Meldingen
Alles wissen

2 x stoken

Pagina 1 / 4

Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste ,, wat verstaat men onder een 2de keer stoken ??
Ik stook voornamelijk met fruit.
En mijn vraag is dan ook dat als ik met mijn 12 liter ketel.
Ik begin met een recept van 25 liter

Vervolgens als het recept is uit gegist ik in mijn 12 liter ketel. Meestal 10 liter giet...

Daar komt een product uit ...

Word er dan met een 2e stook bedoelt :
dat je Het product ( nog een keer in de ketel gooien bij de oude stookwijn???

Gooi je het product ( dan bij de nieuwe lading . 10 liter ) ??

Gooi je dit los in de ketel en stook je het nog een keer ??

Beantwoorden
52 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Met tweede stook wordt bedoeld dat je het na een eerste stook verdund tot ongeveer 40% en dan nogmaals stookt. Dus niet bij de stookwijn gooien maar eerst alles een keer stoken.

 

Vergeet dat verdunnen tot 40% niet!

 

Bij fruit moet je je afvragen of je het twee keer wilt stoken.

Beantwoorden
Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Juist .. maar het schijnt er wel zachter van te worden als je 2 x stookt !!?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja dat is ook de bedoeling van twee keer stoken. Er zijn zelfs producten die drie keer gestookt worden. Je was als het ware de alcohol.

 

Zo heb ik een suikerwash die waar ik een bijsmaak aan had drie keer overgehaald. Iedere keer is hij zachter geworden en uiteindelijk was de bijsmaak weg. Bij bijsmaak kreeg ik met actieve kool niet weg. 

Beantwoorden
Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Maar een 2e stook word dan niet vaak gebruikt bij fruit !?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben geen fruit stoker maar ik denk dat de meesten het maar 1 keer stoken.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik stook aleen fruit en stook maar een keer is goed te drinken aleen het probleem is dat het nooit lang ligt,want dan word de smaak zachter.gr?Chris.V

Beantwoorden
Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Pas zei iemand

dat calvados 2x word gedestilleerd. En dat dit van appels werd gemaakt ... zonder schil en pitten ...

In verhouding tot Eu de vie wat juist met schillen en pitten is en enkel werd gestookt ....

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De schillen, pitten en steeltjes van fruit dien je voor het stoken te verwijderen omdat deze giftige alcohol afgeven (de voorloop)

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je een sapcentrifuge gebruikt blijven de schillen, pitjes en steeltjes allemaal achter als een dikke droge koek. Dat werkt echt fantastisch.

Als je de appels tot pulp maakt en dan vergist heb je inderdaad meer kans op methanol.

Sowieso bij fruit altijd cuts maken voor de zekerheid 🙂

Beantwoorden
Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goed wassen en het klokhuis eruit scheelt toch al best veel !??

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goed wassen en het klokhuis eruit scheelt toch al best veel !??

 Scheelt best wat veel?

Beantwoorden
Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In methanol

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt, de steeltjes en pitjes en schillen kun je het best voor het vergisten weg laten. Door de vergisting van deze pitjes, steeltje en schillen komt er methanol in je stookwijn.

Beantwoorden
Berichten: 570
Topic starter
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

5 kratten appels schillen poeh

Net wat stookforum zegt.
Klokhuis eruit.
In de sapcentrifuge
En alleen het sap bewaren ! De rest voor de eenden !

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?