Meldingen
Alles wissen

zwarte prut - wie oh wie?


Jaapjanjoost
Berichten: 71
Registered
Topic starter
(@jaapjanjoost)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Wie kan mij vertellen wat de zwarte prut is?

 

Laten we beginnen bij het begin en alle informatie geven. Ik heb gemaakt een maisch van enkel gebroken rogge en mout van wintergerst (6 row barley). Voor 25 liter maisch 7kg rogge en 1,5kg mout. SG van de maisch 1050.

Voor het destilleren gebruikte ik een T500 ketel met een 30cm koperen kolom zonder pakkingmateriaal. 2 keer rvs 90 graden bochten voor de brug met temperatuur meting en een koperen 'shotgun' condensator.

Het vermogen van de ketel regel ik met een motorregelaar en tijdens de opwarmfase 130v en voor destilleerfase 110v. Na destillatie nul komma nul aangebrande prut onder in de ketel. 

Destillatie temperatuur gemeten op de brug is maximaal 95 graden geweest. Dit is was de ruwstook van 2 keer 25 liter maisch met een opbrengst van zo'n 8 liter 30% moutwijn.

Zo... ben je er nog? Dan nog één ding. Voor het  opvangen gebruik ik een 5 liter fles met een trechter. In de trechter heb ik en sok met actieve kool. Niet om direct het destillaat te filteren  maar meer om de fles af te sluiten voor eventuele insecten-indringers.

En nu komt het. Iedere keer als ik met rogge werk ontstaat er op de plek waar de druppels vallen een zwarte vlek. De sok die ik gebruik is wit en de vlek lijkt het meest op een brandplek. Na afloop van het destilleren is het een dun laagje zwarte prut. De geur is niet onaangenaam maar mijn geheugen schiet te kort om te vertellen waarnaar het ruikt.

Dus om terug te komen op de titel van dit verhaal... de zwarte prut, wie kan me vertellen wat dit is?

Beantwoorden
11 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7415

@jaapjanjoost

Lastig om dat of stand te beoordelen 

Eerste wat op komt is dat 

Door Alcohol Vochtig geworden  kool  trekt op  en Geeft zwarte zweem ? 

Of de rvs en koper zijn door een aanwezig zuur  gaan reageren en geven een zwarte oxide af. Dat met destilaat meekomt .

(galvanische corrosie )

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 1873
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Toevallig een foto gemaakt?

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 1003
 RuMo
Registered
(@rumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mijn eerste idee is ook het optrekken van de kool. Wat voor soort kool is er gebruikt en is de kool goed gespoeld? En is dit alleen met rogge?

Beantwoorden
Jaapjanjoost
Berichten: 71
Registered
Topic starter
(@jaapjanjoost)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 maanden geleden

@robbert @alchemist @rumo

Vandaag de laatste ton met rogge maisch gedestilleerd. Vanochtend eerst goed de kolom, brug en condensator schoongemaakt. De geur van de kolom was neutraal, geen achtergebleven luchtjes. Normaal omdat ik na gebruikt alles goed doorspoel en schoonmaak.

Wat ik niet had verteld dat ik de stookwijn gefilterd heb door een kaasdoek voordat deze de ketel in ging. Ik heb namelijk de ervaring dat rogge heel snel aanbakt aan de bodem van de ketel. Sneller dan bijvoorbeeld mais.

Om de galvanische corrosie als herkomst te elimineren de ph gemeten van mais ruwstook en de rogge ruwstook. Verschil tussen beide minimaal (0.10). Omdat ik het niet heb met een mais-stookwijn en omdat het een beetje vettig is en vanwege de geur sluit ik galvanische corrosie uit.

Om de actieve kool uit te sluiten heb ik deze vandaag niet gebruikt. Alleen de witte sok/doek in de trechter. En in bijgaande foto is deze na destillatie te zien zoals die in de trechter ligt. Weer zwart.

Dit fenomeen heb ik niet bij het stoken van een mais stookwijn, alleen als ik met rogge werkt. Het is niet zo  belangrijk maar ik dacht dat misschien iemand wist welke stof uit de rogge meekomt met het destilleren.

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1873

@jaapjanjoost Zitten er toevallig nog een hele hoop zwevende deeltjes in de stookwijn na het filteren door de kaasdoek?

 

Komt dit in t begin, midden of aan het einde van de run?

Beantwoorden
Jaapjanjoost
Registered
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 71

@alchemist Nee, geen zwevende deeltjes. Niet helder maar meer een witbier-achtige stookwijn die de ketel ingaat.

Het bouwt gedurende de gehele destillatie op. Dus van geen vlek naar bruin naar een zwarte vlek. Het is zeg maar een continue proces. 

Het zal wel een stof zijn die natuurlijk in de rogge voorkomt. Roggebrood voelt ook een beetje vettig aan van zichzelf.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7415
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

beetje vreemd fenomeen . Ik stook toch al meer dan 40 jaar en door de jaren heen regelmatig met rogge gewerkt en ik ben het nog nooit tegen gekomen .

Nu heeft rogge veel eiwitten en dat kan bij onvolledig maischen wel voor een schuimen en beetje verkleuring kunnen  geven wanneer je tegen spugen / overstromen van ketel krijgen.  Dit verkom je  door de protease rust te houden . 

Maar ik las dat jd ook op brug rond de 95 graden stookt . Op brug 95 graden betekent dat onderin de temperatuur nog hoger zit.  . Zowiezo verknal je de aroma's wanneer je zo hoog stookt maar misschien is er toch een vorm van verbranding van vezels die toch licht kolen .

 

( Kan evenals een te doorgekookt ei verkleurt ook de eiwitten verkleuring krijgt )

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 1873
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Het enige waar ik dit bij gezien heb is bij Chris, hij heeft me dit soort foto's ook wel eens gestuurd. 

 

Onderstaande foto komt van hem, ik meen een vergisting van suiker en maïs bij deze.

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7415

@alchemist. Dat is toch te hoge stook thermperatuur ! Verbranden van foezels en eiwitten.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1873

@robbert Ik zie in ieder geval een overeenkomst met hoe het uitziet. Jaapjanjoost geeft aan dat t zoals een bier is, schuimen is meestal heftiger bij de eerste overhaal en krijg je kleur mee in het destillaat.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7415

@alchemist.  Wat jij ook liet zien op die foto on verkleuring  en ook schuimen en overkoken is meestal ook te snel en te hoge themperatuur zeker in de aanloop  .

daarnaast zijn  eiwit , aminozuren vaak ook oorzaak van schuimen  . Eiwit maakt als het waren de celwanden voor de bellen die lucht en/of co2 vast houden. Heet wordende doet deze ook verkleuren .

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?