35% is geen leidraad . Het kan boven 35% al fout gaan .
Hangt af van gebruikte grond stoffen en scheidende werking in fracties van de ketel .
Een moderne commerciële jenever misschien wel catnip maar als je traditioneel / ambachtelijk wil mag uitsluitend na de stook suiker toegevoegd om de jenever aan te zoeten .
Nu zijn we terug van goed gedaan naar dappere poging ?
Een moderne commerciële jenever misschien wel catnip maar als je traditioneel / ambachtelijk wil mag uitsluitend na de stook suiker toegevoegd om de jenever aan te zoeten .
Gaan we nu van catnip naar catfight? 😉
Nee hoor Brouwer . Meer puntje Van modern en traditioneel .
@alchemist Je bent een held! Je geeft me nu het alcoholisten-equivalent van het allerhande kookboek: Hier kan ik wat mee! Hulde!
P.S. Je bent toevallig niet ook nog eens een uiterlijke kopie van Halle Berry? Mijn aanzoek ligt dan om de hoek 😉
Niet echt, bleekscheet van 1m92 en iets ander gereedschap dan Halle Berry. Denk niet dat het iets gaat worden, sorry...
Helden!! Bedankt voor de enorme bult aan feedback! Ik houd jullie op de hoogte van mijn volgende fiasco. Wellicht valt t mee! 😉 Keep u posted! Zoals Bob Marley zo mooi zong:
" One Love!"
je praat nooit Over fiasco Maar leermoment .
We gaan lezen over jou momenten van gelukzaligheid .
Ontzettend fijn om dit forum als naslagwerk te hebben! Zelf ben ik nog niet verder gekomen met de whiskey's dan 1x het gebruik van Barrel 674, 1x Liquid Dark Malt Extract en 1x Odin's Bolletje Roggebrood. Op zich naar mijn idee al goede resultaten opgeleverd, maar als ik hier boven lees, moet het echte werk nog komen 😉
Wat dat betreft nog even een vraag over de beschrijving van Alchemist: Ik lees in het begin van het proces 4 liter water per kilo moutstort, dan een hoop opwarmen en roeren, dan zeven en spoelen met 1-1,5 liter water van 80 graden per kilo moutstort. Kan ik dan uitgaan dat ik van 5 kilo moutstort ongeveer 25 liter mash overhoud? (5 x 4) + (5 x 1,5) = 27,5 minus wat verlies aan vocht dat in de mout trekt?
Ik denk dat je het verlies van vocht wat in de mout achterblijft wat onderschat. Getallen hiervoor geven is moeilijk zonder een idee te hebben op welke manier je doet brouwen. Als ik zelf moet schatten blijft er toch op 5 kilo mout een liter of 2 a 3 zeker achter, dat is met uitpersen in de Graanvader.
@Alchemist: Haha, nee, geen Graanvader voorlopig. Er is als het goed is nog een T500 onderweg die gebruikt gaat worden voor de meer likeur-achtige dingen, plus ouzo en gin e.d. Als ik met graan aan de slag ga, dan zal dat in een 24-liter weck-ketel moeten, vandaar dat ik een inschatting probeer te maken over hoeveel moutstort ik nodig heb. Voor het vergisten heb ik een vat waar ruim 25 liter in gaat, mijn whisky-ketel is er eentje van 15 liter, dus stoken van 25 liter daarin gaat in delen.
Wat je overhoud hangt af van de hoeveelheid water die je ook bij het uitspoelen gebruikt na het maischen
Hierna kun je ook inkoken / indampen waardoor je ook minder overhoud maar pas op dat je niet te veel indampt dan kan problemen geven bij de overhaal . .
je komt tussen 23 en 30 liter uit in principe.
Het echte werk valt juist reuze mee . Het is absoluut niet moeilijk en veel werk . paar x doen en met wat routine kom je snel tot goede resultaten .
Sorry maar
je kunt beter vers product gebruiken dan bewerkte producten als roggebrood .
zoals gezegd roggebrood is BEWERKT en eindproduct zit zout in en in een aantal supermarkt merkjes ook stabilisatoren dus kwaliteit van je drank zal daarmee matig tot bagger zijn .
makkelijkste en voordeligste is een rvs pan van 30 of 50 liter , een goede lepel om mee door te roeren en een keuken thermometer meer is niet nodig om een beslag van granen te maken .
eventueel hang je vooraf een kookzak in de ketel en maisch je daarin .
Omhoogtrekken spoelwater erdoor en voila .
Het is even de slag krijgen maar vrij eenvoudig te doen . En handmatig gaat maischen net zo snel en met meer inzicht als met een gadget keuken apparaat als de grainfather .
Daarnaast een pan en lepel zijn met een kwast erdoor sneller schoon .
Wat dat betreft nog even een vraag over de beschrijving van Alchemist: Ik lees in het begin van het proces 4 liter water per kilo moutstort, dan een hoop opwarmen en roeren, dan zeven en spoelen met 1-1,5 liter water van 80 graden per kilo moutstort. Kan ik dan uitgaan dat ik van 5 kilo moutstort ongeveer 25 liter mash overhoud? (5 x 4) + (5 x 1,5) = 27,5 minus wat verlies aan vocht dat in de mout trekt?
Reken op 1 liter vocht per kilo mout wat achterblijft.