Meldingen
Alles wissen

Vraag over reiniging bodem smartstill


Berichten: 33
Topic starter
(@patrickvink)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Na een striprun van mijn rumwash van rietsuiker en melasse is er een dikke aangebrande laag op de rvs bodem. Is citroenzuur genoeg om dit op te lossen. Ik ben een beginner. 

Beantwoorden
52 reacties
25 Reacties
(@johnnieboy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@patrickvink azijn is vaak net even wat sterker dan water met citroenzuur.

Beantwoorden
(@patrickvink)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@johnnieboy dankjewel. Ik kreeg een potje citroenzuurpoeder bij de Smartstill van Vevor. (Gekocht via internet in Engeland voor 92 euro én traploos regelbaar)

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@patrickvink en waarvoor was de citroenzuur bedoeld volgens de verkoper?

Beantwoorden
(@patrickvink)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@rumo reiniging van deze versie van de Smart of Airstill

 

Beantwoorden
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Berichten: 0

@patrickvink Waar heb je die precies besteld? Ben ook rond aan het kijken naar een regelbare smartstill.
Gebruik dan mijn t500 voor alcohol te stoken van 93% en daarna middels de smartstill wil ik het eea met kruiden gaan stoken.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@shelby197888 ik zelf zou geen eens overwegen om daar een smartstill voor te gebruiken. Er is zoveel beters te koop wat veel meer geschikt is daar voor. Bijv. een alquitara.

Beantwoorden
(@patrickvink)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@shelby197888 VEVOR 4l Water Distiller Temperature Controlled Distilled 1 L/h Premium Countertop | VEVOR EU alsjeblieft! Er zijn versies vanaf 170 euro maar ik betwijfel of die beter zijn.. ik vermoed dat alles van een fabrikant komt.  Als je zoekt - net als ik - kleine batches te gaan maken zodat je 1 tot 3 flessen sterke drank over houd om te laten rijpen op eiken of likeur van te maken.... mijn eerste stook was suikerwash... net zoals Nimrax doet.. en die was na een tijdje rijpen prima voor door de cola... 

Vevor vraagt 92 euro...  I Bought 179 euro Destilleer Apparaat | Aqua Still | Alcohol maker kopen? (Aquastill: Aquastill + TDS EC Water Kwaliteit Meter) (ibought.nl)

en Unibrew zelfs 229 euro.SmartStill waterdestilleerapparaat - Likeur maken - Ambachtelijk (unibrew-nederland.nl)

 

Vevor is de goedkoopste en het is volgens mij gewoon hetzelfde apparaat bij de goedkoopste aanbieder.

 

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@patrickvink ik heb deze:

https://m.vevor.nl/water-distilleerder-c_10700/4l-water-distiller-temperature-controlled-hospital-distilled-on-p_010716887488

 

Water destilleren gaat prima. Nu de wash afwachten om dan wat anders ermee te proberen 

Beantwoorden
 Mick
(@mick)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 463
Geplaatst door: @shelby197888

@patrickvink Waar heb je die precies besteld? Ben ook rond aan het kijken naar een regelbare smartstill.
Gebruik dan mijn t500 voor alcohol te stoken van 93% en daarna middels de smartstill wil ik het eea met kruiden gaan stoken.

De smartstill bevalt mij prima voor een absinth, jenever, gin etc! gewoon doen.

Lekker simpel, geen gedoe met gasbranders/kookplaatjes en afdichten met deeg. Stekker erin en gaan. Regelbaar is inderdaad wel een voorwaarde.

 

Beantwoorden
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Berichten: 0

@mick Daar wil ik hem idd ook voor gebruiken. Ik geloof meteen dat een alquitara een beter resultaat zal geven, maar net zoals je zegt; Dit is een optie met minder gedoe.
Wellicht in de toekomst nog eens uitbreiden met een alquitera, maar eerst maar eens die smartstill proberen.
Nu alleen nog even weten waar @patrickvink deze vandaan heeft

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110
(@johnnieboy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@shelby197888 of ga voor een coperdome met een voltageregelaar er tussen als je toch al een T500 hebt.

Beantwoorden
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Berichten: 0

@johnnieboy Had ik ook al naar gekeken, maar heb een gesloten watersysteem en volgens mij haal ik dat niet met 250l watervat en een aquariumpomp.
En met een smartstill kan je mooi kleine hoeveelheden maken.

Beantwoorden
(@johnnieboy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@shelby197888 gewoon wat ijsblokken er bij gooien als je het niet gaat halen. Moet makkelijk kunnen. Evt zelfs koelelementen

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@shelby197888  als je al een t500 hebt voor alcohol is het zowiezo handig om het tekort komen van het apparaat aan te vullen met een ketel waar je optimaal smaak mee kunt stoken . Een veredelde koffiepot/ waterkoker  als smart still is evenals de t500 niet sterk in smaak overdracht. 

Inderdaad een suggestie als die van @rumo voor een alquitara is 100% meer geschikt als aanvulling evanals ook een alambiek of whiskey of potstill .

 

Beantwoorden
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Berichten: 0

@robbert Ik heb idd nog gekeken naar de alquitara en ik zie dat deze er ook is in een 1 liter variant.
Is het dan ook zo dat deze maar voor 2/3 gevuld mag worden, want dan kan er maar ongeveer 700ml vloeistof in (stookwijn of aangelengde alcohol)
Wordt deze ook in de tiny projects filmpjes gebruikt of is dat de 2,5 liter.
Dit lijkt me idd ook super om te werken met kruiden aangezien daar 2 plateaus van zijn in de alquitara.
Ik werkt nu nog met essences maar wil toch echte likeur gaan maken.
Dan zou ik dus eerst met de t500 pure alcohol kunnen stoken en deze daarna gaan gebruiken om in de alquitara er een likeur van te maken.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@shelby197888 de 1 liter alquitara gaat ook 1 liter vulling in .  

Ja je zou met T500 maar ook met alquitara een alcohol kunnen stoken om deze daarna voor smaak met kruiden in de alquitara te stoken. 

Ik zou advieseren een iets grotere alquita te nemen . Bijvoorbeeld 5 liter .

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@robbert Dat is nieuw voor mij, ik dacht ook dat je de alquitara's maar voor 2/3e mocht vullen. Dat was voor mij een tegenvaller met 2.5 l maar heb ik me wel braaf aan gehouden. Geldt dat ook voor grotere alquitara's dan 1L?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stookje als ik de mini alquitara tot het randje zou vullen dus helemaal vol wat niet de bedoeling is gaat er 1320 ml in.  Tot net onder het rooster zit ik op 1 liter.   Dus kom je met normale vulling inderdaad op 1 liter.

Beantwoorden
(@patrickvink)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@shelby197888 Ik had je al een antwoord gezonden maar da's niet meer te zien. Snap er niiks van. Ik mag ook nog geen berichten zenden. Waarom weet ik niet. Als ik antwoorden typ en die worden verwijderd dan kom ik niet verder als ik iemand wil helpen. Volgende poging VEVOR 4l Water Distiller Temperature Controlled Distilled 1 L/h Premium Countertop | VEVOR EU

 

kost maar 92 euro

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@patrickvink ik heb wat de stookwinkel de 2.5 liter ketel noemt daar gaat tot aan de rand 3.8 liter in en tot aan het eerst plateau 3 liter. Ik gooi er dus max 2.5 liter stookwijn in(of maar 1 liter). Dit is echt een leuk keteltje om wat mee te spelen en te experimenteren. Ik maak ook eerst met de T500 een paar liter alcohol en dan allerlei andere drankjes met de alquitara.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@rumo hier ook ... ik maak basis alc. Met een daalderop boiler ketel en gebruik deze alc in de alquitara. Werkt prima. Maar een 5/10 l komt eraan.

Beantwoorden
(@patrickvink)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33
(@johnnieboy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@patrickvink citroenzuur werkt wel voor de schoonmaak van licht vervuilde oppervlakken.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@johnnieboy ja, en voor normale vervuiling een vaatwasblokje en voor dikke aanbaklagen vaatwasmachinereiniger.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 476
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ondanks dat ik mijn schoonmoeder leer stoken met een Airstill (vergelijkbaar met de Smartstill?) ben ik van mening dat je beter kan proberen voor kwaliteit te gaan. Ik heb al heel wat rum gestookt met een alambiek op de bijgeleverde elektrische kookplaat en ik heb nog nooit zware middelen in hoeven zetten om de bodem schoon te krijgen, een beetje dreft was genoeg (wel goed naspoelen voor de smaak 😉 ). Afdichten met deeg? Welnee, wat teflon-tape werkt eenvoudiger en schoner. Vergeet ook niet dat je de smaak van die aangebrande laag in de Airstill meeneemt in je eindproduct....

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@patrickvink)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Indien er iemand is die me kan vertellen wat er gebeurt als een antwoord niet wordt "goedgekeurd" het feit dat het goedgekeurd moet worden vind ik al jammer. Een privébericht mag ik nog niet zenden.. ik vraag me af waarom dit forum allerlei regeltjes hanteert. Ik ben geen schooljongen van 12

 

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@patrickvink)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

ik begrijp niet goed hoe deze site werkt. zojuist was ik geagiteerd waarvoor excuses..

 

Beantwoorden
16 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@patrickvink het is heel begrijpelijk dat je wachtwoorden in moet vullen of eerst 5 berichten moet plaatsen voor dat je foto's of privé berichten kunt plaatsen, want we worden anders overspoelt met spam en allerlei ongure types. Probeer anders eens te kijken in het eerste topic "De evolutie van het stookforum"  of stel je vragen daar. Dit hadden we je ook kunnen vertellen als je je even voor had gesteld op dit forum. 🤨 

Nee hoor Patrick we helpen je wel 😆 pak een borrel en relax (o het is wel wat vroeg voor een borrel 🙄 )

Beantwoorden
(@patrickvink)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@rumo ik bied mijn excuses aan voor de toon van mijn bericht. Zit al ruim 10 dagen thuis met c19 en inmiddels komen de muren op me af.... de poes praat gelukkig niet terug... dus nog net niet helemaal doorgeslagen

Beantwoorden
(@patrickvink)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@rumo Ik moet de veelheid van linkjes nog verkennen. mmm mezelf voorstellen.. ben gewoon een hobbyist die poogt kennis te verkrijgen van destillatie, likeur maken en vooral een drinkbaar rummetje leren maken en het allerliefst leert om te weten te komen hoe of je een dunderpit (emmer) maakt en of je de juiste bacterieculturen er bij kan doen ervoor zodat je een nog betere rumstijl kan creëeren. Ik ben gek op Appleton Estate 12 en 21 jaar oud.. (die laatste is niet grappig a 84 euro per fles 0.7L en die eerste is ongeveer 32 euro maar dat smakenpallet... man!)

die esters en smaken erin werken is niet eenvoudig.. of misschien juist wel.. maar de verhalen over dunder.. pffff teveel op google.. om te lezen en luisteren.. Eigenlijk ben ik bierbrouwer hobbyist en ik heb leuke wijntjes in elkaar gedraaid tot sherry aan toe (4½ jaar over gedaan)maar ik wilde eens kijken wat er gebeurd met zo'n airstill/smartstill. Het gevaar van alcohol is toch dat het verslavend is.. en dát kán bij mij gewoon niet.. ik heb mijn redenen. Een goed product echter leren maken en daar op zijn tijd van genieten is waar ik naartoe wil leren werken. Wanneer je achter een glas van je eigen maaksel zit en zelfs anderen zijn verbaasd over de kwaliteit dan is het leuk en heb ik mijn huiswerk goed gedaan.

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@patrickvink welkom, gewoon hobbyisten dat zijn wij over het algemeen ook(sommige zijn niet gewoon) en we wisten al dat je geen schooljongen van 12 was 😆 Een dunderpit zou ik maar vergeten en richt je eerst op een goede ketel, eerste klas ingrediënten en natuurlijk op de juiste techniek. Daarna kan je je altijd nog bezig houden met die onzin wat je op het internet lees. Richt je ook niet te veel op commerciële drankjes dat ga je toch niet lukken om die na te maken en dat is soms maar goed ook. Maar als je het bierbrouwen al onder de knie heb zou je ook eens een graan drankje kunnen maken.

Beantwoorden
(@patrickvink)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@rumo dan zou ik uitkomen op een goede vodka of whiskey maar ik heb al wat rye/rogge whiskey geproefd en kan wel stellen dat ik die boterzachte smaak zeer tof vind. Ik volg ook Jesse op het youtube kanaal "Still it".. het distilleren van een "all-grain" mash zonder aanbranden is iets dat ik wel wil leren.. er schijnen distillatie apparaten te zijn die werken met een soort olie zodat je geleidelijk aan destilleert maar goed... ik kom net kijken in deze tak van hobby... ook heb ik interesse om te leren hoe ik cognac kan destilleren uit (zelfgemaakte) wijn zonder al te veel methanol.. tot nu toe gebruikte ik meestal Franse en Amerikaanse heavy toasted eiken voor het rijpen... en die combi geeft meestal een goed vanilletoets en een fijne houttoets mee in de wijn. Mijn eerste stook van puur witte suiker alcohol heb ik een deel van behandeld met deze eikenmix en vanillestokjes (opengesneden) en ik was verbaasd over de smaak na een maand.. dus sowieso is mijn interesse gewekt ook al is een Airstill of Smartstill een 'pain in the behind".. ik begreep van Jesse in zijn video's al dat het inéén keer kunnen distilleren van je wash strip of einddistillatie met het opdelen in stukken wel zo fijn is. Met een Smartstill ben je wel ff bezig.. Ik ben nu al 3 dagen bezig in etappes om een rietsuiker/melassemix te destilleren in een striprun en straks moet ik de voorloop, hart delen en einddelen (feints) gaan scheiden..... da's minder leuk want waarschijnlijk krijg ik net niet alle alcohol ineen keer in de still.. dus ik denk dat ik het in 2 keer moet gaan doen. Uiteindelijk wil ik uitkomen op de kennis om voor minder geld dat bij Gall en Gall een goed rum zelf te maken. Het spul dat ik nu heb zit rond de 65 procent..

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@patrickvink Dunderpits hebben nogal mythische proporties gekregen in met name Engelstalige fora, van het toevoegen van allerlei ingredienten die op z'n zachtst gezegd dubieus zijn, ergens op het forum hier staat zelfs een recept met karbonades toevoegen aan de dunderpit. Er is een reden dat commercieel gezien dunderpits niet meer gebruikt mogen worden, allerlei enge ziektes liggen op de loer liggen door bacteriële infecties (gangreen / koudvuur , yarsinia , dysenterie en cholera). 

 

Wil je een breder smaakpallet creëren dan is het gebruik van wilde gisten, voorbehandeling van de rum en eventuele toevoegingen (zoals fruit) tijdens de vergisting een veel beter plan. Ik heb zelf ook wat lopen dabbelen met het maken van rum onderhand en met de gist spelen doet best wat met de smaak (denk aan Kveik of Saison gisten). Bij het gebruik van een SmartStill kan ik het aanbevelen om koperen zadels te gebruiken in de buik en eventueel ook nog in de damp met een kruidenmandje. 

Beantwoorden
(@patrickvink)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@alchemist ik zag dat er een additie is voor de Smartstill waarbij een soort kruidenmandje van RVS onder de kop geklikt kan worden zodat de dampen erdoorheen gaan. Ik heb Jesse van Youtube kanaal "Still it" (New Zealand) een dunder emmer zien enten met een soort yakult, brettanomyces (bretjes) en een deel gewoon aan de lucht blootgestelde restant van een stook. Er groeide vanalles in de twee emmers die hij liet zien.. Uiteindelijk moet het ook mogelijk zijn om langs andere kanalen aan een scala van esters en smaakjes te komen doch het gebruik van wat je overhoud kan wel degelijk een heerlijke smaak toevoegen.. ik heb al jaren eveneens de hobby om uit tal van middelen mijn eigen azijn met fruit en of kruiden te maken.. ik heb van witte suiker, kruidnagel en zelf gedroogde mandarijnschil een heerlijke blanke azijn gemaakt... ook heb ik van de restanten van enkele papaya vruchten en schillen een heerlijke azijn gemaakt... met zo ontzettend veel smaak dat ik het zou willen verwerken in een destillatie. Ik moet nog gaan uitzoeken hoe ik smaken kan wegtrekken uit fruit(delen) en kan verwerken in alcohol zonder de zure smaken van azijn.. biochemie is een vak apart.. maar ik weet zeker dat het mogelijk is.. om een geweldig palet aan "snoepers" te maken.. waarbij het genieten voor mij het belangrijkste is.. (de slogan: genieten NIET gieten")..

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@patrickvink 

 

ik zag dat er een additie is voor de Smartstill waarbij een soort kruidenmandje van RVS onder de kop geklikt kan worden zodat de dampen erdoorheen gaan.

Klopt, dat is zoiets als deze die kun je vullen met koperen zadels zodat je koper contact hebt tijdens de destillatie om de estervorming te bevorderen maar ook om bepaalde ongewenste componenten weg te laten reageren. Ik zou ook aanbevelen om deze op de bodem te leggen, dat helpt ook mee (zie dit artikel) ook voor rum. 

 

Ik heb Jesse van Youtube kanaal "Still it" (New Zealand) een dunder emmer zien enten met een soort yakult, brettanomyces (bretjes) en een deel gewoon aan de lucht blootgestelde restant van een stook. Er groeide vanalles in de twee emmers die hij liet zien.. 

Ik vind Jesse zeker een toffe gast om te kijken, hij giechelt wel wat veel tijdens het proeven 😆 . Niet alles wat hij aanbeveelt zou ik zelf ook doen eerlijk gezegd, het verhaal over cuts maken etc. is er zo eentje, in pas gedestilleerde drank ga je smaken en geuren vinden die veranderen gedurende rijping. 

 

Je hebt iets meer achtergrond een bepaalde richting die zeker zal helpen, het advies wat ik geef gaat er soms vanuit dat mensen compleet nieuw zijn met dit soort zaken. Hergebruik van de "spent of burnt ale" uit de ketel kan zeker, maar ik waarschuw meer over de neiging van hobbyisten om er een zo goor mogelijk goedje van te maken omdat juist dat bijdraagt aan een goede rum. Op andere gebieden is vaak makkelijker betere winst te halen, volledige melasse vergisting, deze voorbehandelen door te koken (eventueel met eiwit toevoegen om de onzuiverheden eruit te halen) met citroenzuur, het gebruik van betere gisten, wat toevoeging van andere stoffen zoals fruit , hibiscus of acacia taken etc.

 

Op deze manier maak je een wat duidelijker leertraject, de pas gedestilleerde rum ruikt afschuwelijk en heeft een tijd nodig om te rijpen (al snel enkele maanden), als je dan tussendoor funky dingen met een dunderpit achtige gaat doen, wordt het uiteindelijk moeilijk om na te gaan waar je het beste kun bijsturen. 

 

Ik ga vanavond een nieuwe batch inzetten toevallig, het recept is via Robbert in m'n inbox gekomen en heb het eenmaal eerder gemaakt, daarvan staat 5 liter nu geduldig te wachten op de rechtmatige eigenaar.

 

1647597747-dirtyrum.png
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist de hobbyisten blijven maar ouderwets knoeien , en kneien met dunderpits.  Dom en niet van deze tijd.

Men heeft niet door dat er ook schadelijke stoffen en verkeerde bacteriën kunnen ontstaan .en eventueel hierdoor ook vergisting dit niet wil of vroegtijdig stopt. 

En omdat men nog steeds domweg alles blijft doorstoken op te hoge temperaturen zijn er ook stoffen die mee gaan komen die je beter niet in je drank kunt hebben. ( Lang leve de lol van hoofdpijn ,beroerde maag  , diarree van een paar glaasjes rum )

En dat terwijl men tegenwoordig weer wat de stoffen zijn die voor de esters zorgen voor de bepaalde rum smaak katakters .

Voordeel is dat je dan een exact product kan maken die ook zelf na jaren weer opnieuw gemaakt kan worden met zelfde smaak .

Een beetje moderne wijsheid en kunde dan hoef je geen smerige uit de tijd zijnde dunderpit te gebruiken .

Enkele producten als

Dunder vervangers benzylbutanoaat ,ethylbutanoaat ,iso-amylbutanoaat ,Diethyl ,azijnzuur , propaancarbonzuur / boterzuur / verzadigde vetzuren , ethyl acetaat , zwavelzuur , bacteriën

(DMT  uit accasia )

Eventueel kun je al die dingen vinden uit vergistingen van  ananas, abrikoos, pruim ,banaan, meloen, peer, aardappel ,tulp restanten deze geven bij verwerking bovenstaande .

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

Dunder werd vroeger burned ale genoemd . later door diverse vormen van gebruik kreeg het de naam dunder.

De naam Burned ale zegt het eigenlijk al .

Het restant van de vergiste masch dat de warmte van de distillatie heeft gehad .

Restanten waarin nog vezels en ander organisch product is achtergebleven . deze bevatten ongeveer zo een 3% organische zuren o.a : azijnzuur , propaancarbonzuur / boterzuur / verzadigde vetzuren , ethyl acetaat en zwavelzuur .daarnaast bevat de burned ale / Dunder diverse bacteriën en mineralen.

het opnieuw introduceren van de dunder aan de masch zal ph Gwaardes verlagen . De bacteriën zorgt voor een sterke wilde vergisting . en veranderen van smaak.

 

In begin gebruikte men vrij kleine ketels.

De ketels in die tijd waren 1,30 hoog en ongeveer 80 cm diameter met een koperen hoed .

De inhoud was dus beperkt en daarom werd er achter elkaar door gestook . Rauwe Rum eruit Gestookt , ketel geleegd en meteen weer gevuld met nieuwe batch .

bij het legen bleef de slutch achter en algauw had men in de gaten dat deze burned ale nog stoffen bevatte die invloed had en smaak verbeterde aan de opvolgende stook .

Na een aantal opvolgende stoken 3 tot 5 werd de Slutch / burned ale / dunder weg geschept en begon proces op nieuw .

De meerdere malen gebruikte dunder gaat naar de put .

Blending van deze verschillende runs maakte unieke smaken .

Al gauw werd er gedacht aan ook deze Burned ale / vooraf al in de vergistings bekkens en tonnen toe te voegen . Omgezette stoffen en zuren in de Burned ale bleken beneficiair te zijn in vergisting en ontstond een langere nagisting .

Zo kwamen er verschillende methodes en specialisatie van het produceren van rum en manier van gebruik van burned ale dat steeds meer bekend werd als Dunder .

Ook ging men Schors , twijgen en bladeren van acacia boom , klaver , pruim en bladeren van perzik boom toevoegen aan de dunder die na fermentatie werd toegevoegd aan de nieuw te vergisten sugarcain en molasse.

Eigenlijk Kun je onderscheiden :

Dunder als restant wat na een distillatie over is achtergebleven in Distillatie ketel.(burned ale ) . Na destillatie blijft er vloeistof achter met een bezinksel op bodem ketel . Na vloeistof aftappen / legen van ketel blijft de slutch / drap achter . de Dunder . De ketel word hervult met masch op de nog aanwezige restanten / dunder en Op deze manier stookt men de volgende batch.

Dan is er vergisting van Sugarcain en molasse in gist vat, ton of bekken waaraan een deel dunder is toegevoegd . na fermentatie word deze gefilterd en gedistilleerd .

De dunderpit !

Tegenwoordig een ander begrip dan in de begin jaren .

Tegenwoordig een container met gemengde restafval uit proces van vergisten tot het burned ale.

 

De dunder put was een gat gegraven ver achter de distilleerderij waar het uiteindelijke rest afval in word gedumpt . Een soort beerput / composteer put. Daar gingen alle resten van vergisting en distillatie in. Hierin vind je ook ongedierte die ervan eten of in verdrinken en ontlasting.

Vroeger werd uit dit eind restant waar ook véél bacteriële infectie en schimmel in zat wel bakken geschept om een gestopte of slechte vergisting mee op gang te krijgen .

Het hergebruik vanuit de dunder pit is inmiddels in bij wet verboden in een aantal Rum producerende Landen i.v.m. toch gevaarlijke bacteriële infecties die naar men zegt bij aanraking o.a. gangreen / koudvuur , yarsinia , dysenterie en cholera besmetting zouden kunnen veroorzaken .

Daarnaast waren er in de oude tijden geen toiletten en was de composteer put ook de plaats waar de emmers met ontlasting werden geleegd of een balk liep waar men overheen zat en hun behoefte deden .

 

In midden vorige eeuw zijn de grote bedrijven gestopt met dunder te gebruiken .

De dunder werd ontleedt en essentiële stoffen geïsoleerd .

Nu worden additieven geproduceerd met uitsluitend de stoffen bepalend voor type rum. deze worden gebruikt i.p.v. dunder.

 

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@alchemist ik had Ommers in mijn rum van dat dunder vervang goedje gebruikt wat ik kreeg .

donderdag was ik de mash wezen stoken .

ook het andere vat zonder dat goedje maar het is een heel verschil. De gewone mash was SG 1015 de andere met dunder vervang goedje was kerkt iets onder de 1000.

De zonder spul is nu nog wat nieuwe rum alcohol smaak . En scherp .

Die met het goedje is een heel boeket en zware smaakjes met veel Jamaica rum tonen .

 

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Dat klinkt goed, hier is net t mengsel van de kook af, morgen overhevelen. Zit wel een extra ingrediënt bij 

1647631217-IMG20220318200448__01_copy_1228x1637.jpg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

Even ter illustratie wat er achter blijft na het koken, dit gaat niet het gistvat in dus bij het destilleren zal het minder rotzooi in de ketel achter laten.

1647773980-IMG20220320114453.jpg
Beantwoorden
(@patrickvink)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@alchemist dit heb ik dus helemaal fout gedaan.. er bleef een soort groengele drab onderin op de bodem van mijn Airstill zitten.. na wat weken met pure keukenazijn en een RVS schuurspons heb ik de aangebrande laag gelukkig weg gekregen maar dat wil je niet te vaak moeten doen.. die ketelwand is al dun zat... melasse dus wassen... ik las ook iets over 85 graden en over toevoegen van kalk.. dus ik zal mezelf moeten inlezen in deze materie.. maar het maken van rum heeft ondanks mijn bierbrouwhobby vreemd genoeg de meeste aantrekkingskracht.. misschien dat ik ooit een whiskey maken zal maar ik ben content met de biertjes die ik brouw.. (5 tot 17 liter meestal afhankelijk van de bui en of ik zin heb in al dat werk.. want het kost een middag..) Rum blijft toch mij trekken en mijn eerste stook is voor mij zo goed dat ik al wat shots geproefd heb.. 😋 

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@patrickvink helemaal fout is t niet hoor, ik heb ook een aantal vergistingen gedaan zonder de melasse voor te behandelen. Maar ik heb wel een koperen alambiek waarvan ik weet dat deze het aan kan, bij een elektrische ketel zou ik melasse voorbehandelen wel aanbevelen.

Beantwoorden
(@patrickvink)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@alchemist ben benieuwd wat daar allemaal inzat.. ik heb nog een hoop te leren.. dat blijkt

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zoals RuMo al aangaf wordt het forum vaak overspoeld door bots, ik meen dat Stephan een week (of twee) geleden iets van 66.000 bot accounts verwijderd heeft, het plaatsen van links en priveberichten gaat nadat je 5 berichten geplaatst hebt, waar je nu aan lijkt te zitten.

Beantwoorden
2 Reacties
(@patrickvink)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@alchemist ja da's niet meer leuk zo. Die bots zijn die niet te blocken op één of andere manier?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@patrickvink vijf berichtjes voordat je links kunt plaatsen etc. 😉

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@patrickvink)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

@rumo ik bied mijn excuses aan voor de toon van mijn bericht. Zit al ruim 10 dagen thuis met c19 en inmiddels komen de muren op me af.... de poes praat gelukkig niet terug... dus nog net niet helemaal doorgeslagen 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@patrickvink HAHA wij kunnen er tenminste om lachen 😆 we zijn niet altijd zo formeel hoor geintje moet ook kunnen.

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@patrickvink)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

heb net na een dagje rijping op Amerikaans/Franse heavy toast eikenchips de rum in een glas gedaan 70% Alcohol en de helft water bij gedaan.. het blijkt een verbazingwekkend goed product te zijn geworden.. misschien dat het iets van 4 liter is geworden.. maar het is wel 70 procent na de striprun en het opnieuw distilleren na toevoeging van wat water... de voorloop heb ik apart in een flesje gedaan voor de bbq aansteken en de naloop heb ik geproefd en het meeste zit erbij.. de laatste beetjes hadden wel die melasse/zouterige smaak maar ook iets wat ik niet thuis kon brengen en de geur begon daar af te wijken.. dus die is niet in het eindproduct gekomen..  Als er nog tips zijn om de aanslag/aanbranden te voorkomen dan weet ik het graag. Het aanschaffen van een alquitara vind ik nogal kostbaar hoewel het idee om ooit een "eenheid" te hebben waar ik in één keer alles in gooi en dan een stripping doe wel erg aantrekkelijk is.

Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@patrickvink mooi dat je tevreden ben 👍 Kooksteenjes op de bodem zal het aanbranden wat tegen gaan zoals ook niet te hard stoken. Ook het wassen van de melasse zal wat minder drap op de bodem geven.

Beantwoorden
(@patrickvink)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@rumo ik heb 2 pakjes keramische "zadels" in gebruik die ik na gebruik, na elke stook van 4 liter dus uitspoel in een zeef en dan weer in de omgespoelde Airstill doe voor de volgende 4 liter.. voor de omzetting van 25 liter wash was ik dus wel ff bezig.. maar als je dan eenmaal de gestripte alcohol aanlengt met water en je cuts gaat maken.. ben je wel blij.. die eerste blanke rum proefde al geweldig en zeker beter dan de bocht die slijterijen "rum" durven noemen.. Eigenlijk zijn bruine suiker en vanillestokjes het enige dat ik ooit in een rum zou toevoegen maar ik geloof dat dit zeker niet nodig is.. Wel zal ik nog wat moeten experimenteren met houtsoorten een rum van 70 procent laten rijpen op Bourbonvatenhout (chips) geeft een heel ander resultaat dan wanneer je hout gebruikt van gebruikte sherry Oloroso vaten of Jack Danielsvaten chips met geroosterde stukjes eraan.. Er is zo reteveel mogelijk..

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?