Meldingen
Alles wissen

Alco hol is erg scherp van smaak wat kan ik daar aan doen

Pagina 4 / 5

Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Psycat i.d.d. bakkersgist is niet duur maar zelf gist maken ook niet . Je kunt op vele manieren zelf gist maken en eventueel ook deze enten .
Kwalitatief kun je zeker zelf zeer goede gisten maken of het nu melkzuren gisten zijn of wijngisten / biergisten.
Ook kun je deze gisten versterken .
Je kunt zeker wel met gist smaak manipuleren .
Zie b.v. de zachte irish whiskey die veelal op melkzuren gisten wordt gemaakt . de scherpere Schotse whiskey's op biergist ( saccharomyses cerevisea ) .
Wanneer je zelf gist maakt kun je dus zelf ook kiezen welk type je maakt voor welk eindproduct .
Bij granen vergisting kies ik voor een ander gist dan fruit vergisting .
Die keuze kun je dus niet maken als je de standaard bakkers gist altijd gebruikt.
Je kunt veel neutraler gisten door een gist te starten op eigen basis .
b.v. appels vergisten door een gist te maken uit appelfermentatie .
Je wil bijvoorbeeld bij een fruit met zachte smaak niet te fel vergisten waardoor je ook meer smaak afbreekt.
Wat ook mogelijk is natuurlijk om wild te vergisten.
En veel meer tijd en energie neemt het niet wanneer je eenmaal een gistcultuur hebt gemaakt kun je die zelf voeden en in stand houden waardoor je 3 tot 5 jaar daarvan kunt gebruiken .

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

interessant robbert

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

maar ik heb nu een gist die bv pruimen zo vergist dat er alleen sap en pitten overblijft

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik reken altijd min. 1 maand per vatje voor het uit gegist en uit geklaard is daarom heb ik 3 vatjes van 30l altijd vol staan en natuurlijk nog andere vaten met fruit en die blijven soms een jaar dicht omdat ik ze niet tegelijk kan stoken en zoals velen ook begonnen met turbo gist maar snel er vanaf gestapt maar dat zijn beginnersfoutjes en zoals gezegd haast en spoed is zelden goed

gr erik

Hi Erik

Naar mijn zeer bescheiden mening :  de allerbeste manier om te werken !

Het kost geen moeite om permanent een paar vatjes te laten gisten.  Investering is minimaal aangezien suiker zo goedkoop is en je hebt er geen werk mee.  Behalve misschien om de 45 dagen even afhevelen.  Bovendien werkt het regelmatig borrelen van de vaten heel zen en relaxerend.  🙂

Gewoon tijd nemen.  Net zoals bij wijn.  Het moet rusten en rijpen.

Ik deel overigens ook je mening over turbogist.

Ciao

 

Als je gehaast bent, kan je toch net zo goed een fles om de hoek gaan kopen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gisten en enzymen zijn vaak gebonden aan substraat waar het op is gekweekt .
Daarom doet het ene gist het beter dan de andere in te vergisten product.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 625
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hello Robbert

Kan je me even op weg zetten voor het zelf maken van gist ?  Heb je ergens een goede referentie ?

Met wilde gisten zie ik niet zitten maar je eigen stammen gebruiken is misschien een leuke optie.  Geeft meerwaarde aan je drank.

Nu vraag ik me wel af :

Na dubbele distillatie, laten we zeggen met alambiek, is er dan een verschil tussen een eindprodukt gestookt van eigen gist en eindprodukt van laten we zeggen standaard bakkersgist.

 

Moderator :  als dit off topic is, kunnen we misschien een item over gist starten ?

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Psycat ik denk dat robbert er ergens dit gepost heeft en dat off toppic vergeet dat maar we zijn toch 1 grote familie die maar 1 ding willen en dat is stoken brouwen of plezier maken

gr erik

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wanneer je gewoon hoog percentage alcohol stookt uit suiker zit zelfs daar bij product in die karakter geeft aan alcohol . Neutrale alcohol zonder bijsmaak is 99% -100% gezuiverd .
Elke alcohol of drank karakter word al gevormd in stookwijn en in basis wat men vergist en kwaliteit van vergisting .
gist maakt alcohol en bijproduct . Alcohol en de bijproducten werken samen aan smaakvorming .
O.a. foezels , vezels ,oliën , esters, zuren , zouten die allen ook op elkaar reageren , binden ,oplossen en mee komen in distillaat .
Dus wat het gist produceert en manier van gisten zal je altijd in eind product terug vinden .
vaker je distilleren betekent dat je ook bepaalde karakters concentreert .
Zeker wanneer je met potstill of alambiek zal je veel uit basis product meekrijgen .

Ik heb i.d.d. ergens een stuk gezet over simpel gist maken .

je zou simpel kunnen beginnen met een melkzuren gist te maken en deze vergelijken met de standaard bakkers gist in een appelvergisting .
of een granen vergisting .

Het neemt in begin iets tijd maar op de duur is het een routine .

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Psycat zo denk ik er ook over die vaten kosten bijna niks en als je voorraad heb kan je alles rustig aan doen dus wat vatjes kopen en stel het bv. in 1 per week dus 4 vatjes en je kan elke week stoken

 

Beantwoorden
Berichten: 111
(@soepkoppe)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

In Rusland  en Oekraine voegd men berkensap toe om de vodka minder scherp te maken.Dit zou wel eens een oplossing kunnen zijn.Ik probeer het binnenkort uit.(wanneer ik in duitsland ben geweest,hier is dit niet te betalen).

Gr Soepkoppe.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

waar koop jij dat in duitsland en hoe noemt dat ?

 

Beantwoorden
Berichten: 85
(@crispi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Berkensap kan je zelf aftappen in Maart ongeveer. Bij de eerste lentedagen start de sapstroom van de berk in overdrive en kan je een twijg afsnijden en hieraan (aan de boom natuurlijk) een fles aanhangen die verassend snel vol kan zijn (12-24 uur). Dit gaat een paar weken en dan normaliseert de sapstroom en is het gedaan. Het berkesap smaakt lichtjes zoet en zou vol mineralen zitten. Er worden ook geneeskrachtige eigenschappen aan toegewezen. En je zou er wijn van kunnen maken...Ik heb zelf wel eens wat getapt en gedronken maar nooit met alcohol gecombineerd. Hmmm, geen slecht idee...

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

soepkoppe  ken je soms de verhoudingen van de vodka en berkensap ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

vodka uit Aardappelen is zachter dan Uit granen .
naast berkensap word in rusland enorm geëxperimenteer .
Ozon vodka is de zachtste en gewoon te koop . aardappel vodka die is verzacht met ozon beluchting .
Daarnaast word ook
Sandelhout en wilgen hout wordt mee gestookt . ook de cellulose uit de bast heeft een verzachtende invloed .
laurier in aardappel vergisting mee vergist ,
Brandnetel , geranium , chrysant , zonnebloem pitten .
Een vodka die ook zacht is maar puur op platte land van hand tot hand gaat omdat deze niet in winkel mag is papaver vodka .
( ik moet zeggen heerlijk en apart van smaak ) Wanneer de zaden en sap ( opium ) is onttrokken worden resten gebruikt in vodka . doe dit thuis niet ! Pas op hiermee . papaver resten bevatten nog steeds papaverine .
Ook wordt in vodka maanzaad gebruikt . Hierbij geld oom PAS OP ! . maanzaad is zaad van de papaver somniferum .
Ook naalden en schors van spar word door de russen gebruikt . En ook rottend hooi / gras meegestookt .

PAS OP WAT JE GEBRUIKT en hoe je het gebruikt .
er zijn stoffen uit planten die nadelig kunnen zijn voor de gezondheid !

Russische expirimenten lijken sensationeel maar niet alles is verstandig na te doen .
En gaat het fout is er weer een stigma op het thuis distileren wat weer nadelig is voor uitvoeren van onze hobby .

Beantwoorden
Berichten: 111
(@soepkoppe)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mn Vrouw heeft familie in het oostblok.Ik zal het vragen.Berkensap is te koop bij DM drogerie in Gronau. Het heet Birkensaft.DM zit in elke grote plaats.

Robbert heeft gelijk je moet wel degelijk oppassen met allerlei toevoegingen.Op het ter ziele gegaande forum thuisdestileren,stond iets van Bizonwodka essence maken .Ik was dit ook van plan.Gelukkig dat ik het nagevraagd heb aan een witrussische vrouw. Ze vroeg hoelang ik nog in leven wilde blijven.Dit mocht dus nooit via koken van het gras worden verkregen.Ik heb er toen van afgezien.Als ik haar zie vraag ik hoe het dan wel moet.

gr Soepkoppe.

Beantwoorden
Pagina 4 / 5
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?