ik stook al een tijdje, maar heb toch een vraag ik stook met een smartstill werkt perfect, ik gooi bij de 1e stook 50ml weg van 2 liter, ik wil een hoger procent alcohol halen dan 88 die ik nu heb, maar moet ik nog weggooien bij de 2e en of 3e stook of is de alcohol dan zuiver genoeg
wanneer het product dat je stookt methyl kan bevatten kun je bij de eerste stook jou ketel eerst op 65 gr stoken zodra er niets meer komt ga je naar 78,3 . Alles wat er dan in jou beker zit gooi je weg . Bij finale stook ga je voorloop , ziel en naloop scheiden . in 2e run scheiden is dan niet perse noodzakelijk maar bij zware dranken kun je al wat verfijnen door op tijd ook daar al een scheiding te maken .
mijn ketel kan ik niet op graden zetten, en heb geen Methyl meter , de eerste keer dat is stook doe ik 2 liter in de ketel en gooi 50 ml weg. dat heb ik ongeveer 55 % alcohol, de tweede stook gooi ik weer 50ml weg en heb dan tussen 70 en 88 % alcohol, nu wil ik een 3e keer proberen om hoger te komen moet ik dan weer 50 ml weggooien, ik stook alleen voor medicinale doeleinden,
Bij fruitstook is dit aan te raden om voorloop weg te gooien. Bij suikervergisting hoef je niets weg te gooien. Cheers man!
hé ? zit daar geen Methyl in dan ik stook alleen maar met suikerwater en gist natuurlijk, ik ben een vrouw maar toch bedankt voor je antwoord
In de chemische formule van suikervergisting komt methyl niet voor. En heeyy eindelijk weer een vrouw op het forum. Ik begon al bang te worden dat ik hier het enige oude wijf was.... 😉
-beetje onwennig- cheers girl!
Zoals nimrax zei bij puur alcohol uit suiker hoef je weinig weg te gooien . dan is enkele ml al voldoende i.v.m de vervuiling ( vezeltjes ) nog aanwezig in de suiker die wat bijsmaak kunnen geven . Bij fruit en bepaalde noten Is wel belangrijk in eerste stook ruime voorloop te nemen .
(Bij vergisting van fruit kun je al de vorming van methyl tegengaan door pecto enzym te gebruiken of voor vergisten het fruit koken tot het zacht is waardoor de aanwezige pectine ( grotendeels) wordt afgebroken )
nou ik leer gelijk veel hier, ik zal dan alleen nog bij de 1e stook 50ml weggooien en bij de 2e en/of 3e niks meer, ik laat ook wel altijd mijn eindproduct testen en het is er nog nooit in voorgekomen dat er rommel inzat, maar omdat het voor inname is wil ik dat graag ook zo houden. bestaat er een meter om zuivere alcohol te meten? en ik zal mezelf eens inlezen wat jullie zoal maken, en het ook eens proberen, voorlopig maak ik alleen CBD olie en likeuren van bessen vijgen en aardbeien en boerenjongens allemaal uit eigen tuin en puur bio want ik gebruik geen gif in mijn tuin
Verdun je nog voordat je 2e/3e keer stookt?
Beginnen met een % boven de 40 wordt afgeraden ivm explosiegevaar. Ik ben bang dat je om de 88% te halen dit doet. Met een smartstill boven de 88% komen is eigenlijk niet te doen, zeker als je het veilig wil doen.
Degenen die mooie neutrale alcohol willen maken gooien alle drie de keren wat weg met een smartstill om de laatste smaakjes weg te krijgen.
bestaat er een meter om zuivere alcohol te meten?
Yess. je kunt een "dobber" of een refractometer<klik> aanschaffen.
Je kunt ook meteen een goede gist pakken. Scheelt enorm. Alcotec 24 of 48 is een ramp kwa geur en smaak. En het is helemaal niet klaar na 24 of 48uur. Turbo gist doet een week erover om 6/8 kilo suiker te vergisten. Carbon filtering helpt ook.
een refractometer heb ik en ook Alcoholmeter 70-100% Extra nauwkeurig, ik meet met beide maakt wel een verschil
Mick ik verdun niet, ik gebruik alleen mijn smarstill gooi gewoon 2 liter erin en stook gelijk verder daarna meet ik het maar boven 88% kom ik niet, maar dat is genoeg voor hetgeen ik doe Nimrax ik gebruik Turbo Yeast Pure 48 ik laat mijn vat 2 weken staan
Voor de hobbystook is het nauwkeurig genoeg. Wat je zegt klopt.