Meldingen
Alles wissen

zuiveren met actieve kool

Pagina 1 / 3

Berichten: 125
Topic starter
(@knoet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Als deze vraag van een beginner hier niet thuis hoort dan lees ik het wel, volgens mij is vragen altijd achter dingen komen , maar goed het volgende:Ik heb gelezen dat je na het destilleren de boel moet zuiveren met actieve kool , maar hoe en hoeveel zeg per liter, ik dacht tijdens het destilleren het destillaat door een koolfilter laten lopen en dan opvangen , ik heb ook gelezen malen tot 1mm grote korrels dit in een zakje doen en laten hangen  in het destillaat , en de profs persen het van beneden  door een filter naar boven , dus wat is een goede manier, en hoeveel kool heb je nodig per liter destillaat.

Bedankt vast

Beantwoorden
34 reacties
Robbert
Berichten: 9983
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer je een goede stookwijn hebt en een goed ingerichte ketel hoef je niet de alcohol na te corrigeren met actief kool .
Een goede ketel is instaat om zonder nacorrectie een goede alcohol te maken .
Immers ook filteren door kool laat residuen .
Ook die kool residuen kunnen invloed hebben op het eindresultaat ..

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9983
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gebruik alleen correctie middelen indien nodig !

Beantwoorden
Berichten: 125
Topic starter
(@knoet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

oka thx

 

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welke residuen kan koolstof dan hebben? Die zijn toch vervlogen in de fabricage van de koolstof? In ieder geval zal ik het toch uitproberen voor een neutrale alcohol in combinatie met een turbo gist en gestookt in een boka-kolom.

Beantwoorden
Berichten: 125
Topic starter
(@knoet)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Maar hoe dan , ik heb 3 principes aangehaald, dus stel ,de stookwijn smaakt niet lekker en ik besluit het door de actieve kool te filteren , wat dan ,dus hoe

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

dit lijkt me wel wat of dat ook maar is iets duurder. Je zegt stookwijn maar bedoel je destillaat? Ik heb nog niemand stookwijn zien drinken voor de smaak.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9983
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Actief kool of koolstof kan hele kleine deeltjes achterlaten in de alcohol .
Deze deeltje kunnen soms ook een lichte zweem achterlaten .
Maar ook kan het op den duur smaak verlies geven wanneer je de alcohol gebruikt bij likeuren .
Actief kool is ook niet geheel smaakloos .
simpel leg het op je tong.

Maar waarom zou je correctie middelen gebruiken wanneer het niet nodig is .
Wanneer het basis product goed is , de ketel inrichting goed is correcties niet nodig .
( Of er moet te weinig vaardigheid zijn dat er toch kleine stookfoutjes zijn ingeslopen )

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Volledig akkoord met Nosferatu Robbert hier :  Indien je tracht foutief gestookt spul alsnog te rectifieren (met kool bv) werk je fout.

Alhoewel, bij Jack Daniels, laten ze hun whiskey door een kolom van 3 meter houtskool percoleren. Weliswaar niet om slechte bijsmaak uit te filteren.

Dus houtskool kan nuttig zijn als het maar niet dient om rommel alsnog drinkbaar te maken.

Shalom.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Alhoewel, bij Jack Daniels, laten ze hun whiskey door een kolom van 3 meter houtskool percoleren. Weliswaar niet om slechte bijsmaak uit te filteren.

Waarom laten ze het dan wel over houtskool percoleren?

 

Charcoal filtering is a subtractive process. By filtering the newly distilled spirit through the charcoal prior to barreling, the process strips the whiskey of much of its harsh flavorings and creates a smoother, more easy drinking spirit

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9983
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Net als het gebruik van vaten die van binnen gebrand worden waardoor ook kool vorming ontstaat.
het reduceert en voegt toe .
Karakter vorming van de drank .

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jack zelf zegt toch dat ze het voor de smaakverbetering doen. (zie mijn post hierboven)

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9983
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Net als bepaalde vodka's die na distillatie door houten gebrande goten word geleid het reduseert alcohol scherpte maar geeft ook karakter .
Immers pure vodka smaakt toch anders dan pure alcohol .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9983
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Smaak verbetering is niet hetzelfde als smaken wegfilteren . Kool verzacht maar geeft ook weer karakter .
Het is dus niet in zo een geval een correctie maar een aanvullende bewerking om een bepaald doel te halen .

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Pure vodka van 40% smaakt natuurlijk anders dan pure alcohol van 96%.

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?