Meldingen
Alles wissen

Beginners probleempje


Berichten: 3
Topic starter
(@mistermurf)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goedenmorgen mede stokers,

Zojuist aangespoeld en hoop een boel te leren hier!

Ik ben al een poosje zelf al het destilleren mbv een 5 liter ketel, als basis gebruik ik een sugarwash. Elke keer na 2x of 3x destilleren blijft er een scherpe alcohol smaak/geur in het resultaat achter. Ook na het verdunnen blijft deze aanwezig. Ik ben me bewust van de foreshots en de andere cuts en vang deze ook apart op.

Iemand die enig idee heeft waar dit vandaan kan komen?

Ik destilleer de sugarwash naar neutrale alcohol, laat botanicals voor gin erin trekken en destilleer nogmaals. Verdunnen en soms nogmaals destilleren en verdunnen.

Hopelijk kan iemand mij helpen, alvast bedankt en fijne dag!

 

Beantwoorden
5 reacties
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoe maak je de sugarwash? 

Welke ketel gebruik je?

Op basis van wat kies je je begin- en eindpunt?

Beantwoorden
Berichten: 3
Topic starter
(@mistermurf)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik verwerk 9 kilo suiker in 10 liter verwarmd water, dan aanmaken met koud water tot 25 liter totaal. Een zakje turbogist wordt toegevoegd zodra het mengsel 20° bereikt. Wanneer het waterslot stopt met verademen is het naar mijn beleving voltooid?
Bij de volgende ga ik een klein sample nemen en checken met jodium. Gehoord dat dat een goede optie is om te kijken of het vergist is?

De ketel die ik gebruik is een 5 liter 'whisky' alambiek destilleerketel.

Heel slordig, maar de begin/eindpunt doe ik op gevoel, is er een manier om dit consistent en fatsoenlijk te doen?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@mistermurf 9 kilogram op 25 liter is stevig, meer giststress wat bijsmaken kan opleveren. De turbogist heb ik zelf niet mee gewerkt, maar hoor wel eens iets over bijsmaken. Meen ook dat deze nog iets moet met klaringsmiddel en actieve kool.

 

Jodium werkt alleen om zetmeel te bepalen tijdens het maischen, enzymatische omzetting van o.a. zetmeel naar suikers in granen. Tijdens een suikervergisting heb je daar niks aan aangezien er geen zetmeel is om te bepalen vanaf het begin.

 

Begin-punt is het makkelijkste, wacht tot de zure of bittere smaak verdwijnt. Iedere gisting verloopt anders en met vaste hoeveelheden voorloop werken ben ik geen voorstander van. Het eindpunt kan ook op smaak, bij ongewenste smaken stoppen.

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

een  suikerbeslag bestaat uit water ,gist , gistvoeding , citroenzuur .en suiker .

Wanneer dan de suiker eerst geinverteert is , de SG is goed en vergistings temp goed stabiel . Dan is begin voorwaarde daar .

Wacht nooit te lang met de vergiste stookwijn af te stoken en hevel zo min mogelijk gist restanten mee in ketel

De stooktemperatuur op brug 78,3 tot 81 gr en tijdig scheiden van voor en naloop.

Let wel er zijn bepaalde gist producten die een  " eigen karakter " / smaak geven .

 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 3
Topic starter
(@mistermurf)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Oke! Dus het suikerbeslag wat ik gebruik is niet optimaal. Dan zal ik het volgende x gaan proberen met de tips die je gaf, Robbert. Bedankt.
Is er toevallig ook een helpgids te vinden voor gin stoken?

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?