Meldingen
Alles wissen

Whisky stookwijn


Berichten: 2
 Levo
Topic starter
(@levo)
New Member
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Hi allen,

Na het inlezen van alle goede info op dit forum en het stookbook, ben ik 2 weken geleden begonnen met het brouwen van whisky stookwijn.

 

Daarbij heb ik ongeveer 7.3kilo mout met 20L water gebrouwen.
Het water heb ik onthard met calcium sulfaat, de ph waarde was van ongv. 6 naar 5.5 verlaagt dit koste wel 100gr calcium sulfaat.

 

na het brouwen kwamen we erachter dat de sg waarde te laag was (1035 geloof ik?). Dus wij hebben geleidelijk (na meerdere keren meten) een kilo suiker toegevoegd tot een sg waarde van ongv 1055

Achteraf ontdekte wij tijdens het schoonmaken dat de mout te fijn gemalen was, en het water er dus niet goed doorheen kon met de pomp (klarstein mundschenk).

 

maargoed na het brouwen laten afkoelen tot kamer temperatuur(25gr) gist (speciaal whisky gist van stookwinkel) toegevoegd, 15m wachten, rustig roeren, deksel erop met het waterslot.

Helaas ben ik in mn enthousiasme vergeten water in het waterslot te doen, hier kwam ik ongeveer anderhalve dag later achter. Dit heb ik daarna dus wel gedaan. Het borrelen ging toen goed door.

Nu 2 weken laten, uitgegist en ik ben klaar om te stoken.

 

sg waarde is 1020, ABV 13%
maar het jongbier/stookwijn smaakt een beetje zuurig/ citrusachtig. Is dit normaal?

Wij zullen morgen sowieso de stookwijk stoken, al is het puur voor de oefening. Maar wat is normaal gesproken de smaak van whisky stookwijn?

 

alvast bedankt! 

gr levo

Beantwoorden
6 reacties
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@levo begin sg van 1035 is inderdaad wat laag . Waarschijnlijk toch niet voldoende omzetting gehad tijdens maischen .

1020 aan einde van gisting is nog hoog zou rond fe 1000 tot 1005 moeten wezen. 

Weet je zeker dat de gisting voorbij is ? 

Normaal bij gerstemout en gerst is de geur inderdaad van schraal bier . Bij andere mout beslag  soorten zal ook geur anders wezen.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 624

@robbert ik heb gister ook stookwijn gemaakt voor wiskey 

mais/rogge/ en mout en kwam op een gs van 1055, moest hem laten afkoelen en vanmiddag was die al spontaan aan het gisten???, heb er voor de zekerheid wel gist bij gedaan maar zou dit wilde gist kunnen zijn? gistzak is zelfs niet in de buurt geweest

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@rinus55 1055 is niet slecht resultaat. Je gebruikt rogge  het kam wezen dat je schuim vorming hebt door eiwitten niet zo zeer door gisting .of er moet een ," verontreiniging" in gistton hebben gezeten. 

Ja ruim gist enten.  Als er een " spontane " gist aanwezig is zal dat zeer zwak zijn in begin en zal het geente gist dit omzeep helpen. 

 

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 624

@robbert dan denk ik aan schuimvorming, gist ton heb ik voor gebruik gewassen en ontsmet. heb wel ruim gist gebruikt gelukkig.

bedankt 

Beantwoorden
 Levo
(@levo)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

New Member
Berichten: 2

@robbert top bedankt robert, toch nog even gewacht. Gelukkig heb ik ook the ouderwetse sg meter (die “dobber”). Wat blijkt; die gaf 990 sg aan. Wat dus inhoud dat de suikers allemaal opgegeten zijn.

 

Gisteren voor het eerst gestoken, eerst 10L water in een 20L ketel gekookt, even wat gedistilleerd water aan de kant gezet (sommige kalibraties eisen dit).

 

Vervolgens na een uur koken, het (na wat afkoelen) overige water uit de ketel gehaald, en de 14L stookwijn overgeheveld.

Nu na 4 uur stoken gestopt bij 3% abv. Aangezien het al rond middennacht was, heb ik de ongv 3,5L eindresultaat (26% abv) apart gehouden in een glazen pot, afgedekt met vers houd plastic folie & de deksel.

 

Nu ga ik deze week op vakantie en red ik het dus niet meer om de spirit run te doen. Kan ik deze “low wine” 10 dagen bewaren, en wanneer ik terug ben, stoken?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@levo een lowwine kun je wel 14 dagen laten staan.  Koel wegzetten.   Dat moet geen probleem wezen. 

Zelf doe ik altijd als ik  lowwine weg zet een stuk sepia of hard kalk krijt erin wanneer een eerste overhaal een lager percentage heeft dan 40% . 

 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?