Meldingen
Alles wissen

(Oude) rode wijn verstoken: Plan van aanpak?


zoef
Berichten: 84
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb ca 120 liter zelfgemaakte (oude)wijn gekregen. Het grootste deel is rood, en gemaakt van o.a. druiven, bramen en vlierbessen. Verschillende soorten en jaargangen dus. Er zit zelfs een paar liter mede (honingwijn) tussen.

Gemiddeld is nog best redelijk drinkbaar, niet zuur. Wanneer ik er aan ruik denk ik vooral aan port en sherry, maar ik wil het graag distilleren in een aantal batches.

Ik heb een T500 en kan kiezen uit de reflux-kolom of de koperen alambiek-helm.

Wanneer ik alles door de kolom heen jaag, zal ik een vrij schone neutrale alcohol van ca 90% overhouden, maar ik vind het ook jammer als ik daardoor misschien “mooie smaken” zou verliezen.

Als eindresultaat mik ik op een lekkere eau de vie/brandy ... of eventueel een mooie fruitige basis om later met wat hout erbij tot een whiskey te laten rijpen.

Wie wil me wat tips geven voor wat betreft

-hardware gebruik: kolom of alembic of beide maar in welke volgorde?

-hoe vaak over overhalen/verdunnen?

-cuts maken? En wanneer

Kortom:

Als je in mijn positie zou zijn, welk plan van aanpak zou jij dan volgen om (gegarandeerd) tot een smakelijk resultaat te komen?

Beantwoorden
30 reacties
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat een mooi cadeau!

Ik ken de T500 niet, maar ik zou zelf soort voor soort stoken in een ketel zonder kolom. De ruwstook helemaal uitstoken tot 0 %, want in de staart zitten soms nog mooie geuren.

De ruwstook dan, afhankelijk van het percentage, rustig stoken. Het midden hoort goed te zijn, de kop en de staart vang je op in kleine potjes, die je na een dag rusten of zo gaat keuren: een monster nemen en verdunnen tot pakweg 35 % om te ruiken en proeven.

Zoals gezegd: ver in de staart zit dan soms nog een lekker potje (nee: geen smakelijke lesbienne!).

Hangt ook af van de hoeveelheden van elke soort, natuurlijk. Van 5 liter wijn kun je maar heel weinig brandewijn maken.

In principe heb je aan twee keer stoken genoeg: je hoeft ook geen hoog percentage te halen want dan moet je weer verdunnen met smakeloos water.

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leuk om te krijgen! Is er duidelijk aangegeven wat in welke fles zit? Wat Kees zegt, idd per soort verstoken. Diverse Fruitwijnen geven verschillende Eau de vie's. Als je ook druivenwijnen hebt kun je er Brandy van stoken.

Idd zeker niet met de reflux kolom. Je geeft zelf al aan dat je dan weel smaak kwijt zal raken. Dus met de alambiek helm of een kleine alambiek, en dan verder zoals Kees zegt.

Beantwoorden
zoef
Berichten: 84
 zoef
Topic starter
(@zoef)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bedankt Kees en Jan,

morgen zal ik eens een goede inventarisatie maken om te beoordelen hoeveel ik precies heb van elke soort. Er zitten nl wel wat stickertjes op.

De oude heer die alles heeft gemaakt is helaas overleden en “oma” had alles bijna door de gootsteen gespoeld. Gelukkig kon ze zich wel vinden in mijn recycling plan, ik hoop dat ik er nog een lekker flesje voor haar uit kan krijgen. Ze vertelde me terloops nog heel lief hoe ze vroeger samen met haar man vanuit een gammel bootje de beste vlierbessen plukte langs een Friesche vaart...

Zeker is dat het “Angels’ share” dat ik onderweg verlies zeker in goede handen zal vallen bij de oude baas 😇

De reflux raak ik in elk geval niet aan, Lambic moet aan de slag. ‘K zal niet voldoende hebben aan 1 weekend denk ik.

Aanvullende tips&tricks blijven welkom natuurlijk 😃

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mooi verhaal!

Ik woon niet in de buurt van de Friese vaarten. Helaas.

Veel mensen zijn nu gedwongen thuis te blijven. Dat helpt misschien wel.

Beantwoorden
Berichten: 64
(@axelf)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoe doet u het nu betreft de methyl alcohol in de wijn 

In wijn zit methyl en bij stoken en opnieuw stoken krijgt u dan niet een te hoge concentratie ?

Omdat de wijn kwaliteit niet bekend is zit daar niet een hoger risico in ?

Beantwoorden
18 Reacties
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 84

 Hallo axelf,

Voornaamste wat ik doe (hoop ik) is een flinke voorloop opvangen en weggooien. Ongeveer 250 a 400 ml per keer.

Daarnaast ruik ik goed, en alles wat onaangenaam ruikt gaat dus door de gootsteen.

Bij het opwarmen van de ketel laat ik die open totdat de temperatuur eventjes boven de 65 Graden celcius is gebleven. Daarmee vervliegt als het goed is ook een deel.

 

tenslotte heb ik dit onderwerp op het forum doorgespit:

https://stookforum.nl/forums/stooktips/methanol-blind-worden-fabels-en-feiten/

 

op de 1 of andere manier kom ik (al lezende) voor mijzelf tot de conclusie dat het “risico” toch relatief gering is....

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@zoef

Voorstoken is inderdaad een goed plan . En hou het inderdaad wat langer dan eventjes aan en wees ook niet zuinig ,! 

inderdaad het methanol risico zal niet meteen het grootste probleem wezen .

Maar hoe zit het met de sulfiet en cyaniden is ook de vraag bij zelfgemaakte wijnen van onbekende herkomst  ? 

Op geur en wat ml voorloop alleen kun je niet echt afgaan .

Ik kan mij iets voorstellen bij de vragen van AxelF . 

 

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 84

@Robert.

Allereerst dank voor het meedenken 🙏.

Aan sulfiet of cyaniden heb ik niet gedacht. Ik schrik daar toch een beetje van, dus: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Op dit moment heb ik:
-6 liter alc. à 50% opgevangen uit 25 liter braam/vlier wijn
én
-6 liter alc. à 50% opgevangen uit 25 liter druiven wijn

Voorlopen dus beide weggegooid, ca 300ml per keer.

Wat nu te doen?

Kan ik testen op sulfiet/cyaniden?

Of kan ik andere handelingen toepassen om er zeker van te zijn dat ik een (veilig) drinkbaar resultaat verkrijg?

Wellicht verdunnen en nog 1 of 2 x overhalen....of maakt dat niets uit als het om dit soort stoffen gaat?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@zoef

Zelf zou ik nooit onbekend spul aannemen en nog op smaak stoken .

Sterker het gaat bij mij door gootsteen.

IK las dat je een T500 hebt .

ik zou als ik jou was en dat spul toch zou willen gebruiken glycerine en natrium bicarbonaat in de wijn  gooien en 2 of 3 x door de kolom jagen .

Ik heb ergens de cyanide test op dit forum gezet . Even in zoeken  cyanide intoetsen.

Sorry dat mijn reactie misschien wat negatief is .

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 84

Ha Robbert,

Jouw reactie ervaar ik niet zozeer als negatief hoor.  No problem 😉.
Ik wil vooral graag leren en begrijpen welke (eventuele) risico’s er zijn en hoe ik deze kan inperken en liefst uitbannen.

Op zichzelf heb ik er geen moeite mee om de opbrengsten die ik tot nu toe heb nog een paar keer “door de kolom te jagen”. Ik heb namelijk liever initieel smaakverlies dan dat ik mijzelf of anderen vergiftig 😬.

Bovendien ben ik vrij bedreven in likeurtjes maken, dus die lekkere smaak voeg ik naderhand dan wel toe.

Even praktisch: ik denk dat ik (zodra ik alle wijn erdoor heb) ongeveer 25   liter heb van ca 50% alc.

Hoe zou jij dit (uitgaande van de T500 reflux kolom) precies te werk gaan als ik het daarna nog 3 x zou overhalen?

Hoeveel glycerine en natrium bicarbonaat erbij? En doe je dat voor elke overhaal, of alleen bij de eerste?

En een eventuele cyanidetest, doe ik dat op voorhand, of pas nadat ik alles meermaals overgehaald heb?

Veel vragen, maar ik hoop dat je me toch nog wat verder wil helpen...

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@zoef cyaniden komen voornamelijk over in voorloop . Deze kun je dus afvangen met een voorstook .

wanneer je aan 25 liter alcohol 125 mil glycerine toevoegt en 60 a 80 gram calcium carbonaat in 1e overhaal zal je al zeer hoog en vrij schoon uitkomen moeten 
Let op te lang doorstoken kan naloop troebel zijn door calcium .
Dat stook je de overhaal erna er weer uit.


Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 84

Oké, super daarmee ga ik er waarschijnlijk wel uitkomen.  

Dus 1 keer met glycerine+zuiveringszout daarna nog 2 keer verdunnen + overhalen waarbij steeds de voorloop weg gaat, en dan zou ik de meeste slechte bestanddelen wel geelimineerd hebben (?)...

thanks 👍🏻

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@zoef eerste keer met glycerine en calcium carbonaat . Of glycerine en natrium bicarbonaat . ( Natrium bicarbonaat 1 gr per liter ,)

een voorloop bij eerste overhaal weg halen .

En bij laatste nog eens + de naloop.

 

 

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@robbert Sulfiet zou een probleem kunnen zijn, daar weet ik niet veel vanaf. Ik zou denken dat je met een stevig stuk mooi blank koper in de ketel dat wel voor een deel kunt binden.

Cyanide kan een probleem zijn, maar met - weer - een stuk blank koper kun je dat nog tijdens het stoken deels omzetten in ethylcarbamaat. Als je dan de ruwstook een week of twee in het licht laat staan, loopt die reactie helemaal af. Bij de fijnstook blijft dan, volgens onderzoek, zo'n 90 tot 95 % in de ketel achter. Het verdampt ook pas bij veel hogere temperaturen dan je in je ketel bereikt, bij 185 graden.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@kees22

sulfiet kan zich deels binden met suikers en aldehyde .

Waterstof cyanide heeft een kookpunt van 25,6 graden .en komt dus al eerder vrij .

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@robbert Dat laatste kan inderdaad een probleem zijn, zeker omdat niet iedereen het kan ruiken. En de helft van de muizen valt er dood van neer bij slechts 1 mg per kg lichaamsgewicht.

Zat de wikipedia te lezen: leuke literatuur. Kon helaas niet veel vinden over de oplosbaarheid, alleen dat het goed in vet oplost. Dus niet goed in water, zou je denken.

Buiten stoken dus, bij een briesje richting die vervelende buren. 😉

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@kees22  wanneer je met onbekende producten bezig bent weet je niet hoe met dingen als pitten en dergelijke is omgegaan. 

Het is niet zo dat het gelijk extreem problemen geeft  en reden tot angst maar wel iets om af te vangen wanneer je bezig gaat .

Je moet zowiezo altijd in geventileerde ruimte stoken. 

En niet met neus boven uitstroom .

 

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@robbert Goed punt!

Ik kreeg een paar jaar geleden 4 vaten met vergiste vruchten. Daarvan heb ik er een met succes verstookt, maar de andere stonken zo erg dat ik ze maar weggegooid heb. Maar dit gaat over wijnen, daar zijn de pitten al uit.

Je laatste twee zinnen zijn sowieso verstandig.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@kees22 er zijn mensen die druiven met pitten door blender halen voor vergisten  . 

Even als appelwijn . .ook daarbij altijd zoveel mogelijk pitten verwijderen. 

 

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 84

@robbert, nog even specifiek over Sulfiet:

ik wil namelijk graag kunnen uitsluiten dat daarvan te veel in mijn alhocol aanwezig is.

Zou het een goed idee zijn om dit mbt van dit soort teststrips te onderzoeken?

of zijn daar ook goedkopere huis-tuin-en-keuken proefjes voor te bedenken?

En nog een sulfiet vraaagje: mijn eerste destillaten zijn volstrekt helder/kleurloos. Zegt dat iets over de mogelijke aanwezigheid van (te veel) sulfiet? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@zoef sulfiet heeft een specifieke lucht en smaak  . Roer 4 gram neerslag kalk door het destilaat laat paar dagen staan en opnieuw destileren .

 

 

Beantwoorden
Michello Limoncello
(@michellolimoncello)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6
  1. @robbert en als we de oude wijn na het verstoken met een reflux door n koolstof filter filteren,behalen we daar nog wat winst mee?
  2.  
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@michellolimoncello hangt ervan af wat de kwaliteit van de wijn is  . 

Export wijnen die niet in land van herkomst zijn gebotteld.  Zijn meestal als gevriesdroogde producten verscheept en in land waar ze gebotteld worden weer aangelengd met water . Deze bevatten dan ook stabilisators en conservering middelen. 

Met actief kool raak je smaak iets kwijt maar niet de gebonden toevoegingen. .

Dus deze oude wijnen kunnen beter aan de gootsteen gevoerd 

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Posted by: @robbert

Waterstof cyanide heeft een kookpunt van 25,6 graden .en komt dus al eerder vrij .

Dan zou je met enige tijd stabiliseren deze toch kwijt moeten raken?

Beantwoorden
2 Reacties
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@ener Ja, maar dan hangt het wel in je ruimte!

En het is wel erg dodelijk.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@ener Cyanides Binden aan ethyl een deel blijft achter in ketel een deel vang je af bin voorloop maar ook een deel komt mee. 

Met waterstofperoxide en uv kun je Cyanides afbreken. ( Alleen u.v. werkt amper of niet ,)

Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo. Hier een zelfde soort vraag.  Ik heb 8 flessen oude rode wijn staan.  Van 1964 tot 1994.  Zou ik dit nog kunnen verstoken tot brandewijn of iets dergelijks, of heb ik dan ook te maken met al die gevaarlijk termen hier boven beschreven?

1629271679-wijnen.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@johnny de foto is niet erg duidelijk betreft texten op flessen .

Uit die texten kun je opmaken of de wijn gebotteld is in de streek van herkomst of dat ze elders zijn gebotteld .

Export wijnen worden vaak gefriesdroogt en dan verscheept op plaats bestemming komt er dan weer water bij deze zijn vaak niet zo geschikt vanwege toevoegingen . Dat herken je dus aan waar ze gebotteld zijn . 

Op de oudere wijnen staat meestal de zin mis en bouteille in deze zin staat dan plaats streek of chateau .

Deze wijnen die gebotteld zijn in eigen land, streek , plaats chateau zijn in de regel goed tot zeer goed te gebruiken .

Let wel op bij open of je niet een azijn lucht of put lucht ruikt . Dan ze ze verkeerd .

 

Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

#robbert: Op de oudere wijnen staat meestal de zin mis en bouteille in deze zin staat dan plaats streek of chateau .

Ja dit staat overal op en dan staat overal chateau of een andere franse naam achter.  Ik verwacht dat het dan wel goed is.  

Om gelijk maar ipv je vinger je hele hand te pakken.  Als ik een simpele brandy wil stoken...?   2L rode wijn in de alquatara ruwstook.  Deze uitkomst opnieuw in de alquatara en bijvullen met rode wijn en fijn stook uitvoeren?  Dit heb ik eens ergens gelezen.

 

Of zal ik alle wijn in een 10L alambiek gieten en dan de ruwstook doen.  Later per 2 liter afstoken met de alquatara en rijpen op Frans eiken?

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@johnny wanneer het wijnen zijn gebotteld op chateau zijn ze vaak van hogere kwaliteit dus daarmee zit je goed .

Er zijn inderdaad zoals jij heb gelezen brandy's te stoken . 

ja een brandy kun je in de tweede stook aanvullen met een deel van de restanten uit eerste stook en een wijn aan toevoegen . En op die manier opnieuw stoken .

( Stoken met continu still als charantaise en Armagnac alambiek is eigenlijk de methode om een goede brandy te maken hierbij stook je ook over het eerste deel )

Een alquitara is zeker geschikt om een brandy ook te maken door het inderdaad uit elkaar te trekken en toch het principe aan te houden van Stoken opnieuw over de wijn .

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?