Meldingen
Alles wissen

Wie kan mij adviseren. Dilemma m.b.t. lageren op eiken vaten

Pagina 1 / 2

Berichten: 4
Topic starter
(@robuust)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wie kan mij helpen? Ik heb 80 liter distillaat dat ik wil lageren op nieuw Frans eiken. Zal ik hiervoor een 80 liter vat nemen en alles erin, of 30 liter apart houden en 50 liter op hout laten rusten??

Beantwoorden
17 reacties
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

t is maar net wat jezelf wil En of je eraf kan blijven ??.
Wanneer je alles op een vat laat rusten krijg je alles op een smaak gebruik je twee vaten en die zijn van zelfde productie / kruiperij zal er weinig verschil zijn .
Ik weet niet wat voir distillaat het is .
maar je kunt ook een vat neutraal houden en 2:e vat van binnen roosten / branden .
Met twee vaten heb je iets meer verlies dan 1 vat .
Je kunt ook een deel op vat zetten en een deel in kruiken met eiken en noten doppen waardoor je smaak verschillen juist krijgt wat je weer kunt blenden .
Als je goed lagert zal er weinig problemen zijn .
Stels dat er iets met lucht vochtigheid zou zijn zou een vat kunnen gaan zweten of lekken . heb je meerdere vaten heb je niet gelijk alles weg gelekt .
( een vat dat op naad of naden gaat zweten of lekken kun je met lijst naalden dichten )

Beantwoorden
Berichten: 1839
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoe kleiner je vat hoe sneller het rijpingsproces. En waarom alles het zelfde, de variatie is juist zo leuk. Ik bewaar wel altijd een klein beetje blanke drank zodat ik wat kan verdunnen als de smaak te intens is.

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zou meerdere kleintjes halen en later blenden. Geeft een nog unieker smaakprofiel

Beantwoorden
Berichten: 1839
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Of meerdere kleine vaatjes. En dan na een paar maanden de eerste leeg drinken en een paar maanden later de volgende. Ik doe ook wel eens houtsnippers in de drank die ik er na een paar maanden uitfiltert en dan de drank het vat in(nog meer smaak in kortere tijd). En ja, je heb dan wel wat meer verlies, maar 80 liter is wel even genoeg.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

als je er meerdere gaat gebruiken kun je ook een vat branden van binnen .
Geeft nog meer keus voor blenden .

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@robuust)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank voor je antwoord, Robbert.

Laat ik voorop stellen dat ik er zeker vanaf kan blijven. Dus dat is het probleem niet. Waar moet ik op letten qua luchtvochtigheid? Ik wil natuurlijk de engelen niet voor de benen schoppen, maar hoe minder verlies hoe beter. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

het beste is een vat te lageren bij een luchtvochtigheid van 70 tot 75% .
De temperatuur zou rond 11 -12 gr optimaal zijn . wanneer je whiskey o.i.d. opslaat mag het iets hoger maar probeer niet te warm te laten worden .
Max 17 gr . ( zeker voor wijnen . boven 17 gr gaat deze verzuren . )

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

( indien zomers temp oploopt en luchtvochtigheid kritiek wordt kun je een katoenen laken eroverheen leggen en deze met een spoeibusje / planten spuit af en toe even licht vochtig spuiten . )

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@robuust)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik dacht dat alcohol het meest stabiel is op 20 graden celsius. Maar deze temperatuur heeft blijkbaar niets te maken met het lageren..? Daarom had ik een kamer in huis bedacht om het vat te plaatsen. Maar dan was het argument 'temperatuur stabiliteit'. En dat is 19 graden. Is dit een kritieke temperatuur? Het betreft een moutwijn dat ik wil lageren. Dat had ik nog niet gezegd..

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

een moutwijn zal niet gauw verzuren of nagisten en zal bij 19 gr niet gelijk schaden . .
Maar let op de luchtvochtigheid dan des te meer .
Bij hogere temperaturen droogt ook sneller het vat uit ..
dus ook het vat altijd in schaduw houden .
voor langere tijd lageren is beter om toch wat lagere temperatuur aan te houden .

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@robuust)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

In dit geval spreken we over een nieuw vat van 80 liter. Verwachting is dat we de moutwijn maximaal 100 dagen laten staan. Kan ik uit je woorden halen dat dit goed mogelijk is, al dan niet met een natte doek over het vat getrokken?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

100dagen is wat korte lagering . .
( whiskey hoort minimaal 3j )
Als je een maand of 6 zou lageren op ergens tussen 12 en 19 graden zou i.d.d. wel kunnen mer een moutwijn
Een vochtige doek . niet een te natte doek !
als een doek langzaam uitdampt heb je niet alleen licht vochtigheid op vat maar uitdampen onttrekt ook warmte .

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

+ als je eenmaal de vaten hebt, kun je na de eerste lagering er zo weer nieuwe drank op gooien en nog iets meer aparts maken

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik blijf bij de vaatjes en blends maken, elke keer weer iets unieks

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?