Meldingen
Alles wissen

Smaak van een neutraal gemaakt van suiker,water en gist


mauser
Berichten: 235
Topic starter
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste allemaal,

Ik stook met een 6 liter rvs snelkookpan met een koperen 22mm buis van ong 90cm.

Nu heb ik al een paar keer suiker vergist op de bekende recepten en manieren.(met oa een vodkastar turbo gist)

Nu proef en ruik ik een echte alcohol smaak/geur die ik moeilijk kan beschrijven. Het eindresultaat is is echt kraak helder. Is +/- 80% na 1 keer stoken en heb goed geklaart maar, toch telkens die rare smaak/geur. Zelfs nadat ik er likeurtjes van heb gemaakt.

Heeft iemand enig idee wat het voor een geur/smaak zou kunnen zijn en hoe ik die eruit zou kunnen krijgen.

Alvast bedankt voor het meedenken.

 

Groet Mauser

Beantwoorden
11 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Er is al veel over geschreven en het kan vele oorzaken hebben. Vaak is het een kwestie van goed reinigen van je apparatuur maar het kan ook zijn dat je te warm hebt vergist zodat er smaakafwijkingen kunnen optreden. Er is ook een verschil in gisten, de ene levert een beter resultaat op dan de andere. Vloeibare kool tijdens de vergisting kan helpen en/of de alcohol filtreren door actieve kool.

Je kun ook proberen de alcohol te verdunnen tot onder de 40% en opnieuw stoken (en eventueel dit een paar keer herhalen). De smaakafwijking zit vaak in de voorloop, die kun je dan ruimer nemen totdat de smaak beter is.

 

Je ziet er is niet een eenvoudig pasklaar antwoord te geven.

 

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Maak je cuts ?

Voorloop moet je zowiezo weggooien, ruikt en smaakt naar spiritus.  Hoeveel dat is verschilt bij iedereen en is afhankelijk van de soort installatie die je gebruikt.  Als ik  Alcotec Turbogist Pure 48 gebruik moet ik bij distillatie bijna 300 à 400 ml wegdoen vooraleer de geurloze alcohol begint te vloeien.  Ik merk ook dat bij mijn alembiek meer voorloop moet weggooien dan bij mijn T500.  Het is dus een kwestie van cuts te maken, te ruiken en te proeven.

Als t vieze smaakje in je destillaat blijft kun je 't misschien eens voor een tweede keer afstoken ?

Beantwoorden
mauser
Berichten: 235
Topic starter
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt voor de reacties. Denk zelf niet aan te warme vergisting want het vat staat in de bijkeuken tussen de 15 en 22 graden. Voorloop haal ik ook zekers weg. ik vang de eerste 100ml op en ga dan proeven wat uit de koeler komt totdat het zachter wordt en beter begint te smaken. Trek dan door tot ik ong. 1,5 liter heb van +/- 70 a 80%. misschien dat ik de naloop wat eerder moet afbreken. Heb nog vloeibare kool staan en heb dit weekend net weer 8 kilo suiker opgehaald dus.... Het reinigen doe ik altijd voor de stook met 1 liter kokend heet water door te spoelen en na de stook de pan goed schoonmaken met een sopje en de buis weer met kokend heet water en dit natuurlijk laten opdrogen. Dan beide kanten een stuk keukenrol erin en weg zetten.

Beantwoorden
Scoozy
Berichten: 190
(@scoozy)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je kan het ook eens door een koolstof filter laten lopen dit neemt geurtjes en eventuele smaakjes weg, er staan filters hier op de webshop. Ik heb deze hier ook gekocht bij Jan.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jantje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De makkelijkste manier om vieze smaakjes kwijt te raken is kunstmatig verouderen. Een paar uur zonder deksel/dop in de oven op 50 graden en het smaakt al een stuk beter.

Beantwoorden
Berichten: 5
(@lucien)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi allen! Interessant topic voor mij, als ik even op jantje's verhaal in mag haken met wat vragen :

ik experimenteer op het moment met een gistingsfles van tien liter gevuld met zon 7 liter schoon dubbel gedestilleerde stookwijn van zo'n +-80%.

Die staat afwisselend in de kelder en naast de radiator of in de buurt van m'n Jøtul kacheltje. wel angstvallig met een stop erop, zou dit voor kunstmatige veroudering door kunnen gaan?

Ik denk niet dat die fles in de oven past, heb het misschien ook wel niet durven proberen trouwens.

Zijn er ook andere opties die me minder het gevoel geven dat ik misschien wel op het punt sta per ongeluk de halve straat naar de eeuwige borrelvelden te sturen?

En kun je me misschien verwijzen naar literatuur of andere onderwerpen waarin word uitgelegd wat er scheikundig allemaal aan de hand is bij dat opwarmen en afkoelen?

mijn dank is enorm.

Beantwoorden
Berichten: 185
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Lucien, wat Jantje vertelt klopt. Ik heb dit al vaker gelezen, dit geldt ook voor wijn. Maar het kan wel maar beperkt. Echt laten rijpen is beter. Je kunt met deze methode dus geen 30 jaar rijpen nabootsen..

Ik heb ook eens iets gehoord om het 48 uur in de diepvries te zetten. Afin, er zijn boeken over likeur maken waarin dit wordt besproken. Volgensmij komt het ook voor in het boek: "over drank".

Beantwoorden
Berichten: 261
(@gerdy)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Maak je cuts ?

Voorloop moet je zowiezo weggooien, ruikt en smaakt naar spiritus.  Hoeveel dat is verschilt bij iedereen en is afhankelijk van de soort installatie die je gebruikt.  Als ik  Alcotec Turbogist Pure 48 gebruik moet ik bij distillatie bijna 300 à 400 ml wegdoen vooraleer de geurloze alcohol begint te vloeien.  Ik merk ook dat bij mijn alembiek meer voorloop moet weggooien dan bij mijn T500.  Het is dus een kwestie van cuts te maken, te ruiken en te proeven.

Als t vieze smaakje in je destillaat blijft kun je 't misschien eens voor een tweede keer afstoken ?

300 a 400 ml ??? jadde tis de moeite niet dat je een run doet. ik heb een voorloop van 20 ml. en ik stop op 30 graden of 25 of 35 het is het vingerspitsen gevoel dat je moet hebben. 

Beantwoorden
Berichten: 261
(@gerdy)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt voor de reacties. Denk zelf niet aan te warme vergisting want het vat staat in de bijkeuken tussen de 15 en 22 graden. Voorloop haal ik ook zekers weg. ik vang de eerste 100ml op en ga dan proeven wat uit de koeler komt totdat het zachter wordt en beter begint te smaken. Trek dan door tot ik ong. 1,5 liter heb van +/- 70 a 80%. misschien dat ik de naloop wat eerder moet afbreken. Heb nog vloeibare kool staan en heb dit weekend net weer 8 kilo suiker opgehaald dus.... Het reinigen doe ik altijd voor de stook met 1 liter kokend heet water door te spoelen en na de stook de pan goed schoonmaken met een sopje en de buis weer met kokend heet water en dit natuurlijk laten opdrogen. Dan beide kanten een stuk keukenrol erin en weg zetten.

ik stook ook met een snel kookpan, maar mijn buis is geen 90 cm. mss een 40 a 50 cm.

dat sopje moet je weg laten, men wilt geen vuiligheid in de stook .dus begin er al niet mee te prutsen. reinig je pan met een propere nieuwe schuurspons dat je een paar uur heb laten weken. en voor je stook doe je een run met water ,werp de eerste 2 liter weg. en hou een liter of 3 over voor het aan lengen van je alcohol. vloeibare kool en dergelijke gebruik ik niet. ik sorteer die onder gadgets ,en ik hou het bij het principe van het KISS systeem (Keep It Simpel Stupid) denk wel dat ik juist bezig ben als ik +/- 250 flessen per jaar aan de man breng. en zeker aan mensen die niet direct in je  comfort zone leven. voor een mama en een papa ist altijd goed en lekker,vrienden kopen 1 fles uit sympathie .dus als mijn alcohol slecht zou smaken geraakt die niet aan de man.

waar er wel moet opgelet worden met een snel kookpan is de temp bij het stoken.maar dit is het vingerspitsen gevoel dat je moet hebben niet iedere run is het zelfde. uitgaande van je mach, die slaat de ene keer roze uit de andere keer ruikt die naar bier.

dit is mijn ervaring met turbo gisten,en overweeg dan ook om de ervaringen op te doen met gewone gisten.

mvg gerdy

Beantwoorden
mauser
Berichten: 235
Topic starter
(@mauser)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hartelijk dank voor het meedenken Gerdy.  Ik zal je raad volgen en eerst een waterrun doen voor de echte stook. Ik heb een 1500W kookplaatje en warm de snelkookpan met inhoud eerst op het gas op tot hand warmte. Daarna op vol vermogen op de kookplaat totdat de stijgbuis bovenin heet begint te worden. Dan zet ik de kookplaat op standje 2-3 en probeer een klein straaltje te krijgen uit de koeler wat net niet druppelt. Ik probeer het koelwater altijd zo koud mogelijk te houden. Groet Mauser.

Beantwoorden
Berichten: 23
(@temmink)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb een hdpe buis gekocht van 50mm doorsnee en 1.60 meter lang. gevuld met Koolstof en vervolgens de stook (van de turbogist) van de refluxcolom doorgehaald. Het verschil is groot in de smaak en geur van de alcohol. Overigens ben ik nu een proef met een andere gist (bakersgist ipv turbogist) aan het proberen. Benieuwd of deze ook door het filter moet. 

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?