Weet iemand hoe ik het sg bepaal en waarmee? Van de stookwijn !
Met een hydrometer of refractometer.
Hydrometer zakt in de vloeistof en dan lees je het SG af.
Refractometer, druppel op het prima en dan kijk je door het lensje en lees je het SG af. Bij een lopende vergisting moet je een correctiefactor toepassen.
Tilt, is ook een hydrometer, gooi je in je stookwijn en dan kun je constant het SG volgen op je smartphone of tablet.
Hartelijke dank ik ben niet zo van de afkortingen ik dacht als het aan het gisten of er net voor dan kan je het sg bepalen ?
Je hebt start SG en eind SG.
Start SG is de waarde aan het begin, nog voordat je het gist toevoegt. Als het aan het gisten is dan heb je te maken met een vloeistof waar zowel alcohol als suikers in zitten. Voor een refractometer is de meting dan niet meer correct. Ook kun je met een refractometer het eind SG niet zonder meer aflezen. Je moet dan een correctiefactor gebruiken. Met een hydrometer of met een Tilt kun je dat wel goed aflezen.
Ik heb ook zo,n refractometer aangeschaft maar wist ook niet dat je een uitgegiste mash niet zomaar kan meten. Ik had hem daarvoor ,en voor tussentijdse metingen, juist gekocht. De refractometer geeft aan 1025 en de hydrometer 990!
Vandaag de nieuwe batch druiven opgezet en daar is de refractometer precies gelijk aan de hydrometer..
Bestaat er een tabel waarin de correctiefactor staat?
https://www.brewersfriend.com/how-to-determine-your-refractometers-wort-correction-factor/
https://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/
http://www.thebrewlist.com/calculator/refractometer-correction
Wellicht heb je hier iets aan.
Een refractometer is een heerlijk instrument om tijdens het maischen en koken van wort je SG in de gaten te houden. Zodra de vergisting is gestart moet je een correctiefactor toepassen.
Dankjewel Eric ik zal er straks naar kijken... ik ben geen brouwer maar een stoker vandaar mijn gebrek aan kennis...