die moet ik nog inwijden.
groentje dus, ik
ik heb de kruiden en de baket
Mijn idee is kruiden in basket en traag stoken, met dimer dus, t500 heeft gen dimmer
Ervaringskundigen graag reageren qua dimmer/uitstroomtemp
De temperatuur heeft invloed op extractie van smaken .
Vluchtige stoffen kunnen al vrij snel loskomen maar er zijn ook stoffen die je wil mijden .
te langzaam kan betekenen dat je essentiële stoffen gaan missen en te snel ( heet ) kun je smaken verbranden .
De plaats van de mand en de druk heeft ook invloed .
Ook zijn er kruiden die beter aan de stookwijn " kookvocht" kunnen worden toegevoegd .
Ook kunnen secondaire vaten als kruiden mand ( droge thumpers ) worden gebruikt .
Bij distillatie van smaken voor alcohol zijn temperatuur tussen 65gr en 95gr meest van belang .
damp Temp beneden 78'3 zitten veel foute stoffen in en word meest als voorloop verwijderd .
damp Boven 95 gr is zeker niet wenselijk en wordt gezien als absolute stookfout .
omdat de verschillende smaakstoffen ( etherische oliën , vezels , foezels enz , ) op verschillende temperaturen overkomen moet je dus bij de verschillende type drank ook verschillende temperaturen toepassen .
bijvoorbeeld de een stook je dicht bij 78,3 , andere rond 84 andere weer hoger dan 88 maar altijd tot max 95 gr
Ook zijn er ketels waarop de temperatuur van het " kookvocht " word gebruikt .
De alembiek type ketels zijn door de eeuwen heen en nog steeds de ketels voor smaak overdracht .
Veel alembiek ketels hebben een thermometer in de helm . meten dus niet op de brug .
De temperatuur op kruiden mand is dan beter controleerbaar .
Bij T500 zonder vermogens regelaar is het dus lastig om op de plaats waar de mand zit de gewenste temperatuur voor de gebruikte soorten kruiden of vruchten te regelen
Bedankt voor je uiteenzetting Robbert.
Er is dus aanzienlijk vakmanschap voor nodig, wat ik niet heb.
Ik begin eens simpel op laag pitje te stoken.
De basket van Stills Spirits schroef je onder de kolom, alle damp moet er door heen.
Nou vakmanschap valt mee .
Iedereen kan een drank stoken ..?
Je zal even moeten zoeken naar een gemiddelde .
Je zal zelfs de temperatuur iets hoger moeten aan houden vanwege de kolom .
Een kolom is niet zo geschikt voor vol aroma te krijgen .
Dus je moet dan wat meer het er door " stuwen "
Maar pas op dat je niet je smaken kapot maakt vanwege te hoge temperaturen.
Wat mij opvalt bij het stoken met de gin basket is dat de temperatuur stabieler blijft. Ik kan de temperatuur makkelijk rond de 85 graden houden. Ook komt de alcohol er wat geconcentreerder uit. In het begin hoog en dat blijft dan wat langer zo. En ja, met of zonder gin basket heb je met de koperdome een vermogensregelaar nodig.
hoe vol doen jullie de basket?
gewoon vullen of ook nog aanstampen
Ik heb alleen maar de kruiden zakjes van Still Spirits gebruikt, 50gr. dus. Ik zou zeker niet aanstampen. Dit om te voorkomen dat de overdruk niet weg kan. De Londen dry versie voldoet prima.
thanks,
ik zal losjes vullen
Hoeveelheid vulling hangt ook af van recept en de daarin opgegeven / nodige hoeveelheid kruiden .
Klopt, maar de gin basket van Still Spirits heeft toch een max. vul volume. Heb je meer kruiden nodig dan zou ik een kookzakje gebruiken(boven of in de stookwijn). Ik hou het voor als nog bij de gin basket en de 50 gr.