Meldingen
Alles wissen

Alco hol is erg scherp van smaak wat kan ik daar aan doen

Pagina 3 / 5

Robbert
Berichten: 9982
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Minste werk ervan Lummel
Kut telefoon vult zelf woorden aan .
Ik dacht dat iedereen wel begreep .

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Allemaal bedankt voor de goede raad. Ik ga eerst die fles met ongeveer 4 liter van de 2de run open zetten. Hopelijk zakt het vol% niet te veel.

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Enkele dagen diepvries en een paar uurtjes au bain marie bij 55°C helpt versneld om van die scherpe alcoholgeur af te geraken. Volgens mij verdampt er dan ook nog resterende brol die je toch niet in je alcohol wilt hebben. Eenmaal op temperatuur de dop opendraaien en nadien lichtjes toedraaien zodoende er gas kan ontsnappen en laten staan totdat het water voldoende afgekoeld is. Zo verouder ik versneld mijn gin + verlies in alc% is verwaarloosbaar.

Beantwoorden
Berichten: 37
(@dendi)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

wat voor ketel gebruik je? en specifiek: gebruik je keramische ringen in je kolom als je een kolom gebruikt? en de lengte?

Altijd wachten tot de mash of stookwijn volledig is uitgegist en daarna een weekje op 10 graden laten rusten zodat de gist volledig naar de bodem zakt. bij hevelen ruim boven de bodem blijven zodat er geen gist meegaat.

mijn alcohol of het nu rum, whisky, gin of pure alcohol is smaakt allemaal zacht. zelfs mn rum van 60% brand niet in mn keel

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De ketel is een biervat van 30L. in de koper kolom van 40cm hoog zitten voor de helft rachiringen in glas. De kolom staat in een silicone stop met een gat waarin de kolom passend in vastzit. De kolom wordt ondersteund en ingeklemd zodat ze niet kan omvallen. De top van de koper kolom eindiigt in een T stuk. De horizontale uitgang gaat naar de koeler in de vertikale uitgang zit de voeler van de digitale thermometer. Zo kan ik mooi volgen op welke temperatuur de alcooldamp naar de koeler gaat.

 

Net onder de top zit nog een watergekoeld gedeelte rond de kolom maar daar stuur ik de laatste stook geen koelwater meer door. Deed ik dat wel dan was de alcool nog veel scherper.

Mijn volgende stook in de lente of de zomer (na het bier brouwseizoen) zal een vergisting zijn van water met suiker met een turbogist. Voor het vergisten heb ik een thermostatisch gestuurde verwarmde kast met een inox gistvat wat ik perfect op 20°C kan laten gisten.

 

Ik maak al vele jaren bier en weet heel goed wanneer het al dan niet is uitgegist en heb altijd glashelder bier, dus troebele stookwijn zal in niet overhalen. 

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Precies. En als je met een alembic stookt, dan heeft het weinig zin om suikerwash te gaan stoken, omdat je geen zuiver destilaat kunt produceren. Het recept past dan niet bij de installatie, of andersom.

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Monoblock, Ik gebruik een rechte verticale kolom van 40cm hoog die boven de ketel staat, dat is geen alambiek.

Wat versta jij onder een suikerwash, Monoblock?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9982
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met suikerwasch of suikermash bedoeld men een simpele water suiker gist mengsel waaruit uitsluitend alcohol word gestookt .
Een kolom van 40 cm is wat kort om hoog percentage mee te stoken .
Wil niet zeggen dat dat niet zou kunnen .
met kalk toevoegen of glycerine / geconcentreerde glycerine kun je vrij hoog toch komen .

Met potstill of alambiek puur alcohol stoken is wat lastig maar door toevoegen van watervrij kopersulfaat en wat ervaring is daarmee ook schone alcohol uit te distilleren .

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mijns inziens :

Tenzij je over een industriele of labo  installatie beschikt, is volgende altijd geldig

Trash in = Trash out.

Met een reflux, boka, morenkop of wat dan ook.  Je kan bv ethyl en methyl niet scheiden.  Slechte smaken en geuren zijn eveneens heel moeilijk te corrigeren.  Noch met verdamping, oxidatie of houtskool of wat dan ook.  Tijdrovend en de moeite niet waard.  Dus gewoon zorgen dat je met een kwalitatief product vertrekt.

Een eenvoudige suikerwah (suiker, water, tomatenpuree, bakkersgist) is het eenvoudigste, goedkoopste en meest efficiente. 

Bovendien de basis van heerlijke maceraties, tweede distillaten, rijpingen etc etc etc.

Basisregels voor onze kunst zijn eenvoud en ruim tijd nemen om te rijpen.

🙂

Prettige feestdagen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9982
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

I.d.d. Psycat een goed basis product en al die correcties zijn niet nodig .

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Een eenvoudige suikerwah (suiker, water, tomatenpuree, bakkersgist) is het eenvoudigste, goedkoopste en meest efficiente. 

Hoezo tomatenpuree, waar is dat goed voor?

Ik heb bij Brouwland in Beverlo een zakje turbo-8 gist gekocht voor een snelle en zuivere vergisting van 25L water en 8kg suiker tot 18 vol% bij een temperatuur van 20°C. op 14 dagen. Ik vermoed dat dat zakje gist ook de nodige gistvoeding bevat. 

Heb ik een miskoop gedaan?

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hello brouwerke

suiker water tomatenpuree bakkersgist is een oude klassieker die heel goed werkt.  Het juiste recept kan je elders op dit forum vinden.  De puree is gewoon om de cellen voeding te geven voor de aanbouw van nieuwe celwanden (denk ik)  Eenvoudig, goedkoop en kan je echt (bijna) niets mee misdoen

 

Als je met turbogist werkt zit je in een andere categorie.  8kg suiker verwerken in 14 dagen naar 18 graden is een heel andere benadering.  Doe ik niet en kan er niets over vertellen.

Immers:  mijn moto :keep it simple en neem alle tijd.  Hoe langzamer hoe beter, hoe eenvoudiger hoe nog beter. 

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9982
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

de tomaten puree wordt als " gistvoeding " toegepast . Gist plant zich 36 x voort en sterft af . alleen suiker is niet voldoende als voeding opzich voor gist . nadeel is wel dat tomaten puree erg verzurend kan zijn dat bij trage gisting ( b.v. door lage temp , te weinig vocht , te veel zuurstof , geen goede CO2afvoer , waterkwaliteit ) mogelijkheid geeft dat ethyl zich zou kunnen binden aan zuren waardoor ethyl en methyl acetaat zou kunnen worden gevormd .
en tomaten zijn vervuilend van vat .
Wat gekookte bonen of rijst zijn neutraler en ook goed alternatief.

Met bakkers gist kun je net zo goed 8 kilo suiker vergisten met zelfde hoeveelheid alcohol opbrengst . Alleen je zal een groter gistvat en meer vloeistof moeten gebruiken voor verdunning en het duurt wat langer . Die turbo en super gisten zijn gemanipuleerd waardoor ze beter resistent zijn tegen alcohol zelf en andere afvalstoffen die vrij komen en daardoor minder snel afsterven . ( 21 l met 18% uit 8 kilo = 10 % uit 8 kilo op 37,8 l )

I.d.d. de gist die men voor gemak bakkers noemt wordt al meer dan 150 j gefabriceerd en gebruikt in alcohol industrie omdat dit zeer neutraal is .
Ook zelf kun je simpel een soort gelijk gist zelf maken .

tijd nemen in voorbereiding geeft goed resultaat .

hoe was dat oude spreekwoord ook weer ? iets als , " haastige spoed is zelden goed "

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met bakkers gist kun je net zo goed 8 kilo suiker vergisten met zelfde hoeveelheid alcohol opbrengst . Alleen je zal een groter gistvat en meer vloeistof moeten gebruiken voor verdunning en het duurt wat langer .

 

Inderdaad Robbert, maar je kan geen 8kg omzetten in 14 dagen.  Het duurt inderdaad heel wat langer, minstens dubbel, maar is MI veel natuurlijker en niet gemanipuleerd.

Haast en spoed is inderdaad nooit goed 🙂

Overigens, en ja het is muggenzifterij, het is niet hetzelfde alcohol percentage als je meer water in je gistvat doet. 

 

Ook zelf kun je simpel een soort gelijk gist zelf maken .

Gezien de minimale kost van bakkersgist (paar eurocent) lijkt het mij niet de moeite om energie en tijd te steken in je eigen gist te gaan kweken.  Tenminste niet voor distillatie.  Het is essentieel om heel goede gist te hebben voor wijn en bier, maar het maakt in smaak niets uit in je distillaat. 

Verbeter me indien fout. 

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik reken altijd min. 1 maand per vatje voor het uit gegist en uit geklaard is daarom heb ik 3 vatjes van 30l altijd vol staan en natuurlijk nog andere vaten met fruit en die blijven soms een jaar dicht omdat ik ze niet tegelijk kan stoken en zoals velen ook begonnen met turbo gist maar snel er vanaf gestapt maar dat zijn beginnersfoutjes en zoals gezegd haast en spoed is zelden goed

gr erik

Beantwoorden
Pagina 3 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?