Meldingen
Alles wissen

Vragen over het maken van jenever


Heikos
Berichten: 66
Topic starter
(@heikos)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste Stookvrienden,

Ik maak over het algemeen, eigenlijk altijd, een wash van suiker, water, gist in de bekende verhoudingen. Nu kreeg ik pas het advies van een bevriende stoker om aan de suiker, welke aan het inverteren is, een zakje havermout zemelen toe te voegen om een betere alcohol smaak te krijgen. Hoe denken mijn mede (meer deskundige) stokers hierover?

Tweedes; heeft iemand een kruid advies om mijn alcohol te kruiden zodanig dat ik een goede jeneversmaak krijg? Ik gebruik nu zoethout, jeneverbessen, koriander en engelkruid. Geeft een prima smaak maar een beetje scherp. Ik hou mij aanbevolen voor andere ideeën.

Ik groet u allen en................stook met vreugde en houd goede moed! 

Beantwoorden
4 reacties
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor een betere alcohol kun een alcohol uit een granen beslag maken .
Je kunt b.v. het recept uit dit filmpje gebruiken .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Komt de scherpte  niet door de suikeralcohol Heike?

Om een betere alcoholsmaak te krijgen zou je beter nog van mout een wash kunnen maken, maischen dus. Voor jou als bedreven amateurkok moet dat toch ook veel meer voldoening geven!?  Ik denk dat een zakje havermout niet echt veel toevoegt maar eerlijk is braaf, ik heb daar geen ervaring mee.

Beantwoorden
Berichten: 52
(@tuinboon)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Heikos. Ik maak sinds een paar jaar een heerlijke jonge jenever. Ik gebruik eenvoudig het Birdwatcher recept (zie tabblad spirits) en voeg op 25 liter wash ongeveer 4 kg gevlokte maïs aan toe.
Ik stook altijd alles tweemaal. Dan houd ik een product over van ca. 70-80% alcohol. Dan macereer ik m'n kruiden twee weken in een half litertje alcohol van 70-80% alcohol. Daarna verdunnen tot 40% en opnieuw stoken. Dan houd je een concentraat over met een zeer sterke jeneversmaak. Hiermee breng ik mijn alcohol van de maïswash op smaak. Ongeveer 2 tot 4 cl per liter op drinksterkte gebracht alcohol. Daarnaast voeg ik 10 gram tafelsuiker per liter jenever toe. Twee maanden wegzetten doet wonderen met de smaak!
Probeer eens je kruiden uit te breiden met een schilletje van Citroen en een kardemonpeul. Ik heb met deze verhoudingen altijd enorm veel succes! Mijn opa heeft zelfs zijn fles Ketel 1 in de ban gedaan en wil enkel nog mijn jonge jenever.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?