Meldingen
Alles wissen

Refractometer of hydrometer

Pagina 2 / 2

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja zolang je maar niet boven de 80% ABV komt 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 65
(@elflitso)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heel belangrijk dat de refractometer inderdaad 20 graden is. Instellen en ijken doe je met water. De temperatuur van het apparaat is echt van belang. Anders krijg je allerlei verschillende waardes. Maar dat hij klopt bij goed gebruik is zeker waar! Ook boven de 80% is te meten. Uiteraard is dat buiten de schaalverdeling

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een alcoholrefractormeter heb je volgens mij niet zoveel aan als je boven de 80 procent wil meten. Althans heb ik begrepen uit postings van Nimrax, ik heb hem in ieder geval nooit gekocht en gebruik liever een alcholdobber van nog geen tientje. Nadeel is dat je minimaal 100 mililiter moet hebben om te meten en dat is met een refractormeter een druppel.  

 

Een refractormeter om de sg te meten heb ik wel want dat is handig om suiker te meten in bijv fruit. Ook weer aan druppel genoeg. Maar voor stookwijn gebruik ik ook liever een dobber die dan het liefst ook gelijk het potentiële alcoholpercentage geeft. Scheelt weer een som.

 

Nadeel van dobbers, ik laat ze altijd uit mijn klauwen vallen of stoot ze kapot.  Dat laatse valt tegenwoordig mee want gebruik ze nauwelijks meer. Maar om het stoken te leren zijn ze erg handig. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik gebruik dobbers , ouderwetse glazen thermometers , een titratie apparaatje , een theelepel en doos lucifers .
je ziet in een oogopslag waar je aan toe bent .

Digitale dingen zijn stuk als je ze nodig hebt of batterijen leeg .
de gaschromatograaf gebruikte ik vroeger maar is door lang stilstaan defect op zolder beland .

Beantwoorden
Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gaschromatograaf? Die kosten een klein fortuin! Maar wel ongelooflijk nauwkeurig.

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik meet helaas ook een verschil tussen mijn refrocto en hydrometer af.

Dus even kijken of er iets over geschreven staat. Maar ik lees hier niet hoe dat nu komt.

Ik ben al 9 jaar bierbrouwer en weet hoe beide meters werken, hoe je deze kan kalibreren en dat het bij 20 graden moet gebeuren. Dit geld overigens voor bij de meters, met dat verschil dat op de refractometer ATC zit en bij de hydrometer niet. Sterker nog het is best een gedoe om 100 mm op precies 20 graden te krijgen.

Mij is ook bekend dat een refractometer voor bierbrouwers alleen te gebruiken is voor Brix og SG. Dus niet meer als er tijdens de vergisting al alcohol is gevormd. Tegenwoordig kan dit overigens wel met een omrekentool.

Toen ik begon met destilleren kwam ik de refractometer voor alcohol 80% tegen. Ik dacht die wil ik ook. Ideaal tijdens het distilleren dacht ik, je hebt geen 100 mm nodig, enkel een paar druppels volstaan.

Maar hoe kan er zo'n verschil in zitten?

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoe het kan weet ik ook niet precies maar dat er verschil in zit is (vaak) zo. Met de alcohol refractometer kan er zelfs al een verschil zitten in twee metingen achter elkaar.

Bij het brouwen gebruik ik beide en de metingen zijn altijd gelijk. 

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Je kan natuurlijk een gelijk deel water toevoegen en de uitslag maal twee doen.

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bij het brouwen meet ik ook geen verschil, maar dat is dan wel met een refractometer voor Brix i.p.v.Alcohol

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Klinkt misschien heel idioot maar, ik had dat ook, en heb hem opnieuw gecalibreerd en het was in orde. Snap je frustratie wel btw.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Misschien ben ik wat ouderwets, maar een schone dobber weegt bij 20°C altijd even veel. Geen afwijking mogelijk dus. Niets kalibreren. Betrouwbaar. Je hebt wel een ml of 70 nodig in een smalle maatbeker en moet er voorzichtig mee omgaan, maar dat is al.
Als een alcohol refractometer zo veel af kan wijken, ondanks dat je maar een druppel of 2 nodig hebt, kun je je afvragen of het voor je doelen geschikt is.
Ik vind het makkelijk dat ik niets hoef te kalibreren aan de alcohol dobbers, en de metingen altijd 99,5% correct zijn. Ik zou het erg irritant vinden om voor elke meting die je uitvoert opnieuw te kalibreren, zo blijf je bezig. Een dobber laat je er inzakken en klaar.
En Chinees spul... tjsa, je betaalt er ook naar denk ik dan. No hard feelings. Een inverstering in goede meetinstrumenten heb je meer aan, goedkoop is duurkoop zegt men.

De refractometers voor Brix-waarde zijn in mijn ervaring wel redelijk betrouwbaar, in de ruim 2 jaar dat ik er een heb maar 2 keer hoeven kalibreren in het begin. Tot 10% geeft ie correct aan, ga ik naar theoretische Brix 15% geeft ie 14,5 aan en bij theoretische Brix 20% geeft ie 18,5 aan. Maar komt in een suikerwater mengsel wel in de buurt van de (SG) dobber, en is wel voldoende. Moet wel gezegt worden dat er geen alcohol bij moet zitten (dus enkel voor de gistenting) om een betrouwbaar resultaat te geven. Bij brouwen zijn de resultaten ook vrijwel gelijk met de SG dobber.

Zijn er niet meerdere factoren die de hoek van het licht kunnen beïnvloeden? Tuurlijk is suiker daar een van, maar die distilleer je niet mee dus kan er moeilijk inzitten als je het niet toevoegt. Maar hoe zit het met foezels, oliën, waxen en vetten bijvoorbeeld? Deze komen vaak mee als de temperatuur oploopt. Bij een dobber zal het ook een afwijking geven van misschien een procent of 2, maar niet heel veel meer denk ik, hoogstwaarschijnlijk bij een refractometer dat het meer invloed heeft. Gewicht is toch een andere waarde dan brekingsindex, en mijn gevoel zegt dat gewicht betouwbaarder is...

Beantwoorden
Berichten: 1839
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je hoeft de alcohol niet precies 20 graden te maken want er zijn ook dobbers met een correctie schaal.

https://www.stookwinkel.nl/product/alcoholmeter-0-100-met-thermometer-en-corrigeringsschaal/

Werkt prima bij mij.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?