Meldingen
Alles wissen

Wie kan mij adviseren. Dilemma m.b.t. lageren op eiken vaten

Pagina 2 / 2

Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

is ook beter om na gebruik de vaten niet lang leeg te laten staan .
Staat een vat enkele weken leeg drogen ze weer wat in en moet je eigenlijk de hoepels even aan slaan .
daardoor minder kans op zweten of lekken bij opnieuw in gebruik nemen
Na ze 4-5 x gebruikt te hebben of lang te hebben gestaan schraap ik het vat uit zodat de binnenwand weer fris is of ik roast ze opnieuw .
(een gebruikt vat wat vochtig leegstaat zou ook schimmel in kunnen vormen ..)

Beantwoorden
Berichten: 1845
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Er wordt geadviseerd om bij een nieuw klein vat je drank met een hoog alcoholpromillage de eerste keer niet te lang in het vat te houden. Ik heb een jerrycan met sherry die ik gebruik om een nieuw vat voor te behandelen(1 maand). De 5 liter vaten heb ik nog maar 1 keer gevuld om te lageren en staan in een kledingkast. De 3 liter staat binnen handbereik in de woonkamer en vul ik gelijk weer als deze leeg is(met wat dan ook). Misschien al voor de tiende keer. Beetje voor de smaak maar ook voor de show.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

een nieuw vat kun je even inwateren .
( i.d.d. sherry of een wijn in zetten kan ook maar is geeft ook weer aroma . de een wil dat wel de ander niet .
Een vat vul je met bronwater en natte doeken om leggen . Na een dag of 2 doeken erom weg en even met water laten staan .
Indien hij zweet of lekt kun je langs de naad waar hij lekt een of twee kleine naalden of spijkertjes s slaan naast het lek .
Een nieuw vat geeft veel looizuur af wat een hoogpercetage alcohol een bittere smaak geeft kan geven .
Een klein volume zal dat sterker opnemen .
inwateren ennPaar x spoelen met lauw water en daarna vullen neemt ook dat mee af .
Maar looizuur en tannine zijn ook wwer deel van smaak dat wijn , Whiskey's ,port enz het karakter geeft .
Ook tijdens lageren kun je nu en dan proeven of de gewenste smaak er al is .
Ee zijn diverse distilleerderijen die gebruik maken van de krachtige smaak vanuit nieuwe vaten om dat met andere te blenden .

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?