M'n geheugen zegt wat anders dan google, T58 heeft een lage vergistingsgraad blijkbaar.

 

De WB06 die ik ook heb staan heeft wel weer een hoge vergistingsgraad. Pak ik die wel 🙂

 

db

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2116

@dirtbag Gistvoeding zoals DAP kun je beter niet koken, dan zullen bruikbare stoffen verdampen. Maar een SG van 1040 is prima.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?