Ach, borreltje erbij verzacht de pijn π
Klokhuis mag ook in de centrigue hoor π ik snij alles in stukjes en gaat zo de centrifuge in. Je moet dan alleen wat vaker het filter van de centrifuge leeghalen. Is minder werk dan alle klokhuizen te verwijderen.
Dat sap is trouwens zo lekker! Dat ik ook altijd wat flesjes in de koelkast zet.. heerlijk fris!
Mijn centrifuge trekt dat niet ? Maar inderdaad. Als ik alleen het sap heb met gist is dat beter als al die prut erbij !
Erdingertje
Ook erg lekker!
Eigenlijk alles met alchol wel als het maar niet mieren zoet is. !
Ik stook over het algemeen ook alleen fruit, appel hoofdzakelijk. Nu wat aan het experimenteren met wisky/wodka/jenever achtige brouwsels. Ik stook zelf alles 2 keer. de eerste keer stook ik relatief snel en hard. Snel naar de 85*C en dan iets rustiger naar de 95*C. goed het alcoholpercentage, de geur en smaak in de gaten houden (boven de 98*C krijg je foesels en vieze smaakjes). wanneer dat punt is bereikt dan stoppen aanlengen tot onder de 40% (ik doe dit met versgeperst fruitsap) en dan het goedje nog een keer stoken. hierbij snel naar de 60*C en dan zeer langzaam omhoog tot de voorloop uit de koeler komt. de eerste 2% van de totaalvloeistof die ik er in heb gedaan vang ik op en stop ik in een aparte fles, hier kan namelijk methyl-alcohol in zitten (Ik gebruik dit aangelengd als antivries in de winter). verder na de eerste 2% opvangen en rustig verder stoken. Ik ervaar hoe rustiger je stookt hoe zachter de drank.Β
Ik schil de appels nooit 100 -150kg begin er maar aan ik haal er tegenwoordig wel het klokhuis er uit,ik let wel op met mijn voorloop,ik stook wel op een andere manier als julie,druiven laat ik ook de pitten zitten raad ik wel niemand aan,is risico als je daar niet genoeg ervaring mee hebt,ik werk zo al13-14 jr.en heb goeie leermeester gehad.gr?Chris.V.
Bij de eerste stook Laten jullie dan alles lopen ?? Bij mij word op een een gegeven moment de drank troebel ..
Dan stook je te hard, of je stookt zachter (eventueel minder in je ketel) of je voegt een anti-foaming agent toe
Ik stook de eerste keer alles (dus zonder cuts) met een anti foaming agent maar nooit last van een troebel resultaat.Β
Ik scheid bij de ruwstook (eerste keer) altijd de eerste hoeveelheid en laat de ketel nooit warmer dan 70 graden gaan, zo haal ik de methanol eruit(als die er al inzit). verder laat ik voor-, midden- en naloop gewoon bij elkaar.
Als ik het hart van de ruwstook zou bewaren voor een tweede stook en de voor en naloop niet, wordt het eindproduct dan nog lekkerder?
Verder heb ik een flesje pectinase dat de vorming van pectine vermindert tijdens het fermenteren.
Β
Β
Is n t500
Werd op een gegeven moment troebel. Na 2.2 liter
Zie mijn topic waar deze mogelijkheid wordt gegeven:
TROEBEL DISTILLAAT DOOR HARD WATER Als de troebelheid wordt veroorzaakt door zwevende deeltjes is er niets aan de hand: door een filter gieten en klaar. Als u dit probleem bij te hard water hebt is het lastiger op te lossen. Na een paar weken lageren vormt zich een laagje sediment. De oplossing is om alleen zacht water te gebruiken, dus gebruik bijvoorbeeld een Brita-filterkan!