Notifications
Clear all

Uitleg refractometer  


Brûs-stokertje
Posts: 62
Registered
Topic starter
(@brusstokertje)
Actief Lid
Joined: 2 maanden ago

Ha allen, 

vanavond met m’n Airstill bezig om m’n sugarwash te stoken. De werking gaat perfect, maar ik vind de geur en smaak niet goed. Dus dit gaat uiteindelijk ‘down the drain’. Ik heb met de refractometer een meting van alcohol percentage gedaan van de eerste ruwe stook. Ik heb een foto gemaakt en bijgevoegd. Kan iemand mij, als beginneling, duidelijk uitleggen hoe de meter werkt. Ik zie twee waardes, waar ik naar kan gissen. Echter heb ik liever de juiste kennis. Ik verneem graag jullie gewaardeerde hulp. 

1611083378-F128EE67-A131-4B48-87B2-42AAA22F9E04.jpeg
Reply
Topic Tags
9 Replies
Brûs-stokertje
Posts: 62
Registered
Topic starter
(@brusstokertje)
Actief Lid
Joined: 2 maanden ago

en misschien iemand die uitleg wilt geven over deze alcohol hydrometer?

1611083934-image.jpg
Reply
Stookforum
Posts: 6441
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Joined: 5 jaar ago

De refractometer geeft een brixwaarde aan van 20, rechts zie je wat de thoretische haalbare percentage alcohol is wanneer alle suiker is vergist. Om en nabij de 11% dus

De dobber laat zien dat je distillaat 70% alcohol bevat.

Reply
1 Reply
Brûs-stokertje
Registered
(@brusstokertje)
Joined: 2 maanden ago

Actief Lid
Posts: 62

@stookforum bedankt voor je antwoord, maar nu vraag ik mezelf het volgende af: hoe kan het zijn dat de refractometer met helder alcohol 11% aangeeft en de dobber 70%. De Airstill kan toch niet hoger dan 60% distilleren? Het lijkt me aannemelijker dat de waarde van 11% beter klopt, aangezien mn suikerwash ook erg lijmerig ruikt en ik denk dat de vergisting te lijden gehad heeft onder temperatuurschommelingen.

Reply
Stookforum
Posts: 6441
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Joined: 5 jaar ago

Is het distilaat of stookwijn?

Je refractometer is een Brix meter, een suikermeter dus en geen alcoholmeter. Hij geeft bij een suikerhoudende vloeistof aan wat het theoretisch haalbare percentage alcohol na vergisting is. Leg je wat anders op het prisma dan een suikerhoudende drank, bijvoorbeeld distilaat dan geeft hij een uitslag waar je  iets aan hebt. Daar heb je een refractometer voor distillaat voor nodig. Die jij hebt is dus alleen voor suiker.

De dobber die jij hebt is wel voor je distillaat. Als dit uit je airstill komt en de temperatuur is rond de 20 graden celcius dan is 70% een betrouwbare meting. Als er 11% uit je airstill komt is er iets goed mis, want ik neem aan dat je stookwijn al hoger was dan 11% 😁

 

Reply
1 Reply
Brûs-stokertje
Registered
(@brusstokertje)
Joined: 2 maanden ago

Actief Lid
Posts: 62

@stookforum dit is het distillaat. Dus het is waarschijnlijk dat de refractormeter niet klopt. Dat wist ik niet. In ieder geval goed om te zien dat de hydrometer wel de goede waarde aangeeft. Had geen begin sg meting gedaan dus wist niet precies hoeveel mn stookwijn was. Maar 11% klopt dat inderdaad niet.

Ik hou dan mn hydrometer aan. Nu alleen nog mn smaak drastisch zien te verbeteren. 

thanks voor de antwoorden. 

Reply
Stookforum
Posts: 6441
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Joined: 5 jaar ago

P.s. als je een nipje proeft weet je waarschijnlijk meteen dat het eerder 70 zal zijn dan 11 😉

Reply
3 Replies
Brûs-stokertje
Registered
(@brusstokertje)
Joined: 2 maanden ago

Actief Lid
Posts: 62

@stookforum haha ja dat is zeker waar. En dan kan ik instemmen met 70% 😉. Echter is de smaak echt verschrikkelijk. Aceton achtig. Dat is dus niet best. Ik denk zelf dat het komt doordat de temperatuur bij het vergisten niet goed is geweest.

Reply
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Joined: 5 jaar ago

Illuster Lid
Posts: 6441

@dbogert dat kan inderdaad meerdere oorzaken hebben. Laat het nog maar een nachtje open luchen en proef morgen nog eens.

Je hebt in ieder geval weer wat bijgeleerd vandaag! 

Reply
Robbert
Registered
(@robbert)
Joined: 3 jaar ago

Illuster Lid
Posts: 6725

@dbogert die acetaat geur ontstaat meestal doordat  tijdens gisting azijnzuur en ethyl zijn gaan binden ook door aanwezig andere zuren als zwavelzuur . Tot een acetaat . Meestal gebeurt dat door o.a. een slepende vergisting , te lang laten staan van een stookwijn , stress gisting door bijv temperatuur probleem , maar ook door slecht gist milieu waardoor gist onder druk heeft gestaan . Ook een te hoog sg in beginwaarde kan oorzaak zijn dat gist druk veel bijproducten heeft gegeven . 

Tijdens gisting kan er ook een foute ph waarde zijn geweest .

En te laat ondervangen van het beginnende probleem .

Nadeel is nu dat de eigenschappen dicht bij ethyl zitten en daardoor zeer lastig met destileren het weer kwijt te raken . Ook met ventileren / uitdampen vanwege deze eigenschappen is kans dat je het niet kwijt raakt .

 

Reply
Share:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?