hoi allemaal.
ik wil zelf een ketel gaan bouwen, maar heb nog wat vraagjes.
ik zie verschillende modellen voorbij komen, zoals de ene thermometer zit hoog en de andere weer onder in de ketel?
en ik zie ook mensen steentjes in de pijp doen, waar is dit voor.
en koolstoffilters?
misschien dome vragen maar ik heb hier geen ervaring mee,
en de hoogte van de pijp, waar is die afhankelijk van?
groetjes, Jaco.
http://homedistiller.org/intro/types De basis types stills, dit zal al veel vragen beantwoorden
De thermometer boven in de kolom kan je zien wanneer je alchol gas door je kolom komt de meter boven in de ketel heeft het zelfde doel en de meter onder in kan je temperatuur van je wasch meten om te zorgen dat je niet gaat koken in plaats van verdampen.
De steentjes in de kolom zijn voor een reflux.
Koolstoffilter gebruik ik niet maar daar kan je stooksel mee filteren om nare smaakjes mee te verdoezelen.
De hoogte van je kolom is van belang hoe hoger je kolom hoe hoger je alcohol percentage
bedankt voor het snelle reageren lancelot.
maar wat houd reflux in.
en wat is een beetje standaard hoogte voor een kolom.
en wat voor steentjes gaan er in.
thx.
In de menu mijn installaties worden ook vele ketels beschreven ( zelfbouw en andere) http://www.stookforum.nl/thread-category/installatie/
even lezen je kunt er maar slimmer van worden.
mvg
maar wat houd reflux in.
en wat is een beetje standaard hoogte voor een kolom.
en wat voor steentjes gaan er in.
Reflux is het terugstromen van condensatie in deze context, water heeft een hoger verdampingstemp dus zal sneller condenseren.
Standaard hoogte voor een reflux kolom is 60cm
En geen steentjes maar rashingringen of andere complexere vormen die veel oppervlakte hebben
Hallo jacog.
Reflux wil zeggen dat de dampen die door de kolom omhoog gaan conderseren en dan weer naar beneden druppelen. Door voorwerpen in de kolom te doen is er meer oppervlakte waar de damp op kan condenseren. Reflux zorgt ervoor dat je uiteindelijke destilaat een hoger alcoholpercentage krijgt. Sommige mensen vinden dat een pluspunt. Het zorgt er ook voor dat je minder smaak overhaalt. Dat vind ik een minpunt, en is dan ook de reden dat ik met een alambiek werk. Een traditionele alambiek heeft zo goed als geen kolom. Als ik per sé een hoog percentage wil met weinig tot geen smaak dan haal ik het wel dubbel over. Ik haal zonder al te veel moeite de 85% en zou nog wel sterker kunnen maken als ik dat wil.
En ik ben het niet met Lancelot eens. Tijdens het stoken kookt je wash altijd.
Zelf heb ik een alambiek met een thermometer in de helm. Je kan er de temperatuur op aflezen. Makkelijk als je een beginner bent, maar met enige ervaring is het een overbodig accesoire.
bedankt JohnDoe.
ik kan hier wat mee.
groeten.
bedankt Quirijn voor de nuttige info.
ga het zeker meenemen in de bouw.
denk dat ik er zelf maar eentje gaat bouwen met een verwisselbare kolom.
een hoge en een lage.
moet ik alleen twee ouwe watermeters op de kop zien te tikken.
groeten.
jacog, de verdampingstemperatuur van alcohol is 70 graden en die van water is 100 graden. In de stookketel zit een mengsel van water en alcohol, dus zal de keteltemperatuur tussen de 70 en 100 graden liggen. M.a.w. zul je de ketel niet moeten laten koken maar tussen de 80 en 85 graden moeten houden zodat wel de alcohol verdampt. Na gelang er steeds minder alcohol in de ketel zal zitten, zal ook de temperatuur hoger moeten zijn.
Daarom is een temperatuurmeter essentieel, zodat je wash niet voortijdig gaat koken.
Zolang er alcohol in je mengsel zit is het kookpunt lager. Het is dus goed mogelijk dat je wash kookt terwijl de thermometer minder dan 90 graden aangeeft.
Kookpunt van Ethanol is 78,37 graden.
Vandaar dat je ketel temp daar altijd boven moet zijn wil je het water/alcohol mengsel aan het verdampen/koken krijgen.
oke duidelijk.
en wat mag de diameter van de kolom ongeveer zijn.
bedankt alvast en groeten.
Wij verkopen deze: http://www.stookwinkel.nl/product/vervangende-thermometer/
Maar mijn persoonlijke mening, niet bepaald commercieel trouwens.... ik kijk er NOOIT naar. Als hij stuk zou zijn dan laat ik hem lekker zitten en doe er niets mee. Je wilt een goed resultaat, en als de thermometer 90 graden aangeeft enn er komt bijna niets meer uit geef ik gewoon meer gas, thermometer of niet. Het is een leuk acessoire maar totaal overbodig.
Maak cuts, proef en ruik bij je voorloop. Is het vies? Brand het vreselijk in je mond? Stinkt het naar aceton? Dan is het voorloop. Smaak het weeig, natte krant/natte hond? Doet de vlamtest het niet meer? Dan is het naloop.
Al zegt de thermometer wat anders, niets van aantrekken. Gebruik je zintuigen!