Meldingen
Alles wissen

Zuurbuffer


Berichten: 139
 Eric
Topic starter
(@erbij)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik lees vaak items over zuurbuffers.
Dit zijn, naar mijn idee, toevoegingen om de wash tijdens het fermenteren, zo lang mogelijk, op een bepaalde Ph waarde te houden.
Heeft hier iemand van jullie ervaringen mee.
Wie kan me hier meer van vertellen?

Beantwoorden
8 reacties
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je brengt het beslag op een gewenst ph .
Hierna voeg je een mengsel van een zuur en basis toe .
Wanneer er een verloop komt zal het mengsel als het ware stabiliseren .

Het kan handig zijn maar het kan ook wezen dat je er te veel op vaart en overzicht verliest .

Maar als er als nog iets verloopt is het moelijk onder controle te krijgen .

maar bij normaal sicuur werken is het zeldzaam dat het zinvol is .
Daarnaast toevoegingen doen wanneer niet of waarschijnlijk niey nodig zijn ongewenst

Beantwoorden
Berichten: 150
(@snurrebreut)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Soms gebruik ik kippegrit als zuurbuffer, vooral bij meerdere generaties roggeshine

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een ziurbuffer is meestal een combinatie van een zwak zuur en een calsium .
Maar inderdaad als het ph voor het product op niveau is met kippen grit is dat een manier om ph niet te laten of weinig te dalen tijdens gisting

Beantwoorden
Berichten: 139
 Eric
Topic starter
(@erbij)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dus een wash op de juiste Ph brengen mbv bv citroenzuur, voor de fermentatie, zou volgens jou voldoende moeten zijn?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Elke fermentatie is belangrijk om een juist ph te gebruiken .
Je kunt citroenzuur gebruiken maar er zijn ook andere correctie middelen mogelijk
Bij de meeste vergistingtingen zal ook het ph veranderen . Meest is dat minder dan 1 punt .
Waarbij een correcte niet noodzakelijk is.
Ph is afhankelijk van het te vergisten product.
Daarnaast is het meestal gebruikte kraanwater een vrij hoog ph rond 7 wat dus ook invloed heeft bij aanmaken van een te vergisten pulp of beslag .

Bij voornamelijk fruit / wijn vergistingting kan het zijn (.vooral bij een slechte gisting of verkeerde toegepaste gist type ) dat zuurtegraad doorslaat en dus teveel zuren en acetaten worden gevormt .
Dit kan ook wel gebeuren bij granen en melasse maar komt minder voor .

Wanneer je een goed voorbereide goede vergisting hebt en je laat het niet te lang staan is een zuurbuffer gebruiken niet zozeer meteen noodzakelijk .

In bepaalde gevallen gebruikt men verloop van zuren voor smaakvorming maar dat is in wijn bereiding meer van toepassing en wordt dus gestuurd .

Kortom wanneer je een beslag ( wash ) maakt zorg voor een goede basis met een goede start ph .
Hou een vergisting stabiel in temperatuur dan is een normaal ph schommeling geen probleem.

Beantwoorden
Berichten: 139
 Eric
Topic starter
(@erbij)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank je wel Robbert.
Ik wil een normale suikerwash gaan maken maar zonder een turbogist. Deze geeft mij teveel nare smaakjes.
Nu wil dit gaan doen met normale bakkersgist.
Ik heb gelezen dat naast gistvoeding ook het Ph gehalte goed moet zijn, sowieso in het begin. Dit wilde ik met citroenzuur of bakingsoda gaan doen, afhankelijk of de zuurtegraad lager of hoger moet zijn.
YouTube liet me echter zien dat een meer constante Ph tijdens de gehele gisting beter zou zijn. Jou antwoord heeft me iig geholpen, nogmaals dank.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik doe altijd wat eierschalen bij de snelle zemelenwodka. Maar ik controleer de pH nooit, dus of het echt werkt weet ik eigenlijk niet.

Beantwoorden
Berichten: 4
(@aroen)
New Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bij laatste fermenteer traject met een veel te lage Ph (rond de 4) (soure mash), gebruikte ik fijn gemalen eierschalen, van ongeveer 10 eieren op 20 liter.
Na heel wat ph test stripjes te hebben verbruikt om enig inzicht te verkrijgen in het verloop van de ph, moet ik constateren dat er niet zo erg veel gebeurde ook niet na een week.Dus overgegaan op baking soda. Alhoewel ik geen idee heb van toe te voegen hoeveelheden. Overigens volgende tip: knip de ph test strookjes overlangs doormidden en je hebt de aanschafprijs gehalveerd πŸ™‚

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?