Meldingen
Alles wissen

Rum


Ruben124
Berichten: 18
Topic starter
(@ruben124)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hey allemaal,

Na vermeende (niet volledig geslaagde) pogingen om rum te maken zoek ik hier wat raad.

Uit de batches wordt een mooie hoeveelheid rum gestookt. Echter blijft er in de rum een vieze chemische sterke (na)smaak zitten. Al verschillende dingen geprobeerd: 2 maal uitstoken, op houtschilfers laten rusten, verschillende gisten geprobeerd...

Iemand hier een tip voor?

Beantwoorden
28 reacties
4 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@ruben124 heb je wat meer informatie hoe je de rum gemaakt hebt? Rum heeft sowieso wat tijd nodig, hoelang heeft er tussen destilleren en proeven gezeten?

Beantwoorden
Ruben124
(@ruben124)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 18

@alchemist 

De rum is gemaakt met melasse van de stookwinkel.nl en de gist die we gebruikt hebben is prestige turbo gist. 

In de 2e en 3e batch dezelfde melassen met turbogist alcotec van  drankstoken.nl

Beide keren zijn deze op T als aanbevolen op het pakje gehouden met een heatmat. De rum heeft telkens een week gefermenteerd. Batch 1 uitgestookt en een maand laten rusten op hout. Zachtere smaak, ik heb het gevoel da ze wel iets goed achter die chemische smaak zit maar die verpest het jammer genoeg.

2e batch uitgestookt, 3e gemaakt en uitgestookt. Week later beide batches samengevoegd en nog eens uitgestookt en opnieuw maand op hout. Zelfde resultaat.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@ruben124 ik heb geen ervaring met turbo gisten maar heb hier op t forum wel gelezen over bijsmaken.

 

Ik zou eerst eens een ronde proberen met een niet turbo gist. De gist die het beste uit de bus kwam bij mij (gebaseerd op een aantal vrijwilligers die geproefd hebben) was de Saison gist van Mangrove Jacks, deze geeft wel een beetje een zwarte peper smaak mee maar werd geapprecieerd door het testpanel. Of gewoon bakkersgist.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@ruben124 als je iets nauwkeuriger de bijsmaak kunt uitleggen misschien is dan te vinden waar het vandaan komt of wat er als remedie is.  Chemische smaken zijn nogal divers . 

Metaalachtig, zwavelachtig, aceton achtig , arsenicum, petroleum , koolstof , pesticiden achtig, jodium , spiritus, cellulose, dedorant, schimmel / paddestoelen. Scherp in neus of muf ,aards achter in keel. , fosfor , mineralen zout . Paraffine achtig. Hars ? 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat alchemist al aangeeft kans dat de turbo gist de nare smaak heeft gecreëerd maar heb je ook de melasse te voren gekookt ? Heeft de gebruikte melasse te voren ook in de kan staan te gisten? ( stond de container bol ) 

 Is de " chemische" smaak wat zwavelachtig ? 

Beantwoorden
2 Reacties
Ruben124
(@ruben124)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 18

@robbert 

Melasse zijn niet op voorhand gekookt. Kan stond bij mijn weten niet op gelet maar niet per se op gelet. Deze zijn in ieder geval na aankomst na enkele dagen gebruikt.

Qua smaak zou ik dan eerder acetonachtig zeggen en scherp in de neus. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@ruben124 aceton achtig scherp betekent dat er in gisting veel azijnzuur en zwavelzuur is gevormd.  Dat betekent dat je of te lang hebt laten staan nadat vergisting ten einde was of dat je een stress gisting hebt gehad  .stress gisting kan verschillende oorzaken hebben. Zoals Te snel , te warm , te hoog start Sg , geen goed gist milieu, verkeerde gist keuze of inderdaad een secondaire infectie. 

Door hogere temperatuur bij zomerdag en afkoelen in de nacht dus fluctueren in temperatuur kennen gisten ook stress.  Er zijn slecht een paar gist soorten die daarmee geen problemen ondervindt .

Acetaat is lastig om te corrigeren. Maar je zou jou drank kunnen redden door kleine hoeveelheid natrium hydroxide er door te roeren. Controleer door ph test   . Het zal rond 8,5 moeten zijn .  Na enkele dagen opnieuw overhalen. Hierna zal een een lichte Rum hebben . Dat kun je blenden met een full body rum. 

Beantwoorden
rummy dummy
Berichten: 90
(@rummy-dummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Goedendag zelf gebruik ik naar tevredenheid de turbogist van prestige voor rum die zoals eerder hier vermeld eigenlijk geen turbogist is en prima werkt en ook wel door professionele stokerijen word gebruikt...wel hou ik teminste 21 dagen gisting aan.  En uiteraard de melasse ff doorkoken 

Beantwoorden
2 Reacties
Ruben124
(@ruben124)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 18

@rummy-dummy 

De melasse doorkoken is iets wat ik een kan proberen!

Beantwoorden
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 90

@ruben124 dit zorgt dat samen met bijv.  citroen dat de suiker en de vergistbare suikers in de melasse  door de gist makkelijker kunnen worden opgegeten en omgezet in oa alcohol.

Beantwoorden
Berichten: 48
(@antonuithethogenoorden)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Net als Rummy Dummy heb ik ook geen problemen met de prestige rum gist. Er is zelfs een tijd geweest dat Jan een pakje van deze gist standaard bij de melasse bijleverde (ik bestelde destijd 2 of 4 cans, dus misschien was hij een gulle gever ;P). Ik heb het ook geprobeerd met de rum gist van Still Spirits, en ook deze is altijd geslaagd.

Ik "kook" de mash (ook deze net als Rummy Dummy) en laat het ook 3 weken staan. Volgens mij volgen we gewoon het basis recept van Jan. Ik heb hier al liters eindproduct van weggewerkt, en had het idee dat dit recept niet kan falen! 

Ik stook de rum wel altijd minimaal 2 keer (soms 3, maar hangt af van de opbrengst). Ik wil het niet te vaak stoken omdat ik bang ben voor smaakverlies (als me wel gebeurd met brandewijn). Op het moment ben ik m'n ketel aan het ombouwen om er een thumper achter te kunnen hangen. Ik hoop dat hiermee nog meer smaak overgehaald kan worden!

Beantwoorden
3 Reacties
Ruben124
(@ruben124)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 18

@antonuithethogenoorden 

Waar kan ik dat recept van Jan vinden?

Beantwoorden
(@antonuithethogenoorden)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 48

@ruben124 Ik had hem al even gelinkt op de tekst "het basis recept van Jan", maar blijkbaar wordt de tekst niet blauw :P. Hieronder!

https://stookforum.nl/forums/spirits/rum-van-melasse-basis-recept/

Beantwoorden
Ruben124
(@ruben124)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 18
Robbert
Berichten: 9957
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je leest nu en dan dat de kannen melasse bol zijn gaan staan of onder druk.  Dat wil zeggen dat er dus al een infectie/ gisting spontaan ontstaan is. Feitelijk kun je daar het beste gebruik van maken . Deze spontane gisting is het meeste thuis / eigen in het product en zal dan ook beste resultaat kunnen geven aan een rum.  Toevoegen van vezels , vocht en carbonzuren of iets waaruit carbonzuren vormen is dan alleen nog nodig. 

Maar hier kan dus ook het probleem uit komen dat waneer je een ander gist toevoegt aan een al geïnfecteerd of gistende massa dat dat juist zorgt voor afsterven van cellen waardoor chemische bijsmaak komt . (Daarom ook wat voor bijsmaak?) Zeker met gemodificeerde commerciële hobby gisten moet je rekening houden dat niet alles maar bin elkaar past.

Verlies van smaak hoeft niet bij meerdere keren stoken .hangt af van temperatuur.  Diverse stoffen hebben diverse damp temperaturen waarbij ze over komen. Daar op lettende kun je inspelen wat je wel of niet wil hebben. Vaak te lage temperatuur maakt drank schraal. Te hoog maakt drank vuil. 

Bouw ook een thumper gericht op doelstellingen. Je kunt er mee smaak toevoegen maar ook juist een scraper van maken.  Niet alle secondaire of tertiaire vaten hebben zelfde werking. . (Moonshiners noemen alles thumper maar mensen met kennis weten het verschil tussen vaten functie en opbouw )

Beantwoorden
13 Reacties
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 90

@robbert wat is voor een goede smaak de juiste uitstroom temperatuur bij rum?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@rummy-dummy uitstroom is wat anders dan brug thermperatuur.  Uitstroom is na de koeler en die moet onder de 22 gr zitten.

De brug temperatuur voor Rum beetje afhankelijk van kop / helm . Gemiddeld 88 gr .  Tot Max 94 .

Vloeistof temperatuur in ketel mag NOOIT BOVEN 96 GRADEN komen .

Beantwoorden
rummy dummy
(@rummy-dummy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 90

@robbert duidelijk bedankt !

Beantwoorden
(@antonuithethogenoorden)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 48

@robbert Ik heb een video van Barley and Hops Brewing (link) gebruikt als basis.

Heb je misschien een link of titel van een boek bij de hand die zou kunnen helpen bij het ontwerpen van de juiste thumper? Het namelijk de eerste keer dat ik van een "scraper" hoor..

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@antonuithethogenoorden ingénierie et construction d'appareils de distillation van Becaud .

Distilattion design van kister zijn een paar van de boeken .

Een scraper is een vaak in verhouding klein extra vat kan zowel als 2e of 3e in rij gebruikt waarin vloeistof zit wat zuivert  waardoor de damp passeert . Vaak met 2 kamers . Een rectificatie vat is vaak gekoeld met intern buisjes of honingraat.  Je hebt ook de vaten die vaak iets groter zijn waarin een low wine komt voor smaak infusie .Deze worden vaak voor verwarmt.  Dan de kruidenboxen  waar de damp onder een tree / zeef komt . En boven weer word weggevoerd. Dan heb je infusie vaten waar onder verhoogde temp of druk  stoffen worden ingeblazen. Geïnjecteerd. 

Dan de simpele ierse thumper  . ( wat vaak ook moonshiners gebruiken)

Dan heb je de franse Constructie waar de damp een lowwine vat verwarmd wat weer terug loopt naar primaire vat. 

En zo zijn er nog diverse andere stations met eigen functie.

 

 

 

Beantwoorden
(@antonuithethogenoorden)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 48

@robbert Het boek van Kister heb ik weten te vinden, maar is aardig aan de prijs! Kennis is (behalve op dit forum) niet gratis, maar deze is wel pittig.. 

In je uitleg over de vele typen (waar ik inderdaad een paar van voorbij heb zien komen) komt het weer op hetzelfde neer denk ik: veel blijven lezen en veel expirimenteren! 

Bedankt voor je uitgebreide reactie!

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@antonuithethogenoorden Ik stuur je zo een berichtje Anton 😉

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@antonuithethogenoorden je kunt ook i.p.v. experimenteren kijken of iemand in de buurt ervaren is met bouw en werken met opstellingen met meerderen stations

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@antonuithethogenoorden kister kun je gratis doenload van vinden op internet

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@robbert Kister heeft hij nu, het Franse boek kan ik niks van vinden helaas.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@alchemist ik heb ze beiden liggen.  Kister is vrij recent dat franse is uit 50er jaren

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@robbert betreffende de carbonzuren... aan welke zuren of producten die deze leveren moet je dan denken?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@pikketanus onder carbonzuren valt een hele lijst  maar producten  als aardappel schil , pruim , mango, mout , ananas , noten , eiwitten , blad zijn verantwoordelijk voor vormen van diverse carbonzuren.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?