Ha allen,
vanavond met m’n Airstill bezig om m’n sugarwash te stoken. De werking gaat perfect, maar ik vind de geur en smaak niet goed. Dus dit gaat uiteindelijk ‘down the drain’. Ik heb met de refractometer een meting van alcohol percentage gedaan van de eerste ruwe stook. Ik heb een foto gemaakt en bijgevoegd. Kan iemand mij, als beginneling, duidelijk uitleggen hoe de meter werkt. Ik zie twee waardes, waar ik naar kan gissen. Echter heb ik liever de juiste kennis. Ik verneem graag jullie gewaardeerde hulp.
De refractometer geeft een brixwaarde aan van 20, rechts zie je wat de thoretische haalbare percentage alcohol is wanneer alle suiker is vergist. Om en nabij de 11% dus
De dobber laat zien dat je distillaat 70% alcohol bevat.
Is het distilaat of stookwijn?
Je refractometer is een Brix meter, een suikermeter dus en geen alcoholmeter. Hij geeft bij een suikerhoudende vloeistof aan wat het theoretisch haalbare percentage alcohol na vergisting is. Leg je wat anders op het prisma dan een suikerhoudende drank, bijvoorbeeld distilaat dan geeft hij een uitslag waar je iets aan hebt. Daar heb je een refractometer voor distillaat voor nodig. Die jij hebt is dus alleen voor suiker.
De dobber die jij hebt is wel voor je distillaat. Als dit uit je airstill komt en de temperatuur is rond de 20 graden celcius dan is 70% een betrouwbare meting. Als er 11% uit je airstill komt is er iets goed mis, want ik neem aan dat je stookwijn al hoger was dan 11% 😁
P.s. als je een nipje proeft weet je waarschijnlijk meteen dat het eerder 70 zal zijn dan 11 😉