Meldingen
Alles wissen

Vodka

Pagina 2 / 3

Berichten: 57
(@wezze)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ja natuurlijk het originele productieproces is voor mij redelijk duidelijk , het is inderdaaf de alcohol industrie dat alles heeft vertroebeld. Bewust of onbewust , maar hier profiteren vele fabrikanten dan van . London dry ( voor mij de enige echte manier ) , infused , destilled , compound . Alles onder de noemer Gin . Keuringsdienst van waarde heeft ook over Gin een leuke reportage , hoofd bestanddeel hier is alweer marketing

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Je betaald de naam niet de kwaliteit.

Beantwoorden
Berichten: 57
(@wezze)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Inderdaad ... , gelukkig gaan wij wel voor kwaliteit

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je gewoon de oude methodes aanhoud krijg je de fijnste dranken .
En als je traditioneel werkt is er niets eenvoudiger dan gin , whiskey , vodka en aquavit te maken .
( jenever uiteraard ook )
zolang je het maar niet maakt van suiker alcohol.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Het hoeft ook niet te smaken zo als van de slijter.bij die drank word troep bij gegooid om er zo veel mogenlijk van te verkopen,het gaat hun niet om de kwalitijd maar om de verkoop.whisky met gebrande suiker voor de kleur en smaak,ja noem dat maar whisky,overal esence in voor de smaak,geen wonder dat je van die troep hoofdpijn krijgt en gaten in de lever.en daar betalen ze ook nog veel geld voor,denken hoe duurder hoe beter,lees maar wat op het etiket staat.elke goeie stoker heeft zijn eigen drank en die van mais van hun smaakt weer anders als die van de buren,daarom zijn er div.soorten en smaken.zelfs als ze met de zelfde grondstoffen werken.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vodka, wat in het Russisch "watertje"betekend, is hetzelfde als wodka.

Hier een interessant filmpje van de keuringsdienst van waarde over wodka.

Beantwoorden
maasjoerts
Berichten: 75
(@maasjoerts)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Leuk filmpje, dan weet je ook gelijk hoe de consument genaaid wordt. Maar ja de meeste wodka drinkers proeven het verschil toch niet, hup zo in de cola of iets anders voor de smaak want wodka vindt ik niet lekker maar wel de werking van de alcohol. Laat mij maar lekker met fruit werken proef je zeker verschil, granen staan nog op mijn toedoe lijst.

 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooi filmpje Nim! Die ene wodka, 34 keer gedestilleerd.... pfff wat een werk.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb dat vrienden aan het verstand willen brengen die kopen nog dure vodca die naar spiritus ruikt.ik heb het bij die opgegeven.als ze zo dom zijn dan laat maar.???ach en het is een mooi duur uitziende etiket.oog wil ook wat???

Beantwoorden
Berichten: 57
(@wezze)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

34 keer gedestilleerd ... Wie gelooft dat nu . Als je iets 34 keer moet overhalen om het drinkbaar te maken met wat zijn ze dan gestart ? Gefermenteerde kamelenzeik ??? Wel mooie marketing truuk

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vodka is pas zuiver genoeg als het door bv een 40 platen flute gehaald wordt, eigenlijk betekent dat dit dus 40 x gedistilleerd wordt, vandaar...

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vodka is pas zuiver genoeg als het door bv een 40 platen flute gehaald wordt, eigenlijk betekent dat dit dus 40 x gedistilleerd wordt, vandaar...

Bij 40x overhalen heb je dus bijna pure alcohol en gedestilleerd water, zelfs water met te weinig mineralen. Niet te zuipen.( Destilleer water , voeg niets toe en je weet wat ik bedoel.) Dit geld ook voor de vodka, die hier vernoemd wordt. Vodka is een van de weinige dranken, die ik mix(met jus), maar dan is er verder niets meer in huis. 🙂 En er is dan bezoek bij. Alleen of met partner, drink ik de eigen stook, en voor ik die op heb, dan maak ik me echt nergens meer druk over.

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De wodka die ik stookte van suikermash smaakte altijd zacht dus waarom ze stoken van graan? Ik stookte ze wel met een bokakolom maar ik liet wel het eerste half uur de aftapkraan gesloten tapte een beetje af en herhaalde dat drie keer. Dan had ik hele zachte wodka. Mocht ik nu het water voor verdunning koken met wat zemelen zou de wodka ook een hint van graansmaak krijgen. Maar ja ieder zijn eigen smaak.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Fermentatie zorgt weer voor esters, die je met het koken van zemelen er niet in krijgt. Zoals ook foezels (alhoewel een veelheid er uit gefilterd wordt) die anders zijn dan die van suikervergisting alleen. De ziel/karakter is toch anders.
Ik draai het liever om Stierke; waarom stoken ze wodka van suiker? De oorsprong (zoals het bedoeld was) is van graan. Niet van druiven, appels of suiker. Ik vind het dan ook vloeken in de kerk om daar van af te wijken dmv een excuus als "het is goedkoper" of "bijna hetzelfde".
Met suiker maak je alcohol, maar geen wodka...
Daargelaten; is ook wel hobby om er wat van te maken, zelf maischen is toch persoonlijker dan bv een zak moutextract plus een zak suiker open te trekken.

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Maar de definitie van wodka is een een zo neutraal mogelijke alcohol en of die alcohol nu uit patatten of graan komt de ethanol is hetzelfde. Eeuwen geleden hadden ze enkel de pot still om te stoken dus het was moeilijk om een zuiver product te krijgen en dan maakt het wel uit wat de grondstof was. Een bijsmaakje van graan is wel smakelijker dan bv aardappel of bieten. En in de geschiedenis van wodka staat: Al voor 1400 werd wodka gestookt, destijds werd het van druivenmost gemaakt. Hier heb je de volledige tekst

GESCHIEDENIS VAN WODKA

In 2014 bleek uit onderzoek dat een groot aantal Russen vroegtijdig sterft door de inname van grote hoeveelheden wodka. Of de Russen door deze resultaten afblijven van de wodka is vraag, de drank is al eeuwen lang een onderdeel van de Russische cultuur.

Eerste wodka

Wodka is een sterke heldere drank en de naam is afgeleid van een Russisch woord dat ‘watertje’ betekent. De drank is afkomstig uit het westen van Rusland of uit Polen en nog steeds bestaat tussen beide landen een discussie over de herkomst. Al voor 1400 werd wodka gestookt, destijds werd het van druivenmost gemaakt. Wodka had destijds een alcoholpercentage van slechts 14 procent. In vergelijking: tegenwoordig ligt het alcoholpercentage van de drank tussen de 35 en 70 procent.

Wodka werd een sterke drank

Na de ontdekking van het destilleerproces werd de drank sterker gemaakt. Het destilleerproces werd aan het eind van de Middeleeuwen ontdekt. In die tijd ontdekten wetenschappers dat wanneer alcohol opgewarmd werd deze sneller verdampte dan water. De opgevangen damp werd afgekoeld en was weer een vloeistof maar dan met een hoger alcoholpercentage: een destillaat. Door deze ontdekking ging men experimenteren met alcohol op basis van diverse producten, zoals graan en suikerriet. In Oost-Europa werd deze techniek waarschijnlijk verspreid door monniken die dit eerder al in West-Europese steden hadden gedaan. Wodka werd in Rusland en Polen spoedig een populaire drank onder alle lagen van de bevolking. De grote vraag naar de drank zorgde voor een bloeiende wodka-industrie en in sommige steden in Rusland en Polen stonden eind 16e eeuw soms wel 500 stokerijen.

Wodka van de staat

Na de Russische Revolutie in 1917 kwamen de stokerijen in handen van de staat. Veel wodka-producenten vluchtten naar het buitenland, waaronder de beroemde familie Smirnoff, die ondernemingen in het buitenland vestigde. Deze familie bezat voor de Russische Revolutie de grootste stokerij in Moskou en leverde wodka aan de Tsaar.

Populaire drank

Na de Tweede Wereldoorlog werd wodka steeds populairder. Het is tegenwoordig nog steeds één van de meest populaire gedistilleerde dranken: per jaar wordt ongeveer 4.5 miljard liter wodka gedronken. Het populairst is de drank in Rusland, Oost-Europa en Scandinavië. In 2006 was Smirnoff zelfs het best verkochte drankmerk ter wereld. In datzelfde jaar bleek uit onderzoek dat maar liefst 2.5 miljoen Russen verslaafd waren aan de drank. Om dit probleem op te lossen heeft de regering de minimumprijs van een halve liter wodka verhoogd. Uit recentelijk onderzoek dat uitgevoerd is over de afgelopen tien jaar blijkt echter dat nog steeds veel Russen gezondheidsproblemen ondervinden door overmatig drankgebruik. Of de regering dit probleem makkelijk kan aanpakken is de vraag: de drank kent een lange geschiedenis in het land en is inmiddels een onderdeel van de cultuur: Rusland en wodka zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.  

Bronnen:

 

- Gall.nl, Geschiedenis van Wodka

 

- Historianet.nl, Wodka: Russen vielen als een blok voor sterke drank

 
Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?