Hi allen,
Na het inlezen van alle goede info op dit forum en het stookbook, ben ik 2 weken geleden begonnen met het brouwen van whisky stookwijn.
Daarbij heb ik ongeveer 7.3kilo mout met 20L water gebrouwen.
Het water heb ik onthard met calcium sulfaat, de ph waarde was van ongv. 6 naar 5.5 verlaagt dit koste wel 100gr calcium sulfaat.
na het brouwen kwamen we erachter dat de sg waarde te laag was (1035 geloof ik?). Dus wij hebben geleidelijk (na meerdere keren meten) een kilo suiker toegevoegd tot een sg waarde van ongv 1055
Achteraf ontdekte wij tijdens het schoonmaken dat de mout te fijn gemalen was, en het water er dus niet goed doorheen kon met de pomp (klarstein mundschenk).
maargoed na het brouwen laten afkoelen tot kamer temperatuur(25gr) gist (speciaal whisky gist van stookwinkel) toegevoegd, 15m wachten, rustig roeren, deksel erop met het waterslot.
Helaas ben ik in mn enthousiasme vergeten water in het waterslot te doen, hier kwam ik ongeveer anderhalve dag later achter. Dit heb ik daarna dus wel gedaan. Het borrelen ging toen goed door.
Nu 2 weken laten, uitgegist en ik ben klaar om te stoken.
sg waarde is 1020, ABV 13%
maar het jongbier/stookwijn smaakt een beetje zuurig/ citrusachtig. Is dit normaal?
Wij zullen morgen sowieso de stookwijk stoken, al is het puur voor de oefening. Maar wat is normaal gesproken de smaak van whisky stookwijn?
alvast bedankt!
gr levo