Daarnet mijn refractometer ontvangen (vanuit China) om eens de percentage alcohol juist te meten. Ik gebruik een eenvoudige goedkope hydrometer maar bij smaaktesten vond ik dat de alcohol nog straf was om te proeven/drinken. Mijn vermoeden ging uit naar die goedkope hydrometer en dacht dat die nu zo precies niet zal zijn. Testen met beide toestellen blijken een alcoholverschil van 8 a 9% wat bij 40% toch de moeite is. Ik maak alle flessen drinkklaar naar 40% maar nu blijkt dat dit al 48 a 49% is wat aan de hoge kant is. Ik wilde dit toch even meegeven.
In bierbrouwen wordt een refractometer enkel gebruikt tijdens het brouwen, van zodra er vergisting gebeurt wordt de hydrometer gebruikt om diezelfde reden.
Je kan de refractometer gebruiken als er alcohol aanwezig is maar dan moet je het start SG weten en dit berekenen. Zal voor een wash hetzelfde zijn.
Ondertussen verschillende testen gedaan. De manual vertelde dat alcohol meten waar toegevoegde suikers bij gedaan werden nooit juist zal zijn en dat klopt. Ik heb o.a. 40% commerciele alcohols gemeten waaronder ook een paar met toegevoegde glucose en bleek dat de refractometer een percentage gaf van 70%.....dus het moeten zuivere alcohols zijn zonder toevoegingen van suikers.
Ik meet altijd voor de start het SG om ergens te weten wat ongeveer het eindresultaat zal zijn.
Ik heb een fles wodka uit de winkel staan, waar ik mijn refractometer mee ijk. Het komt nog wel eens voor dat ik hem moet bijstellen. Ik gebruik altijd de zelfe fles om te ijken, drinken doe ik dat spul natuurlijk niet meer.
Ik heb ook zo,n meter maar hoe ijk je dan? Op basis van wat? Ik spoel altijd af met gewoon water dan staat hij op nul? Maar ben heel benieuwd hoe je dit apparaat kan ijken. Misschien staat het in de gebruiksaanwijzing maar die ligt vast in de kliko
Ja, met een paar druppeltjes water moet hij 0 aangeven. Maar ik doe er wat commerciele wodka van 40% op, dan draai ik het schroefje boven op de refractometer zodat hij 40% aangeef. Als ik mijn drank naar drink sterkte meng, controleer ik eerst de meter(moet regelmatig bijstellen).
ijken altijd op zelfde voorgeschreven temperatuur .
Dichtheid van alcohol veranderd waardoor afwijkingen kunnen worden gemeten
Ok je ijkt hem dus op kraanwater. Zeg ik dat goed. Gebruik hem zelf nauwelijks doe de meting liever met een dobber. Maar dat is een kwestie van geloof geloof ik.
Dank je,neem ik mee in mijn ijk procedure.
Geld trouwens ook voor SG meters .
Water kan dan zie je 0, maar je hele scherm is dan blauw. Met 40% is het wat duidelijker en zit je in het bereik waar in je jouw drank wil meten. Het makkelijke van zo'n refractometer is dat je maar een paar druppeltjes nodig heb en de temperatuur van de drank wordt gecorrigeerd.
er zit een ijking procedure bij. Meten op 20° omgevingstemperatuur en met gedemineraliseerd water en op 0 zetten.Daarna werkt het spul via ATC (auto temperatuur controle)
Hoi,
uit de bovenstaande discussie kan ik niet opmaken welke methode beter werkt voor het het meten van alcohol percentages? De refractometer of sg-meter (dobber). Kunnen jullie helpen, ik wil morgen bij braumarkt een van beide kopen. Alvast bedankt.
gr Tijl
Je hebt verschillende refractometers, voor het meten van SG, alcohol en zelfs voor zeewater. Per doel kun je een andere refractometer aanschaffen. Ook het bereik van de refractometer kan nog wat uitmaken. Wil je alcohol van een hoog percentage meten dan wordt doorgaans de 0-80% alcohol refractometer gebruikt. Let wel, deze is niet geschikt voor het meten van stookwijn en ook niet voor het meten van percentages hoger dan 80%. Wil je het percentage van een likeur meten dan gaat dat ook niet werken want de suiker verstoord het beeld. Een refractometer voor SG bepaling kun je enkel gebruiken voor het bepalen van je start SG, is de vergisting op gang gekomen dan moet je een correctiefactor toepassen.
Hydrometers zijn er ook in vele soorten en maten. De alcoholdobber kun je ook weer niet gebruiken voor je stookwijn en ook niet voor likeuren (suiker).
Hydrometer voor SG bepalen is nauwkeurig en kun je ook gebruiken voor tussentijdse metingen.
Beste Munckerik,
Bedank voor je duidelijke antwoord. Voor het vergisten van stookwijn gebruik ik een dobber. Het gaat mij om het meten van het alcohol percentage van alle coupes tijdens het destileren. Als ik jou goed begrijp kan ik hier juist een refractometer gebruiken.
gr. Paul