Meldingen
Alles wissen

Appels of ander hard fruit ontsappen met Pectolase Enzymen stap voor stap

Pagina 1 / 8

Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Zoals beloofd hier het ontsappen van appeltjes middels gebruik van enzymen.

Tip, de Jonagold, een middelzoete appel is nu bij albert Heijn in de aanbieding voor 0,99 euro per kilo. Ik heb 15 kilo opgehaald om dit verslagje te maken. Op de markt of bij de boer heb je nog wel eens betere deals.

11.00

De appels zijn behoorlijk groot, wat makkelijk is bij het verwerken.

Ik heb een keukenrasp met verscschillende soorten raspen er op, ik heb de kant gebruikt waar je dikke slierten mee kunt raspen. Dit ging zo goed dat ik nog geen half uur bezig ben geweest met 15 kilo. Als ik 100 kilo had moeten doen had ik het ook gedaan als ik wist hoe eenvoudig dit was. Deze rasp ligt ook voor een paar euro bij AH.

Ik heb alles geraspt en de klokhuisjes overgehouden (slechts 1 kilo afval) 

Na het raspen heb ik een stukje appel uitgeknepen boven mijn refractometer en die geeft een sg aan van 1040. Dat zou dus neer kunnen komen op ruim 7% alcohol. Het meeste sap zit echter nog in het geraspte vruchtvlees dus ik ga nadien nog een keer meten.

Nu heb ik 1 zakje Pecolase enzymen over de appelrasp gestrooid en daar 1 liter handwarm water overheen gegooid en alles goed omgeschept, zaodat de enzymen overal bij kunnen.

De enzymen breken de celwand van de appel af en geven zo het sap vrij, dat we later kunnen uitpersen in een filterzak waarna de gist erbij kan.

We zouden er ook voor kunnen kiezen alles mee te vergisten en nadien te filteren, maar dan loop je weer risico op gistsmaak in je stookwijn.

12.00

Nu ziet de appelrasp er nog zo uit, ik verwacht binnen enkele uren steeds meer vloeistof te zien.

12.45

En daar is het sap! Na slechts 3 kwartier is er al duidelijk te zien dat het de goede kant op gaat!

15.30

Zojuist alles geperst in een filterzak. 10,5 liter sap. Dat zou zeker 2 liter mee rgeweest zijn als ik een draaipers had gehad. Maar ik was aangewezen op spierkracht, en mijn linkerarm doet de laatste tijd een beetje moeilijk. Al met al best tevreden over het resultaat. Ik kan dit straks in 1 keer in mijn kleine 10 liter alambiek doen, dan meteen spiritrun voor een kleine hoeveelheid eau de vie waar ik eventueel nog Calvados van kan maken.

 

Soortelijk gewicht gemeten met mijn Oechslemeter omdat het mij niet lukte met mijn nieuwe camera de refractometer goed in beeld te krijgen. De Oechslemeter geeft 50 graden oechsle aan wat neerkomt op 131 gram suiker per liter. En kan een percentage van 7,7% behalen.

 

Ik heb er nu voor gekozen toch een zakje Champagnegist te gebruiken. Nu afwachten, binnenkort een stookje er aan wagen 🙂

Beantwoorden
115 reacties
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Kijk hier hebben we wat aan. Dus 250 kilo is ook te doen. Ben ik effe van de straat en geen investering van een slow juicer nodig, die er overigens toch wel komt want mijn vrouw wil er eentje.  

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Mooi verslag wat weer (veel) navolging zal krijgen Jan.

Ben benieuwd naar de resultaten.

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Is heel goed te doen, inclusief de appels kopen (ik was om 10.30 in de AH, het is nu 12.00)  Het schoonmaken van de emmer en het raspen van 15 kilo was ik nog geen uur kwijt. Dan is alles inmiddels weer opgeruimd, schoongemaakt en het verslag staat online.

Puur en alleen het raspen kun je zeker als je de slag te pakken hebt 50 kilo in een uur doen, ben je met zijn 2en dan is het zo klaar.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik ben ook heel benieuwd naar de sapopbrengst en het uiteindelijk SG. Ik heb eventueel nog wat glucose liggen maar denk dat ik het puur natuur houd met een zakje champagnegist 🙂

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

En je hebt maar 1 zakje pectorale gebruikt? (heb ik ook nog liggen)

Ik zou ook niet te snel glucose toevoegen.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Jij hebt slagen gemaakt Jan. In lienden heeft een boer 250 kilo voor mij gereserveerd. Hij heeft 1500 kilo ( naar verwachting) prijs zal liggen tussen 0,30 en 0,35 maar wel 2e keus. De Ahold heeft mooiere maar die zijn 3 keer zo duur en als echte Betuwenaar weer ik dat fruit waar iets mis mee is ( stukje bruin, niet zo mooi gevormd enz)  veel lekkerder smaakt. Sterker als kind at al het liefst een appel waar een worm in zat ( de andere kant dus). 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ja, 1 zakje Dat moet voldoende zijn voor 25 kilo fruit.

Als je ziet hoe weinig poeder er in zit kun je het je haast niet voorstellen, maar dat is wel met meer dingen zo 😉

Je mag het verwarmen tot maximaal 50 graden, dan gaat het allemaal wat sneller maar ik laat het vanzelf gebeuren. Kost misschien wat meer tijd maar zo gaat het ook.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dan lust je ook wel Mescal 😉

 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat vind ik nou weer wat overdreven. 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Idd 3 keer zo duur, al valt een euro per kilo nog erg mee hoor. 

 

Nu even afwachten wat de sapopbrengst gaat worden, eigenlijk zou je nu nog zo'n draaipersje moeten hebben om echt alles er uit te knijpen. We moeten een paar uur geduld hebben.

Wat ook nog kan, dat is een sla centrifuge gebruiken om de drap uit te slingeren om het maximale er uit te krijgen.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik voeg de foto's van het verloop steeds toe aan het originele bericht om het zo goed leesbaar te houden.

Het eerste resultaat is al heel goed zichtbaar, maar we hebben nog een paar uur geduld!

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Intussen staat het ook al spontaan te gisten 😉 

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Of alles in brouwzak en in een 10 euro kringloop centrifuge......

grt DB

in het kader van 250 kg denken.....

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

....doe eens gek,Jan....ga eens voor volledig  'wilde'vergisting.... niks erbij gooien haha

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 8
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?