Meldingen
Alles wissen

Eerste stook ooit! slivovitz


Berichten: 12
Topic starter
(@troquay)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo allemaal,

Deze week heb ik mijn destilleer installatie afgerond en komende week wil ik mijn eerste stook ooit gaan maken, hiervoor ben ik opzoek naar tips en heb ik nog enkele vragen.

Ik heb een vat met ongeveer 40 a 50Kg pruimen die al enkele maanden liggen te fermenteren, de pitten zijn verwijdert. 

  1. Moet ik de pulp verdunnen met water om deze te stoken of kan ik de pulp puur stoken?
  2. Bij het stoken maak ik gebruik van een thumper, is het voldoende als ik de eerste 2% van de totale stook opbrengst weggooi? (dit ivm methanol)
  3. ik las dat wanneer de drank gestookt is dit enkele dagen ik een glazen pot open moet staan om te accumuleren, is dit nodig? zo ja waarom dan? 
  4. wanneer weet ik wanneer een naloop uitkomt?

Verder zijn alle tips van harte welkome.

Ik kijk uit na jullie reacties

 

Groeten,

 

Alexander

Beantwoorden
13 reacties
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo Troquay,

 

Slivovitsj is natuurlijk een prachtig product. Het bezorgde mij de drang om zelf ook eens zoiets te maken.

 

De fijnste slibovitsj word gemaakt met enkel het vruchtvlees van de pruimen. Steeltjes en kontjes worden eraf gehaald. Dan word de vrucht kort (ca. 1 minuut) geblancheerd, in kokend water gedompeld. Daardoor kun je heel makkelijk de vrucht schillen, waarna de pit eruit gehaald word. Dat is heel bewerkelijk. Reden waarom veel stokers dat niet doen. Zoals ik je bericht lees zitten er nog steeds schillen, steeltjes, en kontjes in je mash.

 

Dat betekent oppassen geblazen !!!

Hoewel in de productomschrijving van slibovitsj methanol een (zeer klein) bestanddeel is is het goed om te weten waar je mee bezig bent. Als je een borrel neemt. 40 % alcohol en 60 % water. En de alcohol daarin is 100 % methanol. Dan betekent het drinken van 1  https://nl.wikipedia.org/wiki/Borrelglas  permanente blindheid voor de rest van je leven. Het drinken van 2 borrels ervan betekent je dood.

 

Je wordt er ook erg snel zat van. Het effect van een halve liter goeie alcohol (onvast ter been, draaierig, etc) bereik je al met 1 borrel methanol.

 

Ik zou dus oppassen hiermee.

 

Methoden die je toe kunt passen hiervoor/hiertegen is door het suikergehalte voor en na de gisting te wegen. Daarmee kun je het potentieel alcohol percentage in je wash uitrekenen. Ik heb ooit eens de moeite genomen om alles in een spreadsheet te zetten. Vraag het forumbeheer hier maar om mijn e-mailadres, dan mail ik die spreadsheet zo naar je toe.

 

Ik stook nooit met pulp of met vaste bestanddelen in de ketel. Het kan ermee te maken hebben dat ik stook op gas. Maar vaste bestanddelen gaan geheid aanbranden in je ketel. Dat zorgt voor een aangebrande smaak in je destillaat, en hoofdbrekens om je ketel weer schoon te krijgen. Elke thuisstoker weet dat je moet beginnen met schone apparatuur. En een aangebrande smaak krijg je er niet meer uit.

 

Pulp pers ik altijd uit. Je filtert de wash door een doek waar je de pulp in opvangt. Dan wring je de pulp uit door de doek te draaien. Draaie draaie draaie tot de laatste drup.

 

Om pulp te stoken lijkt me de aangewezen manier om je ketel au bain marie te verwarmen. Daar heb ik geen ervaring mee. Ik stook wel eens vruchten mee in de wash, dan leg ik de vruchten altijd op een rooster boven de bodem. Zo branden ze niet aan.  https://www.coppermasters.com/prod_details.php?iProdId=190&iCatId=4&iOffset=2  

 

Ik zou de pulp dus niet verdunnen, maar de vloeistof eruit persen #1

Wat de voorloop is laat zich niet vangen in een vast volumepercentage, het varieert per batch. 2 % is erg weinig, zelf kom ik al snel aan de 25 %. Wanneer de voorloop overgaat in de heads and hearts is een kwestie van ervaring. Een goede neus is on-ontbeerlijk. Het begin van de voorloop ruikt heel erg naar bloemen. Het restant ervan ruikt naar verfverdunner. Het ruiken eraan zou genoeg moeten zeggen, ik raadt niemand aan om het te proeven. Je kunt beter een kankerstokkie oproken als zoiets in je donder mikken. Je ruikt het. #2

 

Als de drank gestookt is dan is het aan te raden om dit enige dagen tot weken te laten rusten. Ik zou dat niet doen met het deksel open. Dit doet slechts de alcohol opgaan in de open lucht. De Romeinen leerden ons dat we moeten offeren aan de goden, maar je kunt het ook overdrijven. Laten rijpen dus met een goed afsluitend deksel er ferm op gesloten. #3

 

Wanneer de naloop begint is ook een arbitrair iets. Zelf gebruik ik een alcoholweger. Dat is een verwant van een suikergehalte weger. Bij mij begint de naloop als het alcoholpercentage van het destillaat onder de 40 % zakt. #4

Ik stook altijd alle alcohol eruit. Zo krijg je dus cuts uit je eigen brouwsel waar je bijvoorbeeld ramen mee kunt lappen, of waarmee je het ruitenwisserpotje van je auto mee kunt vullen. Het is echter ook een prima aanvulling als je je destillaten dubbel of driedubbel over gaat halen. Door meerdere malen te destilleren maak je ook de smaak van de grondstof weg. Door de voorlopen en nalopen die je hebt bewaard er weer aan toe te voegen en die nogmaals mee over te halen krijg je een head and heart in je stook die toch de smaak behoudt. Grote voorloop, lange naloop. Smaakvol resultaat.

 

 

Heel veel succes toegewenst.

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wel dit 'afval' gescheiden houden.

Ik heb er verscheidene van staan hier.

Het zijn voor- en -nalopen door elkaar.

Ik houd ze apart per soort.

Wat ik het meeste stook is alcohol uit kristalsuiker.

Alcohol uit appelsap is een goede tweede.

Perziken een goede derde, die liggen hier ook op elk moment ingeblikt op siroop in de winkel.

 

Wat dat betreft is het stoken van pruimen net zo zeldzaam als het stoken van mango's.

Ik moet er net voor op het juiste moment op de juiste plaats zijn.

 

Van elke soort bewaar ik dus de voor- en -na lopen.

Ik gooi wel de voor- en -na lopen door elkaar, maar bewaar toch de verschillende soorten onafhankelijk van elkaar.

 

Als ik slibovitsj ga stoken dan maak ik bij de eerste stook geen aparte cuts. Gewoon alles opvangen. Nadat ik alle alcohol uit die wash heb gestookt maak ik de ketel leeg, het overschot gaat het riool in.

 

Dan je ketel poetsen, schoonmaken.

Ik werk met een ketel van 15 liter.

Daar kieper ik dan 3 of 4 liter kraanwater in.

Dan zoek ik het potje "pruimen" uit de kelder erbij. Hups, de inhoud er in. En de volledige opbrengst van de eerste stook erbij. Een rooster op de bodem, en een paar gehalveerde pruimen erop, da's voor de smaak.

 

Zo heb ik bij de tweede stook in mijn 15l. ketel amper 5 of 6 liter wash zitten. Als je dit teveel gaat verdunnen dan gaat de smaak achteruit.

 

Bij de tweede stook maak je dus je cuts. De gedeelten voorloop en naloop bewaar je weer, met een label erop zodat je weet wat het is. Bij latere stoken gooi je dit voor de tweede stook iedere keer weer erbij.

 

Dat overschot wordt dus ook bij iedere stook een ietsje meer. En een ietsje meer geconcentreerder, dat ruik je !

Het verschil tussen voorloop en head zal zich steeds sterker aftekenen. En het gedeelte voor- en -na loop wat je apart zet zal steeds meer worden. Waarbij ik het opvallend vind dat de naloop steeds minder wordt.

 

Neem geen risico's met dergelijke vruchtenvergistingen. Neem de voorloop-cut zeer ruim.

 

 

Vriendelijke groet,

 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik stook veel pruimen maar ik moet je vertellen dat ik op een heel ander manier stook als de meeste van jullie,en heb daar 14jr ervaring mee,als ik en dan heb ik het over mij,pruimen stook dan doe ik nu de pruimen met pit en al laten fermiteren,meer risico voor beginende stoker,mythiel alcohol,ik stookte gewoon de pulp,meer risico op aanbranden,knikkers op de bodem helpt er tegen,of stro,hooi kan ook maar dan krijg je de smaak von de bekende bisomvodca uit polen,ik stook met een heel ander ketel als jullie,en laat die open staan tot hij flink borreld dan verdampt al veel myth.alcohol,en ik gooi een flinke hoeveelheid voorloop weg,ik stook tot30% en stook het ook maar een keer,dit is mijn manier maar als weinig ervaring hebt raad ik je die niet aan.nu afgelopen jaar pers ik de pulp uit dan heb ik niet zo veel risico met aanbranden,en is wat veiliger.betweter heeft mij een tip gegeven de versgestookte warm neerzetten af en toe dopje eraf en versneld veroudering.gr.?Chris.v

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Alexander, ik begrijp uit je verhaal dat je de pruimen hebt laten fermenteren en deze nu zonder gist, direkt wilt gaan stoken.

Bedoel je daar mee dat je denkt dat er door de fermentering reeds een spontane gisting heeft plaatsgevonden door wilde gisten in de lucht?

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@troquay)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nee ik heb er ook gist aan toegevoegd. Ben zojuist begonnen met de eerste poging. Heb nog genoeg staan om het nog 2 a 3x te proberen

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@troquay)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kan het zijn dat de thumper vol raakt en dat je deze een beetje moet afgieten?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Troquay, heb je een glazen variant van een thumper (dan kun je dat direkt zien) of een van rvs.

Een thumper staat meestal direkt op de ketel aangesloten om de alcohol van het water te scheiden. Maar als ik zo op het internet kijk bij buitenlandse leveranciers van distilleerconfiguraties, dan zijn er meer varianten.

Ik heb daar zelf geen ervaring mee en vind mijn T500 meer dan voldoende.

Beantwoorden
Berichten: 5
 Rien
(@rien)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo, ik ben nieuw en heb een vraag. Wat kan er nog met de pulp of sap gedaan worden na het stoken, Ik heb appelwijn gemaakt en daarna gestookt. het sap heb ik bewaard maar weet niet wat ik er nog mee kan doen. Weggooien ? kan er appellikeur van gemaakt worden ? maar dan is het sap te dun en niet voldoende geconcentreerd, Indampen duur erg lang en is er kostbaar, met vriendelijke groet

 

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Rien, welkom hier!!!

Nee geen likeur van maken, de alcohol is er immers uit. Wat wel gebeurd is om bij een 2e stookronde eerst de boel te verdunnen tot minus 40%, en dan geen water gebruiken maar het sap wat je bij het stoken de vorige keer hebt overgehouden. dit noemen we ook wel de dunder. zo krijgt je 2e stook wat meer body/karakter, hoe je het ook noemen wilt.

Gooi de dunder nooit zomaar weg, je kunt er vaak nog wat leuks mee doen. Ook bij whisky maken is het gebruikelijk om wat je over hebt weer te gebruiken bij je volgende stooksels. Bij rum is het zelfs echt aan te raden om de echte rumsmaak naar boven te trekken.

Dus niet zomaar weggooien. Maar....maak je alleen stookwijn van suiker en turbogist, gooi dan lekker alles weg. Aan die restanten heb je echt niets meer. Of zijn er mensen die hier nog wat mee doen????

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Is goed voor de planten 😉

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

Hoe moet je de dunder van de appelwijn bewaren, voor rum staat hier op dit forum ergens geschreven dat je het moet laten schimmelen en daar n'en schep van bijdoen. Is dat voor appelwijn ook zo. of moet je dat invriezen, of stereliseren.

mvg

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@troquay)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb de pruimen in eerste instantie laten fermenteren op eigen basis echter vond ik de mesh niet ik zoet genoeg en heb ik d.m.v een turbo gist de laatste suikers laten fermenteren

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gewoon niet te lang wachten met je 2e ronde zou ik zeggen. Het is geen rum, dus niet laten schimmelen. Gewoon direct bij je 2e stook gooien.

Je kunt je 2e stook ook aanlengen met nieuwe stookwijn inplaats van dunder, dan heet het een anderhalve stook 🙂

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?