Ik heb ca 120 liter zelfgemaakte (oude)wijn gekregen. Het grootste deel is rood, en gemaakt van o.a. druiven, bramen en vlierbessen. Verschillende soorten en jaargangen dus. Er zit zelfs een paar liter mede (honingwijn) tussen.
Gemiddeld is nog best redelijk drinkbaar, niet zuur. Wanneer ik er aan ruik denk ik vooral aan port en sherry, maar ik wil het graag distilleren in een aantal batches.
Ik heb een T500 en kan kiezen uit de reflux-kolom of de koperen alambiek-helm.
Wanneer ik alles door de kolom heen jaag, zal ik een vrij schone neutrale alcohol van ca 90% overhouden, maar ik vind het ook jammer als ik daardoor misschien “mooie smaken” zou verliezen.
Als eindresultaat mik ik op een lekkere eau de vie/brandy ... of eventueel een mooie fruitige basis om later met wat hout erbij tot een whiskey te laten rijpen.
Wie wil me wat tips geven voor wat betreft
-hardware gebruik: kolom of alembic of beide maar in welke volgorde?
-hoe vaak over overhalen/verdunnen?
-cuts maken? En wanneer
Kortom:
Als je in mijn positie zou zijn, welk plan van aanpak zou jij dan volgen om (gegarandeerd) tot een smakelijk resultaat te komen?
Wat een mooi cadeau!
Ik ken de T500 niet, maar ik zou zelf soort voor soort stoken in een ketel zonder kolom. De ruwstook helemaal uitstoken tot 0 %, want in de staart zitten soms nog mooie geuren.
De ruwstook dan, afhankelijk van het percentage, rustig stoken. Het midden hoort goed te zijn, de kop en de staart vang je op in kleine potjes, die je na een dag rusten of zo gaat keuren: een monster nemen en verdunnen tot pakweg 35 % om te ruiken en proeven.
Zoals gezegd: ver in de staart zit dan soms nog een lekker potje (nee: geen smakelijke lesbienne!).
Hangt ook af van de hoeveelheden van elke soort, natuurlijk. Van 5 liter wijn kun je maar heel weinig brandewijn maken.
In principe heb je aan twee keer stoken genoeg: je hoeft ook geen hoog percentage te halen want dan moet je weer verdunnen met smakeloos water.
Leuk om te krijgen! Is er duidelijk aangegeven wat in welke fles zit? Wat Kees zegt, idd per soort verstoken. Diverse Fruitwijnen geven verschillende Eau de vie's. Als je ook druivenwijnen hebt kun je er Brandy van stoken.
Idd zeker niet met de reflux kolom. Je geeft zelf al aan dat je dan weel smaak kwijt zal raken. Dus met de alambiek helm of een kleine alambiek, en dan verder zoals Kees zegt.
Bedankt Kees en Jan,
morgen zal ik eens een goede inventarisatie maken om te beoordelen hoeveel ik precies heb van elke soort. Er zitten nl wel wat stickertjes op.
De oude heer die alles heeft gemaakt is helaas overleden en “oma” had alles bijna door de gootsteen gespoeld. Gelukkig kon ze zich wel vinden in mijn recycling plan, ik hoop dat ik er nog een lekker flesje voor haar uit kan krijgen. Ze vertelde me terloops nog heel lief hoe ze vroeger samen met haar man vanuit een gammel bootje de beste vlierbessen plukte langs een Friesche vaart...
Zeker is dat het “Angels’ share” dat ik onderweg verlies zeker in goede handen zal vallen bij de oude baas 😇
De reflux raak ik in elk geval niet aan, Lambic moet aan de slag. ‘K zal niet voldoende hebben aan 1 weekend denk ik.
Aanvullende tips&tricks blijven welkom natuurlijk 😃
Mooi verhaal!
Ik woon niet in de buurt van de Friese vaarten. Helaas.
Veel mensen zijn nu gedwongen thuis te blijven. Dat helpt misschien wel.
Hoe doet u het nu betreft de methyl alcohol in de wijn
In wijn zit methyl en bij stoken en opnieuw stoken krijgt u dan niet een te hoge concentratie ?
Omdat de wijn kwaliteit niet bekend is zit daar niet een hoger risico in ?
Waterstof cyanide heeft een kookpunt van 25,6 graden .en komt dus al eerder vrij .
Dan zou je met enige tijd stabiliseren deze toch kwijt moeten raken?
#robbert: Op de oudere wijnen staat meestal de zin mis en bouteille in deze zin staat dan plaats streek of chateau .
Ja dit staat overal op en dan staat overal chateau of een andere franse naam achter. Ik verwacht dat het dan wel goed is.
Om gelijk maar ipv je vinger je hele hand te pakken. Als ik een simpele brandy wil stoken...? 2L rode wijn in de alquatara ruwstook. Deze uitkomst opnieuw in de alquatara en bijvullen met rode wijn en fijn stook uitvoeren? Dit heb ik eens ergens gelezen.
Of zal ik alle wijn in een 10L alambiek gieten en dan de ruwstook doen. Later per 2 liter afstoken met de alquatara en rijpen op Frans eiken?