hallo!
hier een beginnersvraag: ik wil het gistingsvat in de schuur zetten, deze is geisoleerd zonder kachel.
De temperatuur nu buiten is niet zo heel warm meer. Ik heb de turbo gist aangeschaft.
nu staan er wel temperaturen op de verpakking maar snap er niet zo heel veel van.
Hoever mag de temperatuur max en minimaal worden? en dan bedoel ik de temperatuur in de schuur..
ook wil ik er roggebrood bij in doen. ik had hier ergens gelezen dat dat een makkelijk recept is. maar zag ook dat er dan andere gist wordt gebruikt.
Of maak ik met de turbogist een reeele kans dat dit gaat lukken?
Alvast bedankt voor het meedenken!
mvg.
Erik.
De temperaturen geven een richtlijn, laagste en hoogste vergistingstemperatuur en
alles er tussen.
De bedoelde temperatuur, is de temperatuur in het vat.
De temperatuur in de schuur is minder belangrijk.
Is je omgevingstemperatuur voor je vat te laag, heb je enkele opties.
Dus je kunt een warmteriem gebruiken
https://www.stookwinkel.nl/product/warmteriem-voor-gistemmer/
of een warmhoud mat
https://www.stookwinkel.nl/product/warmhoud-mat-voor-fermentatievat/
met warmte regulator
https://www.stookwinkel.nl/product/mangrove-jacks-dual-temperature-controller-stc-1000/
maar sommige gebruiken zelfs een aquarium verwarming.
Bij bier niet gebruiken wegens mogelijk bacteriën.
Wat betreft roggebrood en gist, heb ik geen ervaring.
Hoi Erik. Wat een boel Eriks hier 😉 Turbogist doet wat het moet doen. Wiliams methode uiteenzetting is ideaal. Echter...Als je een weekje wacht onder de door jou geschetste omstandigheden gaat het gewoon goedkomen.
maar sommige gebruiken zelfs een aquarium verwarming.
Bij bier niet gebruiken wegens mogelijk bacteriën.
Bij bier wordt dan het gistvat in een speciekuip met water gezet in daar de aquariumverwarming in. Gistvat in een speciekuip met water heeft ook als voordeel dat je minder temperatuurschommelingen krijgt in dag/nacht omdat er een grotere massa moet opwarmen/afkoelen.
Zo daar staat hij! Nu nog dik 55 graden.. ff afkoelen nog.
Vergeet niet het kraantje onder in je ton te monteren.. Gave hond by the way 😉
Haha verkeerde foto! Dank je, is een old english bulldog
Trouwens iedereen bedankt voor de reacties, we gaan zien wat er gebeurd. Straks als de soep 20 graden is dan strooi ik de gist eroverheen en wa ht dan even tot er bubbels komen en roer het dan door, deksel erop met waterslot en duimpje draaien ?
Ik gooi de gist er al op bij 28 graden. Gaat prima. En graag gedaan, erg leuk om te volgen. Pootje van Coco mijn Nimhuahua 😉
Je hoeft niet te roeren
Ik gebruik bakkersgist,met deze themp.zou ik het nog buiten zetten,in de winter in mijn aanbouw,of tegen de verwarming,gaat met deze gist goed.gr.Chris.
Dat is gemak van bakkersgist .tussen 15 en 30 graden werkt het altijd. .
Met bakkers gist kun je alle kanten op. Ook de droge bakkersgist is heel goed. Ik gebruik daar 1 gram per liter voor. Bakkersgist doet onder de 20 graden niet zo veel meer, het heeft wel wat warmte nodig.
Klopt dat het trager word onder 20gr maar blijft zeker wel actief als
Zuurtegraad Goed is en voeding aanwezig is .
Droge bakkers gist is i.d.d. goed maar moet niet te oud zijn .
Zelf een vers " bakkers" gist kweken is de moeite waard deze kun je een jaar in stand houden in koelkast door verversen en voeden .
Deze gisten kun je versterken in de regeneratie en werken vaak
al bij 12 tot 28 graden .
Je kunt bakkersgist ook invriezen,maar doe het in blokjes is makkelijk in gebruik hoef je geen kilo te ontdooien,droge ben ik niet weg van slechte ervaring mee,soms werkt hij niet.