Wie kan mij vertellen wat de zwarte prut is?
Laten we beginnen bij het begin en alle informatie geven. Ik heb gemaakt een maisch van enkel gebroken rogge en mout van wintergerst (6 row barley). Voor 25 liter maisch 7kg rogge en 1,5kg mout. SG van de maisch 1050.
Voor het destilleren gebruikte ik een T500 ketel met een 30cm koperen kolom zonder pakkingmateriaal. 2 keer rvs 90 graden bochten voor de brug met temperatuur meting en een koperen 'shotgun' condensator.
Het vermogen van de ketel regel ik met een motorregelaar en tijdens de opwarmfase 130v en voor destilleerfase 110v. Na destillatie nul komma nul aangebrande prut onder in de ketel.
Destillatie temperatuur gemeten op de brug is maximaal 95 graden geweest. Dit is was de ruwstook van 2 keer 25 liter maisch met een opbrengst van zo'n 8 liter 30% moutwijn.
Zo... ben je er nog? Dan nog één ding. Voor het opvangen gebruik ik een 5 liter fles met een trechter. In de trechter heb ik en sok met actieve kool. Niet om direct het destillaat te filteren maar meer om de fles af te sluiten voor eventuele insecten-indringers.
En nu komt het. Iedere keer als ik met rogge werk ontstaat er op de plek waar de druppels vallen een zwarte vlek. De sok die ik gebruik is wit en de vlek lijkt het meest op een brandplek. Na afloop van het destilleren is het een dun laagje zwarte prut. De geur is niet onaangenaam maar mijn geheugen schiet te kort om te vertellen waarnaar het ruikt.
Dus om terug te komen op de titel van dit verhaal... de zwarte prut, wie kan me vertellen wat dit is?
Toevallig een foto gemaakt?
Mijn eerste idee is ook het optrekken van de kool. Wat voor soort kool is er gebruikt en is de kool goed gespoeld? En is dit alleen met rogge?
Vandaag de laatste ton met rogge maisch gedestilleerd. Vanochtend eerst goed de kolom, brug en condensator schoongemaakt. De geur van de kolom was neutraal, geen achtergebleven luchtjes. Normaal omdat ik na gebruikt alles goed doorspoel en schoonmaak.
Wat ik niet had verteld dat ik de stookwijn gefilterd heb door een kaasdoek voordat deze de ketel in ging. Ik heb namelijk de ervaring dat rogge heel snel aanbakt aan de bodem van de ketel. Sneller dan bijvoorbeeld mais.
Om de galvanische corrosie als herkomst te elimineren de ph gemeten van mais ruwstook en de rogge ruwstook. Verschil tussen beide minimaal (0.10). Omdat ik het niet heb met een mais-stookwijn en omdat het een beetje vettig is en vanwege de geur sluit ik galvanische corrosie uit.
Om de actieve kool uit te sluiten heb ik deze vandaag niet gebruikt. Alleen de witte sok/doek in de trechter. En in bijgaande foto is deze na destillatie te zien zoals die in de trechter ligt. Weer zwart.
Dit fenomeen heb ik niet bij het stoken van een mais stookwijn, alleen als ik met rogge werkt. Het is niet zo belangrijk maar ik dacht dat misschien iemand wist welke stof uit de rogge meekomt met het destilleren.
beetje vreemd fenomeen . Ik stook toch al meer dan 40 jaar en door de jaren heen regelmatig met rogge gewerkt en ik ben het nog nooit tegen gekomen .
Nu heeft rogge veel eiwitten en dat kan bij onvolledig maischen wel voor een schuimen en beetje verkleuring kunnen geven wanneer je tegen spugen / overstromen van ketel krijgen. Dit verkom je door de protease rust te houden .
Maar ik las dat jd ook op brug rond de 95 graden stookt . Op brug 95 graden betekent dat onderin de temperatuur nog hoger zit. . Zowiezo verknal je de aroma's wanneer je zo hoog stookt maar misschien is er toch een vorm van verbranding van vezels die toch licht kolen .
( Kan evenals een te doorgekookt ei verkleurt ook de eiwitten verkleuring krijgt )